Made by Liana
Un tort rapid, de inceput de primavara, de Martisor, ca tot suntem la inceputul lui Martie, un tort cu aroma de cafea si ghimbir, dupa o idee din revista Click Pofta Buna nr.12.
Pentru cei care doresc sa stie, cateva cuvinte despre ghimbir:
Cuvantul "ghimbir" provine, asemenea altor denumiri ale plantei in mai multe limbi europene (”Ingwer” in germana, ”gingembre” in franceza, ”ghimbir” in romana, ”zenzero” in italiana, ”ginger” in engleza etc.) din latinescul ”zingiber”, imprumutat si el din greaca veche (”zingiberis”).
Cum India a fost sursa de ghimbir a Europei in antichitate, denumirea greaca este, de fapt, o preluare din limbile vorbite pe teritoriul Indiei in acea perioada: ”singivera” in pali si ”shringavera” in sanscrita. Aceste denumiri inseamna ”in forma de corn de cerb”.
Cu toate ca denumirile in majoritatea limbilor europene provin din greaca veche, in mod surprinzator grecii contemporani il numesc ”piperoriza” (radacina de piper), cu referire la gustul iute al rizomului.
Ghimbirul este numele dat unei plante erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice. Este o specie perena care are nevoie de o temperatură ridicata si constanta precum si de o umiditate permanenta pentru a se dezvolta corespunzator. Rizomul de ghimbir are o forma neregulata, contorsionata si e noduros, atingand pana la 5-6 centimetri in lungime. Ghimbirul e deosebit de pretuit în bucatariile orientale si da mancarurilor un gust dulce, picant.Cu ghimber se imbogateste si innobileaza legumele(cartofii, ciupercile), pestele, vanatul,preparatele din carne de pasare si deserturile(sosuri, sufleuri, compoturi din rubarba sau alte fructe) si lichiorurile. Se asezoneaza in special cu coriandru,cardamom, scortisoara si cuisoare.
Rizomul nu se consumă crud, ci se curata indepartandu-se coaja, si se taie în felii care se gatesc ca acompaniament la carnuri sau sosuri, in salate, curry-uri etc. Ghimbirul se consumă cateodată in forma sa pisata, marunțita. In acest caz ghimbirul e o pulbere fina asemanatoare piperului alb. De altfel, un nume alternativ al ghimbirului, introdus de turci in Moldova si Muntenia a fost cel de 'piper alb'. Denumirea de ghimbir a fost folosită mai ales în Banat si Ardeal provenind din maghiarul gyömber, iar apoi s-a impus in intreaga tara. In fostele colonii britanice, cum ar fi Canada, Australia, Jamaica, Kenia, se consuma o asa-zisa "bere" din ghimber (ginger beer) care de fapt este o bautura ne-alcoolica, racoritoare.(Wikipedia)
Dificultate: mica
Timp de preparare:1h15'
Ingrediente:
Pentru blat:
125g unt,
150g zahar pudra,
2 oua,
3 linguri de lapte,
4 linguri de cafea concentrata,
150g faina,
1 lingurita praf de copt,
1 lingurita ghimber macinat Kotanyi.
Pentru umplutura:
1 borcan dulceata de visine,
1 plic crema pentru tarte(250ml lapte),
1 plic frisca(150ml lapte),
2 plicuri intaritor de frisca
2 plicuri zahar vanilat.
Pentru decor:
100g ciocolata menaj,
floricele din plastelina de ciocolata.
Mod de preparare:
1. Pentru blat, freci untul moale la temperatura camerei cu zaharul. Incorporezi pe rand ouale,
amestecand energic, adaugi laptele si cafeaua(am pus si o lingura esenta de cafea).
Incorporezi faina amestecata cu praful de copt si lingurita de ghimbir macinat de la Kotanyi.
Torni compozitia intr-o forma de tort unsa si tapetata cu hartie de copt, cu diametrul de 24 cm
si coci la cuptorul preincalzit circa 30 de minute. Scoti din tava si lasi blatul sa se raceasca.
2. Pui dulceata de visne la incazit pana cand gelatina devine fluida si calda o pui peste blatul racit. O lasi deoparte.
3.Pentru umplutura, amesteci praful de frisca cu laptele, pui un pachet de zahar vanilat si unul de intaritor de frisca, iar cand frisca este gata, lasi deoparte. Amesteci praful de crema cu laptele rece si cand crema este gata, adaugi intaritorul de frisca si zaharul vanilat, apoi incorporezi jumatate din cantitatea de frisca in crema.
4.Peste dulceata racita pui crema, imbracand tot blatul.
6. Cu o razatoare de legume radem ciocolata, incercand sa facem carlionti sau fulgi de ciocolata...
mie nu prea mi-au iesit :( Ii presaram peste crema acoperind si lateralele.
Din plastelina de ciocolata roz ciclamen am decupat floricele si le-am pus pe tort.
Si o felie delicioasa
Aroma de ghimbir nu s-a prea simtit, blatul a fost delicios, onctuos si delicat, pufos si aromat datorita cafelei.
Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma
..................................................................................................
luni, 5 martie 2012
Tort cu ghimbir si dulceata de visine
Etichete:
blat de tort
,
ciocolata
,
dulceata de visine
,
frisca
,
ghimbir
,
Kotanyi
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.
Mamma mia ce bine arata.Superb.
RăspundețiȘtergereTe pup cu drag si-ti doresc o Primavara excelenta.
E simplu de tot si nici nu mi-a mancat atata timp. Te pup cu drag si Tudor te pupa inca o data :* :*
ȘtergereO felie si pentru mine!!!! O sectiune delicioasa, iar prezentarea super!! Pupici!
RăspundețiȘtergereO felie pt. tine cu drag! pupici multi :*
RăspundețiȘtergereEu vreau vreo jumatate de tort, daca tot am intrat la ceas de seara, imi lasa gura apa, ma ingras cu ochii tot uitindu-ma la poze... macar sa simt gustul din plin, nu ?! Hai ca te-am pupicit apasat, ca sa simt ce tort ai mincat...
RăspundețiȘtergereintr-adevar delicios si super frumos :*
RăspundețiȘtergereo zi minunata scumpa mea!
Si mie imi place tortul!!!
RăspundețiȘtergereNiciodata nu mi-a venit ideea sa cumpar praf de ghimbir. Super! Asa poti avea si pt alte mincaruri in orice moment ghimbir acasa.
Va pup fetelor!
M-am ferit sa gatesc in vreun fel ghimbirul, asta pentru ca am crezut ca e dulce si dupa ce l-am cumparat am muscat si mestecat cu incredere. Acum cand vad gnimbir in magazine...imi dau lacrimile. Dar vad din ce in ce mai multe cu ghimbir asa ca imi voi calca pe inima si voi incerca si eu :D
RăspundețiȘtergereDelicios si foarte aspectos si oricand o alernativa la torturile traditionale iar pentru curiosi,sau pofticiosi,sau pentru cei ce cauta mereu ceva dulce si inedit(printre care si eu ) ...o provocare.Merita incercat.Aaa! era sa uit mi-a placut mult si povestioara despre ghimbir.Felicitari Liana !
RăspundețiȘtergereFoarte reusit. Te felicit, Liana.
RăspundețiȘtergereVreau o feliuta fetelor!
RăspundețiȘtergereCe dezmat aici, dom'le!
RăspundețiȘtergere