Made by Liana
De cand am vazut aceasta reteta ciocolatoasa, am ramas incantata si cu gandul la ea. Nu doar pentru ca avea ciocolata in compozitie, ci si pentru simplitate.Plus ca nu contine praf de copt si eu deja sunt fanul astfel de prajituri. Ma gandeam ca trebuie sa fie suprem de buna, demna de numele unei regine, nu-i asa? Nu m-am inselat!
Este a doua reteta dupa Julia Child pe care o prepar, prima a fost Sorbetul de caise. E drept ca am mai schimbat pe ici, pe colo, in reteta, dar in principiu postul acesta mi-a fost de mare ajutor, ii multumesc autoarei!
Pot sa zic ca acest tort l-am facut pentru o ocazie speciala: implinirea a 16 ani de casatorie! Da, pe 31 august a.c., am implinit 16 ani de la cununia religioasa care a avut loc la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, acolo unde, in rochie de mireasa, dupa binecuvantarea preotilor, mi-am lansat primul volum de versuri, Verb carnal, aparut la editura Helicon, Timisoara.
Trece timpul ca nebunu'...dar, sa trecem la treaba, vorba lu' unu'...tortu', tortu'!! ;-)
Ingrediente:
115g ciocolata amaruie,
115g unt,
160g zahar,
3 oua,
80g migdale macinate,
60g faina,
1 lingurita esenta de migdale Dr.Oetker,
un varf de cutit de sare.
Pentru glazura:
90g ciocolata amaruie,
50ml frisca lichida,
2 linguri lichior de migdale Disaronno,
50g fulgi de migdale.
Mod de preparare:
Untul se bate cu zaharul pana devine cremos, apoi se incorporeaza galbenusurile.
Ciocolata se topeste
apoi se adauga migdalele macinate, esenta de migdale, faina
iar ciocolata se incorporeaza in compozitie.
Albusurile se bat spuma tare cu sarea si se incorporeaza la sfarsit, in compozitie, treptat.
Compozitia se toarna intr-o tava mica de tort, de 20cm, cu fundul tapetat cu hartie de copt si se niveleaza cu o spatula.
Se coace la 175 de grade doar 25, maxim 30 de minute. In momentul in care faceti testul scobitorii dupa 25 de minute si pe margini iese curata, dar in mijloc iese "murdara" de compozitie, opriti focul. Pe margini trebuie sa fie coapta, dar in mijloc, nu. Interiorul acestei prajituri trebuie sa ramane exact asa: moale, usor cremos, si in aceasta consta secretul ei. Deci, nu o lasati mai mult de 30 de minute in cuptor!
Dupa ce ati oprit focul, lasati-o sa se racoreasca in tava, vreo 2-3 ore.
Pentru glazura
Topiti ciocolata pe bain-marie si adaugati frisca lichida cand aceasta s-a topit. Amestecati continuu pana obtineti o compozitie omogena. La final adaugati si cele doua linguri de lichior Disaronno. Sau puteti face simplu, exact ca Julia Child, o glazura doar din ciocolata si unt.
Turnati glazura peste tortul racit, acoperiti marginile cu fulgi de migdale si lasati-o simpla.
Eu am facut un trandafir din fulgi de migdale in mijlocul tortului,
asta dupa ce am trasat niste cercuri cu un "pieptene" special pentru torturi.
Si o felie delicioasa
S-a mancat ca o ciocolata, va jur!Adica rapid, la cafea, de cate ori se trecea prin fata frigiderului, de foame, de pofta, de dragoste <3
Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma
..................................................................................................
marți, 11 septembrie 2012
La Reine de Saba
Etichete:
ciocolata amaruie
,
esenta de migdale.
,
fulgi de migdale
,
lichior de migdale
,
lichior Disaronno
,
reteta a la Julia Child
,
tort La Reine de Saba
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.
Felicitari si multi ani fericiti inainte!
RăspundețiȘtergereMultumim la fel!
ȘtergereSuperba prezentarea, gust de neegalat, iar fotografiile cu voi tineri m-au fascinat. La multi ani! fericiti si linistiti pe mai departe va doresc. Iubiti-va ca atunci, Nico.
RăspundețiȘtergereMultumim frumos, la fel iti dorim, draga Nico! Ma uit si eu cu drag la poze si continuu sa ma mir de aroganta mea cu poeziile ;-)
ȘtergereFrumoasa regina asta! Si cred ca e bestiala la gust!
RăspundețiȘtergereDaca ajung (nu stiu sigur!) anul viitor in Timisoara imi faci un asa tort? :)))
La multi ani pentru cei 16 ani de casnicie! Sa va dea Dumnezeu si mai multi! Si sanatate si iubire si belsug si realizari si sa va bucurati de minunea de baietel pe a care o aveti!
Va pupam de departe!
Dana Bradu
Doamne, Dana, pentru tine fac patru regine din astea!!! Va astept cu tot dragul, va pup si va multumesc frumos pentru tot! :*
ȘtergereCe bunatate ciocolatoasa ai facut!!!!
RăspundețiȘtergereImi pare rau ca n-am facut-o mai demult, zau ;-)
ȘtergereMulti ani impreuna de iubire, fericire si respect!
RăspundețiȘtergereMultumim frumos!
Ștergerearata foarte apetisant! La multi ani inainte sa va dea Dumnezeu, cu multa pace si dragoste!
RăspundețiȘtergereMerci, sa Te-auda Dumnezeu!
Ștergerefelicitari pt aniversare...si pt versurile pe care nu stiam ca le-ai scris!
RăspundețiȘtergereMerci mult! Da, am scris trei volume, doua publicate,dar, din pacate, al treilea e inca in sertar :(
ȘtergereO felie si pentru cuscra ciocolatoasa :)
RăspundețiȘtergereStii ca sunt generoasa, iti dau doua! :*
ȘtergereFelicitari si la înca o gramada de ani fericiti împreuna. Pîna la infinit si înapoi! :*
RăspundețiȘtergereIti multumesc pentru frumoasa urare, la fel iti doresc, draga Maya! :*
ȘtergereAdica si mireasa si scriitoare?!
RăspundețiȘtergereMai ai alte talente ascunse?
Pupici!
Dap, mireasa doar o data, poeta pentru intotdeauna ;-)
ȘtergereDesigur ca am: fac doar copii blonzi cu ochi albastri! hi,hi,hi :D
Si mai ales o cafea buna ca a mea nu face nimeni pe lumea asta ;-) pupici multi
Ma reintorc la acest tort sublim si te invit la mine pe blog la o "leapsa complicata". Pupici, Nico.
RăspundețiȘtergereIti multumesc ca te-ai gandit la mine, dar te rog sa ma scuzi ca nu voi participa.... nu-mi plac lepsele :P...deloc!
ȘtergereSi pe mine ma cucereste prajitura asta. O salvez, trebuie sa o fac neaparat.
RăspundețiȘtergerePe cand al doilea volum de versuri? Felicitari inca odata pentru aniversare..ehe..asa-i...trece timpul!
toate cele bune ..pa!
Ma bucur ca-ti place! De-abia astept sa o vad in varianta ta ;-)
ȘtergereAl doilea e publicat in 2001, urmeaza al treilea care asteapta de patru ani in sertar, din pacate, din lipsa de sponsori :_(
Multumesc frumos pt. urari, esti o scumpa :*