Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

joi, 12 aprilie 2012

Cozonac cu nuca si mere

Made by Liana












In pragul sarbatorilor te prinde pofta de cozonacit. Cum sa nu-ti placa sa ti se umple casa de mirosul aluatului crescut, impachetat cu nuca si cu scortisoara, cum?? N-ai cum, zau! Si daca mai adaugi un fruct, doua in compozitie, mirosul va fi si mai aromat. Iar cozonac fara nuca, nu se poate, se stie.
Anul acesta de Paste am pregatit acest cozonac trandafir sau cuib cu viespi sau cu rulouri sau melcisori. Ufff, m-am oprit la melcisori, deoarece Cozonac Trandafir am mai facut.
Reteta o am din revista Click! Pofta Buna nr.10/2010.

Sarbatori luminate si binecuvantate va doresc!

Pregatire: 1h 10'
Coacere:50'
Dificultate: medie


Ingrediente:

Pentru aluat:
600g faina,
1 cub de drojdie,
100g zahar,
4 oua,
100 ml lapte,
150g unt,
1 esenta de vanilie,
coaja rasa de la o lamaie/portocala,
1 praf de sare.

Pentru umplutura:
200ml lapte dulce,
2 lingurite de scortisoara,
250g zahar,
200g nuci macinate
2-3 mere.

Pentru decor:
12 samburi migdale,
1 lingura zahar pudra.

Mod de preparare:

1. Freci drojdia cu o lingura de zahar, adaugi laptele caldut si doua linguri defaina si faci o maia pe care o lasi sa creasca 15-20 de minute. Amesteci cu restul ingredientelor si framanti pana obtii un aluat potrivit de tare, pe care-l lasi la loc cald, sa dospeasca, circa o ora.


2. Intre timp,fierbi laptee cu zaharul, scortisoara si nuca macinata, pana se ingroasa. Cureti merele de coaja si de samburi, le dai pe razatoarea mare, dupa care le adaugi in crema cu nuca si scortisoara. Lasi sa se raceasca.

3. Pe o planseta, intinzi aluatul in foaie, pui deasupra crema de nuca cu mere




si rulezi intr-un sul cu lungimea de circa 40-50 cm. Tai 12 felii



si le asezi una langa alta intr-o forma rotunda, unsa cu unt si tapetata cu faina.





Asezi pe fiecare melcisor cate un sambure de migdala si mai lasi la crescut o jumatate de ora.


Introduci forma in cuptorul bine incins pentru 45-50 de minute. Cand se raceste, o presari cu zahar pudra.


O felie delicioasa


si super pufoasa ;-)


Ah, si inca ceva...mie in loc de 12 felii, mi-au iesit 13...hi,hi...numar cu noroc...astfel incat, am pus felia intr-o forma de savarina si a iesit...dumnezeieste!!

10 comentarii :

  1. Bellísima tarta con mi fruta preferida,es un deleite,abrazos y abrazos.

    RăspundețiȘtergere
  2. cu mere ??? nu stiam , dar cred ca e super bun..iti fur reteta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mere am facut si eu pt. prima data, dar crede-ma ca e nemaipomenit si are o aroma minunata. puup

      Ștergere
  3. Minunat! Cred ca-i maxim de gustos!!! Eu abia maine ma ocup de ei ;) Sarbatori minunate!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunat arata.Ti-a iesit bestial.
    Pupici multi lui Tudor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Durere masiva cozonacul tau :)
    Cum de n-am fost si eu prin zona ca se merita rau de tot!!!

    RăspundețiȘtergere

A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.