Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

vineri, 25 octombrie 2013

Tarta rasturnata cu o para si gutuie










 Galbena gutuie, dulce, amaruie...Aveam si eu doua gutui si ma tot gandeam ce sa fac cu ele...am avut de ales dintre o invartita, o rasucita sau o rasturnata...intr-un final, am ales rasturnata, deoarece timpul de pregatire si de coacere e mai mic, in comparatie cu celelalte.
Gutuile sunt lemnoase si de obicei se fierb...data viitoare, le voi fierbe si eu, pentru ca feliile au fost cam tari, mai crocante asa, dar feliile de para, dulci si zemoase au mai indulcit taria gutuilor si s-au combinat foarte bine. Se pot folosi si felii de mere cu gutui, daca aveti.

Sursa: aici.


Timp de preparare: 25'
Timp de coacere:30'
Dificulate: mica

Ingrediente:
o para,
o gutuie,
3 oua,
3 linguri de zahar,
1 plic zahar vanilat Coseli,
3 linguri lichior de migdale Disaronno,
3 linguri de fulgi de migdale,
3 linguri de faina,
un varf de cutit de sare.

Pentru caramel:
4 linguri de zahar,
1 lingura apa,
1 lingura unt.

Mod de preparare:

Intr-un vas termorezistent de yena sau in vasul Pyroflam, cu diametrul de 20cm, cum am folosit eu, se pune zaharul cu apa la caramelizat la foc mic. Amestecam continuu, pana se topeste zaharul. Atunci cand caramelul prinde o culoare aurie, punem untul si tragem de pe foc. Rotim vasul in asa fel incat caramelul sa acopere si peretii acestuia.

Am curatat para de coaja si am taiat-o felii, asezandu-le de jur imprejurul vasului, peste caramel.


Gutuia am spalat-o, curatat-o si taiat-o felii si le-am asezat peste feliile de para.


 Mi-au mai ramas cateva felii, nu le-am pus pe toate.
Puteti folosi mere sau puteti sa fierbeti inainte putin feliile de gutuie, pentru ca au fost destul de tari.

Aluatul: separam albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile le frecam cu zaharul si zaharul vanilat,


adaugam lichiorul, apoi faina in ploaie.

In loc de lichior puteti folosi coniac, lapte sau apa. 

Albusurile le batem spuma tare cu un varf de cutit de sare si le incorporam in trei etape in amestecul de galbenusuri, usor, de jos in sus. Atentie, compozitia trebuie sa ramana spumoasa, altfel baza tartei nu va iesi pufoasa.

Turnati compozitia peste feliile de gutuie



si dati la cuptorul incins in prealabil pentru 15 minute la 180 C, apoi inca 15 minute la 200 C.

Imediat ce o scoateti din cuptor,


treceti cu un cutit si desprindeti tarta de vas, acoperiti cu o farfurie plata pentru deserturi si rasturnati.



Am mai presarat in plus o lingura de fulgi de migdale, doar pentru decor ;-)




Ce toamna minunata, nu-i asa? ;-)

7 comentarii :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.