Reteta e aceeasi ca la Cozonac de post cu fructe confiate si martipan , doar ca de data aceasta am ales sa-l prepar cu gust de vin fiert, sa-l umplu cu stafide trase-n ciocolata amaruie si dulceata de portocale si sa-l glazurez cu suc de struguri si scortisoara.
Mirosea in toata casa a vin fiert, de a inceput sa sune si alarma centralei!! Undeva, dupa 2 noaptea :P N-am stiut ce sa trag din priza mai intai. Am aerisit si s-a mai distilat aerul, dar dimineata, sotul meu m-a intrebat daca am facut vin fiert.
Nu, n-am facut, decat acesti minicozonaci cu gust de vin fiert ;-) Plus ca nu-mi place sa beau singura, mai ales vinul fiert imi place sa-l impart ;-)
Dar, sa trecem la treaba! ;-)
Particip cu aceasta reteta la provocarea Dulce Romanie, gazduita in aceasta luna de Kadia, care a propus doua teme: supele- crema si scortisoara.
Particip cu aceasta reteta la provocarea Dulce Romanie, gazduita in aceasta luna de Kadia, care a propus doua teme: supele- crema si scortisoara.
Ingrediente:
- 40 g drojdie de bere proaspata Dr. Oetker,
- 250ml de suc carbogazos Mirinda de struguri,
- 80ml de ulei,
- 60g zahar,
- 1 lingura de esenta de vanilie/ 1 plic de zahar vanilat cu scortisoara,
- 1 lingura de scortisoara bio Kotanyi,
- 1/2 lingura de nucsoara Kotanyi,
- 2 plicuri cu condimente pentru vin fiert Kotanyi,
- coaja rasa de portocala,
- 1 praf de sare
- dulceata de portocale,
- stafide trase-n ciocolata amaruie
suc de struguri Mirinda,
100g zahar pudra,
1 plic de zahar vanilat cu scortisoara.
Preparare:
Am sfaramat drojdia, jumatate din cantitatea de zahar si 3-4 linguri de suc, apoi am amestecat. Am ales Mirinda de struguri.
Am pus bolul pe aragaz si am asteptat aproximativ o ora sa creasca maiaua.
le-am amestecat bine si am framantat aluatul pana cand am auzit basicile de aer din interior spargandu-se (aproximativ 15-20 minute).
Am uns bolul cu ulei, am pus aluatul in el,
l-am acoperit si l-am lasat pe aragaz cu cuptorul pornit mai bine de doua ore, pana cand si-a triplat volumul.
Am rasturnat aluatul pe masa unsa cu ulei, l-am mai framantat putin si l-am impartit in douasprece bile, pentru cele toua tavi de briose.
Fiecare bila a avut aproximativ 85g si am impartit-o in doua. Am infainat putin o planseta si am intins cele doua bucati de aluat. Intr-una am pus stafidele trase-n ciocolata si in cealalta, dulceata de portocale.
Am rulat, apoi pe cele doua rulouri le-am infasurat unul dupa celalalt,
apoi capetele le-am lasat in interior. Am procedat la fel cu toate.
Am uns cu unt formele de briose, le-am infainat si am pus cozonaceii.
I-am lasat la crescut o ora, apoi i-am uns cu putin suc de struguri.
Am bagat tavile in cuptorul incins la 190 de grade pentru 10 minute, apoi am redus la 170 de grade si l-am lasat 40 de minute. In timpul acesta, am simtit ca miroase deja si i-am vazut bronzat la suprafata, astfel incat l-am acoperit cu o hartie de copt umezita si l-am lasat pana cand au trecut cele 40 de minute initiale.
Testul scobitorii a fost trecut cu brio, asa ca i-am scos si i-am lasat la racit.
Glazura: Zaharul pudra se amesteca cu 1-2 linguri de suc, se adauga si zaharul cu scortisoara si se amesteca. Daca trebuie, mai adaugati o lingura de suc, glazura trebuie sa fie destul fluida.
Se toarna cu o lingurita peste minicozonacei si se serveste.
O minunatie!!!
Pofta buna si post usor!!!
Se vad si stafidele-n ciocolata amaruie si dulceata de portocale
Si cat e de pufos se vede, daaa? ;-)
N-a iesit mov aluatul, precum speram, dar e atat de aromat, parfumat si inmiresmat incat zici ca bei vin fiert, zau!
Trimiti si la pachet? :D Arata super yuumy!
RăspundețiȘtergereCat de frumusei ti-au iesit. Bravo!
RăspundețiȘtergerece frumos arata si la gust,sunt sigura ca sunt extraordinari
RăspundețiȘtergereDeliciosi minicozonacii!!!
RăspundețiȘtergereCe frumos sunt! Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!
RăspundețiȘtergere