Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

marți, 11 septembrie 2012

La Reine de Saba

Made by Liana










De cand am vazut aceasta reteta ciocolatoasa, am ramas incantata si cu gandul la ea. Nu doar pentru ca avea ciocolata in compozitie, ci si pentru simplitate.Plus ca nu contine praf de copt si eu deja sunt fanul astfel de prajituri. Ma gandeam ca trebuie sa fie suprem de buna, demna de numele unei regine, nu-i asa? Nu m-am inselat!

Este a doua reteta dupa Julia Child pe care o prepar, prima a fost Sorbetul de caise. E drept ca am mai schimbat pe ici, pe colo, in reteta, dar in principiu postul acesta mi-a fost de mare ajutor,  ii multumesc autoarei!

Pot sa zic ca acest tort l-am facut pentru o ocazie speciala: implinirea a 16 ani de casatorie! Da, pe 31 august a.c., am implinit 16 ani de la cununia religioasa care a avut loc la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, acolo unde, in rochie de mireasa, dupa binecuvantarea preotilor, mi-am lansat primul volum de versuri, Verb carnal, aparut la editura Helicon, Timisoara.





Trece timpul ca nebunu'...dar, sa trecem la treaba, vorba lu' unu'...tortu', tortu'!! ;-)


Ingrediente:
115g ciocolata amaruie,
115g unt,
160g zahar,
3 oua,
80g migdale macinate,
60g faina,
1 lingurita esenta de migdale Dr.Oetker,
un varf de cutit de sare.

Pentru glazura:
90g ciocolata amaruie,
50ml frisca lichida,
2 linguri lichior de migdale Disaronno,
50g fulgi de migdale.

Mod de preparare:

Untul se bate cu zaharul pana devine cremos, apoi se incorporeaza galbenusurile.


Ciocolata se topeste


apoi se adauga migdalele macinate, esenta de migdale, faina





  iar ciocolata se incorporeaza in compozitie.





Albusurile se bat spuma tare cu sarea si se incorporeaza la sfarsit, in compozitie, treptat.


Compozitia se toarna intr-o tava mica de tort, de 20cm, cu fundul tapetat cu hartie de copt si se niveleaza cu o spatula.


Se coace la 175 de grade doar 25, maxim 30 de minute. In momentul in care faceti testul scobitorii dupa 25 de minute si pe margini iese curata, dar in mijloc iese "murdara" de compozitie, opriti focul. Pe margini trebuie sa fie coapta, dar in mijloc, nu. Interiorul acestei prajituri trebuie sa ramane exact asa: moale, usor cremos, si in aceasta consta secretul ei.  Deci, nu o lasati mai mult de 30 de minute in cuptor!
Dupa ce ati oprit focul, lasati-o sa se racoreasca in tava, vreo 2-3 ore.

Pentru glazura

Topiti ciocolata pe bain-marie si adaugati frisca lichida cand aceasta s-a topit. Amestecati continuu pana obtineti o compozitie omogena. La final adaugati si cele doua linguri de lichior Disaronno. Sau puteti face simplu, exact ca Julia Child, o glazura doar din ciocolata si unt.
Turnati glazura peste tortul racit, acoperiti marginile cu fulgi de migdale si lasati-o simpla.
Eu am facut un trandafir din fulgi de migdale in mijlocul tortului,




asta dupa ce am trasat niste cercuri cu un "pieptene" special pentru torturi.

Si o felie delicioasa











S-a mancat ca o ciocolata, va jur!Adica rapid, la cafea, de cate ori se trecea prin fata frigiderului, de foame, de pofta, de dragoste <3

24 de comentarii :

  1. Superba prezentarea, gust de neegalat, iar fotografiile cu voi tineri m-au fascinat. La multi ani! fericiti si linistiti pe mai departe va doresc. Iubiti-va ca atunci, Nico.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim frumos, la fel iti dorim, draga Nico! Ma uit si eu cu drag la poze si continuu sa ma mir de aroganta mea cu poeziile ;-)

      Ștergere
  2. Frumoasa regina asta! Si cred ca e bestiala la gust!
    Daca ajung (nu stiu sigur!) anul viitor in Timisoara imi faci un asa tort? :)))
    La multi ani pentru cei 16 ani de casnicie! Sa va dea Dumnezeu si mai multi! Si sanatate si iubire si belsug si realizari si sa va bucurati de minunea de baietel pe a care o aveti!
    Va pupam de departe!
    Dana Bradu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamne, Dana, pentru tine fac patru regine din astea!!! Va astept cu tot dragul, va pup si va multumesc frumos pentru tot! :*

      Ștergere
  3. Ce bunatate ciocolatoasa ai facut!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multi ani impreuna de iubire, fericire si respect!

    RăspundețiȘtergere
  5. arata foarte apetisant! La multi ani inainte sa va dea Dumnezeu, cu multa pace si dragoste!

    RăspundețiȘtergere
  6. felicitari pt aniversare...si pt versurile pe care nu stiam ca le-ai scris!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci mult! Da, am scris trei volume, doua publicate,dar, din pacate, al treilea e inca in sertar :(

      Ștergere
  7. O felie si pentru cuscra ciocolatoasa :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari si la înca o gramada de ani fericiti împreuna. Pîna la infinit si înapoi! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru frumoasa urare, la fel iti doresc, draga Maya! :*

      Ștergere
  9. Adica si mireasa si scriitoare?!
    Mai ai alte talente ascunse?
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dap, mireasa doar o data, poeta pentru intotdeauna ;-)
      Desigur ca am: fac doar copii blonzi cu ochi albastri! hi,hi,hi :D
      Si mai ales o cafea buna ca a mea nu face nimeni pe lumea asta ;-) pupici multi

      Ștergere
  10. Ma reintorc la acest tort sublim si te invit la mine pe blog la o "leapsa complicata". Pupici, Nico.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc ca te-ai gandit la mine, dar te rog sa ma scuzi ca nu voi participa.... nu-mi plac lepsele :P...deloc!

      Ștergere
  11. Si pe mine ma cucereste prajitura asta. O salvez, trebuie sa o fac neaparat.
    Pe cand al doilea volum de versuri? Felicitari inca odata pentru aniversare..ehe..asa-i...trece timpul!
    toate cele bune ..pa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca-ti place! De-abia astept sa o vad in varianta ta ;-)
      Al doilea e publicat in 2001, urmeaza al treilea care asteapta de patru ani in sertar, din pacate, din lipsa de sponsori :_(
      Multumesc frumos pt. urari, esti o scumpa :*

      Ștergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.