MADE BY LIANA
Putin crocanta, putin dulce, putin mai mult aromata, bezeaua da o nota de rafinament prajiturilor. Cand o folosesti, cu siguranta desertul va merge si la o masa festiva si la una mai putin pretentioasa.
Am gasit aceasta reteta in rev. Click Pofta Buna 10/2009 si m-am hotarat sa o fac intr-o seara racoroasa de la inceputul lunii iulie.
Pregatire: 25 min.
Coacere: 60 min.
Asteptare: 3h
Dificultate: gradul 2
Ingredinte:
Pt. blat:
1 ou,
5 galbenusuri,
100g zahar,
150g faina,
1 praf de copt.
Pt. bezea:
5 albusuri,
2 pliculete zahar vanilat,
200g zahar,
1 lingura zeama de lamaie,
visine conservate sau alte fructe proaspete de sezon,
100g migdale,
1 lamaie.
Preparare:
Mixezi galbenusurile si oul intreg cu 100g zahar pana isi dubleaza volumul.
Adaugi faina cernuta cu praful de copt si amesteci,
apoi torni compozita intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina sau hartie de copt, cazul meu...
si o coci in cuptorul bine incins aproximativ 30 de minute.
Mixezi albusurile cu 200g zahar, zaharul vanilat si zeama de lamaie pana se obtine o bezea tare.
Adaugi fructele scurse de siropul in care au fost conservate si le asezi frumos pe tot blatul.
Eu am avut visine la congelator...pe care le-am lasat de seara in frigider,la dezghetat, iar a doua zi le-am pus la scurs...apoi le-am scos samburii si gata.
Si am "insiropat" si cu doua linguri mari de visinata, asa... cat sa stropesc putin visinile...hi,hi,hi...ah, nu e ce scrie pe sticla, e visinata facuta de tata!!
Cand blatul este gata, cu visinile puse si "insiropate", intinzi deasupra compozitia de bezea, pui migdalele feliate si introduci din nou in cuptor pentru 30 de minute.
A crescut foarte mult bezeaua in cuptor, apoi l-am lasat sa se raceasca tot in cuptor cu usa intredeschisa...din pacate, bezeaua s-a lasat si a crapat...;-(((
Dupa ce se raceste, pui tortul la rece pt. 2-3h si il tai cu un cutit bine ascutit, trecut prin apa fierbinte.
Am pus cateva cirese in cutia cu cuburi de gheata la congelator, apoi cand au inghetat le-am "aruncat" intr-un pahar de apa...pana am facut eu pozele, au disparut cuburile...
sau mai bine servesti cu un pahar de visinata...
cu moderatie, da,da...hac! pardon...de la visine ;-)
Cine mai vrea un pahar?...astaaa, o felie?
Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma
..................................................................................................
vineri, 23 iulie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.
Uite ca cineva nu doarme ci face prjituri,sa sti ca im plac cum arata,eu zece zile nu mai pot sa filmezi ca a plecat baiatul in tabara cu camera,am vazut ca Liana a facut,bravo...Am sa astept sa vad ce o sa faca Janet,dupa cum am inteles una e jurnalist si una bucatareasa.Bafta in continuoare.
RăspundețiȘtergereBa da, Surac, mai dorm, da'mai fac si cate o prajitura, seara pe racoare ;-) asta cand nu scriu, ca nu m-am lasat...Hvala lepo!
RăspundețiȘtergereLiana 10, nota 10!!! si complimente pentru tot! xo
RăspundețiȘtergereNina-merci! da'un paharel de visinata nu vrei?;-)))
RăspundețiȘtergereVreau , vreau...iti dau adresa sau vii tu sa mi-l aduci? hahaha...
RăspundețiȘtergereDaca-i de la rece, vreau eu! Da' un pic mai incolo, ca acusi am de lucru :)
RăspundețiȘtergereFaina rau tarta voastra, intr-o zi cand o sa-mi adun entuziasmul intr-ale prajiturilor, poate o incerc.
Vinere frumoasa!
Doammne cum arata bezeaua aia.Si mai are si visine.Super faina.
RăspundețiȘtergereWeekend placut iti doresc.
@Nina-eu zic sa-mi dai adresa, ca nu e stie niciodata...;-))
RăspundețiȘtergere@Smaranda- sigur, e de la rece, o felie pt. tine cu drag ;-) si sa stii ca e tarta mea, nu a "noastra", ca Janet e la Brasov si eu la Timisoara, deci clar nu impartim aceeasi bucatarie, ci doar acelasi blog. Weekend fain
@Micul- merci la fel
Deliziosa questa ricetta,
RăspundețiȘtergerebuon fine settimana :)
troppo buona! un dolce goloso:) buon we
RăspundețiȘtergereStefania e Pufin- grazie mille e buon fine settimana!Baci
RăspundețiȘtergereVisine???M-ai chemat!
RăspundețiȘtergereO minunatie!Brava!
Ma autoinvit la visinata!
Lilly-te chem zilnic, numai ca tu vii cand vrei...o felie generoasa de tort si un pahar de visinata, cu drag pt. tine ;-)
RăspundețiȘtergereUne tarte délicieuse.
RăspundețiȘtergereJe t'en prends une tranche pour goûter.
Bon weekend et à bientôt.
Nadji- merci beaucoup, a bientot!
RăspundețiȘtergereDelicioso con ese merengue por arriba, me encantó.
RăspundețiȘtergereBesos y buen fin de semana
Annie- gracias y buen fin de semana a ti tambien!
RăspundețiȘtergereAm ajuns tarziu la tarta, cred ca s-a terminat repede, arata foarte bine.
RăspundețiȘtergereLas'ca-ti torn un pahar de visinata, e bine?
RăspundețiȘtergere