Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

luni, 10 decembrie 2012

Dresdner Stollen-cozonac german

Made by Liana












Dr. Oetker împarte deja darurile de Crăciun, pentru că Iarna asta, Moșul stă mai mult!
Iarna aceasta, Moșul și-a prelungit prezența și oferă cadouri începând cu 15 octombrie și până pe 31 ianuarie! Tot ce trebuie să faci tu este să prăjiturești.
Dr. Oetker dă startul campaniei Iarna asta, Moșul stă mai mult! Cumperi 5 ingrediente pentru prăjituri de la Dr. Oetker, te înscrii în promoție cu numărul bonului fiscal, prin SMS la 1860* sau online pe www.oetker.ro.
Cadourile sunt diverse și pe gustul tuturor: 3 excursii lunare în Bucovina, 100 de mixere de mână, 100 de aparate de fotografiat, 100 de seturi de enciclopedii, și, Marele Premiu, o mașină Volkwagen Tiguan!
Vă invit și pe site-ul www.oetker.ro, secțiunea Promoții, unde găsiti o lume de gusturi și culori: rețete creative pentru Crăciun, tips&tricks pentru un prăjiturit ușor, ingrediente ispititoare, pe care să le folosești și tu în prăjiturile pe care le oferi celor dragi.

A doua reteta din aceasta campanie pe care mi-am ales-o s-o prepar este Stollen-Dresdner Stollen-
plin de stafide, fructe confiate si martipan.

"La început a fost o paine cu fructe. Cu voia Papei i s-au adaugat lapte si mult unt, pentru a fi utilizate “cu frica de Dumnezeu”. Mai apoi s-a asociat si martipanul. Toate acestea pentru a face un cozonac care, asemeni vinului bun,  devine si mai bun, pe masura ce se invecheste. Acesta este Dresdner stollen-ul, o coptura care, desi are un seaman olandez, n-are egal. Un desert sacru in istoria orasului Dresda si a Saxoniei, care asteapta inca din noiembrie momentul Craciunului, pentru a deveni Weihnachtsstollen sau Christstollen, stollenul de Craciun.
Stollen, tunel sau mina in germana, este conform intelesului sau etimologic, un cozonac de formă tunelara si o mina plina de zacaminte aromate, de fructe, nuci si martipan."
Mai multe despre istoria Stollenului, precum si reteta in pasi, aflati aici.

 De cate ori il gaseam in Auchan sau prin piete, imi cumparam cate unul. Imi place la nebunie!!! Si ce ocazie mai minunata decat sarbatoile de iarna ca sa-l prepar, plus ca am gasit, dupa luuungi cautari, o reteta extraordinara, reteta adevaratului stollen ;-)))



Timp de preparare: 6h!!!
Ingrediente:

1 kg de faina,
500ml  de lapte,
11g drojdie proaspata,
200g zahar,
100g fulgi de migdal,
400g unt+40g pt.uns
400g stafide,
100g fructe confiate exotice,
450g martipan Dr.Oetker,
4 plicuri de zahar vanilat Dr.Oetker,
1 lingura esenta de migdale Dr.Oetker,
1 plic Finesse coaja de lamaie Dr.Oetker,
1 plic Finesse coaja de portocala Dr.Oetker,
1/2 lingurita de nucsoara,
1/2 lingurita cuisoare macinate,
1/2 lingurita sare,
200g zahar pt.pudrat

Mod de preparare:

Stafidele-am folosit 300g stafide brune de la Dr.Oetker si 100g stafide aurii- le-am pus cu o seara inainte la inmuiat cu esenta de rom


 si am adaugat si putina apa calda cat sa le acopere.


 Am topit untul -cele 400g si l-am pus la racit.





Laptele l-am pus pe flacara mica si l-am incalzit usor.
Am cantarit exact 11g din drojda proaspata, am pus-o intr-un bol  rupta in  bucati, am adaugat o lingurita de zahar si am turnat cam 100ml lapte din cei 500ml. Am amestecat usor si am pus bolul



pe aragazul cu cuptorul pornit ca sa creasca.
Am cernut faina intr-un bol adanc.

Am adaugat zaharul-eu l-am macinat-nucsoara, cuisoarele, esenta de migdale




 sarea , zaharul vanilat,





si coaja de lamaie si de portocala Finesse




apoi  am amestecat totul bine.

Am adaugat untul topit si racit si drojdia crescuta, apoi am framantat totul bine.

Stafidele le-am scurs bine de tot, le-am pus chiar si in prosoape absorbante de hartie ca sa fie uscate, am adaugat fulgii de migdale, fructele confiate exotice si ciresele confiate taiate marunt.




 Muuulta rabdare trebuie sa ai ca sa framanti totul bine cam 15-20 de minute, deoarece fructele au tendinta de a nu se lasa incorporate in aluatul gras.

Aluatul gata framantat se lasa la dospit




doua ore mari si late, tot pe aragaz cu cuptorul pornit si acoperit cu un servet uscat.
Dupa doua ore,




am reframantat aluatul si l-am  impartit in doua.

Cele 450g de martipan l-am framantat usor pana cand am format o bila, am impartit-o in doua, pe urma am facut doi cilindri aproape perfecti si egali pentru a umple cozonacii cu ei.


Am intins prima bucata de aluat pe o planseta, nu trebuie sa o pudrati cu faina si nici sa o intindeti cu sucitorul, pentru ca aluatul e plin de unt si-l puteti intinde frumos cu palmele. Cand am ajuns la forma unui dreptunghi, am pus cilindrul de martipan



si am rulat. Trebuie rulat in asa fel incat sa se obtina o creasta pe mijloc. Adica e ca si cand ultima latura vine peste mijlocul cozonacului, nu dedesubt.
Apoi am asezat cele doua stollenuri in tava si le-am despartit la mijloc printr-un carton invelit in folie de aluminiu.


Cuptorul era preincalzit demult deja, am fixat la 160 de grade si am lasat cozonacii sa mai dospeasca si-n tava inca o ora.



Apoi am introdus tava in cuptor tot pentru o ora.

Puteti sa acoperiti tava cu hartie de copt, daca arde cuptorul vostru, ca sa evitati arderea cozonacului, Cuptorul meu nu arde, deci n-am pus.

Stollenul este copt cand scobitoarea introdusa in interior iese uscata si curata.

Dupa aproximativ o ora, stollenii mei erau gata!!!

Untul era topit deja, asa ca i-am uns rapid pe amandoi




 si i-am pudrat imediat din belsug cu zahar pudra.




Si, din pacate, pe unul a trebuit sa-l sacrific pentru poze


Celalalt stollen va calatori la un prieten drag ;-)

Sarbatori imbelsugate va doresc dragii mei!


ATENTIE!!!
Lasati stollenul sa se raceasca, apoi inveliti-l bine in folie alimentara si pastrati-l in camara sau in alt loc uscat, racoros si intunecat pentru minim doua saptamani inainte de a-l taia.
 Prima şi ultima felie dintr-un stollen se pastreaza, pentru a aduce noroc tot anul si pentru a avea stollen şi in urmatorul an. Stollenul se taie de la mijloc inspre margine. După ce se taie o felie, cele două jumatati se lipesc şi se impacheteaza din nou.



12 comentarii :

  1. Lung timpul de preparare darcred ca a meritat din plin!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa e, dar din pacate inca nu stiu...astept sa treaca cele doua saptamani...de-abia au trecut 4 zile...:(

      Ștergere
  2. Si daca briosa regina inca imi da batai de cap si timp de gandire, la cozonacul asta o sa ma bag, cu toate riscurile. Tine-mi pumnii si ureaza-mi noroc, pentru ca sunt indragostita de cozonacul tau!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu regina briosa ai de bibilit, dar mai putin timp de asteptat decat la stollen...iti tin pumnii si-ti urez noroc din inima! Doamne ajuta! :*

      Ștergere
  3. Nu am incercat niciodata,dar cred ca se merita pentru ca arata bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce bunatate ai facut !!!
    Excelent...sa-ti servesti colindatorii.
    Minunat arata.
    Te tzuc cu drag !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos! Sa vedem daca vor veni ;-)) te tzuc si eu :*

      Ștergere
  5. Arata super de tot ! Felicitari !
    Acum musai sa-l duci in Germania sa se matureze
    in tara natala ! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Vroiam sa-l trimit in Hunedoara, ca e mai aproape, dar na...

      Ștergere
  6. Eu îl cumpar... lipsa de rabdare!
    Arata foarte bine! Ador cozonacul asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasa ca si eu l-am cumparat pana acum ;-) Multumesc frumos! Creasta nu a iesit cum trebuie, s-a aplatizat la crescut, nu stiu de ce :(

      Ștergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.