Italian Pasta este cea de-a doua temă a concursului “Inspiration Food Marathon” organizat de Electrolux.
Luni, a fost prima tema a acestui maraton, I Love Chocolate Party, iar eu am participat cu Tortul de trandafiri albi. Nu uitati ca inca ma puteti sustine cu likeuri si comentarii, aici pe blog, cat si pe facebook, atat la tort, cat si la pastele de fata. Va multumesc din suflet! :*
Sa revenim la paste ;-) Ador pastele! Sunt rapide si satioase! Dar pot fi si extravagante, ca reteta de fata, pe care o am de la prietenul meu, Nicolae, caruia ii multumesc mult de tot!
Deci, o reteta extravaganta de paste cu trufe. Cum inca nu s-a ivit ocazia sa folosesc pretioasele trufe pe care le detin, chit ca-s doua mici si amarate, din luna mai a.c.. de cand le-am achizitionat din Florenta , acum s-au cerut folosite.
Update: povestind cu prietenul meu, sommelierul Dan Anghel, acesta mi-a recomandat la reteta de fata, un vin minunat, Pinot Noir care este un soi consacrat în regiunea franceză Burgundia. În Dealurile Munteniei condiţiile pedoclimatice sunt deosebit de favorabile acestor struguri, fapt pentru care Pinot Noir Vinul Cavalerului S.E.R.V.E. prezintă toate elementele de tipicitate: culoare rubiniu strălucitor, arome proaspete de fructe roşii, gust specific de cireşe. Să îl serviţi la temperatura de 16º C, Asociat cu Ravioli (Riavvolgere). Înfiinţată în 1994 de către Contele Guy TYREL de POIX, producător francez de vinuri, proprietarul a 50 ha de vie în Corsica (Domeniul Peraldi) şi descendent al unei vechi familii nobiliare franceze.
Cuvantul „ravioli” derivă de la verbul din limba italiană „riavvolgere” (a împacheta). Pastele făinoase umplute au fost introduse în Europa în perioada medievală. Pasta a fost umplută cu carne, pește și zarzavaturi incluzând și ricotta.În Italia aproape toate regiunile au propriile lor rețete pentru ravioli. Unele dintre cele mai vechi mențiuni în ceea ce privește acest fel de mâncare sunt din secolul al XIV-lea și ne apar în înscrisurile personale ale lui Francesco de Marco, un comerciant din Prato. Chiar dacă acest fel de mâncare are origine italiană cea mai veche rețetă cunoscută este un manuscris Anglo-Norman din anul 1290.
Multumesc frumos, Dane, in fiecare zi invatam ceva ;-)
Ingrediente pentru aluat:
200 g faina,
2 galbenusuri,
50 g masline negre fara samburi,
cateva linguri de apa(cat cere aluatul).
Pentru umplutura:
50 g branza de capra,
50g prosciutto,
1 albus,
6-7 frunze de busuioc.
Pentru sos:
50 ml lapte,
50g branza de capra,
cateva linguri din apa in care au fiert ravioli.
Pentru decor:
cateva felii de trufa neagra
Mod de preparare:
Am inceput cu aluatul pentru paste.
Am amestecat faina cu gabenusurile si maslinele pe care le-am tocat marunt.
Am folosit cateva linguri de apa, insa asta depinde daca maslinele au fost scurse inainte sau nu. Nu am asezonat cu sare si nici ulei nu am adaugat, deoarece maslinele sunt uleioase si sarate oferind aluatului cele doua ingrediente.
Am framantat bine pana cand am obtinut un aluat de o consistenta moale si elastica in acelasi timp.
Am lasat aluatul la frigider sa se odihneasca 30 de minute, timp in care m-am ocupat de umplutura.
Prosciutto, adica sunca afumata cruda o aveam in felii subtiri, deci mi-a fost usor sa o tai marunt si am amestecat-o cu branza de capra,
plus frunzele de busuioc tocate marunt si ele.
Am adaugat albusul de ou si am amestecat bine pentru a obtine o consistenta cremoasa.
Pana atunci aluatul s-a odihnit, dar am fost nevoita sa-l mai framant cu putina faina ca sa fie destul de tare pentru masina de paste care astepta cu entuziasm sa o folosesc pentru prima oara. Si ne-am inteles de minune!! Am rupt aluatul in bucati mici si le-am dat pe rand la masina de la punctul 1
pana la 9, adica de la gros la foarte subtire. La punctul 9 foile mele erau transparente deja.
Foile se usuca foarte repede, ele trebuie acoperite cu un prosop umed pana cand se lucreaza cu ele.
Mmm, ma gandeam cum mi se vor topi in gura...asa ca repede am pus gramajoare de umplutura pe fiecare patratel,
am acoperit cu alt patratel, trecand cu putina apa peste margini-niciodata nu se lipesc cu albus, pentru ca usuca si intareste!-asta am invatat de la instructorul nostru culinar din Italia-plus ca apa e liantul ideal pentru faina, devine lipici instataneu.
Am pus apa cu sare la fiert, iar in momentul cand a clocotit, am aruncat patratele burtoase ;-)))
La cat de subtiri erau, s-au ridicat numaidecat la suprafata. Am numarat vreo 25 de bucati, desi mai aveam aluat, dar nu mai aveam vreme :(.
Le-am scos pe o farfurie si le-am stropit cu putin ulei de masline sanu se lipeasca.
Am trecut la sos. Sosul pentru paste e foarte important pentru italieni si ei folosesc intotdeauna doar lapte, niciodata smantana. "Niciodata smantana!"-parca o aud pe Barbara, instructorul nostru culinar din Italia. Si intotdeauan se adauga la sos, cateva linguri din apa in care au fiert pastele. Contine amidon si leaga mai bine sosul. Branza mea de capra din pacate nu s-a topit ca branza topita, au ramas bucatele mici.
Tot din Italia, Florenta, mi-am cumparat un borcanel cu doua trufe mici negre. Ce ocazie extraordinara sa-l incep si sa folosesc prima trufa ;-)
Plus noul meu busuioc de balcon de care sunt foarte mandra.Si de uleiul de trufe, tot din Italia cumparat, dar inca nu l-am folosit. Poate cu urmatoarea trufa ;-)
Va servesc?
Mmmm, ce gust poate sa aiba sunca aia afumata in combinatie cu branza si pastele cu masline..mmmm, demential!!!
Cata rabdare ai avut. Bafta in concurs. Uite iar ma pui la treaba. Am si eu un aparat de taitei pe care nu l-am folosit niciodata.....
RăspundețiȘtergereDaca n-as fi avut, as fi cumparat, ai dreptate ;-) Aparatul mi l-a achizitionat soacra-mea dupa ce am venit eu din Italia, in mai. Acolo erau 50 de euro, la noi 50 de lei. Si ca sa nu dau gramada de bani acolo, plus ca tb inghesuit prin unica-mi valijoara, a zis ca mi-l cumpara de-aici. Si eu am fost de-acord ;-)
Ștergereas fi vrut sa fiu acolo...sa ma pui sa degust...hihihi/ Bafta multa!!!
RăspundețiȘtergereTe-as fi primit cu drag in umila-mi, dar calduroasa bucatarie ;-) Merci,puup
ȘtergereBaftă la concurs! Cred că sunt foarte bune.
RăspundețiȘtergereAu fost foarte bune, ti s-au topit in gura, zau! Merci mult :*
ȘtergereAbsolut delicios! Si cata rabdare te caracterizeaza draga Liana, sa stai sa umpli fiecare patratel in parte. Se vede ca pui o parte din sufletul tau in fiecare fel de mancare pe care il desavarsesti!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos! Patratelele ca patratelele, dar pana le-am facut a durat mai mult decat pana le-am umplut ;-))Te pup cu drag :*
ȘtergereArata de nota 100 + !..
RăspundețiȘtergereDe s-ar da nota asta, ce bine-ar fi ;-)
ȘtergereCat de bune trebuie sa fie,musai o sa incerc si eu reteta :p
RăspundețiȘtergereSunt foarte bune, merita efortul, deci fa-le degraba ;-)
Ștergeren-am mașină din aia. de aceea o să-ți fac o vizită. și nu ca să împrumut mașinuța, ci ca să-mi faci și mie păpica asta care arată demențial și-s convinsă că și gusutu-i pe măsură!!!
RăspundețiȘtergereo să bat de trei ori la ușă. ca să știi că-s eu! da????
Asta-i un apropo pentru ziua ta, huh? :P Bate si se va deschide, deci te-astept cu drag :*
ȘtergereCe bine arata!Abia astept sa incerc reteta,o sa-mi surprind placut familia.
RăspundețiȘtergereMultumesc! Sa stii ca or sa devina fani si or sa-ti mai ceara daca le faci ;-)
ȘtergereDe unde ai cumparat trufele?O pun pe sotia mea la treaba,arata delicios.
RăspundețiȘtergereDin Florenta, Italia, un borcanel cu doua trufe mici negre, aprox. 8 euro.Pune-o la treaba, cum nu ;-)
ȘtergereLiana, in cazul in care iti trebuie un degustator imi ofer serviciile gratuit
RăspundețiȘtergereTrebuie sa fie tare bune si le voi prepara cat de curand
Mama cand traia, facea un aluat de genul acesta, insa punea ca umplutura magiun de prune si le adauga un sos dulce acrisor din fructe
Mult succes
Ok, am notat, te-am trecut pe lista ;-)
ȘtergereDe-abia astept sa le faci si sa-mi zici ca ai devenit independenta de ele, hihihi :D
Cate bunataturi faceau mamele/bunicile noastre cu ce-aveau la indemana ;-)
Ce frumos arata, felicitari pentru munca depusa si pentru reusita! Pastele de casa sunt cele mai bune! Bafta mult!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult de tot!Sa stii ca e adevarat, sunt foarte bune ;-)
ȘtergereCand ajung la Timisoara, te pun la treaba iubita, sa stii ca nu scapi fara tort si ravioli :P mult succes la concurs, retetele tale intotdeauna sunt de clasa si sper sa fii apreciata, te pup !
RăspundețiȘtergereDe-abia astept sa vii, surioara :* Multumesc mult de tot si eu sper, te pup
ȘtergereCe bine arata !Norocul meu ca am mancat,altfel imi faceai pofta ! :*
RăspundețiȘtergereMultumesc!Sa-ti fie de bine!
Ștergeremmmmmm..ce-ai facut tu aiciiii...minunat :)
RăspundețiȘtergereNu stiu daca-i minunat, dar a fost fantastic de bun ;-)
ȘtergereO reteta desavarsita. Felicitari si bafta la concurs!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult de tot!Te puup
Ștergerefelicitàri...càtà ràbdare!..si ce minunàtie.....o prezentare de un mare sef.....sunt màndrà de tine....
RăspundețiȘtergereMultumesc din suflet!Pai, m-am inspirat de la un bucatar sef, trebuia sa fie la fel ;-)Cel putin m-am straduit. Te imbratisez cu drag <3
Ștergerearata foarte bine si le-as consuma asa simple, fara sos. Imi plac foarte mult pastele.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult de tot! Sosul a completat reteta, branza de capra a fost esentiala, dar se putea si fara sos, cum nu, ca eu am mancat cateva fierbinti, de curioasa ce eram, sa vad cum sunt ;P
ȘtergereLa trufe vin si eu.Bafta!!!!!!Pupp!!
RăspundețiȘtergereVino, mai am una. Multumesc! puup
ȘtergereTe felicit ca ai facut ravioli de casa. Trebuie sa fie delicioase. E o prezentare de nota 10. Felicitari si mult-multa bafta!
RăspundețiȘtergereAm facut, cum nu? Nimic nu mi se pare greu in bucatarie, daca vrei! Totul e sa-ncerci, nu-i asa? Merci din suflet, esti o scumpa :*
ȘtergereDelicatesa...mmmm
RăspundețiȘtergereMmmmultumesc! ;-)
Ștergerefelcitari pentru rabdare..cred ca au fost deliciosi!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult de tot! Au fost, da, pacat ca s-au terminat repede :(
ȘtergereBravo Liana! Ai devenit un adevarat masterchef!
RăspundețiȘtergereAm devenit o femeie foarte obosita, in primul rand, sa stii, dar iti multumesc din suflet pt. aprecieri! :*
ȘtergereBafta,Liana!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Medi!
ȘtergereDa cu niste paine prajita n-ai putut intra in concurs, Liana? :P Pastele is pierzania mea :)) Pastele si ciocolata... offf viata...
RăspundețiȘtergereBafta la concurs!
N-am putut intrat, Lipo draga,cu paine prajita, ca ma dadeau astia afara :P No, pierzanie si pt. mine, dar rezist eroic ;P Multam fain :*
ȘtergereO bunatate,mai ales ca sunt facute in casa!!
RăspundețiȘtergereAsa e, ai mare dreptate, asta e cel mai important ;-)
ȘtergereNu am mancat nicodata asemenea paste si nici trufe, dar sunt convinsa ca totul este foarte bun, ca tot ceea ce faci tu,
RăspundețiȘtergereAngela
Si pentru mine a fost pentru prima data si mi-au placut enorm si pastele si umplutura si sosul, totul a fost exceptional, crede-ma!
ȘtergereO reteta excelenta,Liana!Iti doresc multa bafta la concurs!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, Doamne ajuta!
ȘtergereDe nota 10 ..brava! Ador pasta cu trufe...de mult nu am mai mancat .
RăspundețiȘtergereMultumesc din suflet!! Cred ca am devenit fan si eu ;-) puup
Ștergerefoarte bine arata!!!!! Ana Levkic
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, Ana! :*
ȘtergereCa de pe revista,brovo!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos! <3
ȘtergereArata de nota 10! Succes la concurs!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult de tot, Elena draga! <3 Doamne ajuta!
ȘtergereArata foarte apetisant... degustari nu organizezi?
RăspundețiȘtergereMultumesc! hi,hi...ba da, daca vii la mine ;-)
ȘtergerePe Facebook nu am putut intra, te sustin aici !!!!Bafta !
RăspundețiȘtergereMerci mult de tot! Cu ce nume esti pe fb? poate nu suntem prietene, de aceea...
ȘtergerePaste facute in casa... un deliciu! Felicitari pentru preparat!
RăspundețiȘtergereTrufele din Italia.. cum au fost?
Pastele chiar au fost un deliciu, multumesc mult de tot!
ȘtergereDespre trufe nu stiu ce sa-ti spun, nu am termen de comparatie pt. ca am mancat pt. prima data...
felicitari pentru reteta, si mai ales pentru ca mi-ai amintit sa-i cer lui Mos Craciun o masina de paste! :))
RăspundețiȘtergereFoarte deosebit! Bafta!
RăspundețiȘtergereCombinatia mi se pare super! Gustul nu are cum sa fie altfel decat mi-nu-nat! Succes! :)
RăspundețiȘtergere