Made by Liana
Am facut cozonaci, dar trebuia sa fac si o pasca.
Am tot cautat, am rasfoit, am citit pana cand am gasit si am ales.
O pasca traditionala dupa reteta Gabrielei Cara, careia ii multumesc frumos pentru reteta.
Vreau sa va spun ca anul trecut am preparat aceasta pasca, dar din motive nestiute, cel putin in afara ca n-am avut timp sa o postez, nu-mi amintesc vreun altul.Acum ca am gasit si folderul cu poze, era impetuos necesar sa o postez, desi am fost foarte nemultumita de faina si de branza si credeam ca am ratat reteta.
Ingrediente pt. aluat:
500g faina,
250ml lapte,
125g zahar,
100ml unt topit si ulei,
25g drojdie,
2 galbenusuri,
coaja de lamaie si portocala,
1 esenta de vanilie,
sare.
Ingrediente pt. umplutura:
500g branza dulce de vaci,
2 oua,
1 pahar de zahar pudra,
80g de unt topit,
2 plicuri de zahar vanilat,
coaja de lamaie,
2 linguri de faina,
50 g stafide inmuiate in rom timp de 1 ora.
Mod de preparare:
Se pregateste maiaua. Drojdia se freaca cu cateva linguri de lapte caldut, doua lingurite de zahar si trei de faina. Se lasa la crescut.
aici dupa vreo 30 de minute...
Intr-un vas incapator am pus zaharul ramas pe care l-am macinat, am adaugat laptele caldut, galbenusurile, sarea, o parte din unt si arome, faina cernuta de doua ori si maiaua crescuta. Am framantat adaugand treptat untul ramas.
Se imparte coca in doua si intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt se aseaza o foaie, iar din cealalta jumatate se formeaza trei bile
pentru o impletitura in trei. Mie mi s-a rupt aluatul, deoarece aveam sa aflu mai tarziu, faina nu a continut destul gluten, a fost de proasta calitate.
care se aseaza peste foaia de coca, formand un inel.Se lasa la crescut pentru inca 30 de minute.
Umplutura:
Se amesteca toate ingredientele,
iar la sfarsit adaugam stafidele.Am luat si eu pentru prima data branza dulce de casa de la Covalact...nu am fost deloc multumita de ea, foarte apoasa si neinchegata. A fost prima si ultima data cand am cumparat branza asta.
Dupa ce aluatul a crescut in tava, chiar inainte de a baga pasca la cuptor, adaugam in mijloc compozitia de branza.
Se coace, la inceput la foc mai iute, 180 grade Celsius,
apoi se scade temperatura la 165 de grade si se lasa timp de 35-40 de minute.
Faceti testul cu scobitoarea.
Fierbinte, scoasa din cuptor, se pensuleaza cu miere.
Se lasa la racit, apoi se taie.
Desi am rata faina, am ratat si branza, intr-un final chiar a aratat comestibila si sotului meu i-a placut foarte mult.
Sarbatori pascale luminate si binecuvantate va doresc!
Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma
..................................................................................................
marți, 10 aprilie 2012
Pasca traditionala
Etichete:
aluat
,
branza dulce
,
de Pasti/Paste
,
pascal
,
stafide
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.
judecand dupa poze, n-as fi crezut ca ai avut pb cu faina si cu branza!
RăspundețiȘtergereBa da, am avut probleme cu amandoua, dar nu au fost dezastruoase ;-)
ȘtergereAha, deja te-ai pregatit de sarbatori.. Toate v-ati pregatit ;) Am ramas in urma rau de tot! Foarte fain arata! pupici
RăspundețiȘtergereM-am pregatit...de anul trecut, hi,hi!Las' ca ne prinzi tu, ca esti fata harnica ;-)
ȘtergereStiati ca si pasca se poate da la congelator? asa ca poate chiar mai ai Liana si deci te-ai pregatit.. Eu aproape tot congelez, decat sa mananc uscat si vechi, mai bine aromat si bun, proaspat decongelat :) si mie mi s-a rupt aluatul la pasca din acest an, dar ma bucur ca am aflat de poanta cu glutenul.Felicitari de reteta, Nico.
RăspundețiȘtergereUite, ca pana acum n-am congelat pasca sau cozonac, pt. ca s-a mancat, dar e o idee buna, de tinut minte. Poanta cu glutenul o stiu de la o bucatareasa foarte priceputa la cozonacit ;-)Merci mult, pupici
ȘtergereLa noi,in Transilvania,pasca se face cu branza sarata,o combimatie de branza fermentata cu cas de oaie.In rest este ca si pasca prezentata mai sus doar ca se face dintr-o impletitura de aluat si o cruce,pe mijloc.Eu ma ocup de pasca simbata,o sa o coc in cuptor cu lemne(sunt o fericita ca soacra mea are cuptor pe lemne).Sa aveti sarbatori fericite!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos pt. informatii! E adevarat ca in unele locuri din tara se face cu branza sarata si crucea e un simbol nelipsit de pe pasca traditionala. Cu siguranta, data viitoare am sa-l fac si eu. Merci de vizita, te mai asteptam ;-)
Ștergere