Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

joi, 8 noiembrie 2012

Prajitura cu branza dulce si stafide

 Made by Liana










Prajitura copilariei! Ce sa-ti alegi pe vremuri din cofetariile comuniste? Savarinele nu-mi placeau, erau prea insiropate pentru gustul meu, nici amandinele,ca mi se ridica parul pe maini de la glazura aia care scrasnea, profiterolul era scump, choux-a-la-creme tocmai s-a terminat.
O placinta cu branza si stafide-ceream.
Era plina de gris, de-abia se simtea branza, dar era buna. Si stafidele erau cu tot cu codite, samburi, cred ca nu le tineau niciodata in rom si nici nu le spalau. Dar imi placea.

Cum tocmai am primit un calup de branza dulce, mi-am zis ca trebuie neaparat sa fac o prajitura cu ea. Si cu stafide. Daaaaa!!


Ingrediente:
Pentru blat:

200g unt,
150g zahar,
1 plic zahar vanilat,
2 oua,
150 ml lapte,
250g faina,
1/2 plic praf de copt cu sofran.

Umplutura:

750g branza Ceva fin Pufos Delaco,
100g stafide,
3 oua,
125g zahar,
1 plic pudding cu gust de vanilie,
1lingura coaja de lamaie/portocala.

Reteta pentru umplutura am luat-o din cartea Retete de succes Dr.Oetker, dar nu am urmat-o intocmai.


Reteta pentru blat e tot dintr-un catalog Dr.Oetker de la Prajitura cu pere si scortisoara.

1. Se bate spuma cu mixerul untul/margarina, zaharul, zaharul vanilat, laptele si ouale. Se adauga faina amestecata cu praful de copt.
Eu nu am avut cu sofran, dar am avut sofran separat, de la Kotanyi si l-am folosit pe acela. Nu a schimbat cu nimic, nici gustul, nici culoarea...
Se toarna aluatul intr-o tava (30x40cm) acoperita cu hartie de copt.
Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coace aproximativ 20 de minute.

2. Blatul fierbinte se rastoarna peste o hartie tapetata cu zahar pudra, iar hartia de copt se sterge cu putina apa rece si se trage usor de pe blat.
Eu nu am facut asa, am lasat blatul sa se raceasca cu hartie de copt cu tot. Nu am avut nicio problema.
Dupa ce se raceste, se taie blatul pe latime in 2 parti egale.

Stafidele se pun la inmuiat in rom dupa ce se spala in cateva ape. Sau se lasa cateva minute in apa calda.

3.Pentru umplutura se amesteca branza de vaci cu galbenusurile, zaharul, praful de pudding, coaja de lamaie/portocala.



Abusurile se bat foarte bine si se incorporeaza in amestec.










Crema obtinuta se intinde peste primul blat,



iar peste crema se acopera cu cel de-al doilea blat.

Se pudreaza din belsug cu zahar praf vanilat. Se fac "valuri" cu o furculita.







La multi ani cu mult drag tuturor celor care poarta numele de Gabriel, Gabriela, Gavrila , Mihai, Mihaela, Miky! :*

13 comentarii :

  1. Absolut delicios, imi place reteta de blat si am sa o incerc si eu, nici eu nu am praf de copt cu sofran dar se rezolvã:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Blatul acesta l-am executat a treia sau a patra oara, e nemapomenit, sa stii! Chiar daca nu gasesti cu sofran, nu e nicio problema ;-)

      Ștergere
  2. Prajitura aceasta este una din prefertale familiei noastre! Iau si un cubulet la cafeaua de dimineata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un turnulet numai bun de "daramat" si "macinat".
    Chiar are aroma copilariei mele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai, sa stii ca rapid l-am "daramat"...astea au fost ultimele bucati pt. poza ;-))) te pup

      Ștergere
  4. Foarte buna! Interesant ca nu coci umplutura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Umplutura se coace conform retetei daca foloseam foi de placinta din comert. Nu am folosit, am facut un alt blat care nu se preta sa fie copt de doua ori. Desigur, ouale se pot scoate in cazul acesta, adica al meu, acum imi dau seama de chestia asta. Multumesc pt. observatie! :*

      Ștergere
  5. Super buna prajitura cu branza! Nu as refuza-o niciodata! :)

    (M-ai facut sa zambesc, chiar scrasnea glazura amandinelor comuniste :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa e ;-) Cum am citit "scrasnea", cum mi s-a ridicat iar parul pe mana :P

      Ștergere
  6. Imi place foarte mult prajitura. Arata foarte bine asa ca o sa incerc si eu blatul din reteta ta.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.