Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

miercuri, 13 octombrie 2010

Supa cu parul zanelor

Made by Liana









Ma tot chinuiam sa gasesc un titlu pentru supa mea...zupa ca-n Banat, supa de taietei, supa pe-o gaina grasa...cand, rasfoindu-l pe Radu Anton Roman, Povestile Bucatariei Romanesti, Muntenia, Oltenia si Banatul, vol.II, am dat peste aceasta Supa cu parul zanelor.
Atat de mult mi-a placut titlul, incat l-am pastrat. De fapt mi-a placut toata povestea, recte reteta, astfel incat am sa v-o reproduc mai jos, nu inainte de a va destainui ca atat gaina, cat si taieteii sunt din Cluj, de la soacra mea, iar eu intotdeauna fierb separat atat zarzavaturile, cat si carnea, apoi le strecor pe amandoua si combin zeama de un galben stralucitor si clara ca oglinda ;-)
Zarzavaturile le las intregi si pun mai multe, ca altfel n-are gust. Taieteii ii fierb separat, apoi ii racoresc in apa rece si de-abia dupa aceea ii pun in supa. O sa va dati voi seama din poze ;-)

"Daca tusa Antonica se apuca de facut laste subtiri ca firul de par si prindea ura pe vreo gaina, ca-i prea grasa si n-o mai nimereste cocosul, insemna ca vin rugile si incep basmele. Desi veneam doar seara tarziu acasa, nu ne culcam fara palpairea unui blid cu supa limpede si feerica (d'apa-i cum?!), visand la alte lumi, fermecate.

*o gaina de curte
*2 morcovi
*1 pastarnac
*1 ceasca mare de faina
*1-2 oua
*1 ceapa mare
*sare
*patrunjel verde


* Gaina (mai are rost, daca suntem in Banat, sa va spun cat de bine grijita ii musa sa fie?) se taie bucati si se pune la fiert- fara ficat, acela se frige-n unt pentru copiii de toate varstele- in destula apa rece, cu un praf de sare



* Ceapa ramane intreaga (spre Arad o si scot dupa ce-a fiert), radacinile se taie felioare

*Dupa ce a dat zama in clocot, a fiert si s-a spumuit pana e limpede lacrima, se pun la fiert si zarzavaturile

*Taieteii (ce prozaic!)parul zanelor (asa mai merge) se fac cu munca multa, framantand mai intai faina buna, oua, un pic de sare

*Lastele acestea se intind foaie subtire ca hartia si se taie la microscop (daca nu aveti rabdare si dracuiti, mai bine nu v-apucati, ca stricati basmul) dupa care se scutura de faina si se lasa la uscat

*Dupa ce gaina a fiert si apa a scazut de-i groasa si galbena ca mierea (acesta-i secretul supelor banatene)se scot carnea si zarzavatul, se strecoara zeama



si se pun taietii subtiri ca firul de par la clocot mic, mai bine de un sfert de ora



*Se potriveste de sare, se presara verdeata tocata si se da la masa, supa limpede, stralucind galbui,



cu pletele zanelor unduind, zarzavatul fierbinte alaturi, pe un platou, va veni la rand si carnea,



dar ceva mai tarziu, basmul poate incepe, oricum nu se va sfarsi niciodata



"Femeia insarcinata sa nu manance inima de pasare rea, cum e cocosul, caci va face copii rai. (Gorovei)

Asta-i povestea...v-a placut?

10 comentarii :

  1. Aceasta supa e preferata baietilor mei,numai ca tu i-ai gasit o denumire tare interesanta:).
    De taiat parul Zanelor il taie mami,ca doar are rabdare de bunica...

    RăspundețiȘtergere
  2. @Angi-titlul ii apartine lui Radu Anton Roman si mie mi-a fost tare drag, astfel incat l-am preluat. Si eu il tund pe soarele meu, Tudor ;-)

    @Boabe de Cafea-multumesc! mananci si ramai vrajit ;-))

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce inseamna cand ai o gaina de casa... o supa galbena si frumoasa. Pupik.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ciao cara!! Mi piace molto la tua zuppa!! Da noi questa pasta si chiama "capelli d'angelo"!! Buonissima!! Bacioni.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Sara-da, asa-i, o gaina de casa grasa si frumoasa ;-)

    @Manu-"capelli d'angelo"-mi piace molto, super!grazie, cara, ciao!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna, buna zupa ta.Ce pofta mi-ai facut.
    Te pup si-ti doresc o zi minunata.

    RăspundețiȘtergere
  7. mi-a placut tare povestea!si supa arata exact ca cea pe care o facea bunica,la tara!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Micul- merci, noroc ca si Tudor e mort dupa zupa ;-)

    @Geta- il urmaream pe Radu Anton Roman si am vrut sa-i cinstesc memoria reproducand un text din multele-i. Ma bucur ca ti-a placut ;-)

    RăspundețiȘtergere
  9. Am mancat zupa din Banat in facultate! M-a dat pe spate de buna ce a fost. De atunci nu am mai avut ocazia! Fac o lista si cand ajung in Timisoara ma prezint la masa! Te pup, Dana Bradu

    RăspundețiȘtergere

A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.