Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma
..................................................................................................
joi, 17 aprilie 2014
Timbale de cartofi cu sos de curry
In gastronomie, termenul de timbale se da preparatelor care se gatesc intr-un mic vas termorezistent, de tip ramekin, in care se prepara de obicei deserturi(creme brulle, creme caramel, flan)s.a., cu diametrul de 9cm si inaltimea de 4,5cm și la un fel de mâncare preparat, cu mai multe ingrediente, de obicei, in acest vas de copt sub forma rotunda, ce ne duce cu gandul la tobele mici cubaneze, numite timbale.
Explicatiile sunt mai multe si le gasiti aici cu referire la acest termen.
Reteta am gasit-o in cartea Preparate din legume, colectia Delicii in bucatarie, Ed. Adevarul, 2011.
Pregatire: 30'
Preparare: 1h si 20'
Dificultate: medie
Calorii: 459
Vin: Galbena de Odobesti.
Ingrediente:
Pentru timbale:
5 cartofi,
100ml smantana dulce,
4 linguri parmezan ras,
40g bacon/kaiser,
30g unt,
2 oua,
nucsoara Kotanyi,
sare si piper din rasnitele Kotanyi..
Pentru sos:
150ml smantana dulce,
2 linguri faina alba 000,
20g ceapa,
2 linguri curry(praf) Kotanyi,
2 linguri ulei de masline extravirgin,
sare.
Pentru decor:
cateva frunze de patrunjel.
Mod de preparare:
Pune trei cartofi(circa 300g) intr-o oala cu apa clocotita si un praf de sare, fierbe-i, apoi paseaza-i, aseaza-i intr-un castron si lasa-i sa se racoreasca. Adauga ouale, parmezanul,
baconul taiat cubulete si smantana.
Pune sare si piper proaspat rasnite din rasnitele Kotanyi, un varf de lingurita de nucsoara, dupa gust, si amesteca bine toate ingredientele.
Ia cei doi cartofi ramasi(cei mai buni sunt cei lunguieti), taie-i cu cutitul in forma de cilindri, apoi rondele foarte subtiri si opareste-i un minut in apa clocotita. Scoate-i si scurge-i, avand grija sa nu sfarami rondelele.
Unge cu unt 4 forme individuale,-eu am folosit tava de briose- imbraca-le interiorul cu rondele de cartofi,
umple-le cu amestecul de cartofi si bacon
si coace-le 30 de minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade C.
Prajeste ceapa tocata-eu am folosit ceapa verde- intr-o cratita in doua linguri de ulei incins.
Adauga praful de curry de la Kotanyi,
un praf de sare, faina si smantana.
Lasa sosul sa fiarba, amestecand frecvent, pana cand se ingroasa putin. Pune-l in blender si paseaza-l
pentru a obtine un sos fin si cremos.
Pentru ca nu am folosit smantana dulce, lichida, ci smantana obisnuita cu 12% grasime, sosul meu a iesit pufos ca o budinca :P
Scoate timbalele din cuptor, rastoarna-le pe farfurii si pune sos in jurul lor. Decoreaza-le cu cateva frunzulite de patrunjel -eu am folosit telina-si serveste-le imediat.
Urmeaza Timbale de cartofi cu confit de rata ;-)
Ramaneti pe-aproape ;-))
Etichete:
bacon
,
cartofi
,
condimente Kotanyi
,
oua
,
parmezan
,
smantana
,
sos de curry
,
timbale de cartofi
,
unt
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.
Cum sa nu raman pe aproape, ca doar m-ai facut sa inghit deja , in sec !
RăspundețiȘtergereMinunata ideea....cred ca merge si cu friptura de miel....ca doar acum e vremea lui !
Te tzu cu drag si spor la munca !
Arata super bine! Sarbatori fericite alatur de cei dragi!
RăspundețiȘtergereMinunat! Superb!Imi lasa gura apa!
RăspundețiȘtergerePupici!
O mancare grozava, demna de servit la case mari. Sabatori fericite Liana!
RăspundețiȘtergereCe bine arată! Trebuie să încerc și eu!
RăspundețiȘtergere