Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

joi, 4 martie 2010

Placinte cu cartofi si varza

MADE BY LIANA





Am vazut pe un site culinar Placinte taranesti de post si cum autoarea retetei, Lia e din Oradea, am stiut ca astea-s placintele copilariei mele. Numa'in Oradea Mare mancam placinte cu cartofi atat de buneee...ah, pe urma ne-a facut tata. Ultima data mi-a facut asta-vara cand am fost cu Tudor la ei, la sat. Acum m-am sfatuit si cu tata asupra acestei retete, pacat ca e departe de mine, dar am pastrat reteta de baza a Liei. Multumiri si pupici amandurora!

Ingrediente aluat:

650 gr faina alba,
50 ml ulei,
250 ml apa calduta,
1/2 lingurita sare,
1/2 lingurita de zahar,
25 gr drojdie proaspata.

Ingrediente umplutura:

4 cartofi mai maricei,
3 maini de varza marunta acra,
boia dulce,
vegeta,
ceapa,
usturoi,
ulei,
sare,
piper alb.





Preparare :

Am inceput cu umplutura...

Am facut cartofi taranesti la cuptor si pt. ca era o tava foarteee mare, atunci am folosit din ei pt. umplerea placintelor.
Cartofii i-am curatat, spalat, taiat rondele si i-am asezat frumos in tava, apoi am presarat vegeta, boia dulce, am taiat o ceapa mica si un catel de usturoi felii subtiri si le-am pus peste cartofi. In 30 minute au fost gata. I-am pasat si gata pireul.

Varza acra am spalat-o in mai multe ape, am stors-o bine si am presarat piper alb peste ea, amestecand foarte bine. Am avut doua capatani de varza acra mici, dar nu mi-a mai ramas decat ce se vede in poze...


Si-acum aluatul...

Faina am cernut-o ca de fiecare data. Drojdia am amestecat-o cu 50 ml apa calduta pana s-a dizolvat.
Am facut in faina un cuib in care am turnat drojdia dizolvata si am pus o jumatate de lingura de zahar.
Am pus vasul pe aragaz cu cuptorul pornit si l-am lasat la dospit.



Dupa ce a dospit aceasta maia,



am adaugat 50 ml ulei, apoi 200 ml apa calduta treptat, amestecand continuu.

Trebuie sa obtinem un aluat elastic nu prea moale, dar nici prea tare si l-am framantat putin...vreo 10 minute...nu mai mult...



asa a spus tata, care e specialist in placinte!

Am uns vasul(cam transparent) cu ulei, am pus aluatul,



l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat la dospit pana si-a dublat volumul...cam 1h.



Am infainat masa de lucru si am rupt din aluat exact opt parti egale.

Am presat un pic cu mana mijlocul fiecarei bucati de aluat si am pus cate 1 lingura mare cu umplutura...care mi-a dat cam pe dinafara...



Doua cu varza, ca atata am avut si restul de sase, cu cartofi.
Tragem usor marginile aluatului peste umplutura, o intoarcem cu pliurile in jos


si pe suprafata de lucru presarata cu faina o intindem sub forma de cercuri cu ajutorul sucitorului la marimea dorita



(sau la marimea tigaii folosite)-eu am folosit tigaia mea Tefal pt. clatite si a fost alegerea cea mai buna.

La fel procedam si cu restul aluatului si am facut din timp 3-4 bucati, deoarece placintele se coc relativ repede si nu prea este timp de facut din momentul in care o pui pe foc.

Am pus tigaia la incins, am pensulat-o cu un pic de ulei, desi tigaile Tefal nu necesita acest lucru, dar acum era un caz special ;-) si punem placinta la copt. Inainte de a o intoarce pe cealalta parte, o pensulam din nou cu ulei.
Cand e coapta,



o scoatem pe o farfurie si partea de deasupra o pensulam din nou cu putin ulei. Repetam procedeul si cu celelalte placinte.

Au fost atat de buneeeeee...incat ajutorul de bucatar, care nu a facut nimic de data aceasta, in afara faptului ca a asteptat sa se coaca mai repede, le-a "topit" instantaneu pe cele doua cu varza.


si o sectiune... delicioasa!




Poftiti la placinteeeeeeee!!!

4 comentarii:

  1. Vai ce reteta buna de placinta. Chiar ma saturasem de retetele vechi asa ca merita incercata. Te pup.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Moni, chiar merita sa o incerci, sa stii. Puup

    RăspundeţiȘtergere
  3. mama si buna mea ne fac placinte de astea. sunt asa de bune, de mai vrei inca una si inca una :))
    la cea cu cartofi, bunica mea fierbe cartofii, ii piseaza si ii amesteca cu putina telemea de oi/vaca ... un deliciu!

    RăspundeţiȘtergere

Share it

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.