Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

joi, 15 noiembrie 2012

Ravioli cu masline negre, prosciutto si trufe

Made by Liana







  Italian Pasta este cea de-a doua temă a concursului “Inspiration Food Marathon” organizat de Electrolux.
Luni, a fost prima tema a acestui maraton, I Love Chocolate Party, iar eu am participat cu Tortul de trandafiri albi. Nu uitati ca inca ma puteti sustine cu likeuri si  comentarii, aici pe blog, cat si pe facebook,  atat la tort, cat si la pastele de fata. Va multumesc din suflet! :*

Sa revenim la paste ;-) Ador pastele! Sunt rapide si satioase! Dar pot fi si extravagante, ca reteta de fata, pe care o am de la prietenul meu, Nicolae, caruia ii multumesc mult de tot!
Deci, o reteta extravaganta de paste cu trufe. Cum inca nu s-a ivit ocazia sa folosesc pretioasele trufe pe care le detin, chit ca-s doua mici si amarate, din luna mai a.c.. de cand le-am achizitionat din Florenta , acum s-au cerut folosite.

Update: povestind cu prietenul meu, sommelierul Dan Anghel, acesta mi-a recomandat  la  reteta  de fata, un vin minunat, Pinot Noir care este un soi consacrat în regiunea franceză Burgundia. În Dealurile Munteniei condiţiile pedoclimatice sunt deosebit de favorabile acestor struguri, fapt pentru care Pinot Noir Vinul Cavalerului S.E.R.V.E. prezintă toate elementele de tipicitate: culoare rubiniu strălucitor, arome proaspete de fructe roşii, gust specific de cireşe. Să îl serviţi la temperatura de 16º C, Asociat cu Ravioli (Riavvolgere). Înfiinţată în 1994 de către Contele Guy TYREL de POIX, producător francez de vinuri, proprietarul a 50 ha de vie în Corsica (Domeniul Peraldi) şi descendent al unei vechi familii nobiliare franceze.
Cuvantul „ravioli” derivă de la verbul din limba italiană „riavvolgere” (a împacheta). Pastele făinoase umplute au fost introduse în Europa în perioada medievală. Pasta a fost umplută cu carne, pește și zarzavaturi incluzând și ricotta.În Italia aproape toate regiunile au propriile lor rețete pentru ravioli. Unele dintre cele mai vechi mențiuni în ceea ce privește acest fel de mâncare sunt din secolul al XIV-lea și ne apar în înscrisurile personale ale lui Francesco de Marco, un comerciant din Prato. Chiar dacă acest fel de mâncare are origine italiană cea mai veche rețetă cunoscută este un manuscris Anglo-Norman din anul 1290.
Multumesc frumos, Dane, in fiecare zi invatam ceva ;-)



Ingrediente pentru aluat:
200 g faina,
2 galbenusuri,
50 g masline negre  fara samburi,
cateva linguri de apa(cat cere aluatul).


Pentru umplutura:
50 g branza de capra,
50g prosciutto,
1 albus,
6-7 frunze de busuioc.

Pentru sos:
50 ml lapte,
50g branza de capra,
cateva linguri din apa in care au fiert ravioli.

Pentru decor:
 cateva felii de trufa neagra

Mod de preparare:

 Am inceput cu aluatul pentru paste.
Am amestecat faina cu gabenusurile si maslinele pe care le-am tocat marunt.



Am folosit cateva linguri de apa, insa asta depinde daca maslinele au fost scurse inainte sau nu. Nu am asezonat cu sare si nici ulei nu am adaugat, deoarece maslinele sunt uleioase si sarate oferind aluatului cele doua ingrediente.
Am framantat bine pana cand am obtinut un aluat de o consistenta moale si elastica in acelasi timp.


Am lasat aluatul la frigider sa se odihneasca 30 de minute,  timp in care m-am ocupat de umplutura.

Prosciutto, adica sunca afumata cruda o aveam in felii subtiri, deci mi-a fost usor sa o tai marunt si am amestecat-o cu branza de capra,



 plus frunzele de busuioc tocate marunt si ele.


Am adaugat  albusul de ou si am amestecat bine pentru a obtine o consistenta cremoasa.

Pana atunci aluatul s-a odihnit, dar am fost nevoita sa-l mai framant cu putina faina ca sa fie destul de tare pentru masina de  paste care astepta cu entuziasm sa o folosesc pentru prima oara. Si ne-am inteles de minune!! Am rupt aluatul in bucati mici si le-am dat pe rand la masina de la punctul 1




pana la 9, adica de la gros la foarte subtire. La punctul 9 foile mele erau transparente deja.



Foile se usuca foarte repede, ele trebuie acoperite cu un prosop umed pana cand se lucreaza cu ele.


Mmm, ma gandeam cum mi se vor topi in gura...asa ca repede am pus gramajoare de umplutura pe fiecare patratel,



 am acoperit cu alt patratel, trecand cu putina apa peste margini-niciodata nu se lipesc cu albus, pentru ca usuca si intareste!-asta am invatat de la instructorul nostru culinar din Italia-plus ca apa e liantul ideal pentru faina, devine lipici instataneu.

Am pus apa cu sare la fiert, iar in momentul cand a clocotit, am aruncat patratele burtoase ;-)))



La cat de subtiri erau, s-au ridicat numaidecat la suprafata. Am numarat vreo 25 de bucati, desi mai aveam aluat, dar nu mai aveam vreme :(.
Le-am scos pe o farfurie si le-am stropit cu putin ulei de masline sanu se lipeasca.

Am trecut la sos. Sosul pentru paste e foarte important pentru italieni si ei folosesc intotdeauna doar lapte, niciodata smantana. "Niciodata smantana!"-parca o aud pe Barbara, instructorul nostru culinar din Italia. Si intotdeauan se adauga la sos, cateva linguri din apa in care au fiert pastele. Contine amidon si leaga mai bine sosul. Branza mea de capra din pacate nu s-a topit ca branza topita, au ramas  bucatele mici.

Tot din Italia, Florenta, mi-am cumparat un borcanel cu doua trufe mici negre. Ce ocazie extraordinara sa-l incep si sa folosesc prima trufa ;-)



Plus noul meu busuioc de balcon de care sunt foarte mandra.Si de uleiul de trufe, tot din Italia cumparat, dar inca nu l-am folosit. Poate cu urmatoarea trufa ;-)



Va servesc?



Mmmm, ce gust poate sa aiba sunca aia afumata in combinatie cu branza si pastele cu masline..mmmm, demential!!!


71 de comentarii :

  1. Cata rabdare ai avut. Bafta in concurs. Uite iar ma pui la treaba. Am si eu un aparat de taitei pe care nu l-am folosit niciodata.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca n-as fi avut, as fi cumparat, ai dreptate ;-) Aparatul mi l-a achizitionat soacra-mea dupa ce am venit eu din Italia, in mai. Acolo erau 50 de euro, la noi 50 de lei. Si ca sa nu dau gramada de bani acolo, plus ca tb inghesuit prin unica-mi valijoara, a zis ca mi-l cumpara de-aici. Si eu am fost de-acord ;-)

      Ștergere
  2. as fi vrut sa fiu acolo...sa ma pui sa degust...hihihi/ Bafta multa!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te-as fi primit cu drag in umila-mi, dar calduroasa bucatarie ;-) Merci,puup

      Ștergere
  3. Baftă la concurs! Cred că sunt foarte bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au fost foarte bune, ti s-au topit in gura, zau! Merci mult :*

      Ștergere
  4. Absolut delicios! Si cata rabdare te caracterizeaza draga Liana, sa stai sa umpli fiecare patratel in parte. Se vede ca pui o parte din sufletul tau in fiecare fel de mancare pe care il desavarsesti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos! Patratelele ca patratelele, dar pana le-am facut a durat mai mult decat pana le-am umplut ;-))Te pup cu drag :*

      Ștergere
  5. Cat de bune trebuie sa fie,musai o sa incerc si eu reteta :p

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt foarte bune, merita efortul, deci fa-le degraba ;-)

      Ștergere
  6. n-am mașină din aia. de aceea o să-ți fac o vizită. și nu ca să împrumut mașinuța, ci ca să-mi faci și mie păpica asta care arată demențial și-s convinsă că și gusutu-i pe măsură!!!
    o să bat de trei ori la ușă. ca să știi că-s eu! da????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta-i un apropo pentru ziua ta, huh? :P Bate si se va deschide, deci te-astept cu drag :*

      Ștergere
  7. Ce bine arata!Abia astept sa incerc reteta,o sa-mi surprind placut familia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Sa stii ca or sa devina fani si or sa-ti mai ceara daca le faci ;-)

      Ștergere
  8. De unde ai cumparat trufele?O pun pe sotia mea la treaba,arata delicios.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din Florenta, Italia, un borcanel cu doua trufe mici negre, aprox. 8 euro.Pune-o la treaba, cum nu ;-)

      Ștergere
  9. Liana, in cazul in care iti trebuie un degustator imi ofer serviciile gratuit
    Trebuie sa fie tare bune si le voi prepara cat de curand
    Mama cand traia, facea un aluat de genul acesta, insa punea ca umplutura magiun de prune si le adauga un sos dulce acrisor din fructe
    Mult succes

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ok, am notat, te-am trecut pe lista ;-)
      De-abia astept sa le faci si sa-mi zici ca ai devenit independenta de ele, hihihi :D
      Cate bunataturi faceau mamele/bunicile noastre cu ce-aveau la indemana ;-)

      Ștergere
  10. Ce frumos arata, felicitari pentru munca depusa si pentru reusita! Pastele de casa sunt cele mai bune! Bafta mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult de tot!Sa stii ca e adevarat, sunt foarte bune ;-)

      Ștergere
  11. Cand ajung la Timisoara, te pun la treaba iubita, sa stii ca nu scapi fara tort si ravioli :P mult succes la concurs, retetele tale intotdeauna sunt de clasa si sper sa fii apreciata, te pup !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De-abia astept sa vii, surioara :* Multumesc mult de tot si eu sper, te pup

      Ștergere
  12. Ce bine arata !Norocul meu ca am mancat,altfel imi faceai pofta ! :*

    RăspundețiȘtergere
  13. mmmmmm..ce-ai facut tu aiciiii...minunat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca-i minunat, dar a fost fantastic de bun ;-)

      Ștergere
  14. O reteta desavarsita. Felicitari si bafta la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  15. felicitàri...càtà ràbdare!..si ce minunàtie.....o prezentare de un mare sef.....sunt màndrà de tine....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din suflet!Pai, m-am inspirat de la un bucatar sef, trebuia sa fie la fel ;-)Cel putin m-am straduit. Te imbratisez cu drag <3

      Ștergere
  16. arata foarte bine si le-as consuma asa simple, fara sos. Imi plac foarte mult pastele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult de tot! Sosul a completat reteta, branza de capra a fost esentiala, dar se putea si fara sos, cum nu, ca eu am mancat cateva fierbinti, de curioasa ce eram, sa vad cum sunt ;P

      Ștergere
  17. La trufe vin si eu.Bafta!!!!!!Pupp!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Te felicit ca ai facut ravioli de casa. Trebuie sa fie delicioase. E o prezentare de nota 10. Felicitari si mult-multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am facut, cum nu? Nimic nu mi se pare greu in bucatarie, daca vrei! Totul e sa-ncerci, nu-i asa? Merci din suflet, esti o scumpa :*

      Ștergere
  19. felcitari pentru rabdare..cred ca au fost deliciosi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult de tot! Au fost, da, pacat ca s-au terminat repede :(

      Ștergere
  20. Bravo Liana! Ai devenit un adevarat masterchef!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am devenit o femeie foarte obosita, in primul rand, sa stii, dar iti multumesc din suflet pt. aprecieri! :*

      Ștergere
  21. Da cu niste paine prajita n-ai putut intra in concurs, Liana? :P Pastele is pierzania mea :)) Pastele si ciocolata... offf viata...
    Bafta la concurs!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am putut intrat, Lipo draga,cu paine prajita, ca ma dadeau astia afara :P No, pierzanie si pt. mine, dar rezist eroic ;P Multam fain :*

      Ștergere
  22. O bunatate,mai ales ca sunt facute in casa!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e, ai mare dreptate, asta e cel mai important ;-)

      Ștergere
  23. Nu am mancat nicodata asemenea paste si nici trufe, dar sunt convinsa ca totul este foarte bun, ca tot ceea ce faci tu,
    Angela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pentru mine a fost pentru prima data si mi-au placut enorm si pastele si umplutura si sosul, totul a fost exceptional, crede-ma!

      Ștergere
  24. O reteta excelenta,Liana!Iti doresc multa bafta la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  25. De nota 10 ..brava! Ador pasta cu trufe...de mult nu am mai mancat .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din suflet!! Cred ca am devenit fan si eu ;-) puup

      Ștergere
  26. foarte bine arata!!!!! Ana Levkic

    RăspundețiȘtergere
  27. Răspunsuri
    1. Multumesc mult de tot, Elena draga! <3 Doamne ajuta!

      Ștergere
  28. Arata foarte apetisant... degustari nu organizezi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! hi,hi...ba da, daca vii la mine ;-)

      Ștergere
  29. Pe Facebook nu am putut intra, te sustin aici !!!!Bafta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci mult de tot! Cu ce nume esti pe fb? poate nu suntem prietene, de aceea...

      Ștergere
  30. Paste facute in casa... un deliciu! Felicitari pentru preparat!
    Trufele din Italia.. cum au fost?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pastele chiar au fost un deliciu, multumesc mult de tot!
      Despre trufe nu stiu ce sa-ti spun, nu am termen de comparatie pt. ca am mancat pt. prima data...

      Ștergere
  31. felicitari pentru reteta, si mai ales pentru ca mi-ai amintit sa-i cer lui Mos Craciun o masina de paste! :))

    RăspundețiȘtergere
  32. Combinatia mi se pare super! Gustul nu are cum sa fie altfel decat mi-nu-nat! Succes! :)

    RăspundețiȘtergere

A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.