Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

joi, 22 septembrie 2011

Dulceata de lubenita

Made by Liana








"Lubenita, pepene, dragi mi-s mie fetele"(a.n.) ;-)
Pe-asta am invatat-o de la sotul meu ;-)))
Mie mi-s dragi lubenitele! Asa le stiu de cand m-am nascut...Doar cand am fost intr-o vacanta de vara la Bucuresti, cred ca aveam vreo 6-7 ani, am auzit prima data de pepene verde si tot n-am inteles ce-i ala, ca doar lubenita e rosie.
Hai, ca cu pepenele galben m-am prins repede, dar cu pepenele verde nu, nu si pace! Intr-un final, am acceptat denumirea doar pe jumatate, asa ca i-am zis pepene rosu, ca daca ziceam lubenita ma intrebau de unde sunt.
Si daaa, mai faceau bucurestenii misto de noi, timisorenii, recte banatenii cu "leaganul"...Io cand zic leagan, ma gandesc la covata lui Creanga, transformata de mama lui in leagan pentru fratii si surorile lui. Si cand ziceam "hutzulush", mureau aia de ras, se spargeau nu alta. Da' cand mi-au zis ca e "caterinca" m-am spart eu de ras...imi imaginam opincile si catrinta mamei lui Creanga, of course.

Dar...sa nu divagam prea mult si sa ne intoarcem la lubenita.
Am facut o dulceataaaaa din ea...mama-mama!!!

Ingrediente pt. 2 borcane de 0.5l:

1.5 kg coaja de lubenita,
500g zahar,
1 plic Gelfix Dr.Oetker 2:1,
o lingurita sare de lamaie,
un plic zahar vanilat.




Mod de preparare:

1. Intai se taie/feliaza lubenita, ca sa ne fie mai usor, si se indeparteaza miezul.
Apoi curatam feliile de partea verde si lasam putin si din partea rosie de miez. Se taie bucati mici, cat unghia de la deget...io le-am lasat cat jumate de deget :P


2.Se pun bucatile de lubenita intr-o oala, se amesteca cu Gelfix,


si se lasa sa fiarba 3 minute, apoi se pune sarea de lamaie, zaharul si zaharul vanilat si se mai fierbe iar 3-5 minute.


Se spumeaza, se pune in borcane curate si uscate, se infileteaza si se intorc 5 minute.



Mie mi-a lasat mult suc, desi s-a gelifiat.

18 comentarii :

  1. Draga Liana, minunate bloguri ai!!! Felicitari!! Iar cel pt.copii e atre rau! Ai fost asa inspirata cu poza cu ratatouille!!Esti in blogroll-ul meu!;)

    RăspundețiȘtergere
  2. nu am mancat , inca...poate imi vine...o harnicie...si fac !

    RăspundețiȘtergere
  3. cred ca-i super buna.am auzit de dulceata din pepene dar inca n-am mancat.pupicei

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce culoare frumoasa are.Cred ca este tare buna.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Hmmm Liana asta da dulceata, desi nu am papat! M-ai facut tare curioasa de gust! Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  6. e buna!!! eu am mancat si o recomand,bravo liana!

    RăspundețiȘtergere
  7. arata foarte bine, nu am mancat niciodata asa ceva, sunt curios ce gust area :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata minunat dulceata ta !
    De gust....nici nu mai zic:sunt sigura ca este delicioasa.
    Imi dai sa gust si eu putin ?
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  9. De lubenita înca nu am mîncat niciodata, si ma bucur ca nu mai este lubenita, ca sigur faceam si din asta! =))
    Arata fantastic!
    Pup si we misto!

    RăspundețiȘtergere
  10. nici eu n-am mancat dulceata din asta ! sunt curioasa ce gust are.seamana a lebenita ?

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu tot de lubenita stiu! Si nu-s deloc din Timis xD Iar cestia cu verdele, eu mi-am imaginat ca din cauza cojii verzi groase. Pe vreemea cand eram eu mica nu existau pepenii astia dungati ci doar cei verde inchis, dulci si parfumati! Mult mai buni! Voiam sa te intreb, dar dupa am vazut ca ai comentat: lasa mult suc, nu-i asa ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. N-am mancat in viata mea, dar arata demential.
    Superba prezentare.Te pup cu mult drag si-ti doresc o saptamana faina.

    RăspundețiȘtergere
  13. pfuuuu, ce buna si aromata trebuie sa fie! n-am mancat niciodata, da' n-are ce sa fie rau in minunatia asta rubinie!

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte interesanta reteta. Acum a cam trecut sezonul, dar la anul sigur o incercam! Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  15. :))))) asa suntem noi bucurestenii. eu am multi colegi din toate colturile tarii si imi place tare mult cum vorbesc. Cateodata zambesc, dar totdeauna cu prietenie.
    Oare fara gelfix nu se poate face? Ca ma tenteaza.

    RăspundețiȘtergere
  16. Liana, ce bine mai arata, eu am facut fara gelfix. Voi face si asa, mie tare mi plac cu gelfix, sunt mai aromate si se fac iute de tot.

    RăspundețiȘtergere
  17. Sa-nteleg ca ai fiert-o doar 3+6+5 ,adica 14 minute in total?! Nu-i cam putin ?

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.