Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

vineri, 28 decembrie 2012

Cozonaci de Craciun











 Cozonac cu mac si cozonac cu nuca...cozonacii mei de Craciun ;-)
Sper ca si voi, dragii mei prieteni ati avut un Craciun fericit, imbelsugat si binecuvantat! Doamne ajuta la toata lumea!


Ingrediente:

Pentru aluat:

1kg de faina,
6 galbenusuri,
250g zahar,
200g unt,
500ml lapte cu 3,5% grasime,
2 plicuri zahar vanilat,
2 plicuri Finesse coaja de lamaie,
2 plicuri Finesse coaja de portocala,
o lingurita sare,
2 cuburi de drojdie proaspata(50g).

Pentru umplutura de nuca:

3 albusuri,
un praf de sare,
250g nuca macinata,
50g fulgi de migdale,
200g zahar pudra.

Pentru umplutura de mac:

3 albusuri,
un praf de sare,
250g mac,
50g de stafide,
200g zahar pudra.

Pentru uns:

un galbenus,
3 linguri de lapte,
miere,
zahar brun.

Mod de preparare:

De retinut: Este foarte important ca toate ingredientele pentru cozonaci sa fie pregatite cu o seara inainte, deoarece toate trebuie sa fie la aceeasi temperatura.
Nuca trebuie macinata, macul macinat, stafidele tinute in rom.Si zaharul e bine sa fie macinat din timp, daca nu aveti gata cumparat.
Faina se cerne de trei ori ca sa fie cat mai aerata si ca sa iasa cozonacii pufosi.
Nu se deschid usi si geamuri, nu se pornesc ventilatoare si nici aparate de aer conditionat, deoarece curentii de aer rece dauneaza grav sanatatii cozonacilor :P

1. Prima data pregatim maiaua: sfaramam cubulete de drojdie, adaugam 100ml lapte caldut, doua linguri de zahar si doua de faina, amestecam bine si lasam vasul la loc cald sa dospeasca. Eu, de obicei, pun vasul pe aragazul si pornesc cuptorul la foc mic. Cand isi dubleaza volumul,




se toarna maiaua peste faina cernuta.

2. Se freaca galbenusurile cu sare, pana devin ca o crema,




se adauga  coaja de lamaie si portocala Finesse



 si se adauga peste faina.



3. Zaharul praf si zaharul vanilat se amesteca cu laptele caldut ramas si se toarna treptat peste faina si restul ingredientelor, amestecand cu mana



pana se incorporeaza tot laptele si se obtine un aluat omogen.

4. Untul se topeste si asa caldut se toarna in fir subtire peste aluat si se incepe framatatul.





  Aluatul e gata cand a absorbit tot untul, nu se lipeste de maini si face basici. Maxim 30 de minute, dar daca aveti spor, dupa 20 de minute de framantat, poate fi gata. Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut pana cand isi dubleaza volumul. Eu il pun tot pe aragaz.



Cand si-a triplat aproape volumul,




l-am trantit pe masa unsa cu ulei, l-am framantat un pic si l-am impartit in patru.
Fiecare botz de aluat a fost cantarit: aprox. 600g a avut fiecare.

5. Am intins cate o foaie dreptunghiulara de marimea tavii si am uns-o cu mac,




respectiv cu nuca.





Doua cu mac, doua cu nuca, suluri pe care le-am impletit cate doua de acelasi fel si le-am pus in noile mele tavi de cozonac unse si infainate ;-)



6. Umplutura de nuca:

Albusurile se bat cu sarea, apoi se adauga treptat zaharul pudra si se obtine o bezea ferma si lucioasa. Se adauga nuca macinata impreuna cu fulgii de migdale si se amesteca bine.

7. Umplutura de mac

Albusurile se bat cu sarea, apoi se adauga treptat zaharul pudra pana se obtine o bezea ferma si lucioasa. Macul macinat se amesteca cu stafidele scurse bine de rom si se omogenizeaza cu bezeaua.

8. Se lasa din nou la crescut aproximativ jumatate de ora, se ung cu galbenusul batut cu lapte si se presara zahar brun.



9. Se da la cuptor circa o ora, la 160 de grade, pana se rumenesc frumos. Se face testul cu scobitoarea.Daca deasupra sunt prea arsi si mijlocul e inca crud, acoperiti cu folie alimentara si mai lasati inca 20 de minute, dar trebuie sa-i verificati.

10. Cand au fost gata copti si rumeni, i-am uns cu miere si am mai presarat zahar brun.
I-am invelit in prosoape curate de bucatarie, de bumbac!, nu de hartie-si i-am lasat sa se odihneasca, asta dupa ce i-am lasat pe fiecare parte vreo 10 minute, sa iasa aburii din ei.



Nu i-am taiat decat dupa cateva zile, ca am vrut neaparat sa-i trimit unui prieten drag si nu am vrut sa se usuce.






Si o feliuta pentru cine doreste ;-)








Preferatul meu e cel cu mac:


Dar imi place mult de tot si cel cu nuca:



Voua care va place mai mult? ;-)





16 comentarii :

  1. In sfarsit o reteta explicata pentru oameni priceputi ca mine in ale aluaturilor de cozonac si paine, adica ne :)) Sa inteleg ca dintr-un kg de faina ies 2 cozonaci?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ma bucur ;-) Da, dintr-un kg de faina ies doi cozonaci ;-)

      Ștergere
  2. Ce cozonaci minunati..O feliuta cu nuca as servi si eu!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. ce frumos arata! i-ai imbracat de sarbatoare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! I-am imbracat traditional, intr-un stergar facut la razboi ;-)

      Ștergere
  4. Sarbatori fericite,Liana draga!!
    Mama,ce ochiosi sunt!:))
    Preferatul preferat este cel cu mac,asa ca am servit si eudin el.:)
    Am facut si eu cu nuca si rahat,preferatii socriolor mei,iar acum am pregatit pe maine cornuletele minune.Eu nu stiu sa dau explicatii,dar maine am ce coace.
    Pupici,si spor la lucru!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sarbatori fericite si tie, draga Angi! Sunt convinsa ca ai tai cozonaci au fost mai gustosi decat ai mei ;-) Pupici multi si spor in toate :*

      Ștergere
  5. Ambii îmi plac. Am făcut și eu cozonaci de Crăciun. La mulți ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur. Vin si eu la o felie ;-) La multi ani!

      Ștergere
  6. Ce bunatati de cozonac ai facut!!!! An Nou fericit cu multa sanatate si dorinte implinite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! S-au mancat pana la ultima faramitura!! Si cate doua felii deodata, una cu mac si imediat si una cu nuca, sa nu se supere :))) Un An Nou fericit si imbelsugat iti doresc!

      Ștergere
  7. Ce frumusete de cozonaci!!!Parca le simt mirosul!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos! Mirosul, dar si umplutura ne-a ademenit la greu ;-)

      Ștergere

A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.