Made by Liana
"Lubenita, pepene, dragi mi-s mie fetele"(a.n.) ;-)
Pe-asta am invatat-o de la sotul meu ;-)))
Mie mi-s dragi lubenitele! Asa le stiu de cand m-am nascut...Doar cand am fost intr-o vacanta de vara la Bucuresti, cred ca aveam vreo 6-7 ani, am auzit prima data de pepene verde si tot n-am inteles ce-i ala, ca doar lubenita e rosie.
Hai, ca cu pepenele galben m-am prins repede, dar cu pepenele verde nu, nu si pace! Intr-un final, am acceptat denumirea doar pe jumatate, asa ca i-am zis pepene rosu, ca daca ziceam lubenita ma intrebau de unde sunt.
Si daaa, mai faceau bucurestenii misto de noi, timisorenii, recte banatenii cu "leaganul"...Io cand zic leagan, ma gandesc la covata lui Creanga, transformata de mama lui in leagan pentru fratii si surorile lui. Si cand ziceam "hutzulush", mureau aia de ras, se spargeau nu alta. Da' cand mi-au zis ca e "caterinca" m-am spart eu de ras...imi imaginam opincile si catrinta mamei lui Creanga, of course.
Dar...sa nu divagam prea mult si sa ne intoarcem la lubenita.
Am facut o dulceataaaaa din ea...mama-mama!!!
Ingrediente pt. 2 borcane de 0.5l:
1.5 kg coaja de lubenita,
500g zahar,
1 plic Gelfix Dr.Oetker 2:1,
o lingurita sare de lamaie,
un plic zahar vanilat.
Mod de preparare:
1. Intai se taie/feliaza lubenita, ca sa ne fie mai usor, si se indeparteaza miezul.
Apoi curatam feliile de partea verde si lasam putin si din partea rosie de miez. Se taie bucati mici, cat unghia de la deget...io le-am lasat cat jumate de deget :P
2.Se pun bucatile de lubenita intr-o oala, se amesteca cu Gelfix,
si se lasa sa fiarba 3 minute, apoi se pune sarea de lamaie, zaharul si zaharul vanilat si se mai fierbe iar 3-5 minute.
Se spumeaza, se pune in borcane curate si uscate, se infileteaza si se intorc 5 minute.
Mie mi-a lasat mult suc, desi s-a gelifiat.
Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma
..................................................................................................
joi, 22 septembrie 2011
Dulceata de lubenita
Etichete:
dulceata
,
gelfix
,
lubenita
,
pepene verde
,
zahar
Locaţia:Timisoara
Timișoara, România
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.
Draga Liana, minunate bloguri ai!!! Felicitari!! Iar cel pt.copii e atre rau! Ai fost asa inspirata cu poza cu ratatouille!!Esti in blogroll-ul meu!;)
RăspundețiȘtergerenu am mancat , inca...poate imi vine...o harnicie...si fac !
RăspundețiȘtergerecred ca-i super buna.am auzit de dulceata din pepene dar inca n-am mancat.pupicei
RăspundețiȘtergereCe culoare frumoasa are.Cred ca este tare buna.Pupici!
RăspundețiȘtergereHmmm Liana asta da dulceata, desi nu am papat! M-ai facut tare curioasa de gust! Pupicei!
RăspundețiȘtergeree buna!!! eu am mancat si o recomand,bravo liana!
RăspundețiȘtergerearata foarte bine, nu am mancat niciodata asa ceva, sunt curios ce gust area :)
RăspundețiȘtergereArata minunat dulceata ta !
RăspundețiȘtergereDe gust....nici nu mai zic:sunt sigura ca este delicioasa.
Imi dai sa gust si eu putin ?
Te tzuc !
De lubenita înca nu am mîncat niciodata, si ma bucur ca nu mai este lubenita, ca sigur faceam si din asta! =))
RăspundețiȘtergereArata fantastic!
Pup si we misto!
nici eu n-am mancat dulceata din asta ! sunt curioasa ce gust are.seamana a lebenita ?
RăspundețiȘtergereSi eu tot de lubenita stiu! Si nu-s deloc din Timis xD Iar cestia cu verdele, eu mi-am imaginat ca din cauza cojii verzi groase. Pe vreemea cand eram eu mica nu existau pepenii astia dungati ci doar cei verde inchis, dulci si parfumati! Mult mai buni! Voiam sa te intreb, dar dupa am vazut ca ai comentat: lasa mult suc, nu-i asa ;)
RăspundețiȘtergereN-am mancat in viata mea, dar arata demential.
RăspundețiȘtergereSuperba prezentare.Te pup cu mult drag si-ti doresc o saptamana faina.
pfuuuu, ce buna si aromata trebuie sa fie! n-am mancat niciodata, da' n-are ce sa fie rau in minunatia asta rubinie!
RăspundețiȘtergereFoarte interesanta reteta. Acum a cam trecut sezonul, dar la anul sigur o incercam! Multumim!
RăspundețiȘtergere:))))) asa suntem noi bucurestenii. eu am multi colegi din toate colturile tarii si imi place tare mult cum vorbesc. Cateodata zambesc, dar totdeauna cu prietenie.
RăspundețiȘtergereOare fara gelfix nu se poate face? Ca ma tenteaza.
Banatu-i Fruntea
RăspundețiȘtergereLiana, ce bine mai arata, eu am facut fara gelfix. Voi face si asa, mie tare mi plac cu gelfix, sunt mai aromate si se fac iute de tot.
RăspundețiȘtergereSa-nteleg ca ai fiert-o doar 3+6+5 ,adica 14 minute in total?! Nu-i cam putin ?
RăspundețiȘtergere