Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

sâmbătă, 11 decembrie 2010

Tort cu martipan si pere in vin rosu

Made by Liana











Un tort de vis pentru o masa de Sarbatoare!


Timp de preparare: 60'
Portii:9
Dificultate: medie


Ingrediente:
Pt.sosul de pere:

-750ml vin rosu sec
-180g zahar
-1 baton de scortisoara
-6 pere verzi, dar cu pulpa ferma (eu am folosit soiul Abate)



Perele se taie in doua cu grija in asa fel incat sa taiati si coditele in doua. Casuta samburilor se scoate cu ajutorul lingurii pariziene,



apoi se curata de coaja.
Vinul-eu am avut demidulce si am pus doar jumatate din cantitatea de zahar, am adaugat o lingura din mixul de condimente pentru Vin fiert de la Fucks, batonul de scortisoara si se dau in clocot. Eu am pus vinul intr-o tava de prajitura, am deschis doua focuri de la aragaz si astfel am evitat sa fierb perele in mai multe etape.
Se adauga jumatatile de pere si se lasa sa fiarba la foc mic pentru 10 minute, intorcand de doua ori.



Le-am lasat in vin cel putin 5h, intorcandu-le din cand in cand, altfel nu capata culoarea rubinie intensa si frumoasa.Mda, trebuie sa te apuci de dimineata...

Pentru aluat:

200g faina,
180g zahar,
120g unt la temperatura camerei,
200g martipan,
1/2 plic praf de copt,
3 oua mari (daca-s mai micute, puneti 180g faina.

Se bate spuma untul cu zaharul, se adauga pe rand ouale,




apoi se adauga faina cernuta cu praful de copt si martipanul taiat bucatele.
Eu am avut o bucata de martipan invelit in ciocolata. Am dat jos ciocolata, apoi am taiat bucatele martipanul-din 170g cred ca au ramas vreo 150g.



Aluatul are consistenta unei smantani groase, curge incet, dar sigur.
Textura nu este a unui chec obisnuit, martipanul ii da o consistenta speciala.

Asamblarea

Tapetam cu hartie de copt fundul unei forma rotunde (diametrul 21cm) cu margini detasabile si ungem bine inelul cu unt- eu am tapetat si inelul...
Perele se lasa la scurs pe prosoape de hartie.
Aliniem perele taiate putin la baza sa stea frumos in picioare cu scobitura spre interior -




asa le-am asezat eu, desi initial trebuia cu scobitura spre exterior...

Aluatul se toarna in tava si ca sa evitati arderea coditelor imbracati-le in folie de aluminiu -



cu toate acestea, au iesit cam negre...

Se da tava la cuptorul incins in prealabil la 180 grade sau 350F, pentru o ora, chiar o ora si 15 minute sau pana se rumeneste frumos si scobitoarea infipta in mijlocul aluatului iese curata. Eu am mai acoperit cu o folie de aluminiu blatul, fiindca nu era copt nici dupa o ora.
Am stins cuptorul si-am lasat tortul acolo pentru 10 minute, apoi l-am scos si l-am lasat la racit.

Perele sunt extrem de parfumate si placute la gust impreuna cu blatul dulce si aromat.



Un desert decadent! -cum ar zice Anna Olson ;-))

Sursa aici

17 comentarii :

  1. Votat.Mult succes,arata bine tortul.Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumsc frumos, Beatrice! se poate vota o data la 24h ;-)

    RăspundețiȘtergere
  3. che spettacolo di torta! bellissima e originale, complimenti

    RăspundețiȘtergere
  4. un efect decorativ deosebit!:)
    ai intrebat ceva la mine pe blog:da,gazda provocarii alege ingredientul,el este doar unul,in general,dar eu nu puteam sa despart pestele de fr. de mare,era nedrept!

    RăspundețiȘtergere
  5. un vis decadent si delicios, ce mai! spectaculos de-a dreptul!

    RăspundețiȘtergere
  6. eccezionale e originale questa torta! bravissima! baci!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Puffin-grazie!

    @Alison-merci! aha, credeam ca doua, pt.ca si boscodina a avut tot doua: usturoi si nuca.

    @Zazuza- o felie pt.tine ;-)

    @Federica- grazie, baci!

    RăspundețiȘtergere
  8. Minunat.Il trec pe lista.
    Bafta la concurs.
    Duminica placuta.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Sara- multumesc! se voteaza zilnic ;-)pup

    @Micul- dupa ce il treci pe lista, sa nu uiti sa ma votezi ;-) puuup

    RăspundețiȘtergere
  10. Un gâteau très original.
    J'ai cliqué sur la 5ème étoile sans laisser de commentaire.
    J'espère que c'est bon.
    A bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Nadji-merci beaucoup, tu es tres gentile!je t'embrasse

    @Geta- merci! sa nu uiti sa ma votezi zilnic! ;-)

    RăspundețiȘtergere
  12. WOW, questa torta non solo dev'essere squisita, ma fa anche un effetto strepitoso con le pere intere. Complimenti, buona settimana e grazie della visita

    RăspundețiȘtergere
  13. Nota zece, pe bune!Aspect, gust, prezentare!

    RăspundețiȘtergere
  14. @Federica- grazie, cara!

    @Lilly- multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  15. liana draga,am votat de 2 ori pana acuma.azi am votat toate 4 retetele.arata grozav torta ta.te-as intreba daca nu e prea sec tortul,n-ar trebui insiropat cu ceva esenta de migdale sau amaretto ?

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.