Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

miercuri, 10 noiembrie 2010

Despre menta



Menta (izma) este numele unei plante erbacee parfumate (mentha ) dintr-o familie parfumata, vesela si proaspata, Laviate, alaturi de rudele sale: menta-creata, menta-piperata si busuiocul-cerbilor, de la care se utilizeaza frunzele si varfurile inflorite, in scop terapeutic si gastronomic.
I se mai spune piperita, adica iute, piperata, datorita gustului si mirosului intepator care se pot simti daca tulpina sau frunzele sunt taiate, dar mai este cunoscuta si sub denumirile populare(25-30) de izma, izma creata, izma broastei, izma salbatica, ninta de camfor, ninta rece, canfor s.a.
Menta provine din bazinul mediteraneean, unde a fost un ingredient pretuit pentru parfumuri, arome si produse medicinale. Romanii au adus menta in toata Europa. In anii 1790, menta era raspandita in Massachusetts. Se cultiva, in special, in China, India, zona mediteraneeana, Filipine si Egipt, tari mari consumatoare de ceaiuri cu menta. In Statele Unite, menta este cultivata in special pentru productia de ulei.
Aroma ei caracteristica, extrem de placuta si de proaspata, precum si gustul sunt maxime daca frunzele sunt proaspete.

Simbol al dragostei neimpartasite

In mitologia greaca, Mintha/Mentha era o frumoasa nimfa, un personaj care vietuia in paduri, de care zeul infernului, Hades, s-a indragostit nebuneste.
Sotia lui, Persefona, geloasa pe frumoasa nimfa, a urmarit-o si a ingropat-o. Impresionat de suferinta nimfei, zeul a transformat-o intr-o planta aromata.



Nimfele sunt reprezentate de multe ori in desenele antice purtand pe cap coronite de menta ca semn al dragostei, asa cum astazi busuiocul simbolizeaza acelasi lucru in satele romanesti.

Medicament natural universal
Menta este folosita in tulburarile digestive (voma, diaree, meteorism sau miscari intense ale intestinelor, crampe), dar si in boli hepatobiliare sau boli ale pancreasului. Este eficienta si in probleme respiratorii, raceli, sinuzite, gripa, astm, bronsita, fiind folosita sub forma de inhalatii sau comprese.
Menta este un foarte bun dezinfectant si antiinflamator. In plus, racoreste si tonifica mucoasa bucala. Daca ai gingiile usor inflamate, clateste-ti gura dupa masa cu ceai de menta caldut, proaspat preparat. Astfel, durerile se vor atenua. Aceasta gargara ajuta si la curatarea dintilor si gingiilor. In plus, vei avea o respiratie proaspata.
Menta are proprietati digestive, descongestionate, diuretice. In plus, caloriile negative o fac ideala pentru “arderea” grasimii accumulate.
Menta este recunoscuta pentru proprietatile sale de stimulant al sistemului nervos.
Extern, frunzele de menta adaugate in apa de baie au efect racoritor.
Tot extern, cateva frunze de menta oparite, aplicate pe fata timp de zece minute, sunt de ajutor in cazul persoanelor care transpira la nivel facial.
Sub forma de ceaiuri, tincturi sau pulbere, produce aversiune si intoleranta fata de tutun si combate tulburarile care apar dupa renuntarea la fumat (stari de neliniste, agitatie, frustrare).
Menta este cunoscuta mai ales datorita calitatilor sale deosebite, utile in prevenirea si terapia naturista a bolilor digestive, respi¬ratorii si circulatorii. Menta este binevenita in sezonul rece deoarece lupta eficient impotriva bolilor respiratorii si a racelilor, frecvente in aceasta perioada.

Uleiul de menta

Uleiul de menta calmeaza durerile de cap si migrenele, este dezinfectant al tractului digestiv si de real folos in traheite si laringite. Uleiul de menta se mai distribuie si sub forma de capsule, intarind sistemul imunitar
Daca veti consuma frecvent ulei de menta, veti preveni bolile.
Pentru uleiul de menta se impun cateva precautii: el trebuie diluat pentru folosirea externa,
capsulele cu ulei de menta sunt contraindicate in timpul sarcinii si alaptarii; se folosesc pana la 30 de picaturi intr-o crema de ingrijire a corpului; nu se foloseste pe pielea unui copil sau a unui bebelus.
Inainte de utilizare testati pe o suprafata mica de tegument pentru a vedea daca apar reactii adverse.
Uleiul de menta are si efect antibacterian. Poate sa previna si sa vindece pete, puncte negre si acnee atunci cand se aplica pe piele intr-o forma diluata pentru a nu produce iritare. Evitati intrarea uleiului in ochi.


Siropul de menta

Cum se prepara siropul de menta?
Zdrobeste zece frunze de menta, adauga sase linguri de miere si doua linguri de zeama de lamaie. Amesteca bine, pune compozitia intr-o sticla inchisa la culoare si las-o la macerat. Nu uita sa strecori inainte de a-l indoi cu apa. Ia doua linguri de sirop cu un pahar de apa de trei ori pe zi.
Bea 2-3 linguri de sirop diluat intr-un pahar cu apa in zilele caniculare. Licoarea are un efect racoritor si, de asemenea, te scapa de stres.

Ceaiul de menta


Sub forma de infuzie, menta are proprietati de combatere a problemelor respiratorii (raceala, tuse, dificultati respiratorii acute, dar si pentru infectiile cu bacterii, fungi ori infectii virale). Varsati o lingurita cu menta in aproximativ 180 de ml de apa. Puneti vasul pe foc timp de 10-15 min. Dupa ce este gata infuzia, filtrati continutul. Se va bea intre 1-4 cani cu ceai de menta pe zi. Ceaiul de menta mai este recomandat in dizolvarea pietrelor la fiere si in tratarea astmului.
Femeilor insarcinate, care in primele luni de sarcina prezinta greturi, li se recomanda o infuzie usoara, fiindca cea concentrata poate fi periculoasa. In plus, ceaiul de menta (nu fierbinte, ci servit la temperatura camerei) combate diareea si reducere gazele intestinale. In ceea ce priveste capsulele, se vor lua doua capsule (2ml) de trei ori pe zi, cu doua ore inainte de a manca.
O ceasca de ceai de menta dupa fiecare masa stimuleaza digestia: infuzia de planta este utila in starile de oboseala, suprasolicitare intelectuala, stress sau epuizare.
In amestec cu ceai verde este energizant si stimuleaza celulele nervoase.
Infuzia calduta de menta, in care pui o felie de portocala, putina scortisoara si miere, are un efect racoritor si calmant.
Doza zilnica de menta este de 15 g planta uscata pe zi, ceea ce inseamna echivalentul a trei cesti cu ceai de menta. Practica a demonstrat insa ca depasirea acestei cantitati nu duce la efecte adverse.

Dulciuri cu menta



Celebra ciocolata amaruie cu crema de menta, After Eight (=Dupa opt (cina) a fost creata in 1962 de Rowntreer & Company Limited. Pana in 1988, cand a fost achizitionata de Marea Britanie,-compania de baza-ciocolata cu menta a fost produsa de Nestle. Sunt 10 sortimente ale marcii After Eight, de la clasica ciocolata, pana la biscuti si inghetata. After Eights se vinde in toata Europa si America de Nord, iar un bilion de After Eight mints sunt produse anual.
Numeroase alte firme care produc dulciuri/ciocolata, au inclus in gama lor sortimentul de ciocolata cu menta.
O tableta de ciocolata cu menta de 100 de grame contine doar 106 calorii si doua grame de grasimi. Alegeti un astfel de desert: are numai un sfert din grasimea ciocolatei cu lapte.
De altfel, in industria dulciurilor, menta, se regaseste intr-o gama variata si diversa de la bomboane cu menta-care au mare trecere in sezonul rece, datorita prospetimii, la fel si guma de mestecat, dropsuri, napolitane cu crema de menta, biscuiti, jeleuri, caramele etc.
Mentosan-celebrele pastile albe tari, dar sfaramicioase si mentolate ale copilariei- era printre putinele produse de pe piata romaneasca din Epoca de Aur, menite sa-ti improspateze respiratia.

Menta in gastronomie

Menta se utilizeaza proaspata, ca adaos la bauturi care taie setea, la peste, in umpluturi cu carne, in omlete si ca ingredient in sosuri. Esenta de menta este utilizata la prepararea lichiorurilor. In afara de utilizarea culinara, menta este folosita ca ingredient principal in compozitia pastei de dinti, insecticidelor, medicamentelor si cosmeticelor.
Menta proaspata este nelipsita din mancarurile orientale.
Folositi frunzele tinere rupte de pe crenguta pentru a avea cea mai buna aroma.
In salatele de fructe, menta este un ingredient minunat impreuna cu mere, pere sau capsuni si in sosurile pentru salata.
Pentru aroma, adaugati menta in sosurile marinate.
Menta este foarte potrivita pentru supe, salate, sosuri, preparate din carne, peste, pui, fierturi, sufleuri, preparate cu ciocolata, tarte cu fructe, checuri cu ciocolata.

Iata si cateva dintre retetele mele in care am folosit menta:

Pui cu iaurt condimentat



Chec cu menta




Chec After Eight


Lasagnetta de ananas cu menta




Limonada cu lamaie si menta


si deserturi cu lamaie, vanilie, sorbeturi, inghetate s.a.
Izma buna este folosita de obicei la ceaiuri si dulciuri, iar menta verde la sosurile pentru carne si jeleuri.


Simbol si inspiratie

Menta e considerata simbol al prospetimii si de poetul Emil Brumaru:
„Ne-am bate cu lichioruri amarui / De chimion si menta glaciala.” - Sapte cantece naive pentru parfumat gura).
„Un ceai in Sahara” se numeste cartea lui Paul Bowles in care se refera la ceaiul marocan, un amestec de ceai verde cu menta, indulcit cu zahar, devenit o bautura populara in desert, precum si bautura nationala a Marocului.
„A freca menta” este o expresie uzuala care inseamna „a sta degeaba” sau „a nu face nimic”.


Stiati ca?

* Menta poate indeparta furnicile, mustele, soarecii si moliile?
* Frunzele de menta rezista doar cateva zile sau poate o saptamana, daca sunt tinute in frigider?
* Menta este apreciata inca din antichitate ca un stimulator sexual?
* Vaporii de menta le dau sportivilor mai multa motivatie, energie, viteza si incredere? Unii atleti fac inhalatii cu menta, iar odata Reebok chiar a scos pe piata niste bustiere cu miros de menta?
*“Mint Julep”, un cocteil bine-cunoscut in sudul Statelor Unite, contine bourbon cu zahar si cateva frunze de menta?
*Unele persoane sunt alergice la uleiul de menta, asa ca intai trebuie testat?
* Tigarile mentolate au fost create pentru a castiga preferintele doamnelor in materie de fumat in anii ’30? Cine fumeaza tigari mentolate, se lasa mai greu?





Bibliografie

Bucataria pentru toti, Ingredientul de leac, nr.3/2010;
Bucataria de azi, Povestea mirodeniilor, nr.4/2010;
Click pentru femei, Remedii dulci cu “miere” din plante, nr.28/2010;
Femeia de azi, Alunga durerea de cap, nr.37/2010;
Femeia de azi, suplimentul Abc-ul alimentelor fara calorii, nr.34/2010;
Libertatea pentru femei, Plante pentru dinti si gingii sanatoase, nr.40/2010.




Liana Toma

Un comentariu :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.