Ce pufosenie!!....mi-am zis cand l-am vazut la Laura Laurentiu si imediat i-am pus gand rau. Mi-am salvat reteta si zilele trecute l-am preparat. A iesit intocmai cum zicea Laura: pufos si gustos! Si foarte aromat, cu o culoare minunata, as adauga eu.
Multumesc frumos, Laura, pentru reteta! :*
Ingrediente:
- 40 g drojdie de bere proaspata Dr.Oetker
- 250ml. de suc carbogazos Mirinda
- 80ml. de ulei
- 60g zahar
- 1 lingura de esenta de vanilie/ 1 plic de zahar vanilat
- coaja rasa de portocala/lamaie
- 1 praf de sare
- 100g fructe confiate( ananas, pepene galben, maracuia)
- un baton de martipan(60g).
Preparare:
Am cernut faina intr-un bol, am facut loc la mijloc si am sfaramat drojdia, jumatate din cantitatea de zahar si 3-4 linguri de suc. Puteti folosi Fanta, dar mie nu-mi place, de aceea am ales Mirinda.
Sucul sa fie tot la temperatura camerei, ca toate ingredientele, nu rece. Am amestecat pana cand drojdia s-a dizolvat.
Am pus bolul pe aragaz si am asteptat aproximativ o ora sa creasca maiaua.
Dupa o ora, am adaugat restul de suc, uleiul, zaharul ramas, zaharul vanilat, sarea si coaja de portocala
le-am amestecat bine si am framantat putin aluatul pana cand am auzit basicile de aer din interior spargandu-se.
Am uns bolul cu ulei, am pus aluatul in el,
l-am acoperit si l-am lasat pe aragaz cu cuptorul pornit mai bine de doua ore, pana cand si-a triplat volumul.
Am rasturnat aluatul pe masa unsa cu ulei, l-am mai framantat putin si l-am impartit in doua.
Am intins cu mainile prima bucata in forma de dreptunghi si lunga cat tava de cozonac in care urma sa-l pun si am rasfirat fructele confiate, pe care le-am taiat bucati mai mici. Am avut ananas, pepene galben si maracuja.
Am procedat la fel cu a doua bucata si am taiat felii batonul de martipan-tot de post, cu ciocolata neagra.
Cele doua suluri le-am rasucit intre ele si le-am asezat frumos in tava de cozonac pregatita, unsa cu ulei.
L-am lasat iar la crescut pana a iesit din forma.
L-am stropit cu putin suc si l-am bagat in cuptorul incins la 200 de grade pentru 10 minute, apoi am redus la 180 de grade si l-am lasat 40 de minute. In timpul acesta, am simtit ca miroase deja si l-am vazut bronzat la suprafata, astfel incat l-am acoperit cu o hartie de copt umezita si l-am lasat pana cand au trecut cele 40 de minute initiale.
Testul scobitorii a fost trecut cu brio, asa ca l-am scos, l-am uns rapid cu miere si am presarat zahar brun. Sau puteti sa-l pudrati cu zahar, daca vreti.
O minunatie!!!
De-abia am asteptat sa-l tai, credeti-ma...si s-a racit atat de incet....ufff....
Cateva felii...sper ca se vede cat de pufos e ;-)
Si culmea e ca am crezut ca va iesi portocaliu, datorita sucului, ca de la Fanta am zis ca iese galben, dar chiar are o culoare foarte naturala, de zici ca am folosit apa :P
Voua cum vi se pare? Il incercati? ;-)
Un post cat mai usor va doresc <3
E frumos si bine crescut.
RăspundețiȘtergerece pufoooos, parca nici nu-ti vine sa-l mananci!
RăspundețiȘtergereFoarte fain arata,,,,,,!!!!Pai daca stiam ca faci,nu ma mai chinuiam,,,,,,,,pupppp!!
RăspundețiȘtergereArata super bine!!!!
RăspundețiȘtergerece bine arata pufosul asta!:D mmm!
RăspundețiȘtergereIncercam cu siguranta! Arata demential
RăspundețiȘtergereCat de frumos crescut si ce bun o fi..E de incercat!
RăspundețiȘtergereO minunatie!!! L-am notat.Bravo!
RăspundețiȘtergere