Ne aflam in postul Sf. Petru si Pavel, cunoscut in popor sub denumirea de Postul Sampetrului. Este randuit de Biserica in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a intreprinde acte mai importante (Fapte 13,2 si 14,23). Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel era numit in vechime Postul Cincizecimii, datorita darurilor Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli.ca atare gatim si mancam de post.Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel nu are o durata fixa, deoarece inceputul lui este in functie de data variabila a Sfintelor Pasti.
Anul acesta postul a inceput luni, 16 iunie si se incheie in ziua de 29 iunie, a.c.
Reteta e din colectia Delicii in bucatarie, Preparate din legume, Ed.Adevarul, 2011.
Ingrediente:
Pentru fasolea in stil calabrez:
4 ciuperci mari,
150g fasole pestrita boabe,
1 ardei gras rosu,
1 ardei gras,
1 ceapa rosie,
2 cartofi mari,
2 catei de usturoi,
2 foi de dafin,
4 linguri ulei de masline extravirgin.
Pentru dressing:
1 legatura de patrunjel,
1/4 lingurita oregano uscat,
boia si ardei iute,
sare si piper.
Mod de preparare:
Reteta nu era cu ciuperci, dar eu am avut o cutie mare de ciuperci, astfel incat le-am folosit ;-)
Le-am spalat, curatat, le-am scos piciorusele, le-am sarat si le-am pus pe gratar:
si pe-o parte si pe cealalta :D
Pune fasolea la inmuiat in apa rece si las-o sa stea o noapte. Scurge-o, pune-o intr-o oala cu apa rece, adauga foile de dafin si fierbe-o circa 40 de minute, schimband apa de doua ori in timpul fierberii.
Eu am avut fasole pestrita prefiarta la conserva, deci am castigat timp ;-) Daca veti folosi si voi fasole prefiarta, scurgeti-o de lichidul din conserva, clatiti-o cu apa rece si adauga-o la celelalte legume, fara sa o mai fierbi.
Taie ceapa rondele subtiri-eu am tocat-o marunt :P- si caleste-o, impreuna cu usturoiul, intr-un wok cu uleiul incins. Am taiat bastonase si piciorusele ciupercilor si le-am adaugat in wok.
Spala, curata si taie ardeii cubulete, curata si taie cartofii cuburi si adauga legumele in cratita cu ceapa calita si ciupercile.
Scurge fasolea bine si transfer-o in cratita cu legume.
Sareaza si pipereaza, dupa gust, toarna putin din apa in care a fiert si fierbe totul circa 30 de minute, adaugand lichid daca este nevoie.
Presara patrunjel tocat, oregano si boia iute, dupa gust.
Lasa cateva minute sa se intrepatrunda aromele si serveste preparatul cald, cu ardei iute si cu paine taraneasca prajita.
Puteti sa renuntati la ciuperci, desigur, si sa serviti salata doar cu paine prajita ;-)
Foarte misto, eu am spus ca ador ciupercile, iar umplutura face toti banii! Big like!
RăspundețiȘtergereSunt delicioase!!
RăspundețiȘtergereDelicioase! Imi place mult umplutura ..de facut! :-P ciao!
RăspundețiȘtergereWow cat de bine arata!
RăspundețiȘtergere