Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

vineri, 19 octombrie 2012

Prajitura mea preferata: Petre Roman :P

Made by Liana






Am si eu o prajitura preferata...iar de cate ori am fost intrebata, am raspuns nonsalant:
-Petre Roman.
La care ochii interlocutorului se bulbuca instant,  li se umfla obrajii, cu greu isi stapanesc limba, strang puternic din buze  si reusesc sa scuipe ascutit si precipitat tocmai pe mine.
-Nu ati mancat niciodata prajitura Petre Roman?-intreb eu mirata.
-Nu, nu...dar exista asa ceva? si de ce se numeste asa, de la ce-i vine numele?-intreaba ca-ntr-o avalansa puternica, dar de mica durata, persoana respectiva.
-Exista, ca de aceea imi place, iar numele ii vine, indubitabil de la Petre Roman. Nu-l cunoasteti?
-Politicianul?
-Dap, politicianul.

Mandru, in puloverul lui rosu, vorbea neincetat pe la televizor in '90, iar noi, copilele de liceu, -eu aveam 16 ani- am prins drag de el. Mamicile noastre il adorau!!! Taticii il injurau. Iar muncitoarele i-au creat poezii, cantece, lozinci...Cea mai cunoscuta e aia cu:"Nu vrem bani, nu vrem valuta,  Petre Roman sa ne f....!". Scurt, ce atata tura-vura??
Era un om iubit, ma'...era frumos, tanar, brunet, avea dictie, era destept, cu scoli prin Franta...cum sa nu te indragostesti de el??
Era un nou chip, fara gat ce-i drept, de aici si bancul:
Petre Roman se duce la restaurant si comanda o supa de broasca testoasa. Asteapta 10 min., 20,30, trece o ora si nu mai vine supa. Cheama chelnerul si-l intreaba ce se intampla cu supa lui, se mai face sau nu?
Chelnerul jenat zice: Stiti, domnule premier, tot incercam sa-i scoatem capul din carapace, dar nu putem, ne tot chinuim de o ora si degeaba...
Pai, bine, ma, de ce nu m-ati intrebat?-zice Petre Roman. Bagati-i un deget in fund, c-asa face si nevasta-mea cand imi pune cravata!". Ha,ha,ha!

La fel s-a indragostit si o cofetareasa de el , de a creat o prajitura cu numele sau. Ce-i asa de greu de inteles?? Nimeni nu se intreaba de unde vine numele prajiturii Pavlova sau Garbo, da' cand aude de Petre Roman, li se pare foarte nefiresc.

 Deci, n-a trecut mult timp cand aparuse in cofetarii prajitura care-i purta numele. O minune!!!! Plina de caramel, nuci si o crema onctuoasa si bunaaa si dulceeee....ufff! maine ma pun sa o fac, ca n-am mai mancat demult...deh, zilele politicianului s-au dus, iar generatia asta tanara nu apreciaza legendele...n-am mai gasit-o deloc in cofetarii, ca cica nu se ma vinde. :(((

Poate doar la Restaurant Paradis trebuie sa o aiba, o sa incerc negresit!

Pana ajung eu in Paradis, trebuie sa va spun ca am tot cautat reteta, ca trebuia musai sa o prepar si eu. Am vorbit cu o cofetareasa. Patroana mi-a zis ca nu poate sa-mi dea reteta, dar m-a asigurat ca o face cu ingrediente naturala si ca a dublat ingredientele. De exemplu, daca se cerea 100g de nuca, ea a pus 200g. Bun asa, m-am gandit eu, si am servit prajitura Petre Roman de la acea cofetarie ani in sir.

Pana cand, nasa mea de botez m-a anuntat ca are reteta de la o prajitureasa din sat care o pregateste doar pentru nunti si botezuri.Iuhuuuu...asa de mult m-am bucurat, de parca l-as fi luat pe Petre Roman in brate, iar el ma pupase pe obraz.

Iata reteta(postata in pasi aici):
 Ingrediente:

Pt. o foaie: 3 oua,
3 lg apa rece,
6 lg zahar,
5 lg faina,
3 lg nuca macinata,
1 lgta bicarbonat de sodiu,
putin otet sau zeama de lamaie.

Se fac trei foi, deci triplati cantitatile.
Intr-un castron se bat albusurile de la cele 3 oua cu 6 linguri de zahar, se adauga 3 linguri de apa rece si se bat in continuare.
Separat se freaca galbenusurile de la cele 3 oua cu o lingurita de bicarbonat pe care il stingem cu otet sau zeama de lamaie-eu am ales ultima varianta, adaugam cele 3 linguri de nuca macinata si cele 5 linguri de faina si le amestecam bine-bine de tot.

Adaugam 2-3 linguri de albus, ca sa se mai fluidizeze compozitia, apoi amestecam usor restul de albusuri in compozitia de galbenusuri.
Am tapetat tava cu hartie de copt si am turnat usor compozitia si am bagat-o in cuptorul preincalzit la 160 de grade.
Cred ca in 15 minute a fost gata

 Am procedat la fel si pentru celelalte doua foi...of, cate vase de spalaaat...

Ingrediente pentru crema:

300 ml lapte,
3 linguri faina,
200 g zahar,
3 galbenusuri,
250 g margarina.

Fierbem la foc mic laptele cu faina, pe care am desfacut-o in putin lapte din cantitatea data, apoi adaugam galbenusurile. Lasam pana se ingroasa si da in clocot. Lasam la racit.
Separat frecam margarina cu zaharul si o amestecam cu budinca rece. Se obtine o cema fina.


Ingrediente pentru. caramel:
400 g zahar

Doar peste primele doua foi se pune caramel, astfel ca am impartit cantitatea in doua, am pus 200 g zahar la topit, am turnat peste prima foaie si nu prea mi-a ajuns, asa ca pt. a doua foaie am mai adaugat 50 g zahar, deci 250g si s-a umplut toata foaia de caramelul minunat.

Lasam la racit.

Ingrediente pt. spuma:

3 albusuri,
150 g zahar,
ciocolata.

Albusurile se bat pe baie de aburi cu 150 g zahar.

Asamblarea:

Peste prima foaie turnam caramel, punem jumatate din cantitatea de crema,apoi urmeaza a doua foaie cu caramel, cealalta jumatate de crema, a treia foaie peste care turnam albusurile si presaram ciocolata rasa sau "furnici" de ciocolata-eu am ales ultima varianta.





E o prajitura foarte dulce, aromata si inmiresmata dar e cu atat mai buna cu cat sta mai mult. Dupa veo 2 zile, foile au absorbit caramelul, de zici ca erau piscoturi caramelizate, nu alta.O mananci si esti in Rai, in Paradis, zau!
Eu mai am un of ca nu a iesit la fel ca cea de la cofetaria unde tot mancam aceasta prajitura, unde crema era budincoasa, nu untoasa, ca a mea.

Poate ca la Restaurantul Paradis voi gasi varianta budincoasa a prajiturii mele preferate, Petre Roman! Aleluia!!



42 de comentarii :

  1. Desi mie Petre Roman nu mi-a placut niciodata,prajitura aceasta imi place mult oricum ar fi chemat-o!
    Sambata o sa o prepar.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult! Da-mi de stire, fa-i poze si lasa-mi un mail, posteaza-mi pe pagina de fb, vreau sa vad dovezi!! puup

      Ștergere
  2. stiu ca am mincat odata,undeva la sat si stiu ca mi-a placut.Lili vad ca esti pasionata de gatit!!
    o sa incerc sa fac si eu ceva din retetele tale..
    Bafta la tot ce faci!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt pasionata de vreo 5 ani aproape, iar gatitul a devenit pentru mine parte din viata mea. Inainte faceam mancare doar pt. ca trebuia sa mancam. Acum gatesc ca sa ne umplem sufletele de fericire! Merci fain!

      Ștergere
  3. Doamne Liana ....de fier sa fi si sa nu inghiti in sec, cu zambetul pe buze, la bunatatea asta de prajitura....
    Tot mi-a placut ! Si povestea si reteta care seamana cu a mea dar...nu e la fel.
    Este prajitura preferata a Ancutei(nora mea) asa ca atunci cand vin acasa, am sa o fac cu siguranta....
    Multzam fain .
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaaa, asa-i, nu ai cum, efectiv, sa nu salivezi, iar daca nu mancanci o bucata din prajitura asta minunata, jur ca ai trait degeaba. Trimie-mi reteta ta si mie, vreau sa fac Petre Roman 2, neaparat! Pupici lui Ancuta, stie ea ce-i bun ;-) Te tzuc, eu iti multumesc!!

      Ștergere
  4. Este prajitura preferata a mamei mele :) Mereu o faceam la sarbatori, si cred ca ea inca o mai face :)) Imi place si mie, desi o consider cam prea dulce...eu inca n-am facut-o,ii las mamei placerea asta. Aaa, si stiu cum este cu vasele de spalat...se face o treaba tare 'murdara' cu prajitura asta :)) Pupici, si da...sa nu uit, ti-a iesit minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooo, cat ma bucur!!! Eu zic sa-mi dai numarul ei de telefon si impreuna cu toti/toate cele care iubim aceasta prajitura, sa facem un FanClub!!!Trebuie sa o prepari si tu, Paula draga, ai sa vezi ca o sati placa mai mult! Merci mult, te puup!

      Ștergere
  5. Am făcut şi eu rost de reţeta acestei prăjituri prin anii 90. Este puţin altfel decât cea de aici. Am să încerc şi varianta ta, acum că mi-ai adus aminte de ea. Mersi. Arată tare bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult! Vreau si eu reteta ta, vreau toate variantele, chiar vreau sa le prepar pe toate. Lasa-mi mesaj aici sau pe FB, te rog mult!

      Ștergere
    2. Chiar trebuie sa fac prajitura asta. Mi-ai facut pofta, dar mai întâi ar trebui să bat nucii că nu mai am nucă. Uite reţeta mea:
      Pentru o foaie : 3 ouă, 3 linguri zahăr, 3 lg. făină, 1 praf de copt, 100 g nucă prăjită şi măcinată. ( Se fac 3 foi).
      Cremă: 500 ml lapte, 6 lg. făină, 3 ouă, 150 g zahăr. Se fierb, după răcire se adauga 200 g unt.
      Glazura de zahăr ars din 300 g zahăr.
      Prepararea se face la fel cum ai făcut şi tu.

      Ștergere
    3. Daaa, a ta e cu mai mult lapte si mai putin unt! O voi incerca negresit, multumesc din suflet!! :*

      Ștergere
  6. Liana, te vad deja la Brasov! :D Si mama imi prepara prajitura asta..e absolut fantastica!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am auzit de prajitura asta,dar n-am mancat niciodata.Daca zici ca-ti place,trebuie sa fie buna !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand mai vin la Bucuresti, o sa prepar aceasta pajitura si vin special cu ea la tine, pt. ca nu se poate sa treci prin viata fara sa fi gustat o bucatica din Petre Roman!! ;-)))

      Ștergere
  8. Arata apetisant, sper gustul prajiturii de la restaurant sa fie la fel de bun precum sunt asteptarile tale :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sper sa fie gustul bun, daca nu, imi suflec manecile si o sa gatesc cot la cot cu bucatarul, aratandu-i toate secretele acestei prajituri, pana cand clientii vor da navala in bucatarie, nerabdatori pentru inca o bucata de Petre Roman ;-))

      Ștergere
  9. :)))))Cu siguranta prajitura este minunata ca tot ceea ce gatesti tu sau ne spui noua cum sa o facem insa felul in care o spui este cu totul si cu totul special....ai perfecta dreptate,ocazie cu care mi-am aminti si de martisoarele lui martie ´90...tarabele erau pline cu martisoare cu Petre Roman si Adrian Severin :)))Superb!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc foarte mult pt. aprecieri, Adina draga!
      Ei, acuma ca spui tu mi-am amintit si eu de martisoarele cu Petre Roman si Michael Jackson...era si Adrian Severin???Care Adrian Severin??? :-))))

      Ștergere
  10. hehe si eu am fost indragostita de el :)))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, ce timpuri, ce ani, ce barbati :-))))

      Ștergere
    2. Si cum era sa nu castige alegerile cu atatea admiratoare?!?!?

      Ștergere
  11. Fata draga, esti incurabila! M-ai amuzat teribil. Delicioasa prajitura, daca ajungi in paradis sa mananci o portie si pentru mine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deja esti a doua care-mi zice ca-s incurabila :P Deci, nu mai am nicio sansa, huh? Nu ma las pana nu va fac pe toate, cele care mi-ati comentat aici, sa va conving sa faceti prajitura asta! O sa mananc o portie si-n paradis, chiar de-ar fi sa o prepar eu! Te puup!!

      Ștergere
  12. Razi pe sub mustata, huh? Ce-ti mai placeee...:P :D

    RăspundețiȘtergere
  13. Prajitura asta comunista este un deliciu!:)

    Pupici!

    Weekend fain!

    RăspundețiȘtergere
  14. Frumoasa prezentare si frumoasa prajitura! Si eu am reteta de ani, n-am facut-o de tare multa vreme, mi-ai adus aminte de copilarie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ma bucur ca ai si tu reteta!! Trebuie sa o faci si sa ma tragi si pe mine de maneca, sa vin la tine la o bucatica ;-)

      Ștergere
  15. A fost si Petricã pe atunci sexy simbol, imi aduc aminte...pai pe atunci i-au si inventat prãjitura :))
    Nu am avut ocazia sa o pregãtesc sau sa o gust vreodatã, asa ca mã servesc de la tine:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost da, si cica inca are succes!! O nevasta tanara, un baiat mic...pentru ca EL POATE!! hi,hi..parca asta era sloganul lui acum ceva vreme...Te servesc cu drag, dar te rog sa o incerci ca sa vezi cat e de buna. puup

      Ștergere
  16. Ce bine arata prajitura si-mi place cum ai facut introducerea. Cit despre Petrica a lui Roman, imi placea si mie de el, mi se parea inalt si frumos tare, pina a venit o data in direct la televiziune (asta pe vremuri cind lucram si eu in tarisoara noastra), a trecut pe linga mine si cind l-am vazut ca nu era mai inalt decit mine (eu am 1,62) nu l-am mai vazut ca pe un print "arab" si inalt, am ramas dezamagita la cit era de "prapadit"... hi, hi... Dar o feliuta din prajitura ta, tot as minca... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bai, cum ne sparge televiziunea asta toate miturile, incredibil!:P Altii arata mai bine in realitate decat la tv, in timp ce altii sunt in realitate altfel decat la tv...Feliuta pt. tine e pusa deoparte. Pupici!

      Ștergere
  17. Ca sa vezi cum ramane omul in istorie.....:))

    RăspundețiȘtergere
  18. Din cauza prajiturii asteia cred ca e asa "rotunda" Oana Roman ! :D
    Arata tareee delicios ! :D...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha!! Nu cred ca-l mai "gusta"pe taica-sau de cand a parasit-o pe maica-sa si s-a insurat cu o femeie cu 30 de ani mai tanara.

      Ștergere
  19. Sta scisa reteta in caietul mamei de ani buni , dar inca nu am incercat-o , nu am idee de ce , dar dau o fuga la tine poate mai prind o bucatica .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, Dorina, cum ai putut sa treci peste ea cu vederea si sa nu o faci, huh? Trebuie sa o fac si eu saptamana viitoare, te invit cu drag :*

      Ștergere
  20. Pentru Diana mea este buna,desi e cam dulce.Mie nu-mi place deloc caramelul,deci nu ma incanta.
    Te pup

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.