Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

vineri, 20 decembrie 2013

Minicozonaci de post cu gust de vin fiert


Reteta e aceeasi ca la Cozonac de post cu fructe confiate si martipan  , doar ca de data aceasta am ales sa-l prepar cu gust de vin fiert, sa-l umplu cu stafide trase-n ciocolata amaruie si dulceata de portocale si sa-l glazurez cu suc de struguri si scortisoara.
Mirosea in toata casa a vin fiert, de a inceput sa sune si alarma centralei!! Undeva, dupa 2 noaptea :P N-am stiut ce sa trag din priza mai intai. Am aerisit si s-a mai distilat aerul, dar dimineata, sotul meu m-a intrebat daca am facut vin fiert. 
Nu, n-am facut, decat acesti minicozonaci cu gust de vin fiert ;-) Plus ca nu-mi place sa beau singura, mai ales vinul fiert imi place sa-l impart ;-)

Dar, sa trecem la treaba! ;-)


Particip cu aceasta reteta la provocarea Dulce Romanie, gazduita in aceasta luna de Kadia, care a propus doua teme: supele- crema si scortisoara.



Ingrediente:
          500 de grame de faina Boromir 000, 
  • 40 g drojdie de bere proaspata Dr. Oetker,
  • 250ml  de suc carbogazos Mirinda de struguri,
  • 80ml de ulei,
  • 60g zahar,
  • 1 lingura de esenta de vanilie/ 1 plic de zahar vanilat cu scortisoara,
  • 1 lingura de scortisoara bio Kotanyi,
  • 1/2 lingura de nucsoara Kotanyi,
  • 2 plicuri cu condimente pentru vin fiert Kotanyi,
  • coaja rasa de portocala,
  • 1 praf de sare
  • dulceata de portocale,
  • stafide trase-n ciocolata amaruie
Pentru glazura:

suc de struguri Mirinda,
100g zahar pudra,
1 plic de zahar vanilat cu scortisoara.

Preparare:

Am sfaramat drojdia, jumatate din cantitatea de zahar si 3-4 linguri de suc, apoi am amestecat.  Am ales Mirinda de struguri.



Sucul sa fie tot la temperatura camerei, ca toate ingredientele, nu rece. Am amestecat pana cand drojdia s-a dizolvat.
Am pus bolul pe aragaz si am asteptat aproximativ o ora sa creasca maiaua.

Dupa o ora, am adaugat restul de suc, uleiul, zaharul ramas, zaharul vanilat cu scortisoara (de la Kaufland), scortisoara, nucsoara, cele doua plicuri de condimente pentru vin fiert,(un plic are 1,5g si contine: scortisoara (71,5%), cuisoare (11%), mere bucati, macese, coji de portocala, ghimbir, pudra de vanilie, sarea si coaja de portocala.






le-am amestecat bine si am framantat  aluatul pana cand am auzit basicile de aer din interior spargandu-se (aproximativ 15-20 minute).
Am uns bolul cu ulei, am pus aluatul in el,






l-am acoperit si l-am lasat pe aragaz cu cuptorul pornit mai bine de doua ore, pana cand si-a triplat volumul.



Am rasturnat aluatul pe masa unsa cu ulei, l-am mai framantat putin si l-am impartit in douasprece bile, pentru cele toua tavi de briose.



Fiecare bila a  avut aproximativ 85g si am impartit-o in doua. Am infainat putin o planseta si am intins cele doua bucati de aluat. Intr-una am pus stafidele trase-n ciocolata si in cealalta, dulceata de portocale.


Am rulat, apoi pe cele doua rulouri le-am infasurat unul dupa celalalt,


apoi capetele le-am lasat in interior. Am procedat la fel cu toate.

Am uns cu unt formele de briose, le-am infainat si am pus cozonaceii.


 I-am lasat la crescut o ora, apoi i-am uns cu putin suc de struguri.

Am bagat tavile in cuptorul incins la 190 de grade pentru 10 minute, apoi am redus la 170 de grade si l-am lasat 40 de minute. In timpul acesta, am simtit ca miroase deja si i-am vazut bronzat la suprafata, astfel incat l-am  acoperit cu o hartie de copt umezita si l-am lasat pana cand au trecut cele 40 de minute initiale.

Testul scobitorii a fost trecut cu brio, asa ca i-am scos si i-am lasat la racit.



Glazura:   Zaharul pudra se amesteca cu 1-2 linguri de suc, se adauga si zaharul cu scortisoara si se amesteca. Daca trebuie, mai adaugati o lingura de suc, glazura trebuie  sa fie destul fluida.


Se toarna cu o lingurita peste minicozonacei si se serveste.



O minunatie!!!




Pofta buna si post usor!!!



Se vad si stafidele-n ciocolata amaruie si dulceata de portocale




Si cat e de pufos se vede, daaa? ;-)
N-a iesit mov aluatul, precum speram, dar e atat de aromat, parfumat si inmiresmat incat zici ca bei vin fiert, zau!




5 comentarii :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.