Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

vineri, 27 aprilie 2012

Gasca cu sos de portocale si trigoane cu cartofi si ciuperci

Made by Liana
Cate am patimit cu gasca asta...ufff...dar, sa o luam cu inceputul. O punga in congelator cu cateva bucati de carne. O las la decongelat peste noapte. A doua zi am descoperit ca nu-i gaina, nici curca...ci gasca. De la soacra-mea. No, zic sa o fac. Da'cum? Cu sos de portocale.Buun! Da' sa o las la marinat, ca ar fi si mai gustoasa, nu? Sigur. No'bine. Mii de multumiri lui Nicolae pentru idee! ;-) Ingrediente pentru marinata: 500g carne de gasca(doua pulpe, doua aripi, tartita) 200ml vin rosu, sucul de la doua portocale, o frunza de dafin, cimbru, rozmarin, sare si piper.
Ingrediente pentru sosul de portocale: 100 ml vin alb, sucul de la o portocala, trei linguri cu apa, 1 lingura zahar brun, o cana supa de pui, sare si piper. Ingrediente pentru trigoane: un pachet foietaj(foi multe si subtiri), 1 ceapa mica, 300g cartofi, 300g ciuperci, condimente pt. cartofi, condimente pt. legume. Mod de preparare: Spalam bine carnea de gasca, o curatam, o tamponam cu prosoape absorbante si o punem in marinata pregatita astfel: se amesteca vinul cu sucul de portocala, cimbrul, rozmarinul, sarea si piperul si se acopera carnea de gasca. Daca mai e nevoie, mai turnati putin vin.
Am acoperit tava de yena cu folie alimentara si am dat la frigider peste noapte. A doua zi n-am facut decat sa scot tava din frigider, sa o las la temperatura camerei vreo doua ore, ca sa nu plesneasca vasul de yena de la trecerea brusca de la rece la cald, apoi am bagat-o in cuptorul preincalzit vreo doua ore la foc mic...si mai bine, dar doua ore era suficient.
Pentru trigoanele cu cartofi si ciuperci am spalat, curatat si pus la fiert cartofii taiati cubulete in apa cu sare. Cand s-au fiert, i-am scurs de apa si i-am lasat la racit. Ciupercile le-am spalat, curatat si tocat marunt,
apoi le-am tras in tigaie cu putin unt,
ceapa tocata la fel de marunt.
Am condimentat cu un amestec special de condimente un pic iute pentru legume, apoi am pus cartofii zdobiti usor cu furculita. Am condimentat cu un amestec special de condimente pentru cartofi si cand s-au intrepatruns aromele, am stins focul si am lasat sa se raceasca. Am scos pachetul de foietaj de la congelator si l-am lasat la temperatura camerei ca sa se dezghete. Am desfacut pachetul si am taiat trei fasii pe lungime. Am uns fasia cu putin ulei inainte de a pune umplutura. In capatul unei fasii, am pus umplutura sub forma de triunghi,
apoi am rulat o data-n stanga, o data-n dreapta si tot asa pana s-a terminat fasia si s-a format trigonul.Am procedat la fel cu toate foile si vreau sa va spun ca umplutura mi-a ajuns la fix, desi am mai invelit si cu doua foi deodata, nu numai cu una. Ca sa nu se usuce foile, acoperiti-le cu un prosop umed. Cand au fost gata toate, le-am uns cu unt topit si le-am dat la cuptor pe ambele parti,
pana cand s-au aurit frumos.
Pentru sosul de portocale, am pus apa in wokul incins, lingurita de zahar si am lasat sa se topeasca zaharul.
Apoi am turnat sucul de portocala,
vinul alb si supa de pui. Am lasat la foc mic pana ce s-a format un sos de o consistenta siropoasa
si de o culoare extraordinara, apoi am asezonat cu sare si piper. Asamblarea: Pe o farfurie intinsa asezam un trigon, ciocanelul de gasca pe care-l sprijinam de un alt trigon.
Turnam sos de portocala peste carne si presaram cateva fire subtiri de coaja de portocala.
Doamne...a fost demential! De-men-ti-al!! va jur!Chiar merita efortul!

22 de comentarii :

  1. Wow, faina reteta , iar prezentarea demna de marile restaurante ! Bravo !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci mult de tot! :* M-a chinuit talentul, dar si sursa de inspiratie e tare de tot ;-)

      Ștergere
  2. ce bine arata , de mult nu am mancat gasca !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum ca ai zis, sa stii ca si eu n-am mai mancat demult tare gasca...pana amu'...si ce buuuna o fo'!!!tulai doamne!!!

      Ștergere
  3. Nu am mai mancat gasca de nici nu imi mai amintesc gustul ei ...poate ma primesti si pe mine la masa .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te primesc cu bratele deschise, cuscra draga, vino si cu nora sa o pupacim :* :*

      Ștergere
  4. Incantator! Ce pacat ca pe aici se gaseste atat de rar carnea de gasca, abia jubilez cand gasesc ceva rata! Dar uite, acum ma infrupt virtual din minunatia ta, Liana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, infrupta-te linistita! :* De la tara, de la soacra-mea am primit-o si eu, ca eu nu cumparam.

      Ștergere
  5. Prezentare de nota 10!Week-end placut!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu musai vreau carnea! mi-e o foame de mor!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi-e dor si mie de o gascuta !!!! :(((((( Tare bine arata ce ai facut tu !! ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. hi,hi...mie nu mi-era dor, dar daca tot aveam...a trebuit sa o gatesc ;-)

    RăspundețiȘtergere
  9. Asa da prezentare,imi place!Si sosul de portocale e grozav!

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc frumos! Da, e grozav sosul, a avut un gust nemaipomenit si s-a potrivit de minune cu gasca si trigoanele ;-)

    RăspundețiȘtergere
  11. Răspunsuri
    1. Merci mult de tot,Maya! :* M-am chinuit ce-i drept, ca pica pe rand ba picioru', ba trigonu', ba decoru'...da' pan' la urma am invins!!!

      Ștergere
  12. Meserie rau de tot!!! Arata bestial!!!
    Sper ca dupa masa, toata familia, cu mic cu mare, s-au aliniat frumos sa-si exprime multumirile si recunostinta :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce mananci, ce bei, ce lautari iti plac??Fara numaaaaaar....hi,hi...daaa, cu plecaciuni, sarutari de maini, mai ales cand baietii mei sunt flamanzi, uita mereu de bunele maniere. Macar au spalat vasele ;-)))

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.