Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

luni, 2 septembrie 2013

Placinte taranesti la standul meu culinar de la ElectroluxTaste Festival din Roma




 
Saptamana trecuta, luni,   va povesteam despre Standul Pe masa din bucatarie la ElectroluxTasteFestival din Roma, intr-un exercitiu imaginar propus de Electrolux.

Tot saptamana trecuta, dar joi, am continuat exercitiul de imaginatie cu Tema 2: Bucatarie rustica de vara la ElectroluxTasteFestival.

Azi voi continua cu Tema 3: Preparatul vedeta sau preparatele pe care le-as gati la standul meu culinar.


La Standul meu culinar Pe masa din bucatarie de la Electrolux Taste Festival din Roma as gati mancare romaneasca, produse traditionale cu care ne mandrim si pentru care strainii ne lauda.

I-as imbia pe oamenii veniti la standul meu cu un pahar de palinca si cu un darab de carnat de casa afumat...


Pe urma le-as servi niste Placinte cu cartofi si varza, placinte taranesti ca-n Ardeal, cum le facea bunica pe lespede, o tigaie neagra si grea, de-ti taia mana, din fonta sau fier gros, cu margini joase si cu straturi de grasime arsa depuse pe ea de-a lungul vremii,  tigaie in care le face si tatal meu, mai putin eu, care am fost nevoita sa folosesc o tigaie de clatite.

Cred ca aceste placinte vor fi atractia standului meu, mai ales atunci cand as da cu aluatul de masa, pana ar face besici si ar veni lumea sa vada cu cine ma bat :D

Aceste placinte fac parte din copilaria mea din Ardeal, verile petrecute la bunici, in Bihor, aceste placinte a caror reteta nu a suferit transformari de-a lungul  zecilor de ani inseamna Romania pentru mine, iar la Taste Festival din Roma as vrea sa le fac cunostinta strainilor  cu tara mea, cu bunica mea si cu tatal meu.
As vrea sa-mi cunoasca radacinile si mandria si neamul.

Iata reteta:

 Ingrediente aluat:

650 gr faina alba,
50 ml ulei,
250 ml apa calduta,
1/2 lingurita sare,
1/2 lingurita de zahar,
25 gr drojdie proaspata.

Ingrediente umplutura:

4 cartofi mai maricei,
3 maini de varza marunta acra,
boia dulce,
vegeta,
ceapa,
usturoi,
ulei,
sare,
piper alb.





Preparare :

Am inceput cu umplutura...

Am facut cartofi taranesti la cuptor si pt. ca era o tava foarteee mare, atunci am folosit din ei pt. umplerea placintelor.
Cartofii i-am curatat, spalat, taiat rondele si i-am asezat frumos in tava, apoi am presarat vegeta, boia dulce, am taiat o ceapa mica si un catel de usturoi felii subtiri si le-am pus peste cartofi. In 30 minute au fost gata. I-am pasat si gata pireul.

Varza acra am spalat-o in mai multe ape, am stors-o bine si am presarat piper alb peste ea, amestecand foarte bine. Am avut doua capatani de varza acra mici, dar nu mi-a mai ramas decat ce se vede in poze...


Si-acum aluatul...

Faina am cernut-o ca de fiecare data. Drojdia am amestecat-o cu 50 ml apa calduta pana s-a dizolvat.
Am facut in faina un cuib in care am turnat drojdia dizolvata si am pus o jumatate de lingura de zahar.
Am pus vasul pe aragaz cu cuptorul pornit si l-am lasat la dospit.



Dupa ce a dospit aceasta maia,



am adaugat 50 ml ulei, apoi 200 ml apa calduta treptat, amestecand continuu.

Trebuie sa obtinem un aluat elastic nu prea moale, dar nici prea tare si l-am framantat putin...vreo 10 minute...nu mai mult...si am dat o data cu aluatul de tablia mesei...



asa a spus tata, care e specialist in placinte!

Am uns vasul(cam transparent) cu ulei, am pus aluatul,



l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat la dospit pana si-a dublat volumul...cam 1h.




Am infainat masa de lucru si am rupt din aluat exact opt parti egale.

Am presat un pic cu mana mijlocul fiecarei bucati de aluat si am pus cate 1 lingura mare cu umplutura...care mi-a dat cam pe dinafara...


Doua cu varza, ca atata am avut si restul de sase, cu cartofi.
Tragem usor marginile aluatului peste umplutura, o intoarcem cu pliurile in jos



si pe suprafata de lucru presarata cu faina o intindem sub forma de cercuri cu ajutorul sucitorului la marimea dorita



(sau la marimea tigaii folosite)-eu am folosit tigaia mea Tefal pt. clatite si a fost alegerea cea mai buna.

La fel procedam si cu restul aluatului si am facut din timp 3-4 bucati, deoarece placintele se coc relativ repede si nu prea este timp de facut din momentul in care o pui pe foc.

Am pus tigaia la incins, am pensulat-o cu un pic de ulei, desi tigaile Tefal nu necesita acest lucru, dar acum era un caz special ;-) si punem placinta la copt. Inainte de a o intoarce pe cealalta parte, o pensulam din nou cu ulei.
Cand e coapta,



o scoatem pe o farfurie si partea de deasupra o pensulam din nou cu putin ulei. Repetam procedeul si cu celelalte placinte.

Au fost atat de buneeeeee...incat ajutorul de bucatar, care nu a facut nimic de data aceasta, in afara faptului ca a asteptat sa se coaca mai repede, le-a "topit" instantaneu pe cele doua cu varza.



si o sectiune... delicioasa!




Poftiti la placinteeeeeeee lumeee!!!


Ce-as mai prepara pe langa aceste placinte?

O Mamaliga in straturi, pe care as taia-o cu ata, evident, ca doar e traditionala si ea.




si Cozonaci cu mac si nuca, cozonacii traditional de Craciun, apreciati de toata lumea, varianta pe care sper ca italienii sa nu o cunoasca :P Doar necunoscutul constituie o atractie, nu-i asa?







Cam asta as gati eu la standul meu culinar Pe masa din bucatarie de la Electrolux Taste Festival.

O fi mult, o fi putin, nu stiu, doar atest faptul ca am cautat retete romanesti, traditionale, retete pe care le facea bunica si strabunica, retete din mama-n fiica, cum se spune, retete care dainuie de zeci de ani si care nu au suferit mari transformari.

Retete care inseamna Romania.

Ati veni la standul meu?



6 comentarii :

  1. Foarte fain! Soacra-mea face niste prajiturele cu osanza, pentru care izbeste aluatul de 50 de ori; nici pe mine nu ma lasa sa fac chestia asta, ca e un "schepsis" :) Deci si la alte case se lasa cu bataie cand e vorba de aluat ;)
    Placintele sunt taare bune, iar mamaliga aceea e senzationala!
    Mult succes iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum sa nu ..as veni imediat la standul tau! M-as infige in placinte si apoi in cozonaci.Nu as refuza nici mamaliga.
    Eu chiar zilele astea ma duc la magazinul romanesc de aici de langa mine. Sotul italian, ma innebuneste de o luna de zile ca vrea o ciorba de burta made in Romania ..adica de la conserva. Eu o fac in casa dar nu are aromele alea specifice.
    numai bine...o saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu as veni cu draga inima ! La placintele astea zau ca nu cred ca ar rezista tentatiei careva.....
    Pe la noi se mai umplu cu branza sarata sau cu mere....o nebunie !
    Mult succes fata draga, te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  4. La plăcintele tale aş veni şi eu. Dar nu aş lăsa nici o porţie de mămăligă.
    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  5. O da mai intrebi ? Ador placintele astea.
    Pupici lui Tudor iar tie-ti doresc seara faina.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si pe mine ma tenteaza placintele tale!!!Arata tare bine!

    RăspundețiȘtergere

A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.