French Bakery este cea de-a treia tema din concursul “Inspiration Food Marathon” organizat de Electrolux. Greu de ales...am stat, m-am invartit, am cautat...ce sa fac, ce sa fac? O briosa? Am tot cautat pana am dat din greseala de briosa asta creatza, adica Brioche Bouclettes care mi-a mers direct la coeur ;-)
Daca si voua v-a mers direct la coeur, astept comentariile voastre la aceasta postare sau pe facebook.
Nu uitati de celelalte doua retete ale mele: Tortul de trandafiri albi si Ravioli cu masline, prosciutto si trufe, unde inca ma puteti sustine cu likeuri si comentarii, aici pe blog, cat si pe facebook, atat la tort, cat si la paste. Va multumesc din suflet! :*
V-am spus ca likeurile si comentariile conteaza 50% in acest concurs, ceilalti 50% apartinand juriului? Deci, am nevoie de sustinerea voastra. O saptamana a trecut, o alta a inceput, a mai ramas una. Doar e maraton, nu-i asa? Unul pe gustul meu si sper ca si pe-al vostru ;-)
Sursa: aici
Ingrediente:
2 galbenusuri de ou,
3 linguri de zahar,
1/2 lingurita sare,
80g unt moale,
140ml lapte,
10g drojdie proaspata,
350g faina,
1 lingura esenta de portocala,
1 lingura coaja de portocala.
Pentru uns:
2 linguri de lapte,
2 linguri de zahar brun,
5 linguri de miere.
Mod de preparare:
1.Intr-un bol se sfarama drojdia si se amesteca cu putin lapte caldut si o lingura de zahar. Se pune la loc cald, pe aragaz cu cuptorul pornit timp de 10 minute pana creste.
2. Intr-un vas incapator cernem faina, adaugam sarea, restul de zahar si maiaua-care si-a triplat volumul.
Amestecam. Apoi, adaugam galbenusurile, untul, esenta si coaja de portocala, laptele caldut ramas
si framantam pana rezulta o coca elastica si nelipicioasa.
3. Intr-un bol de sticla uns cu putin ulei de jur-imprejur, punem aluatul si-l lasam la crescut o ora tot pe aragaz, cu cuptorul pornit. Il acoperim cu un prosop uscat.
4. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul,
il rasturnam pe o planseta infainata, il intindem cu sucitoarea pana la o grosime de 5 mm si cu o forma rotunda de fursec, taiem rondele.
5. Suprapunem trei rondele una peste cealalta si le taiem pe mijloc de sus pana jos.
Cele doua jumatati le rulam, rezultand o floare.
6. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, asezam de jur imprejur florile cu taietura in jos, la distanta intre ele pentru ca vor mai creste.
7. Umplem toata tava de floricele si le lasam la crescut inca o ora, pe aragaz cu cuptorul pornit si acoperite cu un prosop.
8. Inainte de a le baga la cuptor le ungem cu laptele amestecat cu zaharul brun.
Dam tava la cuptorul incins la 180 de grade timp de 30 de minute. Verificati daca sunt gata cu o scobitoare la 20-25 de minute, e pacat sa se arda.
Cand scoateti tava din cuptor, ungeti briosa creatza cu mierea lichida si presarati zahar brun.
O minune pufoooooaaasa rau de tot!! Si aromata maxim!
Cat de bine arata!
RăspundețiȘtergereMultumesc!
ȘtergereCe pufosenie! Imi place ca ai pus cruce peste aluat,cand l-ai lasat la crescut.Bafta!
RăspundețiȘtergereDa, exact, o pufosenie! ;-) Mereu pun cruce la aluat, mostenire din batrani ;-)
ȘtergereCe dor imi este de o briosa adevarata! Super de tot briosa ta, Liana! Iti tin pumnii si multa inspiratie in continuare!
RăspundețiȘtergereDa, parca si mie ;-))Multumesc din suflet, esti o scumpa :* <3
ȘtergereGand in gand cu bucurie! Tocmai vroiam sa-ti cer un dumicat! E pur si simplu extraordinar cum iti ies tie toate bunatatile astea! Pai asta-i briosa? Asta-i regina brioselor, draga mea Liana!
RăspundețiȘtergereHmm, regina brioselor, zici? Suna bine, imi place, draga mea Clotilde! :* <3
Ștergeremà ucizi......màine o fac.....aratà demential.....
RăspundețiȘtergereVreau dovezi, dovezi!! :)))
Ștergeregata m-am invrednicit si am inceput-o.....dar untul il pun inaintea gàlbenusurilor?????
ȘtergereDa, exact cum scrie, draga mea ;-)
Ștergeredraga mea......cred cà in total de cànd ai postat aceastà minunàtie .....am fàcut briosa de 80 de ori....fàrà glumà....cum am mereu musafiri.....si niciodatà nu plec in vizità fàrà ceva dulce.....briosa asta i-a dat peste cap pe toti prietenii si vecinii mei....i-mi aduc aminte cà la mijlocul lui iunie am fàcut pentru o prietenà care fàcea 40 de ani.......10 briose in douà zile.....atunci nu pot decàt sà-ti zic.....multumesc...multumesc.....si te iubesc.....
ȘtergereWauuu, esti fantastica! M-ai impresionat pana la lacrimi, ca de obicei...de 80 de ori?? chiar esti incredibila!!! Te iubesc si eu!!! :* <3
ȘtergerePrima data cand vad asa ceva !
RăspundețiȘtergereArata pur si simplu suuperba !
... Si e putin spus ! :)))))
Sa stii ca prima data am vazut-o si eu inainte sa o fac, nu o stiam deloc, din intamplare am dat peste ea si multumesc hazardului ca mi-a scos-o in cale.
ȘtergereCe bucurie pe capul meu daca din "greseala" m-as pomeni face to face :) cu o asemenea farfurie dolofana,calda si pufoasa,numai buna de mancat,ca de facut...:(nu-i timp.
RăspundețiȘtergereNoapte buna!
Sa stii ca ar fi o mare bucurie, daa! Lasa ca iti faci tu timp pt. pufosenia asta, merita! puup
ȘtergereCRed ca-i asa de buna cu aroma de portocala! Perfecta pentru sarbatori. Bafta!
RăspundețiȘtergereE minunata, ma felicit ca am bagat esenta si coaja de portocala :P De sarbatori, o refac ;-) Merci mult, pup
ȘtergereGata, inchid calculatorul ca deja inghit in sec. Cata imaginatie pentru cine a inventat reteta si toata admiratia mea pentru tine. Bafta multa la concurs.
RăspundețiȘtergereTe cred ;-) Nu stiu cine a inventat reteta ca i-as multumi, cert e ca toate fetele din blogosfera frantuzeasca au facut-o si io de la ele :P Merci mult!
ȘtergereNu am dubii nici un moment ca e tare buna si arata grozav :)
RăspundețiȘtergereAsa-i, surioara, prea buna, prea grozava ;-)Trebuie neaparat sa o incerci :*
Ștergerecata munca si rabdare, uau!! sectiunea aia e pufosenie rau :)
RăspundețiȘtergereiti doresc BAFTA si imaginatie in continuare!!
Cu unt și arome nu are cum să nu fie pufoasă și aromată. Succes!
RăspundețiȘtergereAsa pufosenie as manca si eu!!!la orice orã, pup:)
RăspundețiȘtergereche dolce meraviglioso!!!!!
RăspundețiȘtergereCe bunatate!!! Arata extraordinar, si e pufoasa rau! Pup
RăspundețiȘtergereFrumoasa si delicioasa! Bafta!
RăspundețiȘtergereSi uite asa, in dimineata asta, am rezolvat problema micului dejun... Cu un trandafiras, ma servesti si pe mine ?!... ca am cafeaua aburind in fata ochilor... Bafta multa la concurs !
RăspundețiȘtergereMmmm, ce buna trebuie sa fie! Pufoasa si gustoasa!
RăspundețiȘtergereImi place tare mult cum a iesit!Iar de custoasa....nu cred ca trebuie sa mai comentez!Bafta!
RăspundețiȘtergerePe mine m-ai convins Liana draga, voi incerca aceasta reteta !!!
RăspundețiȘtergereSa ai bafta !!!
Frumoasa si gustoasa!!!!!
RăspundețiȘtergereO briosa aspectuoasa, maaare si pufoasa! Sigur mai ai si pentru mine! ! :)
RăspundețiȘtergereO daaaa arata minunat de bine si sunt sigura ca,este foarte buna!!
RăspundețiȘtergereAspectuoasa si aromata, un dulce numai bun de savurat!
RăspundețiȘtergereWow cat de bine arata!!!
RăspundețiȘtergereImi trage cu ochiul, parca ar zice : Sunt delicioasa... vrei sa ma iei acasa? Trebuie sa o incerc si eu, doar nu cred ca am dexteritatea ta, nu va iesi la fel de aspectuoasa... Felicitari Liana
RăspundețiȘtergereAi avut ceva de lucru la el, dar rezultatul a meritat! Felicitari si multa bafta, te pup!
RăspundețiȘtergereArata super bine! Bafta multa! te puup:*
RăspundețiȘtergereWaw.....ce pufosenieeeeeeeeeee !
RăspundețiȘtergereMinunat arata !
Te tzuc cu drag Liana!
Merg sa-ti votez reteta.
BAFTA multa !
Excelent! M-ai dat gata cu reteta asta, pare insa munca serioasa!
RăspundețiȘtergereSuperba am sa o fac si eu !!!!Bafta !!!
RăspundețiȘtergereYammm perfecta la micul dejun!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereArata fantastic! Felicitari!
RăspundețiȘtergereArata super! Parca se si simte mireasma!
RăspundețiȘtergereFoarte ingenios! Iti lasa gura apa!
RăspundețiȘtergereSunt Fun Brioche si brioasa ta arata super delicios!
RăspundețiȘtergere