Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

joi, 1 ianuarie 2015

Aperitive festive de Sfantul Vasile








La multi ani si Un An Nou fericit, fantastic si fabulos va doresc!
La multi ani Vasile/Vasilica!

Aperitivele deschid apetitul. Tocmai de aceea am preparat cateva creme potrivite pentru tartine, ba au mers de minune si pe felii de castravete sau lamaie ;-)
Astfel m-am gandit eu sa fac aceste aperitive festive si sa deschid anul cu ceva mic, aromat, multicolor, iute si delicios!! :D
 Francezii le spun "amuse bouche" care se traduce prin "incantare a gurii" si este un aperitiv care se serveste la inceputul mesei. De obicei, este de mici dimensiuni, atat cat sa se poata manca dintr-o inghititura, iar acest aperitiv e menit sa-i pregateasca pe musafiri pentru festinul ce va urma.
Si pentru ca prietenii mei de la Sun Food au implinit in  luna decembrie a anului trecut, 8 ani de existenta, permiteti-mi sa le urez La multi, multi ani inainte!!
 Particip cu aceasta reteta la concursul Masterchef la mine acasa cu Sun Food, organizat de  Laura Adamache Retete Culinare si SunFood Fructe si Legume.

Ingrediente:
o bagheta cu susan,
1/2 felii de paine taraneasca,
un castravete verde Fabio, 
o lamaie. 

Inainte sa va apucati de treaba, de cremele propriu zise, taiati bagheta felii si din feliile de paine taraneasca decupati cu o forma de fursecuri rotunda sau cu un pahar, cercuri de paine, din miez, fara coaja-acestea vor fi tartinele. Ungeti-le cu unt sau presarati ulei de masline si dati-le 3-5 minute la cuptor.
Castravetele se spala bine, se sterge, NU se curata de coaja si se taie felii. Lasati-le pe un prosop de hartie ca sa absoarba zeama.
Lamaia taiati-o felii.

Crema de branza cu telina:
200g branza slaba de vaca,
50g smantana,
1/2 telina,
frunze de telina,
ardei gras rosu-pentru decor.

Mod de preparare:
Am mai facut crema si cu alta ocazie si de-abia am asteptat sa o prepar din nou. Aveti aici pozele in etape. E o crema foarte aromata si buna, nu necesita sare.
Telina se spala, se curata, se taie cubulete si se pune la fiert. Dupa 20 de minute verificati daca e gata, aruncati apa si lasati telina la racit. Puneti branza scursa peste telina si pasati-le cu un blender vertical. Adaugati smantana si amestecati. Tocati cateva frunze de telina-splalate si uscate-si presarati-le peste crema. Amestecati. Puneti crema intr-un bol, acoperiti cu folie alimentara si dati la rece.
 In momentul servirii se unge o tartina sau o felie de castravete si se serveste.

Gata de savurat:


Crema de naut SunFood cu carnati picanti:
o conserva de naut SunFood(250g),
250g carnati picanti,
1 lingura ulei de masline extravirgin,
ulei picant,
1 catel de usturoi,
sare si piper,
felii de carnati picanti-pentru decor.

Mod de preparare:
Am mai facut Bruschete cu piure de naut,  carnati si usturoi, dar carnatii nu erau picanti.

Am taiat cele doua bucati de carnati picanti felii si le-am prajit usor intr-o tigaie de ceramica. Au lasat multa zeama picanta, iar eu am folosit-o in crema de naut ;-)



Conserva de naut am scurs-o de zeama, am spalat si scurs naut, apoi am pus boabele in blender impreuna cu catelul de usturoi si zeama de la carnati, putina sare si piper proaspat rasnit

Crema a iesit de-a dreptul portocalie datorita lichidului lasat de carnati.
Adaugati lingura de ulei de masline extravirgin si pasati cu blenderul vertical un pic. Va rezulta o crema extrem de fina si de iute ;-) Se pune intr-un bol si se acopera cu folie alimentara. Se da la rece.

In momentul servirii se unge o tartina sau o felie de castravete si se serveste.
Si gata de savurat:


Crema de avocado cu somon afumat:
50g somon afumat, 
1 avocado,
zeama de la 1/2 lamaie,
un catel de usturoi,
felii de lamaie-pentru decor.

Mod de preparare:
Tartine cu pasta de  avocado si ton afumat am mai preparat cu o alta ocazie si ne-a placut tare mult. Avocado se taie transversal, se rasucesc jumatatile si se deschide cu o miscare brusca. Se scobeste miezul, se arunca samburele, iar pulpa de avocado se amesteca cu zeama de lamaie. Cu o furculita se toaca marunt, se adauga usturoiul si se paseaza cu blenderul vertical  daca o vreti mai spumoasa. Se pune crema intr-un bol, se acopera cu folie alimentara si se da la rece.

In momentul servirii se unge o tartina, o felie de lamaie sau o felie de castravete si se serveste. 
Gata de savurat:



 Crema de ciuperci SunFood:
 un borcan de ciuperci SunFood(200g),
4 linguri ulei de masline extravirgin,
1/2 pahar vin alb/supa de legume,
1/2 pahar apa,
1 catel de usturoi,
1/2 cartof fiert,
sare si piper,
patrunjel verde/frunze de telina- pentru decor.

Mod de preparare:
Am mai facut Penne cu crema de ciuperci si alune de padure si tare mi-a placut crema de ciuperci.
Intr-un wok cu ulei de masline inscins, se pun feliile de usturoi, iar cand acestea prind culoare adaugam ciupercile-gata spalate si scurse bine

Adaugam  apa si vinul si le fierbem cca 30 de minute, pana scade lichidul.


La final, daugam cartoful fiert, taiat cubulete, amestecam putin,

apoi transferam totul in alt vas si  pasam cu blenderul vertical


Crema de ciuperci gata:

Pregatirea tartinelor:de la stanga la dreapta: crema de naut picanta, crema de avocado, crema de branza cu telina si crema de ciuperci. Se pune cate o lingurita de crema pe cate o tartina sau pe o felie de castravete.



Se decoreaza astfel: pe crema de naut picanta se pune o felie de carnat iute, pe crema de avocado cate o fasie de somon afumat, pe crema de branza cu telina se pune o bucatica de ardei gras rosu si pe crema de ciuperci cate o frunzulita de telina si se rasneste piper mozaic.


Platoul cu tartine si cele patru feluri de creme. In bolul din fata e crema de ciuperci, iar in bolul din spate e crema de naut picanta.


Vinul spumant l-am servit la sfarsit, la desert, dar se potrivea pe masa de sarbatoare! ;-)

Pe feliile de castravete am pus aceleasi patru creme, dar le-am servit din linguri de inox pentru aperitive-special cumparate din Lidl ;-)

 Au fost tare dragute!!

 Am pus crema de avocado si pe felii de lamaie


Masa a fost plina de aperitive, iar musafirii au fost incantati!! Au zis ca sunt prea multe, dar fiind mici, cat o imbucatura, s-au dovedit a fi prea putine...:D :D


Foarte bune si gustoase!! Si dulci si aromate si acrisoare si iuti, s-a gasit macar una pe gustul fiecaruia ;-)




7 comentarii :

  1. La multi ani draga Liana! An nou fericit si pupici lui Tudor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Rotaru Gabriela Tatiana
    La multi ani,sanatate si bucurii alaturi de familie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mult succes.
    Foarte faina prezentarea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Arată demențial. De gust nici cu mai spun nimic, din descriere-mi dau seamă ce bunătate. Baftă la concurs.

    RăspundețiȘtergere
  5. arata intr`un mare fel <3
    ador postarile dumneavoastra :)

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani! Aperitivele tale sunt mai ceva ca in reviste. Bravo!

    RăspundețiȘtergere

A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.