Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

marți, 30 aprilie 2013

Cozonac rustic cu pere, aromat cu scortisoara



























Cel mai bun cozonac pe care l-am facut vreodata!!
Cand am gasit reteta in cartea Delicii in bucatarie, Dulciuri, Ed. Adevarul, 2011 mi-am zis ca va fi prima mea optiune, ca-l voi face pe loc. Aveam tot ce-mi trebuia in afara de pere. M-am dus si am cumparat 2 pere, nu cred ca am dat mai mult de 3lei pe ele. 
Cineva a zis ca acest cozonac e foarte scump, deoarece perele sunt enorm de scumpe....daa, le-am platit greutatea in aur, ce sa zic...nu mai bine te informezi, te mai duci pe la piata, pe la un supermarket si compari preturile...e sub 10 lei kg, in jur de 7-8 lei kg. In fine, sa trecem peste asta.
Tehnica de lucru e mai complicata, trebuie sa fiti foarte atente si sa respectati intocmai reteta si etapele pregatirii. 
Oricum, am fost convinsa ca va iesi ceva bun, plus ca perele cu scortisoara sunt preferatele mele si stiam ca vor da un gust deosebit cozonacului.
Daca va hotarati sa-l pregatiti pentru masa de Paste, va doresc spor, rabdare, bafta si va tin pumnii!!

Sarbatori Pascale luminate si imbelsugate va doresc!

Ingrediente: 


500g faina alba 000, 
5 oua, 
1/2 cub drojdie de bere sau 1 plic drojdie uscata,
270g zahar pudra, 
100ml apa, 
2 linguri scortisoara bio,pulbere,Kotanyi,
150g unt, 
2 pere mai tari.

Pentru uns: 
1 ou. 

Pentru decor:

2 batoane de scortisoara Kotanyi.

Mod de preparare: 

1. Pune 250g faina pe planseta, toarna peste ea drojdia dizolvata in putina apa calduta,




 amesteca bine si lasa compozitia sa se odihneasca 20 de minute.



 2. Bate usor ouale cu zaharul pudra intr-un castron(nu trebuie sa-si mareasca volumul)....faza nasoala e ca am uitat sa pun zaharul, asa ca la sfarsit l-am insiropat pur si simplu, cu cantitatea de zahar ramasa, atent cantarita, dar uitata pe dulap :P si cam o cana de apa calduta...



3. Pune pe planseta sau intr-un vas cele 250g de faina ramase in forma de fantana si asaza in centru aluatul dospit dupa ce l-ai framantat putin inainte.

4. Pune apoi compozitia de oua si untul topit la bain-marie, lingura cu lingura, pan se absoarbe tot in compozitie. Trebuie  framantat cu mana aluatul si pusa urmatoarea lingura de unt, doar cand cea anterioara a fost absorbita de aluat....dureaza ceva...



5. Continua sa framanti cu palmele, adauga scortisoara pulbere si lucreaza aluatul in continuare pana cand devine elastic. 



6.Incalzeste cuptorul la 200de grade. Unge cu unt si tapeteaza cu faina o forma rotunda cu pereti detasabili cu diametrul de cca 22cm si asaza in ea aluatul obtinut. 



7. Lasa-l sa creasca intr-un loc cald 15 minute. 



8. Intre timp, taie perele cuburi. 

9. Cand aluatul a crescut, acopera-l cu bucatele de pere -mie mi s-a parut sufiecient  o singura para, deci a doua am folosit-o ca decor ;-)



si unge-i suprafata cu ou batut. 


10. Pune cozonacul in cuptor si coace-l cca 40 de minute la 180grade. 
Eu dupa 30 de minute l-am verificat cu un betisor de frigaruie si mi s-a lasat putin la mijloc. Deci, cred ca ar fi bine sa-l verificati exact dupa 40 de minute, nu inainte, ca sa nu se lase.

Aici e proaspat scos din cuptor!!!



Si in toata splendoarea, deja insiropat...


si taiat cand inca mai era cald, recunosc, dar cine se poate abtine cand scortisoara te-nvaluie si nu mai raspunzi de tine, huh?





Ce sa va mai zic? Ce e gata demult cozonacul acesta pufos si aromat? :P
Am sarit peste cina, doar ca sa mai mancam fiecare inca o felie din pufosul si parfumatul asta!

Daca vreti sa-l preparati, nu uitati sa puneti zaharul in compozitie, dar va garantez ca si insiropat, cum l-am facut eu, e minunat si gustos.

Spor la treaba si Sarbatori Fericite va doresc din inima!!!

luni, 29 aprilie 2013

"Sarpe" sandwich

Made by Liana&Tudor










Imi plac serpii!
Dar poate v-ati prins deja, dupa ce-ati vazut reteta mea: "Sarpe" aperitiv din castravete.
De data aceasta sarpele va fi din paine, mai exact dintr-o bagheta.
Se face foarte repede si usor si e de mare efect, mai ales cand ai invitati la masa de varsta ta...adica de 5-6 ani sau mai mult.
Prietena noastra, Diana Duca, ne-a postat o fotografie pe facebook cu un sarpe sandwich si atat de mult ne-a placut, incat am decis sa facem reteta. Multumim, Diana!! :* <3

Cu aceasta reteta participam la concursul de Iepuras organizat de Kotanyi pe facebook.

Mai multe poze cu Tudor din timpul prepararii vedeti pe Micii bucatari ;-)


Iata de ce avem nevoie:
o bagheta,
200g cascaval,
200g sunca,
cateva felii de sunca afumata,
o cutie de branza cu smantana Delaco,
crema de branza  Delaco,
frunze de salata,
2 masline fara samburi,
doua fasii de ardei rosu,
2 boabe de piper negru Kotanyi,
cimbru Kotanyi.

Intai am spalat salata, am sters-o bine si am asezat frumos frunzele pe un platou.

Apoi, mama a taiat bagheta bucati, apoi eu le-am uns - cu un cutit de plastic!-cu crema de branza cu smantana, cuburi ambalate individual, Ceva fin, de la Delaco pe unele, iar pe altele am intins crema de branza cu smantana, Cremos, Ceva fin, de la Delaco.

Mama a taiat cascavalul si sunca, iar eu le-am aranjat frumos peste bucatile de bagheta. Mai intai sunca, apoi cascavalul...si tot asa pana am umplut toate bucatile de bagheta.

Dintr-un capat al baghetei am facut capul sarpelui. Mama  a pus cate o jumatate de scobitoare in fiecare maslina si le-a infipt in coaja baghetei. Gaurile de la masline le-am umplut cu crema de branza cu smantana, iar "pupilele" i le-am facut din boabe de piper negru. "Limba" dintr-o bucata de ardei rosu, taiata-n doua i-a facut-o mami.



Hm, cum arata? Fioros?



Pe urma...n-am terminat! Ati crezut ca-i gata? Nu! In crapaturile de la bagheta am pus crema de branza cu smantana pentru ca am vrut sa avem un sarpe deosebit ;-)...peste care am presarat putin cimbru...putin verde si aromat care a dat extrem de bine cu crema de branza.

Si am avut sarpe cu model.

Mai multe poze cu Tudor din timpul prepararii vedeti pe Micii bucatari ;-)

Asadar, haideti la masa si pofta buna va doresc!!




vineri, 26 aprilie 2013

Orice zi la Restaurantul Casa Bunicii2 e un eveniment culinar!!

Se anunta o zi de marti obisnuita.
O zi oarecare din aprilie, neobisnuit de calda, insa: 23 de grade.
O zi banala, asa cum toata lumea se gandeste la o zi de marti. Si cu trei ceasuri rele. Din fericire, martea asta, nu!
Asadar, intr-o calduroasa zi de marti din aprilie, ne-am indreptat spre Restaurantul Casa Bunicii 2 din Timisoara, situat in Piata Mocioni nr 8, (fosta Sinaia), vis-a-vis de biserica Ortodoxa, la demisolul Hotelului Iosefin Residence. Intrarea se face de pe str Andy Endre.

O data sa mananci Zupa de rata la Restaurantul Casa Bunicii 2, ca pe urma vei manca de fiecare data cand vei ajunge acolo. Asa am patit si eu. Prima data am mancat anul trecut, in decembrie Zupa de rata cu taitei, iar acum, desi mi-a stat gandul tot la taitei, am comandat cu galuste.
 E atat de bunaaaa, si gustoasa, si aurie, incat nici nu am primit supa bine ca deja am taiat galustele cu lingura, uitand sa fac pozele de prezentare,






 deoarece mai aveam un fan Zupa langa mine...soarele meu, Tudor.
E mort dupa zupa, ca maica-sa ;-)





Sotul meu a vrut Ciorba de burta






cu ardei iute murat.
Eu nu gatesc ciorba de burta, iar sotul meu a spus ca ar fi golit si oala din bucatarie, atat de gustoasa a fost!!, deci puteti sa-l credeti pe cuvant.


Dupa felul I, pe care l-am ales usor, pentru ca stiam de acasa ce fel de supa vrea fiecare, la felul II. am rasfoit Meniul, ca ne-am impotmolit.
Eu dupa Zupa de rata cu galuste, nu puteam sa aleg decat tot rata....si dupa aproape 20 de minute, am primit-o...dar ce rataaaa, pfuaa, Doamne, ca-mi ploua-n gura cand vad pozele...Rata cu ananas cu o garnitura de orez simplu pe care l-am tavalit eu in sosul dulce de iute de ghimbir 




Pieptul de rata a fost  crestat, tras putin  la tigaie, apoi dat cateva minute la cuptor pentru a ramane interiorul suculent, roz si fraged. Feliile de ananas s-au tras la tigaie in putin unt, s-au adaugat un strop de zahar, mai mult ghimbir, un varf de cutit de chili, miere si s-a  stins cu otet balsamic.Deasupra sunt fasii de ghimbir taiate fin, trase-n sos.





Sotul meu si-a ales un preparat obisnuit pentru marea majoritate a romanilor: Ceafa de porc...dar nu la gratar cu cartofi prajiti, nuuuu, nici vorba! Doar suntem la restaurant si inca la unul foarte bine cotat din Timisoara!! 

Ci Ceafa Banateana, marinata in usturoi si mustar. O mana de ciuperci trase la tigaie, cu ceapa si bacon, au acoperit bucata de carne care a fost "invelita" cu o felie de mozzarella si toata nebunia asta a mers la gratinat cateva minute pana cand a prins o crusta aurie. Sa nu-ti bati copii?? Nu, nu-i batem, le dam si lor, dar portie mica :P 
Drept garnitura, sotul meu a ales Cartofi banateni cu praz. Cartofii au fost taiati pe lungime  si s-au prajit in ulei pana cand  au devenit aurii. Separat s-a tras prazul la tigaie atat cat sa-si lase dulceata, apoi s-a combinat cu cartofii, s-au asezonat cu sare si piper si putina smantana.


Toate minunile astea le-a gatit bucatarul sef Ernest Hajdo, de la Restaurantul Casa Bunicii2, el e specialistul!! Multumim frumos, felicitari si complimente alese, domnule bucatar chef, totul a fost impecabil!!

Si la final....ufff, asa de repede vine finalul asta....de fapt, mereu vine finalul asta....ce bine ca e dulce, totusi! ;-)
Langa o cafea mare cu lapte, dar dulce si ciocolatoooos...uuu, foarte ciocolatos: Gateaux au chocolat cu inghetata de casa, pe pat de biscuite si nuca, cu sos de vanilie si zmeura, plus o panseluta comestibila.


si lava de ciocolataa


O nebunieee....atat eu, cat si Tudor am mormait ca doi usuleti in timp ce savuram cate o lingurita din minunatul desert. Eu luam o lingurita de ciocolata, raschetam globul de inghetata cu biscuite, pe varf mai luam un strop de sos de vanilie si din zbor, mai agatam si o zmeura...hi,hi....de-li-ci-os!!
Nu ma intrebati de panseluta, ca mi-a fost mila de ea, zau, era prea frumoasa. In afara de flori de salcam, alte flori nu prea gust. :P

Ah, si cat am stat noi, adultii,  de povesti, Tudor a fost fericit in camera de joaca, proaspat vopsita cu personaje animate foarte indragite de copii:






Tare rasfatati am fost ;-) Si servirea ireprosabila, ii multumim frumos lui Marius care ne-a servit mereu prompt si cu zambetul pe buze. Asa sa tot fi servit, te duci de drag, nu alta ;-)

Pe caldurile astea e pacat sa stai inauntru, cand e atat de frumos afara, pe terasa. Cum, care terasa? Terasa de la Restaurantul Casa Bunicii 2!!!!Yupiiii!

Chiar daca pe terasa nu e un loc de joaca pentru copii, puteti sa va lasati copii in camera de joaca din restaurant, deoarece in fiecare zi e un animator care se va ocupa de ei. Canta, danseaza, le face baloane, ba le deseneaza si chipul, daca vor.

Deci, data viitoare, ne vedem pe terasa! Va fi si muzica live!!!




Saru-mainile, bunica, pentru masa, ca a fost buna si gustoasa, data viitoare ne vedem pe terasa, ca-i mai verde si frumoasa ;-)

joi, 25 aprilie 2013

Concurs: Prepara briose si castiga o tava pentru ele!




 Asa-i ca va plac briosele??
Si asa-i ca va doriti o tava mare pentru ele?
Preparati briose dupa retetele mele si eu va ofer o tava pentru 12 briose.
Ce ziceti, cum vi se pare?

Le voi spune generic "briose", chiar daca sunt si cupcakes si muffins.

 Dar voi stiti care este diferenta dintre briose, cupcakes si muffins?

Cupcake-urile se prepare prin “creaming method”, adica intai untul este frecat cu zaharul si abia apoi se adauga ouale, faina si restul ingredientelor. Faina poate fi incorporata fara probleme cu mixerul, caci compozitia trebuie sa fie una fina! Pe scurt, cupcake-urile sunt facute asemeni torturilor, de la blat pana la crema!

 Muffins se prepara  cu ulei, prin metoda clasica, a checurilor (sweet bread), combinand intotdeauna ingredientele lichide primele si abia apoi cele solide, amestecand usor, cu grija, de jos in sus, pentru a nu activa glutenul obtinand astfel o textura pufoasa, cu bule micute de aer.  In general muffins sunt mai maricele, motate sau cu varf si bogate in fibre.

 Brioche-le se prepara cu drojdie, fie ea proaspata sau uscata. Briosele sarate sunt cu drojdie uscata, iar cele dulci, la fel ca si cozonacii, sunt cu drojdie proaspata. Au in compozitie oua si unt,  ceea ce le face super pufoase, perfecte pentru micul dejun!

Prepara-le si castiga o tava pentru 12 briose.


Regulament:


Alege o reteta din urmatoarele doisprezece si prepar-o.

Nu trebuie sa schimbi ingredientele, daca vrei sa castigi.

In niciun caz nu poti sa prepari Briosele cu surimi inlocuindu-le cu carne de pui, pe motiv ca nu-ti place surimi. Daca nu-ti place surimi, alege alte briose, evident, a caror ingrediente sa-ti fie pe plac.
Ai voie sa schimbi decorul si modul de prezentare.Aici poti sa-ti pui toata imaginatia la contributie.

Daca ai blog, scrie ca participi la concursul Prepara briose si castiga o tava pentru ele, organizat de blogul Pe masa din bucatarie cu link direct spre articolul de concurs, adica acesta,  si spre reteta aleasa de tine.
De exemplu: Mi-am ales sa prepar reteta Cupcakes cu mascarpone si cafea - pune link direct spre aceasta.

Concursul incepe azi, 25 aprilie si dureaza doua saptamani, pana pe  9 mai a.c.. Timp suficient sa va alegeti reteta preferata.
UPDATE: CONCURSUL SE PRELUNGESTE PANA IN 15 MAI, ORA 23:59H.

Cand postati reteta pe blogul vostru, lasati un comentariu la acest articol, instiintandu-ma ca v-ati inscris la concurs si lasati  link spre reteta voastra.

Cine nu are blog, trebuie sa trimita un mail la adresa: pemasadinbucatarie@yahoo.ro  cu datele personale si in care sa scrie ce reteta si-a ales si sa ataseze 1-2 fotografii.

Castigatorul/castigatoarea va fi desemnata prin jurizare in maxim 5 zile de la sfarsitul concursului.

Castigatorul/castigatoarea trebuie sa trimita o copie sau o fotografie dupa cartea de identitate si un numar de telefon, in maxim 3 zile de la desemnare la adresa: pemasadinbucatarie@yahoo.ro. Daca nu va face acest lucru, castigatorul va fi  cel de pe locul 2.
Premiul se trimite doar pe teritoriul Romaniei.

Deci, nu e un concurs de creativitate, ci de reproducere. Faceti in asa fel incat sa pot sa-mi recunosc briosele din prima, va rog ;-)

De asemenea, puteti sa dati un Like la pagina de facebook Pe masa din bucatarie si Share acestui articol. Daca vreti ;-)

Briose sarate:

Briose cu kaizer






Briose cu masline








Briose cu surimi



"Briose" din paste




Briose dulci:


Cupcakes cu ciocolata si sos de cafea






Cupcakes cu iaurt si zmeura





Muffins cu merisoare





Muffins din albusuri





Muffinsi lilieci-vampir



Briose negre cu cioco alba





Cupcakes Brownies Capuccino






Cupcakes cu mascarpone si cafea




 Cupcakes Minnie Mouse



Nu sunt atat de multe, recunosc, unele sunt si vechi de acum 3-4 ani, nu sunt nici foarte frumoase, dar v-am spus ca puteti schimba decorul. Cine vrea sa castige tava, trebuie sa reproduca cat mai fidel reteta.
Hai ca-i simplu ;-)
Spor la treaba si multa bafta va doresc!!






marți, 23 aprilie 2013

Briose cu surimi









Mie mi-e dor de mare...un dor continuu..si cum sa nu-mi fie dor  cand vad doar Ocean Fish?
De data aceasta am vazut o caserola de surimi si mi-a fost clar ca voi face niste briose cu ele.
Preparare rapida, in 15 minute am fost gata, nici nu pot sa spun ca am gatit.

Iar reteta e cu ingredientele dublate si altele adaugate, din revista Libertatea Retete, nr.1/2013.

Pentru 11-12 briose

Ingrediente:
200g surimi in ulei Ocean Fish,
250g faina,
cozi de ceapa verde,
90g unt,
120ml lapte,
4 oua,
1 plic praf de copt,
1 lingurita condimente pentru peste Kotanyi,
1 lingurita usturoi granulat Kotanyi,
sare si piper din rasnitele Kotanyi.

Mod de preparare:

Se cerne faina cu praful de copt. Se adauga ouale, laptele, untul, ceapa verde tocata marunt, condimentele pentru peste din gama Nouvelle Cousine de la Kotanyi, usturoiul granulat Kotanyi.




Se amesteca foarte bine. Se adauga sare si piper din rasnitele Kotanyi.


Se taie bucati mici batoanele de surimi de la Ocean Fish, dupa ce au fost scurse de ulei,


se adauga in aluat si se amesteca usor.


Se pune aluatul cu lingura in forme de hartie in tavile de briose si se umplu treisferturi



si se coc pentru 20-25 de minute.



Sunt briose picante si satioase, un aperitiv excelent si rapid, pe care vi-l recomand cu drag!



A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.