Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

vineri, 26 noiembrie 2010

Cartoful



Cartoful  este cea mai iubita leguma de catre romani, este cunoscut drept leguma saracului, in timp ce unii il acuza ca ar fi dusmanul siluetei, care inlocuieste de multe ori carnea, din pacate.
Solanum tuberosum, in limba latina, este o planta erbacee perena cu inaltimea in jur de 60 cm cu flori albe sau alb-violacee si radacini tuberizate Originari din America de Sud, cartofii au ajuns in Europa in secolul al XVI-lea, prima data in Spania, apoi in Anglia.

Cartoful –aliment de baza

Tot ce tebuie sa stiti este ca aceasta leguma, devenita aliment de baza, nu e foarte periculoasa pentru silueta daca nu e consumata in cantitati mari, in combinatii neprietenoase, cu paine ori sub forma de cartofi prajiti.

Cartofi cu mustar



De fapt, cartoful este o legume universala, foarte digestibil si hranitor, fiind folosita la salate, ciorbe, tocanite, placinte, prajituri, ba chiar si vin.
Un cartof mijlociu, camde 100g contine 77g apa, 19g zaharuri-amidon, 2g protide, saruri minerale, mai ales potasiu, fier, iod, hidrati de carbon si vitamine, el furnizand aproximativ 86 de calorii.
Cartofii cand sunt fierti sau raciti, amidonul se transforma prin retrogradare intr-o forma glucidica rezistenta, asemanatoare fibrelor alimentare benefice, stimuland totodata cresterea ratei metabolismului bazal cu circa 20% .Ca regula, ei se consuma fara grasimi si doar cu alte legume.
In criza de timp in bucatarie cel mai repede fel de mancare se pregateste cu cartofi.
Deoarece este extreme de spornic, e iubit la scara mondiala, de mai toti locuitorii tarilor unde a fost aclimatizat. Pe primul loc in topul preferintelor exceleaza cartofii prajiti, urmati de piure, cartofi la cuptor, tocanita de cartofi, musacaua de cartofi sau o ciorba delicioasa de cartofi cu smantana si carnati.
Daca pe vremuri bunica pregatea o tocanita de cartofi, iar mama cea mai buna salata de boeuf, noi ne-am schimbat gusturile, folosind cartoful in retete simandicoase si pretentioase.

Soiuri de cartofi

Chiar daca sunt peste 1000 de soiuri de cartofi, putem vorbi doar despre doua sortimente in ceea ce priveste structura tuberculilor: exista cartofi cu miezul sfaramicios, afanat, de obicei de culoare mai deschisa. Acestia sunt cartofii albi,




potriviti pentru piureuri, creme, sufleuri si budinci. Am intalnit si un soi de cartofi negri sau mov,




cu miezul foarte alb aproape translucid, foarte bun pentru piureuri.
Exista cartofi cu tuberculi tari, de obicei de culoare mai galbuie, uneori rosiatica. Acestia sunt cartofii rosii,




mai bogati in zaharuri si se folosesc cel mai adesea la prepararea prin prajire, la prepararea catofilor “nature” sau umpluti.
Mai sunt si cartofii dulci, care provin din America Centrala si care au miezul galben inchis sau portocaliu (in majoritatea cazurilor), forma fiind ceva mai mare decat a cartofului clasic, unele specii avand chiar o forma lunguiata.

Cum se pastreaza cartofii

Pentru sezonul rece, cartofii recoltati se pastreaza in incaperi uscate, bine aerisite, la o temperatura de 8-10 grade Celsius. Este bines a fie tinuti la intuneric, feriti de lumina, pentru a impiedica incoltirea si producerea unei substante nocive, numita solanina.
Cartofii nu se pastreaza in saci de plastic, ci in plase speciale sau in ladite din lemn.
Pentru a evita incoltirea se presara cu cenusa si se acopera cu ziare. In acelasi scop, se pun cartofii pe straturi de feriga de padure si printre ei se pun cateva mere sanatoase.
Daca au incoltit, li se rup mugurii si se curata intr-un strat mai gros, pentru ca solanina se depoziteaza imediat sub coaja. Pentru a inlatura efectele solaninei, se poate adauga 1 lingurita de otet in apa in care fierb cartofii.
Solanina este prezenta si in tulpinile, frunzele si fructele cartofilor, de aceea acestea nu vor fi folosite niciodata in alimentatia oamenilor si vor fi fierte mai intai.

Tocanita de ied cu cartofi noi



Cartoful-leac traditional

Cartofii sunt folositi de multa vreme in medicina populara pentru tratarea diverselor afectiuni.
Iata doar cateva dintre retetele care si-au dovedit rezultatele in timp:
*Sucul de cartofi este bun pentru ulcer gastric si duodenal, diabet, obezitate, reumatism, litiaza biliara, dureri de cap cornice, insomnii etc.
Se administreaza 50 ml de trei ori pe zi, inainte de mesele principale. Se consuma foarte proaspat. Cura se tine timp de o luna. Diabeticii trevbuie sa urmeze tratamntul timp de zece zile in fiecare luna.
*Pentru alungarea durerilor de cap, se aplica pe frunte si pe ceafa cataplasme cu cartofi rasi, legate cu o panza.
*Masca din cartofi cruzi rasi marunt, aplicata pe obraz timp de 15 minute, reda supletea pielii si atenueaza ridurile.
*Salata din cartofi fierti stropiti cu ulei de nuci este un leac traditional francez pentru inlatuarea viermilor intestinali in cazul copiilor. Aceasta salata trebuie consumata cateva seri la rand.

Rulada aurie



Igiena cartofului

Vara, bacteriile rele precum Salmonella se simt mai bine ca oricand, atacandu-ne cu forta sporita. Cartofii sunt si ei foarte sensibili.Spalati superficial, aduc musafiri nepoftiti. De aceea, pentru ca oricum nu ii mananci cruzi, spala cartofii foarte bine inainte de a-i pune in opera.
Ca sa fii sigura ca i-ai curatat cum trebuie, spala-i cu apa calduta chiar inainte de a indeparta coaja si inca o data dupa ce-i cureti, asta ca sa eviti toxiinfectia alimentara.

Trucuri cu cartofi

*Cand fierbeti cartofii pentru piure, adaugati in oala doi catei de usturoi si 1 ceapa, pe care le elimini dupa fierbere, inainte de presarea cartofilor. Piureul va avea un gust mai bun.
*Cartofii se pun la fiert in apa rece.
*Cartofii curatati nu se tin mult timp in apa, pentru ca isi pierd vitaminele si mineralele.
*Cartofii noi se tin 5 minute in apa cu sare pentru a putea fi curatati mai usor.
*Oglinzile, geamurile, tablourile de panza se curat foarte usor cu felii de cartofi cruzi.
*In apa in care au fiert cartofii curatati de coaja se pot pune obiectele de argint, pentru a le curate mai usor si a le reda stralucirea.



Bibliografie:
Femeia de azi, Sucuri vindecatoare, 100% naturale, nr.39/2010;
Femeia de azi, Alunga durerea de cap, nr.37/2010;
Femeia de azi, Suplimentul Abc-ul alimentelor fara caorii, nr.34/2010;
Femeia de azi, Alimente care te pun la pamant, nr.28/2010;
Click pentru femei, Leacuri-minune impotriva bolilor de vara, nr.33/2010;
Bucataria de azi, Cartofii, retete vechi si innoite, nr.9/2010;
Bucataria pentru toti, Planta de leac-Cartofii, nr.5/2010.

7 comentarii :

  1. sa mai scrii astfel de informatii...mi-a placut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasa prezentarea acestei legume foarte importanta in retetele noastre. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Geta si Sara-va multumesc frumos pt.comentarii, dar va rog mult daca puteti si aveti timp, sa lasati un comentariu pe siteul unde e postat articolul, am pus linkul la inceput.
    Va multumesc pt.intelegere!
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. un légume qu'on trouve chez toutes les ménagères
    et on peut le décliner en plusieurs versions
    belle présentation
    bonne journée

    RăspundețiȘtergere
  5. @Marius- multumesc!

    @Fimere-merci beaucoup!

    RăspundețiȘtergere
  6. noi folosim doar cartofi mov cu intererior alb productie proprie ,se fierb mult mai repede :)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.