


Din ciclul "Ce-am mai facut in vacanta la sat" va prezint o tarta minunata: Tarta Melba, pe care am descoperit-o intr-o cartulie veche de-a mamei, "Prajituri cu fructe" de Florica Giormaneanu, editura Caleidoscop, 1986.
La o prima citire mi s-a parut grea si complicata, apoi am vazut ca aluatul e super-simplu, iar umplutura si mai simpla: Zmeura cu piersici.
Cu "traducerea" m-am descurcat mai greu, fiind invatata cu altfel de gramaje.
Ingrediente:
Pentru aluat:
3 pahare de faina,
200g margarina Rama,
1 1/2 lingurita sare,
8-10 linguri de apa rece.

Pentru umplutura:
3 1/2 pahare felii de piersici din compot fara sirop sau 4 nectarine,
1/2 pahar zahar,
2 linguri rase amidon alimentar sau faina,
300g zmeura proaspata,

Sosul:
2 linguri rase de amidon sau faina,
3/4 sirop de zmeura.
Prepararea aluatului:
Se cerne faina, iar margarina rece se incorporeaza cu cutitul fara sa se atinga cu mana,

apoi se apasa cu furculita pana cand compozitia are aspectul unor firimituri mari de paine.

Se stropeste cu apa foarte rece in care s-a dizolvat sarea in prealabil si se amesteca cu furculita in sens circular. Daca e necesar, se pot adauga 2-3 lingurite de apa.
Aluatul se strange in maini, se da forma unei mingi, fara sa se framante,

se inveleste in folie si se da la rece sa se odihneasca cat mai mult inainte de intrebuintare. E bine daca-l lasati de seara pana dimineata.
Din compozitia de mai sus, rezulta doua foi cu care se imbraca forma si se acopera tarta.
Dupa ce a stat la rece, aluatul se imparte in doua.
Se intinde o foaie, se aseaza in forma de tarta si se da la rece.
Apoi se prepara umplutura astfel:
Se amesteca amidonul cu zaharul,

la care se adauga siropul de piersici. Se fierbe la foc domol amestecand continuu, pana cand se ingroasa compozitia.
Dupa ce clocoteste un minut, se amesteca cu piersicile.Eu am preferat sa folosesc piersici proaspete, adica nectarine.
Zmeura se aseaza in tarta,

iar deasupra se intinde amestecul de piersici,scurse bine de sirop,

peste care se toarna untul incalzit.
Apropo, zmeura era proaspat culeasa din gradina mamei:

Se acopera cu foaia a doua in care se fac cateva incizii in prealabil. M-am gandit sa decupez sub forma unor petale.

Marginile foilor de aluat se lipesc apasand cu furculita sau se strange cu degetele de jur-imprejur.
Se coace la foc potrivit 35-45 de minute.
Tarta se serveste rece, taiata felii cu cate 1-2 globuri de inghetata de vanilie si cu 1-2 lg de sos Melba care se prepara in felul urmator:
Se dilueaza amidonul cu siropul de zmeura si se da la foc slab sa fiarba amestecand fara intrerupere.
Dupa ce clocoteste 1 minut, se da deoparte sa se raceasca.
Eu am facut un sirop simplu din suc de zmeura cu muuuult zahar, la fel ca la Inghetata de iaurt, zmeura si mure si am turnat din belsug peste tarta.

Am servit cu inghetata...mmmm, minunata Melba!!!

une tarte melba c'est tout ce qu'il y a de plus succulent...j'adore
RăspundețiȘtergerebonne soirée
Arata minunat! Ce combinatie de culori si arome...Super.
RăspundețiȘtergereDragoste la prima vedere.Super arata, iar prezentarea mult mai faina decat intr-o revista.
RăspundețiȘtergereO zi frumaosa sa ai.
Ce bine arata e.....delicioasa.Iti doresc o
RăspundețiȘtergerezi placuta in continuare.
arata extraordinar...si cum ai asezat-o frumusel pe prosop in iarba...felicitari!
RăspundețiȘtergereTarta melba?!?!?! che bella idea!!!
RăspundețiȘtergereZdravo, volim kako izgleda, mnogo se razumes sto se tice hrane, bravo...
RăspundețiȘtergereFaina prajiturica! :)
RăspundețiȘtergereJ'en aurai bien mangé un morceau avec vous.
RăspundețiȘtergereA bientôt.
Arata incredibil, dar am impresia ca ma repet de fiecare data cand vin pe blogul vostru :) Si de fiecare data plec cu ceva mai muét suc gastric decat aveam inainte…
RăspundețiȘtergereWhat a beautiful tart and lovely crust with the cut-out shapes. I wish I could take a fork and have a bite!
RăspundețiȘtergereDragelor, va multumesc frumos pt.complimente!
RăspundețiȘtergereAcest aluat de tarta merge cu orice fel de fruct si doar cu o singura foaie, cealalta la congelator pt. o alta ocazie ;-)
@Geta-"prosopul" era de fapt o fatza de masa veche, din dulapul mamei.A trebuit sa ma descurc cu "accesoriile" ei...
Liana, este minunata reteta! Iar rezultatul nu mai spun!
RăspundețiȘtergereche buona deve essere...bravissima!!
RăspundețiȘtergerebuon W.E
ciaooo
@Boabe de cafea- mi-ar placea sa-ti stiu numele..., multumesc!
RăspundețiȘtergere@Enza-grazie!