Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

joi, 7 octombrie 2010

Timisoara, dupa 20 de ani






Am luat la pas Timisoara, zilele trecute, remomorand evenimentele si locurile de unde a pornit, s-a declansat si a continuat Revolutia din Decembrie 1989.

Am pornit de la Casa Parohiala a lui Laszlo Tokes, de langa Piata Maria, de unde a pornit masa de oameni stransa initial pentru a-l sustine pe reverend, spre a nu fi evacuat. A fost de-ajuns ca cineva din multime sa strige Jos Ceausescu! si  Libertate, sa fie oprite tramvaiele, iar oamenii sa li se alature manifestantiilor si sa porneasca impreuna spe centru. Adevarul despre Laszlo Tokes si faptul ca el nu este erou al Revolutiei din '89, cititi aici.



Apoi am mers paralel cu liniile de tramvai spre Catedrala,


 am traversat podul Traian, am salutat Bega


dar sub pod, un baiat mi-a zis sa tac, sa ascult si sa ma rog.




L-am ascultat si am ajuns la Catedrala Metropolitana. Sute de martiri au murit pe treptele ei...



Inauntru, unii munceau, altii se rugau...m-am rugat si eu pentru sufletul revolutionarilor, al martirilor, si al eroilor. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!



Din usa Catedralei am avut o vedere superba asupra Operei Romane, dar celor care s-au jertfit si au murit atunci pe treptele Catedralei, li s-au inchis usile...



 apoi m-am oprit si am pastrat un moment de reculegere la monumentul inchinat martirilor Revolutiei din fata Catedralei.


Mi-am continuat mersul inainte, spre  Opera Nationala Romana din Timisoara





Nu se putea sa nu ma opresc la Fantana cu pesti, locul de intalnire al indragostitilor si nu numai (Ne vedem la Pesti, in centru). Atunci, probabil ca rasunau urmatoarele lozinci: Jos dictatorul!, Libertate!, Azi in Tmisoara, maine-n toata tara!



De la Pesti, am cotit-o spre dreapta, spre fostul cinema Studio, vis-a-vis de Muzeul Banatului. Peter Jecza este autorul sculpturii de bronz, In memoriam decembrie 1989, cunoscut sub numele de Martirii, aflat in spatele Muzeului.In 1996 a venit si Emil Constantinescu, proaspat Presedinte, si a depus o coroana, eram si eu prin zona atunci..."Nu vor mai exista generatii de sacrificiu"-imi rasuna si acum cuvintele lui in minte...



Gasiti aici o lista cu monumentele inchinate eroilor Revolutiei din '89.

Am revenit iar in centru, am trecut de Pesti si am ajuns in fosta Piata Operei, actuala Piata Victoriei.



Opera Romana



Din centru am mers pana in Piata Libertatii si am luat tramvaiul doua statii, pana la Parcul Copiilor. Doi pasi pe jos si am ajuns la Podul Decebal (Podul de la Baile Neptun), unde au fost masacrati multi oameni pe 17 decembrie '89. S-a tras pur si simplu, fara somatie, fara foc de avertisment.


M-am intors la tramvai, in partea opusa, am mers doua statii tot pana in Libertatii, apoi am plecat spre Piata Marasti si am luat troleibuzul 14, doua statii, pana la Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei.











Martirii ucisi la Revolutie, intre 16 si 22 decembrie, a caror cadavre s-au furat si s-au incinerat si a caror cenusa a fost aruncata intr-o gura de canal, sunt pomeniti pe cate o placa funerara de marmura neagra. De asemenea, multe cadavre au fost gasite intr-o groapa comuna si inmormantati crestineste.



Flacara vesnic vie din Cimitirul Eroilor vegheaza peste amintirea celor care au fost eroi, martiri, revolutionari, primii oameni liberi din Romania.





Iertat sa-mi fie faptul ca nu am ajuns si in cartierul Girocului, unde de asemenea au fost impuscati fara mila, muncitori iesiti din schimburi, de la fabricile din zona. Calea Girocului a devenit Calea Martirilor.
De asemenea si in Spitaul Judetean din Timisoara s-au impuscat mortal ranitii. Ma intreb cine a avut atat de mult sange rece incat sa lichideze tineri, femei si barbati, impuscati si raniti in mana sau picior, cu cate un glonte in frunte?? Cine??
Sper sa fie mort si sa fi suferit amarnic.

Acestia sunt MARTIRII REVOLUTIEI TIMISORENE.

Pastrati un moment de reculegere pentru ei, va rog.
Va multumesc!

13 comentarii :

  1. Foarte frumos!!!Nu am fost niciodata in Timisoara....intr-o zi o sa trec tara asta noastra in lung si-n lat ca tare multe am pierdut!!!!Superbe poze!!!
    Merg sa votez....succes!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. iti multumesc ptr postare,ptr banatenii departe de casa e mana cereasca,it make me feel soo goog!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Judy-ma bucur ca-ti place si te astept cu drag cand te hotaresti sa vii pe la noi ;-)Merci pt.vot!

    @Clau-cu mare placere, eu iubesc Timisoara si nu puteam sta deoparte...

    RăspundețiȘtergere
  4. Iti multumesc pentru poze si pentru amintiri...
    ...ce frumos e orasul meu,al nostru!!!...chiar au trecut atitia ani??!!!
    Inca o data multam!xxx

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-am facut cont si te-am votat la ambele! Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  6. PS: O mica observatie referitor la articol. Temeswar, Temesvár vine din limba maghiara, vár = cetate. :) in germana cetate, castel = Burg. war inseamna 'a fost'. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. da'e frumoasa timisoara ! am fost ultima oara acum 15 ani cred.cimitirul eroilor nu l-am vazut,cred ca nici nu exista,dar arhitectura lui mi se pare prea dogmatica.puteau sa faca ceva altfel,nu atata zeghe.as fi inteles asta la sighet sau la aiud,sau la gherla.aici a fost putin mai revolutionar.poate zabrele ar fi fost mai bine.adica liniile puse invers,dar asta e parerea mea.si nu sunt comunista.am avut rude intemnitate la sighet,canal,delta si poarta alba .stiu despre puscaria din timisoara,care in anii 80 era plina de intelectuali care incercasera sa treaca granita si au fost prinsi.
    articolul imi place si e bine sa ne aducem aminte.

    RăspundețiȘtergere
  8. Fluturele ăla e al meu. Îl trimisesem în Germania da' n-a nimerit. Al vostru să fie, cu toate cele bune cu care l-am trimis! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. un bel viaggetti lì non sarebbe male!belle foto

    RăspundețiȘtergere
  10. Liana, nu pot sa-ti spun ce mult m-a bucurat postarea ta, mai ales ca atunci cand a inceput revolutia, eram studenta in Timisoara, si chiar am participat la ea.
    Te pup si-ti doresc weekend placut.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Carme-n-am stiut ca esti timisoreanca...poate cand vii pe-aici, ne intalnim ;-)

    @VDaiana-multumesc pt.voturi si observatii. Din pacate, sursa mea a fost gresita, iar acum nu mai pot sa corectez articolul.

    @Pansy-zau ca nu stiu cine a facut monumentul de la Cimitirul Eroilor...ai si tu dreptate.

    @Arcadia-fluturele tau e un fotomodel inrait. M-a pus sa-i fac vreo 20 de poze pana cand mi s-a terminat bateria. M-am dus acasa, am incarcat si am revenit noaptea iar in cimitir pt.poza finala.

    @Lucy-grazie!

    @Micul-poate ca ne-am intalnit, mai stii ;-)te astept oricand, cu drag ;-)te puuup

    RăspundețiȘtergere
  12. merci pour ces informations c'est un beau reportage et de jolies photos
    bonne journée

    RăspundețiȘtergere
  13. Fimere- merci beaucoup, c'est ma ville!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.