Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

joi, 18 aprilie 2013

Cupcakes cu ciocolata si sos de cafea






Cu aceasta reteta particip la provocarea lansata de Ramona, de pe blogul Piri piri e canela , care sarbatoreste doi ani de blog si care ne-a rugat, ca in aceasta luna, sa preparam retete in care sa folosim ardeiul iute rosu, adica piri piri in portugheza, si cafea.
Am preparat o reteta vegetariana cu piri piri, Frigarui de legume cu cuscus aromat, acum e randul retetei cu cafea.Si m-am gandit la niste cupcakes de  cafea si cu ciocolata, plus un sos de cafea, asta ca sa fie aroma si mai puternica.

Reteta, cu multe modificari,  e din cartea Delicii in bucatarie, Deserturi cu ciocolata, Ed.Adevarul, 2011.

Ah, si cred ca e prima reteta gresita...zicea la ingrediente ca se foloseste 700ml lapte...cat? la 100g faina?? asa ca am pus lapte cu lingura, treptat, pana cand mi-am dat seama ca e compozitia buna. Si mai scria de 30g ciocolata topita, cand efectiv se pune cate un patrat de ciocolata in aluat...no, cel putin, m-am descurcat ;-)

 Pregatire: 25'
Preparare: 30'
Dificultate: medie
Calorii: 417

Ingrediente pentru 4 bucati:

100g faina,
1 lingura praf de copt,
60g unt,
15g zahar brun,
4 patratele de ciocolata neagra,
10g cacao neagra,
1 ou,
1 plic de cafea solubila,
1 plic zahar vanilat,
70 ml lapte.

Pentru sos:
1 lingura esenta de cafea Dr.Oetker,
1 lingura whisky cream,
1 galbenus,
3-4 linguri de zahar pudra.

Preparare:

1. Amesteca untul cu zaharul brun



pana cand obtii o crema.
2. Bate oul cu zaharul vanilat si cafeaua solubila.









3. Incorporeaza totul in crema de unt, adauga putin cate putin faina si cacaua cernute,



alternand cu lapte caldut. Eu am incalzit o cana cu lapte si am pus treptat, cate o lingura, pana am numarat 7 linguri si mi-am dat seama ca e gata compozitia, pentru ca v-am spus la inceput, in reteta era trecut gresit 700ml lapte.



 Amesteca pana capata o consistena omogena.

4. Unge cu unt pe interior 4 forme si umplele pe trei sferturi  cu compozitia de mai sus. Mi-am folosit pentru prima data vasele de ceramica pentru minisufleuri cumparate cu 1 leu/bucata de la Auchan ;-)
5. Asaza cate un patratel de ciocolata-Schogetten e cea mai potrivita, patratelele sunt gata rupte :P-  in mijlocul cupcakesului.




6. Pune formele in cuptorul reglat la 190 de grade pentr aproximativ 20 de minute.


Buna-i ciocolata, nici macar nu s-a topit...

7. Intre timp, amesteca galbenusul cu zaharul, esenta de cafea si lichiorul,




 pana cand devine spumos.
8. Scoate prajiturile din forme, presara-le cu zahar pudra si cafea solubila sau cacao si serveste-le cu sosul de cafea.


Eu am scos o singura prajitura din forma, pe celelalte le-am lasat si am turnat sos peste ele...s-au inmuiat si au fost delicioase, cu arome puternice de cafea si crema de whisky ;-)
Pana la urma, am turnat sos de cafea si peste asta scoasa din forma, prin toate crapaturile :P :D


Doar patru au fost...prea putine...data viitoare voi dubla cantitatile, ca sa ne saturam si noi ;-)

12 comentarii :

  1. Da ce avem noi aici???reteta asta e mortalã trebuie sa o fac neapãrat, mor de poftã!!!multumesc Liana, te tzuc <3

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai reusit sa-mi starnesti o pofta de nedescris. Arata minunat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bune in combinatie cu sosul de cafea! Trebuie incercate neaparat!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata grozav! se poate folosi si altceva in loc de whisky crema ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Poti sa renunti la whisky creme si sa folosesti cafea, dar consistenta nu va mai fi aceeasi...eventual, pune mai mult zahar pudra.

      Ștergere
  5. Spunem pe cineva care sa nu ii placa sosul de cafea si ciocolata! Super prezentatrea!

    RăspundețiȘtergere
  6. Faină rețeta.
    Și prezentarea. :)

    Folosești formele de ceramică la aragaz careare cuptor cu flacără? Sau nu merg, s-ar sparge?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Natasa!
      Cuptorul meu este electric, dar formele de ceramica sunt pentru cuptor, deci sigur nu se sparg ;-)

      Ștergere
  7. O bunatate! Duminica frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Minunate,delicioase.....dar nu cumva este prea mult praf de copt pentru 100g faina??
    O duminica minunata!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Uldry Marilena14 mai 2013 la 14:10

    o nebunie....drept sà spun...nu sunt un fan prea mare pentru ciocolatà.....dar astea da....sunt chiar foarte foarte bune.......mà bucur cà le-am incercat.....de acum mà voi pune serios pe treabà si le voi face in fiecare lunà.....multumim fatà frumoasà pentru retetele tale delicioase si desàvàrsit prezentate....

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.