![](http://1.bp.blogspot.com/_QUXDk6aZNKU/S48Ap3hsc6I/AAAAAAAABO0/PFP6zd5IkzY/s320/Picture+2665.jpg)
![](http://3.bp.blogspot.com/_QUXDk6aZNKU/S48AgZUQD7I/AAAAAAAABOs/G-VOthqDnDs/s320/Picture+2664.jpg)
Am vazut pe un site culinar Placinte taranesti de post si cum autoarea retetei, Lia e din Oradea, am stiut ca astea-s placintele copilariei mele. Numa'in Oradea Mare mancam placinte cu cartofi atat de buneee...ah, pe urma ne-a facut tata. Ultima data mi-a facut asta-vara cand am fost cu Tudor la ei, la sat. Acum m-am sfatuit si cu tata asupra acestei retete, pacat ca e departe de mine, dar am pastrat reteta de baza a Liei. Multumiri si pupici amandurora!
Ingrediente aluat:
650 gr faina alba,
50 ml ulei,
250 ml apa calduta,
1/2 lingurita sare,
1/2 lingurita de zahar,
25 gr drojdie proaspata.
Ingrediente umplutura:
4 cartofi mai maricei,
3 maini de varza marunta acra,
boia dulce,
vegeta,
ceapa,
usturoi,
ulei,
sare,
piper alb.
![](http://3.bp.blogspot.com/_QUXDk6aZNKU/S479evesFrI/AAAAAAAABNY/7ccS5RTn0Ro/s320/Picture+2649.jpg)
Preparare :
Am inceput cu umplutura...
Am facut cartofi taranesti la cuptor si pt. ca era o tava foarteee mare, atunci am folosit din ei pt. umplerea placintelor.
Cartofii i-am curatat, spalat, taiat rondele si i-am asezat frumos in tava, apoi am presarat vegeta, boia dulce, am taiat o ceapa mica si un catel de usturoi felii subtiri si le-am pus peste cartofi. In 30 minute au fost gata. I-am pasat si gata pireul.
Varza acra am spalat-o in mai multe ape, am stors-o bine si am presarat piper alb peste ea, amestecand foarte bine. Am avut doua capatani de varza acra mici, dar nu mi-a mai ramas decat ce se vede in poze...
Si-acum aluatul...
Faina am cernut-o ca de fiecare data. Drojdia am amestecat-o cu 50 ml apa calduta pana s-a dizolvat.
Am facut in faina un cuib in care am turnat drojdia dizolvata si am pus o jumatate de lingura de zahar.
Am pus vasul pe aragaz cu cuptorul pornit si l-am lasat la dospit.
![](http://1.bp.blogspot.com/_QUXDk6aZNKU/S479wvHqmYI/AAAAAAAABNg/fxuNUSMzdnY/s320/Picture+2650.jpg)
Dupa ce a dospit aceasta maia,
![](http://1.bp.blogspot.com/_QUXDk6aZNKU/S479_ZbPAoI/AAAAAAAABNo/Kxj2V97p_aA/s320/Picture+2651.jpg)
am adaugat 50 ml ulei, apoi 200 ml apa calduta treptat, amestecand continuu.
Trebuie sa obtinem un aluat elastic nu prea moale, dar nici prea tare si l-am framantat putin...vreo 10 minute...nu mai mult...
![](http://2.bp.blogspot.com/_QUXDk6aZNKU/S47-Q04a5JI/AAAAAAAABNw/tg-wQw8n7Xg/s320/Picture+2652.jpg)
asa a spus tata, care e specialist in placinte!
Am uns vasul(cam transparent) cu ulei, am pus aluatul,
![](http://1.bp.blogspot.com/_QUXDk6aZNKU/S47-vfH_OuI/AAAAAAAABN4/cXkhYymP4Tc/s320/Picture+2653.jpg)
l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat la dospit pana si-a dublat volumul...cam 1h.
![](http://3.bp.blogspot.com/_QUXDk6aZNKU/S47_EtPsVNI/AAAAAAAABOA/2aU98HXqyXI/s320/Picture+2659.jpg)
Am infainat masa de lucru si am rupt din aluat exact opt parti egale.
Am presat un pic cu mana mijlocul fiecarei bucati de aluat si am pus cate 1 lingura mare cu umplutura...care mi-a dat cam pe dinafara...
![](http://1.bp.blogspot.com/_QUXDk6aZNKU/S47_XybdN6I/AAAAAAAABOI/WzS3htBbyRY/s320/Picture+2660.jpg)
Doua cu varza, ca atata am avut si restul de sase, cu cartofi.
Tragem usor marginile aluatului peste umplutura, o intoarcem cu pliurile in jos
![](http://3.bp.blogspot.com/_QUXDk6aZNKU/S47_s4wvq4I/AAAAAAAABOQ/TbAA5ntD6Zk/s320/Picture+2661.jpg)
si pe suprafata de lucru presarata cu faina o intindem sub forma de cercuri cu ajutorul sucitorului la marimea dorita
![](http://3.bp.blogspot.com/_QUXDk6aZNKU/S47_67uL7SI/AAAAAAAABOY/8e01X16Tks8/s320/Picture+2662.jpg)
(sau la marimea tigaii folosite)-eu am folosit tigaia mea Tefal pt. clatite si a fost alegerea cea mai buna.
La fel procedam si cu restul aluatului si am facut din timp 3-4 bucati, deoarece placintele se coc relativ repede si nu prea este timp de facut din momentul in care o pui pe foc.
Am pus tigaia la incins, am pensulat-o cu un pic de ulei, desi tigaile Tefal nu necesita acest lucru, dar acum era un caz special ;-) si punem placinta la copt. Inainte de a o intoarce pe cealalta parte, o pensulam din nou cu ulei.
Cand e coapta,
![](http://2.bp.blogspot.com/_QUXDk6aZNKU/S48APOi4bwI/AAAAAAAABOg/51P4jHMHcGM/s320/Picture+2663.jpg)
o scoatem pe o farfurie si partea de deasupra o pensulam din nou cu putin ulei. Repetam procedeul si cu celelalte placinte.
Au fost atat de buneeeeee...incat ajutorul de bucatar, care nu a facut nimic de data aceasta, in afara faptului ca a asteptat sa se coaca mai repede, le-a "topit" instantaneu pe cele doua cu varza.
![](http://3.bp.blogspot.com/_QUXDk6aZNKU/S48AzFzxP3I/AAAAAAAABO8/f-QzjUt-7FA/s320/Picture+2666.jpg)
si o sectiune... delicioasa!
![](http://4.bp.blogspot.com/_QUXDk6aZNKU/S48BFb05dzI/AAAAAAAABPE/BwGTG9qM7Po/s320/Picture+2675.jpg)
Poftiti la placinteeeeeeee!!!
Vai ce reteta buna de placinta. Chiar ma saturasem de retetele vechi asa ca merita incercata. Te pup.
RăspundețiȘtergereMoni, chiar merita sa o incerci, sa stii. Puup
RăspundețiȘtergereDe facut neaparat ,multumesc !
RăspundețiȘtergeremama si buna mea ne fac placinte de astea. sunt asa de bune, de mai vrei inca una si inca una :))
RăspundețiȘtergerela cea cu cartofi, bunica mea fierbe cartofii, ii piseaza si ii amesteca cu putina telemea de oi/vaca ... un deliciu!