Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

luni, 17 mai 2010

Tort Hennessy/Hennessy's cake

Made by Liana














Sau Tort de cafea cu crema de coniac...foarte aromat, foarte gustos! Asa le place si francezilor, doar Hennessy e coniacul lor...doar prajituri cu alcool.
Am cautat si rascautat o reteta de tort cu cafea...am gasit in rev. Click Pofta Buna, numai ca se dadeau doar ingredientele pt. blat si pt. glazura...desi in poza se vede destul de bine ca tortul are si crema...in fine, am dat si peste mai multe creme, la un moment dat am vrut sa fac un mousse de cafea.
Asta pana cand mi-a zis sotul meu ce isi doreste de ziua lui: o sticla de coniac Henessy. Si, ca din intamplare, mi-au cazut ochii pe o crema de coniac in rev. Femeia de azi!
Gata, i-am indeplinit dorinta sotului drag, care niciodata nu-si dorea nimic, niciodata nu mi-a zis:'daca asta nu-mi cumperi, nu-mi trebuie nimic altceva!" Ei, uite ca mi-a zis acum, vineri, pe 14 mai cand a implinit 39 de ani. Un tort pe gustul lui, enorm, de cafea si cu coniac, sa se sature odata :-)))))

Ingrediente pt. blat:

8 oua,
1 cana de zahar,
100ml cafea concentrata,
200 g unt,
2 cani de faina,
1 plic praf de copt,
1 esenta de rom.

Ingrediente pt. insiropat:

o cafea espresso,
3 linguri de zahar,
1 lingura lapte pudra pt. cafea,
2 linguri de coniac Hennessy.

Ingrediente pt. crema:

150 ml coniac Hennessy,
3 oua,
100g faina,
4 linguri cu zahar pudra,
50 g ciocolata,
250 g unt,
100g cacao,
300 ml lapte.

Ingrediente pt. glazura:

200g ciocolata amaruie,
200g zahar,
100 ml cafea concentrata,

Ingrediente pt. ornat:

un tub de glazura alba Dr. Oetker,
ciocolata alba maruntita,
1 pachet boabe de cafea de ciocolata amaruie.
100g unt.

Prepararea blatului:

1. Separi albusurile de galbenusuri.
2.Bati albusurile spuma tare- eu adaug cativa stropi de otet, adaugi zaharul si continui sa bati pana cand acesta se topeste. Eu macin zaharul intotdeauna si folosesc zahar praf, ca am stricat vreo 3 mixere de-a lungul anilor...;-(
3.Adaugi galbenusurile unul cate unul,




pui cafeaua,-eu am pus cafea espresso tare, nu concentrata... untul topit rece, esenta de rom-o fiola mica de la Dr. Oetker- si faina proaspat cernuta cu praful de copt. Si a iesit atat de galben blatul, incat am fost nevoita sa mai adaug cel putin 100 g de cacao...




4.Ungi o forma de tort cu diametrul de 26 cm cu ulei/margarina si o tapetezi cu faina. Eu am pus hartie de copt doar pe fundul-ups! tavii.

5.Torni compozitia



si lasi la cuptor 45 de minute.

A iesit enorm!!!




L-am taiat in 5,



imaginati-va, n-am avut niciodata un blat atat de mare. Partea cu bulbuci de deasupra am inlaturat-o. Apoi, am insiropat fiecare cerc de tort cu cafea espresso imbunatatita cu 2 linguri de coniac.



De asta nu i-am mai spus sotului meu, ca turba, nu alta!ha,ha,ha!

Prepararea cremei:

1. Bate ouale cu zaharul pudra. Adauga faina proaspat cernuta, cacaua si ciocolata rasa...niste oua de cioco de la Pasti, hi,hi,hi...


2. Toarna coniacul si laptele fierbinte. Lasa pe foc, amestecand energic, pana se ingroasa. Dupa ce s-a racorit, incorporeaza untul frecat spuma.
Aici am avut o dilema, deoarece in revista scria 50g unt, ceea ce mi se parea infim, fata de cat de budincoasa a iesit crema. Dar, avand experienta din lecturarea atator retete,hi,hi,hi! mi-am zis ca e o greseala si le-a scapat 2 din fata, deci 250 g, un pachet de margarina am pus dupa ce l-am facut spuma si l-am pus in crema racita.



apoi am impartit crema in patru, dar de fapt a trebuit in cinci, pt. ca peste cinci cercuri de blat am pus crema...



important e ca mi-a ajuns.

Prepararea glazurii:

1. Intr-o craticioara, amesteci cafeaua concentrata cu zaharul, untul si ciocolata de menaj rasa. Eu am folosit 2 ciocolati amarui Kandia si nu le-am mai ras, le-am rupt in bucati.



O pui pe foc si amesteci continuu pana se leaga. Iei de pe foc, lasi putin sa se raceasca si o torni peste prajitura.
Sufletul, ca a fost apa, nu alta...am adaugat repede 3 plicuri de ciocolata calda, noroc ca aveam, si astfel s-a mai ingrosat si a aratat a glazura. Si desi tortul a fost enorm, glazura a iesit mult prea multa, mi-a mai ramas jumatate din toata cantitatea...



cred ca o singura tableta de ciocolata ajungea si injumatatite si celelalte ingrediente. Acum, tb sa mai fac o prajitura, ca sa folosesc glazura ramasa, of, of, mai, mai...

Ornarea:

Am facut blatul intr-o seara, a doua seara am facut crema si dupa ce l-am lasat 3-4h la frigider, am facut si glazura...seara tarziu, cred ca era miezul noptii. Apoi, dimineata, lejer dupa 11h l-am ornat.
Am gasit in Real Creioane pt. decor de la Dr. Oetker asa ca mi-a fost de real folos tubul alb, pe care l-am lasat 3 min. in apa fierbinte.
Am trasat linii drepte de sus pana jos pe toata suprafata tortului, apoi linii verticale, in asa fel incat sa-mi dea niste romburi.
Intr-un magazin de cartier am gasit un pliculet cu ciocolata alba maruntita, bucatele asa mai patratoase, nu stiu daca am dat vreo 3 lei pe el.
Am presarat bucatelele de cioco alba pe toata suprafata tortului.
Apoi, punga cu boabele de cafea de ciocolata amaruie tot in Real am gasi-o si a costat aproape 11 ron pachetul de 250 g. Erau si boabe de ciocolata cu lapte, dar am zis ca daca-i tort de cafea, atunci tb sa fie negru!

Am golit tot pachetul si inca mi-ar mai fi trebuit, ca n-am terminat toata bordura tortului,





mi-a mai ramas un spatiu gol cam de vreo 2 degete. Ca a trebuit sa presar si pe suprafata tortului cateva boabe, acolo...



Ce sa va mai spun de reactia baietilor mei cand au vazut enormul tort? Tudor a "cules" boabele de cafea, in timp ce sotul m-a intrebat cate kg are? Cred ca mai mult de 3...
Da'a fost atat de bun, crema onctuoasa si parfumata si aromata de la coniacul Hennessy, ca si-acum ii simt in nari savoarea, desi eu-s moarta dupa sampanie, hi,hi,hi!

cate o felie pt. fiecare...












La multi ani, Mircea! sa fii sanatos ca sa ai grija de noi si sa ne iubesti si mai mult ca pana acum! si de ziua mea sa-mi cumperi un BMW, ok? daca nu-mi iei, nu-mi trebuie nimic altceva :-))))))))))

Cu aceasta reteta am participat la concursul organizat de Bucataria lui Tavi si am castigat un set de carti si ustensile de bambus-special din partea lui Tavi.



Am mai participat si la un concurs organizat de bucataria.net, Dulciuri cu ciocolata, si am castigat un premiu...dulce: prajituri si ciocolata belgiana.



Pe decorix.ro am obtinut locul II cu acest tort si un voucher de 150 ron constand in produse la alegere de pe site(tocator manual, cantar electronic,lingurite smiley, o carte, o plansa robot si un taietor pt. ridichi).




Iar la revista Taifasuri am castigat premiul lunar, un cuptor cu microunde Samsung.




Multumiri!

42 de comentarii :

  1. Liana,draga,ma grabesc sa-ti spun parerea mea,pina nu or incepe sa curga comentariile!
    Nota 24,apreciez mult ideea cu boabele de cafea!Super!
    Nu am mai vazut pina acum un tort imbracat in boabe de cafea!Sa-l trci la catastif...ca este pe gustul meu!
    Tucu-te!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu prea fac eu torturi dar reteta ta s-ar putea sa ma convinga sa incerc. Era sa lesin pe tastatura de pofta! Suna f bine si arata demential! Bravo, cred ca sotul tau s-a simtit cu adevarat sarbatorit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne cat este de magnific,adica arata intr-un mare fel!Cred ca este si foarte bun si pe gustul celor care prefera ciocolata si cafeaua,eu sincer prefer combinatiile echilibrate:cioco-frisca-fructe.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ioi, pupu-te, Janet! ;-)))))
    Chiar daca nu ne cunoastem foarte bine, chiar daca nu ne-am vazut niciodata in realitate, sper sa avem ocazia in viata asta sa ne cunoastem, sa stam la un pahar de vorba si de coniac! Iti multumesc mult pt. aprecieri, sunt foarte importante pt. mine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Smaranda, te servesc cu mare drag cu o felie, nu vreau sa lesini! Multumesc mult de tot, esti tare draguta ;-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Goldielocks- multumesc frumos!Eu prefer ciocolata, fara frisca...

    RăspundețiȘtergere
  7. ma bucur ca te-am "gasit", minunate retete ai,iar tortul asta este de revista! felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  8. Merci, Flori! Noroc cu "revistele" din cap, deoarece tot mai multe retete din reviste, chiar aceasta de fata, sunt gresite...:-((

    RăspundețiȘtergere
  9. Excelent arata!...............cu ingrediente pe gustul meu..........felicitari!
    Seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  10. wow che meraviglia deliziosa!!! complimenti! ciao!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce sectiune delicioasa...
    La multi ani, sotului!! Sa nu mai fie suparat ca uite ce bunatate de tort ti-a iesit ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. Maria-multumesc frumos! La fel si tie iti doresc!


    Federica- grazie mille!ciao!


    Olgutza- multumesc frumos pt. urari! I-a trecut dupa ce a devorat prima felie ;-)

    RăspundețiȘtergere
  13. liana mon amie quelle merveille tu nous présentes!!!!
    il est sublime ce gâteau et très gourmand comme je les aime
    une idée très originale je n'aurais pas fait mieux
    mille bravo
    bonne soirée

    RăspundețiȘtergere
  14. Bastiala combinatie dintre ciocolata-cafea-coniac nu poate duce decat la un bestial tort care pe langa un gust desavarsit are si un aspect de milioane.Va doresc multi ani impreuna,sa-i faci sotului la fiecare aniversare cate un tort bestial iar Tudor sa taie prima felie!Felicitari si toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  15. O minunatie!Arata tare bine.La Multi Ani sotului.

    RăspundețiȘtergere
  16. Premii haioase te asteapta sa le ridici.
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  17. Fimere-mon amie, je te remercie pour les compliments, tu es un amour.Bisous

    Lily- merci frumos si pt. urari, o sa-i transmit!

    Vlady-te invit cu drag la o felie, merci mult de tot pt. urari!

    Maria-multumim frumos pt. premii!

    RăspundețiȘtergere
  18. Formele le-am luat din Cora Pantelimon,chiar am trecut ieri pe acolo si am vazut ca mai au.

    RăspundețiȘtergere
  19. La multi ani! sotului tau ,multi inainte!
    ...iar despre tort...wow,wow,wow...n-am cuvinte arata super extra iar gustul cred ca e o nebunie!Se noteaza reteta!Te pup!xxx

    RăspundețiȘtergere
  20. Multumesc mult de tot pt. urari si pt. aprecieri, Carmen! Pupici multi

    RăspundețiȘtergere
  21. la multi ani sotului,sa fiti fericiti1tortul este ,cum mai spuneam...ametitor!

    RăspundețiȘtergere
  22. Super tortul! Boabele alea de cafea sunt minunate acolo...si La multi ani!!!

    RăspundețiȘtergere
  23. Magnifique.
    Je voudrai bien une tranche de ce gâteau.
    merci beaucoup.
    A bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  24. Alison- multumesc frumos, esti tare draguta!

    Corina- multumesc mult de tot! am pus o felie deoparte pt. tine;-)

    Nadji- Merci beaucoup! De tout mon coeur une tranche pour toi. A bientot!

    RăspundețiȘtergere
  25. Beautiful cake, love the decoration very much!!

    Sawadee from Bangkok,
    Kris

    RăspundețiȘtergere
  26. Bine te-am gasit! Tortul arata minunat! Ma cam sperie ca are asa de multe oua inauntru. O zi buna si te mai astept pe la mine. Esti in blogroll. Cami

    RăspundețiȘtergere
  27. Cu anumite intarzieri, te rog sa ma ierti, La multi ani pentru omul tau drag si multa sanatate...tortul cam stii tu ce gandesc, e o nebunie. Pupicei

    RăspundețiȘtergere
  28. Liano, m-ai dat pe spate! :D
    Tre sa merg la psiholog sa ma pregatesc sa-l prestez si eu =))

    RăspundețiȘtergere
  29. Kris- thanks, you are nice!

    Cami- bine-ai venit! Poti sa faci cu jumatate din ingrediente blatul...Iti multumesc frumos pt. aprecieri!

    Yafa- Merci frumos, o sa-i transmit,esti iertata,pup!

    Arcadia- pot sa te dau si pe burta, sa stii...ha,ha, hi,hi! Decat la psiholog, mai bine vino la mine, ca mai am nevoie de 1 mil. sa mai iau o sticla ;-)))))))))))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  30. That is such a beautiful torte, Liana! I am so impressed. Did you get the BMW? :-)

    RăspundețiȘtergere
  31. Thank you, Susan! In october, i hope...

    RăspundețiȘtergere
  32. Liana, ce pot sa spun...e superb tortul si sunt convinsa ca a fost si foarte gustos. Foarte frumos ornat, felicitari si nu in ultimul rand LA MULTI ANI sotului tau si multa sanatate !

    RăspundețiȘtergere
  33. Multumesc, Ginette pt. urari si pt. aprecieri!

    RăspundețiȘtergere
  34. Combinatia mortal de apetisanta cafea,ciocolata si cognac au alcatuit acest unic,sublim si delicat tort!
    Cafea...hmmm,ce aroma!
    Ciocolata....clipe dulci!
    Cognac....pot sa visez?
    Un tort elegant ce defineste maiestria celei,care l-a creat!

    RăspundețiȘtergere
  35. Carmen, sa inteleg ca tort din asta trebuie sa-ti fac cand vii in Timisoara? ;-) Merci mult de tot, te-astept!

    RăspundețiȘtergere
  36. wow!! ce minunat arata!! La multi ani ,sotului! Multa sanatate si ani frumosi impreuna !

    RăspundețiȘtergere
  37. Gaby, iti multumesc pt. urari si pt.aprecieri, esti o draguta!

    RăspundețiȘtergere
  38. Cu intarziere, la multi ani pt jumatatea ta, felicitari pt bunatate si frumusete de tort.

    RăspundețiȘtergere
  39. buna! eu sunt ceva mai intarziata, abia acum am descoperit blogul tau...care e DELICIOS!
    Felicitari pt tot si pt tort! :)
    salutari dein Iasi! Cristina

    RăspundețiȘtergere
  40. Multumesc mult, Cristina! Mai bine mai tarziu decat niciodata ;-)

    RăspundețiȘtergere
  41. Blat nereusit. Asta pentru ca nu stii ordinea corecta a ingredientelor pentru ca rezultatul final sa fie un blat moale si pufos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am facut blatul cum scria in revista, nu l-am inventat eu. In plus, sunt sute de metode pentru a face un blat. Daca combati pe cineva, fa-o cu argumente, te rog. Dupa tine, care e ordinea corecta a ingredientelor?

      Ștergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.