Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

vineri, 30 iulie 2010

Gnocchi cu sos de mazare

MADE BY LIANA









Astazi, la Lectia de gatit din rev. Click pt. femei, am invatat sa fac gnocchi. Usor de tot de facut si foarte-foarte gustosi.
Ce sunt gnocchi?
Galuste de cartofi de care facea si bunica mea saraca, Dumnezeu sa o odihneasca, cand nu stia ca italianii i-au "furat" reteta...nu, glumesc acum, da'zau asa, noi nu faceam galuste de cartofi pana cand nu ne-au invatat italienii?
Fiecare popor are retetele lui proprii de galuste de cartofi, da'asta nu inseamna ca ei le-au inventat...de fapt, ce mai conteaza?
Nu o mai lungesc ca ajung iar la ce a fost prima data: oul sau gaina?
Galuste de cartofi sau gnocchi?
De data asta, ramane ca-n revista.

Ingrediente aluat gnocchi:

5 cartofi,
4 linguri de faina,
1 ou,
1 praf de sare.



Pt. sos:

250g sunca,
100g costita,
1 ceapa,
1 lingura ulei,
200g mazare,
500 ml smantana,
sare,
piper alb,
boia dulce sau iute,
cateva fire de patrunjel.

Mod de preparare:

1. Se curata cartofii de coaja si se trec prin razatoarea cu ochiuri mici, dupa care se amesteca cu faina, oul, sarea. Se framanta astfel un aluat de cartofi.

2. Din aluat se formeaza suluri din care se taie bucati mici si fiecare bucata va fi presata usor cu furculita inmuiata in apa rece.


Acestea sunt gnocchi care vor fi pusi la fiert in apa fierbinte cu sare. Cand se ridica la suprafata apei, inseamna ca s-au fiert.



3. Se taie cat mai marunt ceapa si sunca, iar costita se taie fasii, apoi se vor praji in ulei.



4. Se caleste ceapa, se adauga sunca si costita si se lasa impreuna sa se rumeneasca, dupa care se adauga smantana si mazarea.
Se tine pe foc pana ce sosul se ingroasa.
Se potriveste gustul de sare, boia si piper si se aduce la masa alaturi de galustele de cartofi, totul presarat cu boia.



Alaturi de un pahar de vin alb si rece a fost nemaipomenit de bun ;-)

8 comentarii :

  1. Mie imi plac la nebunie galustele astea,le pot manca si goale,doar ca le si prajesc un pic sunt mai delicioase si se pot servi cu diverse sosuri sau fripturi.Felicitari ti-au iesit perfecte.Te pup si o seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca-s tare buni... cat despre italieni, ai mare dreptare. pupik.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu cine i-o fi inventat pe gnocchi astia dar sincer, nu imi pasa! Arata minunat si trebuie incercati neaparat dupa vacanta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Estos ñoquis estan deliciosos. Que tentación con el frio que tenemos aquí.
    Besos

    RăspundețiȘtergere
  5. Super,arata as manca si eu...Ukusno je sigurno,Pozdav...

    RăspundețiȘtergere
  6. @Mirela -uite, n-am stiut ca se pot si praji. Data viitoare voi incerca si varianta ta.Merci mult, pup!

    @Sara- is buni, da, da'galustele lu'bunica or fost si mai bune.pupik

    @Boabe de cafea-exact, cui ii pasa?, da'ma cam deranjeaza termenul de "gnocchi", ca noi romani suntem si mancam romaneste, nu? Data viitoare scriu "galuste de cartofi", gata!Merci!

    @Annie-gracias!

    @Surac-te invit cu drag la o portie... hvala lepo!

    RăspundețiȘtergere
  7. Tu as plus de courage que moi. Les gnocchis, cela fait très longtemps que je ne les fais plus maison et que je les achète .
    Les tiens sont certainement meilleurs.
    La sauce me plait beaucoup.
    Bon weekend et à bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Nadji- oui, oui je suis tres courageuese...et gourmandise, aussi. Merci beaucoup, bon weekend a toi aussi, a bientot!

    RăspundețiȘtergere

A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.