Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

duminică, 31 martie 2013

Tort cu capsune si panna cotta de ciocolata alba









Desertul nostru de duminica trebuie sa fie suprem! Trebuie sa fie Disturbingly Delicious!!
De ce? Pentru ca in copilarie nu prea am avut parte de el.
Mama  nu stie sa faca torturi, iar prajiturile pe care le facea erau foarte putine: rulada de biscuiti, foi de napolitane cu nuci, clatite. Oricum, in anii '70-'80 se gaseau foarte putine alimente, imi amintesc ca stateam ore intregi la coada pentru un pachet de unt, era bataie pentru rahat si bomboanele cu lapte se terminau rapid. Ciocolata...rarisima! Imi amintesc de cea chinezeasca, era chiar buna.
Pranzul de duminica la noi in familie era mai mereu acelasi: supa de pui cu taitei si pui la cuptor. Si o palma dupa ceafa ca pe mine ma apuca mereu rasul la masa. Si cand nu radeam, cantam, de-mi zicea mereu o prietena ca o sa-mi iau barbat nebun. Barbatul meu e om bun, nebuna am ramas eu :P

Duminica nu facem nimic, ca muncim sambata ca orbii. Duminica ne ospatam, ne plimbam, ne jucam, ne relaxam. Sotul meu imi interzice sa coc duminica si in 17 ani de casatorie i-am respectat dorinta.

Dumnezeu a facut lumea in sase zile, iar in a saptea s-a odihnit. Asa si noi.

Si mai trebuie sa spun ca de cand prietena mea, Diana Duca, mi-a lansat propunerea de a-i vizita extraordinara casa, intr-o duminica,  la Sunday Lunch, mai exact, m-am tot gandit la duminicile mele comuniste si la duminicile mele actuale.
Vreau ca fiul meu, Tudor sa aiba parte de duminici extraordinare si memorabile, de aceea ma straduiesc sa-i pregatesc mereu dulciuri deosebite. Iar acum i-am pregatit un tort exceptional!
Diana, acest tort e si pentru tine! :*

Ingrediente pentru blat:
2 oua,
100ml lapte,
100g unt,
150g zahar,
100g faina,
3 lg cacao,
1/2 plic praf de copt.


Mod de preparare:

Blatul e acelasi de la prajitura Noapte de noiembrie pe care-l fac mereu.
Fierbi laptele cu untul, zaharul si cacaua. Dupa ce a dat in clocot, lasi sa se raceasca, dupa care adaugi treptat galbenusurile, faina cu praful de copt si albusurile batute spuma. Amesteci usor, de jos in sus si torni aluatul intr-o forma de tort rotunda tapetata cu hartie de copt si-l dai la cuptor 30 de minute, dupa care il lasi sa se raceasca. Cand s-a racit, il tai o singura data pe orizontala.
Am acoperit tava de tort rotunda cu folie de aluminiu si am asezat primul blat.
Dupa ce am spalat sub un jet de apa rece capsunele, le-am curatat de codita, le-am sters si pe cei mai mari si frumosi i-am taiat in doua si i-am pus de jur-imprejurul formei, cu taietura pe forma.




 Am asezat cateva capsune intregi pe tot blatul. 
Peste capsune, am turnat panna cotta de ciocolata alba.


Ingrediente pentru panna cotta:

1 kg de capsune,
400ml lapte,
400ml frisca lichida,
60g zahar,
400g ciocolata alba,
2 plicuri gelatina.

Toarna intr-o cratita laptele, frisca lichida si zaharul si pune-le la fiert.



Gelatina se prepara conform instructiunilor de pe plic.
Intre timp, toaca marunt ciocolata cu cutitul si incorporeaz-o in laptele caldut, amestecand cu telul.
Gelatina se toarna in fir subtire in compozitie si se da toata compozitia la frigider ca sa se intareasca putin, apoi se toarna peste primul blat cu capsuni 



pana cand ii acoperim. Din panna cotta am mai salvat un pahar, nu am vrut sa umplu toata forma de tort cu varf, deoarece a trebuit sa o acopar cu al doilea blat si vroiam sa incapa in forma.


si se pune al doilea blat deasupra. La fix ;-)


Se da la racit minim 3h, apoi se desface forma de tort, se indeparteaza folia de aluminiu si se aseaza tortul pe o tava sau pe un carton argintat.

Ingrediente pentru decor:
200g ciocolata amaruie,
50g ciocolata cu lapte,
50g ciocolata alba,
9-10 capsune cu tot cu frunzulite.

Am topit cate 50g din fiecare ciocolata in boluri separate si am trecut capsunile prin ele, apoi le-am decorat cu alt fel de ciocolata. De exemplu, dupa ce-am dat o capsuna prin ciocolata alba, i-am facut modele cu ciocolata amaruie sau cu ciocolata cu lapte sau chiar cu amandoua.


Cele 150g de ciocolata amaruie ramasa le-am topit si am acoperit blatul de sus.
Cand s-au uscat si capsunele cu ciocolata-e bine sa fie capsunele reci, de la frigider, ciocolata se va intari instant- i-am aranjat frumos peste tort.

Si gata!!! Ta daaaaaaaaaaaa


Si caspunele in ciocolata



Tortul acesta a fost o minunatie!!!



 Mi-a fost mila sa-l tai,  va jur! Preafrumos...Am trecut lama cutitului prin foc inainte de a-l taia...


S-a mancat rapid, panna cotta de ciocolata alba e un deliciu!!!


Va doresc tuturor o duminica minunata, deosebita si extravaganta!!!
Iar celor care sarbatoresc Pastele Catolic azi, sarbatori binecuvantate!


14 comentarii :

  1. Da, imi amintesc si eu de ciocolata chinezeasca, chiar era buna, cum zici si tu.
    Si ce simpatica ai fost cu palma dupa ceafa :)))))))!!!
    Cred ca-i foarte bun tortul tau, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Wawww..Ce deliciu de tort pentru a fi servit in familie.Duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce sa spun fara cuvinte,gustul e minunat daca ai zis ciocolata alba o bunatate, si despre prajitura noapte de noiembrie un deliciu am pregatito de nenumarate ori,forma de tort ce diametru are?pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai facut prajitura Noapte de noiembrie de nenumarate ori ;-) Tava mea de tort e mica, de 22cm. Mi-ar fi placut sa stiu cine esti.

      Ștergere
  4. Immmm ce bunatate de tort.Arata super bine.
    Cu siguranta Tudor are parte de tot ce e mai bun.
    Pupici cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce e cu bunaciunea asta aici, vrei sa ma omori? Arata tare bine!!!
    Frumoasa si hazlie introducerea! Si eu am prins vremea lui Ceausescu, cu cozi la lapte si unt in creierii diminetii!!! Nu gaseai decat tacamuri, painea si alte alimente de baza pe cartela, etc...

    RăspundețiȘtergere
  6. Si cu toate lipsurile "Ceausiste",noi am avut o copilarie frumoasa,fata de ce este acuma,,,,,,,,,,
    Tortul este excelent!!Am sa-l fac si eu,ca ma tot imbie cutiutele alea cu capsuni de prin piete.
    Te puppppp!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. wow, e extrem de frumos tortul asta! Sectiunea e perfecta, asa cum e si combinatia asta! O zi frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  8. M-a fermecat introducerea ta iar tortul ma face sa dau o fuga pana la tine,sa-ti bat la usa si sa ma servesti cu o felie din acea bunaciune!

    RăspundețiȘtergere
  9. Fenomenal tortul! Imi curg balele uitandu-ma la imagini.
    Eram micuta, dar imi amintesc de cozile interminabile si de alimentele care se dadeau cu ratia.

    RăspundețiȘtergere
  10. Gabriela sunt si pt prajitura noapte de noimbrie am o slabiciune e una dintre preferatele mele pup.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu stiu cum se face ca eu abia acum am vazut tortul asta, arata incredibil! Iar panna cotta este noua mea dragoste :D

    RăspundețiȘtergere

A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.