Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

vineri, 9 aprilie 2010

Salata de primavara cu oua vesele





Din ciclul "Ce putem sa facem cu ouale de Pasti?" iata raspunsul- ma rog, unul dintre ele: o salata de primavara cu oua vesele.
Pe ouale vesele le-am zarit in revista "Numai pentru tine", din anul de gratie 1997, iar salata am facut-o cu prospaturi...deh, ce-am gasit prin frigider.

Ingrediente:

4 oua fierte,
8 cuisoare,
2 cartofi fierti,
o legatura de ridichi,
1 castravete verde,
1 ardei gras,
1 morcov,
2 fire de ceapa verde,
2 fire de usturoi verde,
1 plic de salata dressing cu verdeturi si ardei de la Knorr.

Mod de preparare:

Cartofii gata fierti i-am taiat triunghiuri, ridichile, castravetele si morcovul rondele, ardeiul fasii, ceapa si usturoiul i-am tocat marunt.




Din legatura de ridichi, pastrati una pentru "guritele" oualor. Ma rog, vreo doua rondele mai grosute.

Continutul plicului l-am amestecat cu 3 linguri de apa rece si 3 linguri de ulei de masline.




Am amestecat bine si am turnat peste legume.

Pe cele patru oua fierte le-am decojit, le-am pus ochi de cuisoare, le-am crestat gura si am introdus cate o jumatate de felie de ridiche. La doua dintre ele le-am asezat cate o "palarie" de patrunjel.

Am pus salata pe un platou foaaarte frumooos cu care m-am cadorisit de Pasti ;-), am asezat si ouale vesele si gata!



Ce oua dragute, iti venea sa le mananci, nu alta...hi,hi,hi!

joi, 8 aprilie 2010

Prajitura Petre Roman

Made by Liana







E prajitura mea preferataaa! E cea mai bunaaa!
Reteta o am de la nasa mea, care la randul ei o are de la o "prajitureasa" de nunti. Si mi-a fost transmisa prin mail de catre draguta de Moni, sustinatoarea si prietena mea draga. Multumesc mult de tot, Moni!!!

Ingrediente:

Pt. o foaie: 3 oua,
3 lg apa rece,
6 lg zahar,
5 lg faina,
3 lg nuca macinata,
1 lgta bicarbonat de sodiu,
putin otet sau zeama de lamaie.

Se fac trei foi, deci triplati cantitatile.

Intr-un castron se bat albusurile de la cele 3 oua cu 6 lg de zahar, se adauga 3 lg de apa rece si se bat incontinuare.




Separat se freaca galbenusurile de la cele 3 oua cu o lingurita de bicarbonat pe care il stingem cu otet sau zeama de lamaie-eu am ales ultima varianta, adaugam cele 3 lg de nuca macinata si cele 5 lg de faina si le amestecam cu lingura, bine-bine de tot.




Adaugam 2-3 linguri de albus, ca sa se mai fluidizeze compozitia, apoi amestecam usor restul de albusuri in compozitia de galbenusuri.
Am tapetat tava cu hartie de copt si am turnat usor compozitia si am bagat-o in cuptorul preincalzit la 160 de grade.



Cred ca in 15 min. a fost gata.
Am procedat la fel si pentru celelalte doua foi...of, cate vase de spalaaat...

Ingrediente pt. crema:

300 ml lapte,
3 lg faina,
200 g zahar,
3 galbenusuri,
250 g margarina.

Fierbem la foc mic laptele cu faina, pe care am desfacut-o in putin lapte din cantitatea data, apoi adaugam galbenusurile. Lasam pana se ingroasa si da in clocot. Lasam la racit.
Separat frecam margarina cu zaharul si o amestecam cu budinca rece. Se obtine o cema fina.




Ingrediente pt. caramel:
400 g zahar

Doar peste primele doua foi se pune caramel, astfel ca am impartit cantitatea in doua, am pus 200 g zahar la topit, am turnat peste prima foaie si nu prea mi-a ajuns, asa ca pt. a doua foaie am mai adaugat 50 g zahar, deci 250 g si s-a umplut toata foaia de caramelul minunat.




Lasam la racit.

Ingrediente pt. spuma:

3 albusuri,
150 g zahar,
ciocolata.

Albusurile se bat pe baie de aburi cu 150 g zahar.




Asamblarea:

Peste prima foaie turnam caramel, punem jumatate din cantitatea de crema,




apoi urmeaza a doua foaie cu caramel, cealalta jumatate de crema, a treia foaie peste care turnam albusurile





si presaram ciocolata rasa sau "furnici" de ciocolata-eu am ales ultima varianta.





E o prajitura foarte dulce, aromata si inmiresmata dar e cu atat mai buna cu cat sta mai mult. Dupa veo 2 zile, foile au absorbit caramelul, de zici ca erau piscoturi caramelizate, nu alta.
Eu mai am un of ca nu a iesit la fel ca cea de la cofetaria unde tot mancam aceasta prajitura, unde crema era budincoasa, nu untoasa, ca a mea.
Dar am mai zarit doua retete diferite prin blogosfera, asa ca asteptati-va la o continuare. Prajitura Petre Roman 2...si 3...daca o sa sparg box-officeurile, fac si 4 si 5!!!ha,ha,ha!

sâmbătă, 3 aprilie 2010

Cozonac Bounty si cozonac cu nuca

MADE BY LIANA







Da, cozonac cu batoane de ciocolata Bounty...Reteta e adaptata...initial am vazut in rev. Femeia de azi(F.D.A.), reteta de la Cozonac tras in ciocolata, apoi intr-un ziar vechi de-al meu de prin 1996, am dat peste o reteta de Chec Bounty-numai ca dupa ce-am citit ingredientele, mi-a fost clar ca nu va iesi...asa ca am facut dupa reteta din revista F.D.A. si am pus ciocolatzicile Bounty, dupa reteta de chec...hai sa va arat cum a iesit.

Ingrediente:

Pt. aluat:

375 g faina(+aprox.200-300g),
125 ml lapte caldut,
60g unt moale,
1 cubulet de drojdie,
3 oua,
100g zahar,
esenta de vanilie,
4 batoane mari de Bounty sau 8 mici.





Pt.decor:
un galbenus pt.uns,
100 g ciocolata,
75 g frisca lichida,
nuca de cocos.

Mod de preparare:

1. Bate albusurile spuma.

batuuut...




Adauga zaharul si bate din nou. Pune galbenusurile, esenta de vanilie, laptele, untul, faina-am cernut-o de 2x, si drojdia inmuiata in apa calduta.



Eu am folosit un pliculet de drojdie uscata de la Dr. Oetker...Din toate aceste ingrediente framanta un aluat-cica...zice revista...a fost atat de moale,




incat am mai adaugat vreo 200-300 g faina, pana cand am putut sa-l modelez si sa-l framant ca lumea. 20 min. pana la spargerea primei basici...ho, de aluat!
Asa...si l-am lasat la crescut cam o ora...





pana si-a triplat volumul...




desi in rev. scrie 20 de min., dar am avut de facut nu stiu ce...ceva...nu mai stiu..ah, ba da, am avut de facut crema de nuca, se ede in stanga... si-am macinat nuca...pe la 11 noaptea...deh!cum pot si eu...

2. Am impartit aluatul in doua. Pe urma dintr-o bila, am facut doua. Cand am vazut ca s-a facut aluatul cat casa, mi-am zis sa profit si sa mai fac un cozonac...cu nuca.
Asa...revenim la Bounty...am intins prima foaie din aluat exact pe masura tavii mele de chec, iar peste ea am asezat frumos ciocolatile Bounty,




peste care am pus cea de-a doua foaie si am indesat-o frumos pe margini, ca sa iasa uniform...as!

3. I-am uns cu galbenus


si am bagat tavile in cuptorul preincalzit la 160 de grade. Dupa aprox. 30 de min. au fost gata.


Cozonacul cu nuca...Am facut umplutura din 200g de nuca macinata, 200 de zahar praf, o lingurita de coaja de portocala si 100 ml de frisca lichida...le-am pus pe toate pe foc, le-am amestect si le-am lasat sa dea un clocot. Apoi, am lasat la racit...pe balcon, afara ploua...

Am intins foaia de aluat ramasa si ma gandeam cum sa fac sa nu iasa umplutura in straturi subtiri, ci sa iasa toata, sa ne saturam de nuca...si-n copilarie mancam miezul cu nuca, il rontaiam de pe coaja si le lasam asa...cojite, pe farfurie, hi,hi,hi...n-am mai intins umplutura pe toata suprafata aluatului, ci am lasat-o pe toata intr-un loc




si a ramas toata in mijloc, cum am vrut. Am inceput sa rulez...o data...din cealalta margine am facut franjuri si le-am dat peste partea rulata




...Si gata! Cu greu am pus rulada in tava, am uns cu galbenus si am dat la cuptor impreuna cu cozonacul Bounty.

Sectiune delicioasa...





I-am scos deodata...i-am lasat la racit, apoi m-am apucat de ciocolata ca sa imbrac cozonacul Bounty.




Am pus 100 g ciocolata la topit, impreuna cu o lingurita de margarina, am turnat 75 ml de frisca lichida si cand s-a topit toata ciocolata, am turnat-o peste cozonacul Bounty. Am presarat nuca de cocos din belsug si gata!




O alta sectiune delicioasa...



si ouale de Pasti au fost gata!




Pofta mareee!

Va doresc din inima Sarbatori Pascale iluminate si imbelsugate!

vineri, 2 aprilie 2010

Tocanita de ied cu cartofi noi

Made by Liana



Mi-au ramas niste bucati din carnita de iezisor, coaste, sira spinarii asa ca am facut o tocanita...tot anul trecut, 2009.

Ingrediente:

500 g carne de ied,
cartofi noi 1-2 kg,
1 ceapa,
1 morcov,
1 ardei gras rosu,
1 ardei gras verde,
3 catei de usturoi,
200 ml vin rose,
vegeta,
boia dulce.

Preparare:

Se spala legumele si se taie marunt-eu le-am pus la robot.
Se pune o cratita pe foc, cand e incinsa se pune ulei, apoi legumele se calesc pana ceapa devine aurie.
Se adauga carnea si apa cat sa o acopere si inainte cu 15 min. se adauga si vinul, apoi o lingura de vegeta si una de boia dulce.





Cartofii noi se curata de coaja si se pun in tava, apoi se dau la cuptor. Se condimenteaza cu vegeta si boia dulce.

Aici, atat cartofii, cat si carnea erau gata!




Se servesc alaturi de salata de castraveti- geagic, facuta intocmai ca la Friptura de ied in sos de vin.





Se orneaza cu frunze de patrunjel.



Sa aveti pofta si un Paste fericit!

joi, 1 aprilie 2010

Cozonac Trandafir

MADE BY LIANA



Prin anul de gratie 1996 a aparut o carte de retete de prajituri nemtesti, foarte frumoasa. O prietena de-a mea a cumparat-o si eu mi-am notat cateva retete. Aceasta e una dintre ele, cu titlul de Prajitura Trandafir.
Eram in primul meu an de casnicie, asadar am facut-o ca la carte, am cumparat martipan si dulceata de trandafiri...care sincer, nu prea ne-a placut...Cred ca am facut aceasta prajitura de vreo 5x pana acum si sor-mea mi-a zis ca e cozonac prima data...eu habar n-aveam, eram novice la 22 de ani intr-ale bucatariei...bine, ca nici acum nu sunt mai breaza, dar macar mi-am dat seama ca e cozonac si nu prajitura. Da'cozonacu' nu e prajitura? Habar n-am...o fi, ca doar in categoria Dulciuri intra. Oricum ar fi, imi place foarte mult acest cozonac Trandafir (acesta e facut anul trecut, 2009).

Ingrediente:

380 g faina,
125 ml lapte,
30 g drojdie,
60g zahar,
60 g unt,
1 ou,
un praf de sare,
putina coaja de lamaie sau portocala.

Pt.umplutura:

100g alune macinate sau nuca,
150g martipan,
3 lg esenta de rom,
125 g frisca,
unt pt forma,
1/2 pahar dulceata de trandafiri.

1. Intr-un castron se pun faina, laptele, drojdia, zaharul, untul, oul, sarea si coaja de portocala (preferata mea!) si se framanta pana se obtine un aluat tare, care sa nu se lipeasca de degete.



Se lasa la rece 1h.

2. Pt.umplutura se amesteca alunele/nuca, martipanul, un ou, esenta de rom si frisca.( Eu am folosit un plic de frisca de la Dr.Oetker pe care l-am batut cu 120 ml lapte. Din pacate, am turnat toata frisca peste ingrediente, din greseala, am uitat sa masor doar 125 ml de frisca, astfel ca umplutura mi s-a cam revarsat, dar am turnat-o la final peste floare...).

Am cumparat un martipan de 175 g cu 5 lei,



l-am "decojit" de ciocolata


si l-am taiat marunt, desi mai bine il dadeam pe razatoare. Cine nu gaseste martipan, sa puna migdale macinate sau daca nici din astea nu gaseste si nici alunele nu-i plac, atunci sa puna 250 g nuca si-atat!



3. Se presara faina pe masa de lucru si se intinde foaia de aluat. Se raspandeste proportional umplutura, marginile se lasa libere.



Rulati aluatul cu ambele maini pe toata lungimea si masurati cam cate bucati va ies daca taiati aluatul in felii de 4 cm.
Mie mi-au iesit 14 buc.- 10 pe margini, 4 in centru. Si-am pus peste, umplutura ramasa...


Dupa ce le-ati asezat in forma unsa cu unt astfel incat sa va iasa o floare, acoperiti cozonacul si lasati-l la loc cald 1/2 h ca sa dospeasca.

4. Cuptorul se incinge la 200 grade. Se da cozonacul la copt 10 min. la aceasta temp., apoi se scade la 180 grade si se lasa 20 min.

5. Se fierbe dulceata de trandafiri, aici am folosit pasta de maciese si se unge prajitura calda cu pensula.


O sectiune delicioasa...



Sarbatori Pascale fericite si indestulate va doresc!!!

Tocanita de veverita cu lilieci murati






Stau langa padurea Dumbravita si cand mergem in plimbare, vedem mereu cate o ceata de veverite. De data asta, cainele nostru, Cop, a prins una si m-am gandit sa o prepar...romaneste, tocanita, ce mai!

Ingrediente:

1 veverita,
1 ceapa mare,
2 catei de usturoi,
1 ardei verde gras,
300 ml suc de rosii,
2 lgte de coriandru,
1 lgta sare,
1 lgta de piper negru macinat.

Pentru salata:
2-3 lilieci murati (reteta o voi posta in curand).

Cop a strans-o bine in dinti, pana a omorat-o asa ca am inceput sa o tai de la gat si sa o jupoi. Cine a mai taiat si jupuit iepure, stie, e la fel de usor!


Dezosam veverita si o taiem bucati marunte.




Punem intr-o tigaie putin ulei si calim ceapa cu usturoiul, apoi adaugam ardeiul taiat marunt, sucul de rosii, si mai lasam sa se caleasca putin.
Adaugam apa fierbinte (1 kg) peste sos si apoi punem bucatile de veverita sa fiarba in sos ca sa isi lase gustul de veverita, care este foarte bun.
Adaugam sare si piper dupa gust, iar la sfarsit punem coriandru.




Am uitat sa precizez ceva foarte important.
Inainte sa jupuim veverita de blanita o tinem intr-un castron cu apa fierbinte ca sa se jupoaie mai usor.


Ca la gaina...o oparim.

Foarte gustoasa, carnea de veverita seamana la gust cu cea de pui, asa ca nu aveti de ce sa va temeti. Va garantez ca va va iesi extraordinara, asa cum mi-a iesit si mie!

Pofta bunaaa!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.