Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

sâmbătă, 20 octombrie 2012

Mancarea mea preferata: Gasca cu sos de portocale

Made by Liana


O reteta extraordinara de care nu ai cum sa nu te indragostesti, nu are cum sa nu-ti placa, chiar daca esti mare iubitor de porc. De carne de porc. E si gasca pasare, ce-i drept, nu-i light, dar boierii doar gaste si rate umplute mancau pe vremuri.
Deci, ganditi-va ca e un fel boieresc.

 Un fel pe care mi-l doresc sa-l gasesc si in paradis, cand m-oi duce, da'pana atunci macar la Restaurant Paradis trebuie sa o aiba, o sa incerc negresit!

Am patimit multe cu gasca asta...In primul rand, mi s-a pornit alarma de la centrala cand am facut sosul de portocale cu vin si io am crezut ca am ramas fara gaz. Dupa ce ne-am panicat, dupa vreo doua telefoane pe la specialisti, ne zice unu'daca nu cumva punem muraturi, adica daca nu fierbem otet?
-Nu, nu fierbem otet, face nevasta-mea un sos cu vin!-zice barbatu-miu.
-Pai, din cauza vinului, clar. Deschideti tot, aerisiti si nu mai faceti din astea!-zice specialistu'.
-Cum sa nu mai fac din astea, ai innebunit??-zic io de colo. E sosul principal, nu-l arunc nici moarta, continui sa-l fac, chiar de-ar fi sa urle alarma neintrerupt.
Ce sa mai urle alarma, ca se stinge automat gazul in caz de pericol, asa ca am asteptat sa treaca vaporii din alcool  si sa o iau de la capat.
Si dupa ce a fost gata, am pus intr-un bol sosul din tava de yena si l-am lasat pe mobila din bucatarie. Mi-a trebuit ceva dintr-un sertar, chiar de sub bol si am lasat sertarul deschis...ghinion de nesansa! Normal ca s-a rasturnat bolul de sos peste toate alea din sertar, nu mult, dar de-ajuns incat sa trebuiasca sa arunc ce-a atins. Aici a fost vina mea, 100%, recunosc.
Dar nu ma las nici moarta, orice ar fi, in orice situatie!

Hai cu reteta! Detaliata, cu fotografii in pasi, o aveti aici.


Ingrediente pentru marinata:
500g carne de gasca(doua pulpe, doua aripi, tartita),
 200ml vin rosu,
sucul de la doua portocale,
o frunza de dafin,
cimbru,
rozmarin,
sare si piper.

Ingrediente pentru sosul de portocale:
100 ml vin alb,
 sucul de la o portocala,
trei linguri cu apa,
 1 lingura zahar brun,
o cana supa de pui,
sare si piper.

Ingrediente pentru trigoane:
 un pachet foietaj(foi multe si subtiri),
1 ceapa mica,
300g cartofi,
300g ciuperci,
condimente pt. cartofi,
condimente pt. legume.

 Mod de preparare:

 Spalam bine carnea de gasca, o curatam, o tamponam cu prosoape absorbante si o punem in marinata pregatita astfel: se amesteca vinul cu sucul de portocala, cimbrul, rozmarinul, sarea si piperul si se acopera carnea de gasca. Daca mai e nevoie, mai turnati putin vin.
Am acoperit tava de yena cu folie alimentara si am dat la frigider peste noapte.

 A doua zi n-am facut decat sa scot tava din frigider, sa o las la temperatura camerei vreo doua ore, ca sa nu plesneasca vasul de yena de la trecerea brusca de la rece la cald, apoi am bagat-o in cuptorul preincalzit vreo doua ore la foc mic...si mai bine, dar doua ore era suficient.

Pentru trigoanele cu cartofi si ciuperci am spalat, curatat si pus la fiert cartofii taiati cubulete in apa cu sare. Cand s-au fiert, i-am scurs de apa si i-am lasat la racit. Ciupercile le-am spalat, curatat si tocat marunt,
apoi le-am tras in tigaie cu putin unt,ceapa tocata la fel de marunt.

Am condimentat cu un amestec special de condimente un pic iute pentru legume, apoi am pus cartofii zdobiti usor cu furculita. Am condimentat cu un amestec special de condimente pentru cartofi si cand s-au intrepatruns aromele, am stins focul si am lasat sa se raceasca.

Am scos pachetul de foietaj de la congelator si l-am lasat la temperatura camerei ca sa se dezghete. Am desfacut pachetul si am taiat trei fasii pe lungimea foii.
Am uns fasia cu putin ulei inainte de a pune umplutura. In capatul unei fasii, am pus umplutura sub forma de triunghi,apoi am rulat o data-n stanga, o data-n dreapta si tot asa pana s-a terminat fasia si s-a format trigonul.Am procedat la fel cu toate foile si vreau sa va spun ca umplutura mi-a ajuns la fix, desi am mai invelit si cu doua foi deodata, nu numai cu una. Ca sa nu se usuce foile, acoperiti-le cu un prosop umed. Cand au fost gata toate, le-am uns cu unt topit si le-am dat la cuptor pe ambele parti,
pana cand s-au aurit frumos.

Pentru sosul de portocale, pentru mirificul sos de portocale!!!, am pus apa in wokul incins, lingurita de zahar si am lasat sa se topeasca zaharul.
Apoi am turnat sucul de portocala,vinul alb si supa de pui. Am lasat la foc mic pana ce s-a format un sos de o consistenta siropoasa si de o culoare extraordinara, apoi am asezonat cu sare si piper.

 Asamblarea: Pe o farfurie intinsa asezam un trigon, ciocanelul de gasca pe care-l sprijinam de un alt trigon.


Turnam sos de portocala peste carne si presaram cateva fire subtiri de coaja de portocala.
 Poate ca la Restaurantul Paradis voi gasi varianta cu rata in loc de gasca, dar nu ma supar, ca asa era si reteta originala ;-)

Doamne...a fost demential! De-men-ti-al!! va jur!Chiar merita efortul!

23 de comentarii :

  1. Sant sigur ca o sa gasesti acolo gasca cu sos de portocale, la noi chiar si pe strada gasesti gaste... si la ori ce magazin portocale... nu e ceva rar, combinatia dintre ele e mai greu de realizat ca se combina greu si cu mare bataie de cap! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E adevarat! Daca pe unele ingrediente le gasesti usor,combinatiile pot sa-ti dea dureri de cap...important e sa nu te dai batut niciodata!! ;-)

      Ștergere
  2. Mie mi-a facut pofta grozav de muraturi. Ar merge TRAZNET!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu ma gandesc la o salata de varza in otet, cu castraveti, ardei si morcovi ;-)

      Ștergere
  3. Vai, ce prezentare frumoasa! O mancare ca la masa lui Stefan cel mare, ce sa mai! Ma pierd printre atatea retete minunate, pe blogul tau! Sunt incantata sa te "cunosc"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos! Adevarat graiesti, e mancare de voievod ;-)) Si eu ma bucur sa te cunosc :*

      Ștergere
  4. Am ras una buna, arata tare bine si cred ca e dementiala!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai ras de centrala sau de bolul cu sos, huh? Gasca a iesit demential, iar trigoanele cu cartofi nu mi-as fi imaginat niciodata ca se potrivesc atat de bine ca si garnitura. Merita sa incerci! :*

      Ștergere
  5. Gasculita ta arata mai mult decat minunata, iar sosul acela...mmmm...deja imi lasa gura apa! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gasca, sosul si trigoanele au intregit acest fel de mancare la superlativ, crede-ma! puup

      Ștergere
  6. Răspunsuri
    1. Multumesc! Am invatat intre timp ca se curata osul si se taie la capat...data viitoare pun in aplicare ce m-a invatat un bucatar-sef roman, vestit in Anglia ;-)

      Ștergere
  7. Arata bine, vreau si eu! am sa plec in cautare de gasca.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce prezentare rafinata...brava! Pacat ca nu pot gusta dar sunt sigura ca-i o bunatate impreuna cu trigoanele de ciuperci si cartofi.
    o duminica placuta ..te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos! E mai mult decat o bunatate, te invit sa o prepari si tu ;-)
      Duminica faina sa ai! puup

      Ștergere
  9. Foarte faina prezentarea , bravo cuscra !

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce prezentare superba, iar combinatia cu trigoane cref ca e super...salivez numai gandindu-ma :D Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Combinatia cu trigoane ne-a satisfacut gusturile si simturile la maxim, desi n-am fi crezut. Te invit sa incerci reteta ;-) puup

      Ștergere
  11. Delicios arata! Cred ca a meritat tot deranjul:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, pentru rezultatul acesta se uita foarte repede efortul ;-)

      Ștergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.