Dragii mei, trebuie sa va marturisesc ca in aceasta saptamana, m-a lovit fericirea!!
Si m-a lovit atat de tare cu un frigider Indesit de la Delimano, la cel mai mare concurs culinar pentru amatori din Romania. Si, in plus, la acest concurs la care particip deja de aproape patru luni, postand zilnic retete diferite in functie de tema saptamanii, am ramas in top 10 bucatari chef care au sansa de a castiga un curs de gatit la Toscana de o saptamana sau o excursie in doi la Roma de trei zile. Important e ca voi pleca in Italia, nu am fost niciodata si mi-am dorit sa vad Roma.
Ca sa sarbatoresc cum se cuvine acest noroc, am preparat acest chec cu vin din cartea Deserturi cu ciocolata, din colectia Delicii in bucatarie, editura Adevarul.
Pentru glazura de vin m-am inspirat din cartea Retete de succes de la Dr.Oetker, unde era aproximativ aceeasi reteta de prajitura, dar alte cantitati. Noroc la toata lumea, va doresc! Cin-cin!
Pregatire: 30 '
Preparare: 45'
Dificultate: mica
Ingrediente:
250g faina,
4 oua,
50g granule de ciocolata,
180g unt,
180 ml miere,
1 plic zahar vanilat,
1 plic praf de copt,
1 plic de zahar cu scortisoara,
1 lingura cacao neagra,
1 pahar de vin rosu,
sare.
Pentru glazura:
200g zahar pudra,
3-4 linguri vin rosu,
1 plic de zahar cu scortisoara.
Pentru decor:
50g migdale prajite
Mod de preparare:
1. Pune intr-un castron untul inmuiat la temperatura camerei, mierea sau sirop de artar-cine are si vrea, eu nu am avut-zaharul cu scortisoara, cacaua neagra si un praf de sare, apoi amesteca bine toate ingredientele.
Bate separat ouale si incorporeaza-le treptat in compozitie. 2. Adauga faina, zaharul vanilat, praful de copt, vinul rosu...
si la sfarsit, granulele de ciocolata...eu am sacrificat niste oua si iepurasi de cioco ;-)))
Amesteca usor si toarna compozitia intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt. Eu am primit forme speciale de hartie pentru chec
si l-am turnat acolo cu frica, mi-era ca o sa se sparga hartia si o sa iasa compozotia...preventiv, am pus hartia intr-o tava, si asa am bagat-o la cuptor. A iesit putina compozitie pe la colturi, dar nu a curs deloc. Totusi, nu mi-a placut ca s-a latit cam mult :( 3. Coace 45 de minute la 180 de grade si fa testul cu scobitoarea. Daca iese curata, checul e copt.
4. Pentru glazura, incalzeste putin vinul si amesteca-l cu zaharul cu scortisoara, pana cand se topeste zaharul. Apoi, toarna-l in zaharul pudra si amesteca pana cand se omogenizeaza.
Toarna glazura calduta peste checul racit.
5. Prajeste usor, intr-o tigaie fara grasime, migdalele. Lasa-le la racit. Cand sunt reci, presara-le peste glazura de vin...eu le-am apasat ;-)
Si o felie...de-men-ti-a-la!!! A iesit atat de buuun, si glazura aia parfumata cu scortisoara, pe care am rupt-o de pe chec, atat de buna a fost...si checul "insiropat" cu vin parfumat..mmm, o ne-bu-ni-e! Merita sa-l incercati!!!
Sugestie: Pentru persoanele cu intoleranta la gluten, se poate inlocui faina alba de grau cu 200g amidon de porumb sau de cartofi si 50g faina de orez. Cei care prefera o varianta mai usoara, vor folosi in loc de unt, 150g iaurt cremos integral si lapte cat sa obtina o compozitie moale si omogena.
Felicitari! Astept poze si tin pumnii in continuare :*
RăspundețiȘtergereMultumesc! Imi incarc bateriile pt. excursia asta ;-) puup
ȘtergereFelicitari Liana!
RăspundețiȘtergereRoma este superba si iti doresc din tot sufletul sa ajungi sa o vizitezi!
Pup cu drag!
Multumesc frumos, de-abia astept ;-) pup
ȘtergereFelicitari Liana, esti grozava, succes in continuare! Checul este o minunatie, imi place ciocolata sunt curioasa cum merge cu vinul :) Pupici!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult de tot! Ciocolata merge de minune, se topeste in compozitie, predomina vinul cu scortisoara. Este un chec minunat, ti-l recomand cu caldura. Pupici multi
ȘtergereEu iti doresc...Toscana :) Te vei intoarce de acolo si mai inspirata. Oricum felicitari si multa incredere in tine...tu ai prin talentul tau, o comoara care asteapta sa te faca pe deplin fericita. Ai sa vezi...
RăspundețiȘtergereMultumesc mult pentru incredere, draga Vanda...eu, parca nu-mi doresc atat de tare Toscana...o sa raman cu cursul de bucatar si...mai departe, ce fac?...nimic...Om trai si om vedea...pupici multi :*
Ștergerearata excelent si mi-ai facut pofta cu toate ca nu-s fan checuri.
RăspundețiȘtergerePupici multi lui Tudor.
Lasa, ca dupa reteta ta faimoasa de Chec Madeira s-au rupt multe guri ;-))) Iar asta cu vine e bestial, merita sa-l incerci, te pupam :* :*
ȘtergereAdor checul cu vin!
RăspundețiȘtergereAcum si eu :P
ȘtergereCred ca este super bun.Eu sunt o ciocolatoasa inraita.PUp!
RăspundețiȘtergereA fost super bun, s-a terminat rapid! E mai mult mult vin decat ciocolata, sa stii ;-)
ȘtergerePffuuuuiii, fato, nici n-am mai citit reteta (da-s convinsa ca e super)...Felicitari pt rezultate si tinem pumnii sa ajungi in Italia. Si eu imi doresc tare sa vad Roma anul asta asa...prin novembre...stii tu :). Am inceput din timp sa bat apropo-uri doar, doar s-or prinde.
RăspundețiȘtergereDeci bafta maxima!
Merci fain, Smarando! Eu am ramas cu apropourile ca noi tot intr-o criza o tinem :( Amu', uite ca mi s-au deschis si mie putin portile cerului si pot zbura ;-) puup
ȘtergereCe bine arata,pot sa zic ca imi apartinea de drept jumatate din chec pentru ca era din cartea mea,pe eu nu stiu de ce nu prea am rasfoit-o...dar acum te iert si o sa-l fac si eu...vin sa am ca mi l-a baut Fane,l-am ajutat si eu cu un pahar...dar mai primesc eu si fac sigur.Prefer vinul facut in casa...de aceea astept rabdatoare...Te pup
RăspundețiȘtergereP.S. Sigur mergem la Roma ca doar de aia am stat atatea zile la calculator de am uitat si de noi si de familie.
Jumatate de chec e a ta! Daca primesti mai mult vin, sa nu ma uiti nici pe mine ;-)Sigur mergem in Italia,treaba e oabla ;P puup
RăspundețiȘtergereFelicitari din suflet pentru premiu, sa il stapanesti sanatoasa , o sa fie un figider foarte fericit...la cate bunatati faci....iar reteta aceasta ...Doamne cred ca e o bunatate.
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, Naty!:* Checul cu vin a fost peste asteptarile mele, crede-ma, tb sa-l repet cat de curand ;-)
ȘtergereFelicitari draga mea Liana, meriti din plin sa castigi! Iar checul arata super grozav!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, draga mea Kadia! :* <3 Poate-l face Vladimir, daca-l lasa inima sa strice vinul pe dulcegarii ;-)))
Ștergerearata destul de bine ....cred ca este destul de gustos !
RăspundețiȘtergeream dat like paginii cu numele Gena Caplescu. Imi place reteta Chec cu ciocolata, vin rosu si scortisoara:https://www.facebook.com/caplescu.gena/posts/10152218944003785
RăspundețiȘtergeremi-ai facut pofta , arata bine! fb ene maria
RăspundețiȘtergerefb dulce aleka Cred ca este super bun
RăspundețiȘtergereFoarte GUSTOS! Iamiii
RăspundețiȘtergereAm ajuns mai rau ca cei mici ,care se uita la poze-n cartile cu povesti...La cum arata prajiturile tale...nu ma fac "harcea-parcea" ,da-n mintea copiilor tot dau ...
RăspundețiȘtergere