Un tort de zmeură. Mi-era gandul tot la un tort de zmeura si am constatat ca nu am niciun tort cu zmeura pe blog. Asadar m-am pus pe cautat si cercetat, pana am gasit ceva ce mi-a placut mult. Un blat divin de ciocolata cu zmeura, pe care am vrut neaparat sa-l imbogatesc cu cateva creme.
Pentru asta am sarbatorit cu sampanie de ...capsuni! Nu am gasit de zmeură :(
Reteta de blat este după o idee de aici, in rest, cremele și glazura le-am mai făcut și la alte torturi.
Pentru blat:
200g ciocolata neagra 70% cacao,
60ml lichior Amaretto Disaronno,
200g unt nesărat,
200g zahar praf+3 linguri extra,
6 oua mari,
un varf de cutit de sare,
100g migdale măcinate,
125g faina,
25g fulgi de migdale,
125g zmeură.
Mod de preparare:
Blatul sau Sponge cake: Fara bicarbonat si fara praf de copt, exact cum imi place mie!!
Puneti ciocolata-eu am avut cu doar 55% cacao- la topit pe bain-marie impreuna cu lichiorul. Amestecati usor pana se topeste ciocolata. Cand ciocolata s-a topit, luati oala de pe bain-marie si puneti-o deoparte.
Puneti ciocolata-eu am avut cu doar 55% cacao- la topit pe bain-marie impreuna cu lichiorul. Amestecati usor pana se topeste ciocolata. Cand ciocolata s-a topit, luati oala de pe bain-marie si puneti-o deoparte.
Bateti untul spuma cu mixerul. Adaugati treptat cei 200g zahar praf, atunci cand untul e spuma. Adaugati cate un galbenus, amestecati pana se incorporeaza, apoi altul, tot asa treptat, pana le-ati pus pe toate sase. Amestecati bine dupa fiecare.
Albusurile le bateti separat cu un varf de cutit de sare si cele 3 linguri de zahar praf.
Adaugati cele 100g de migdale macinate in crema de galbenusuri. In poza cei 25g de fulgi de migdale, asteapta pe un servetel sa intre-n compozitie :P
Adaugati cele 100g de migdale macinate in crema de galbenusuri. In poza cei 25g de fulgi de migdale, asteapta pe un servetel sa intre-n compozitie :P
Adaugati ciocolata topita si racorita in crema de galbenusuri,
Adaugati cate o lingura de albus batut si una de faina, pana la terminarea lor, invartind usor, de jos in sus, cu o spatula de la mixer.
Cand ati terminat cu albusul si faina, adaugati fulgii de migdale si zmeura-curatata, spalata și uscata, in prealabil.
Turnati compozitia intr-o tava rotunda de tort, cu diamentrul de 26cm, cu pereti detasabili, tapetata cu hartie de copt
si dati-o la cuptorul preincalzit, la 160 de grade, timp de 50-60 de minute. Faceti testul cu scobitoarea, in mijloc trebuie sa iasa uscata, dar daca nimeriti zmeura, atunci va iesi putin roz ciclamen :D
Blatul va creste foarte frumos si va prinde o pojghita datorita ciocolatii, care se va crapa.
Desfaceti peretii detasabili ai tavii si puneti blatul pe un suport la racit. Cand e complet racit, taiati-l in doua.
Pentru crema de zmeură:
200g zmeură,
100ml apa,
1 plic de zahar vanilat Dr.Oetker,
1 plic de zahar vanilat Dr.Oetker,
100g zahar,
150ml frisca lichida,
1/2 plic gelatina Dr.Oetker,50ml vin rosu.
Preparare: Zmeura se trece rapid prin apa si se lasa la scurs. Apa se pune pe foc impreuna cu zaharul. Se amesteca si se lasa pe foc pana se ingroasa putin. Se trece siropul prin sita si se lasa la racit.
Jumatate din plicul de gelatina inseamna 5g, deoarece un pachet are 10g. Se pune gelatina la hidratat in vin rosu rece,-eu am avut sec, dar poate fi atat demidulce, cat si dulce-, apoi se pune la bain-marie pana se lichefiaza.
Se bat cei 200ml frisca cu zaharul vanilat si se toarna siropul de zmeura rece, apoi gelatina. Crema astfel obtinuta se da la rece.
Pentru ganache de ciocolata neagra:
100g ciocolata neagra,
100ml frisca lichida.
Puneti ciocolata la topit pe bain-marie si cand aceasta s-a topit, adaugati frisca lichida. Amestecati pana se incorporeaza. Turnati crema astfel obtinuta intr-un bol si lasati-l la temperatura camerei pana se raceste. Acoperiti cu folie alimentara si dati la rece peste noapte. E bine sa faceti ganacheul cu o seara inainte. A doua zi spumati-l cu mixerul si puneti crema astfel obtinuta peste blat.
Puneti ciocolata la topit pe bain-marie si cand aceasta s-a topit, adaugati frisca lichida. Amestecati pana se incorporeaza. Turnati crema astfel obtinuta intr-un bol si lasati-l la temperatura camerei pana se raceste. Acoperiti cu folie alimentara si dati la rece peste noapte. E bine sa faceti ganacheul cu o seara inainte. A doua zi spumati-l cu mixerul si puneti crema astfel obtinuta peste blat.
Pentru ganache de ciocolata alba:
150g ciocolata alba,
50ml frisca lichida.
Procedati intocmai ca la ganacheul de ciocolata neagra.
Procedati intocmai ca la ganacheul de ciocolata neagra.
Asamblare tort:
Blatul racit taiati-l in doua, pe orizontala, si lasati-le pe amandoua cu zmeura in sus, adica cu interiorul in sus. E important sa puneti cremele peste miezul tortului, cum ar veni, si nu peste capeții uscați.
Peste cel din dreapta puneti ganacheul de ciocolata neagra
iar peste blatul din stanga intindeti ganacheul de ciocolata alba.
Dati la rece aproximativ o ora cele doua blaturi, separat, nu le suprapuneti.
Dupa ce ganacheurile s-au racit, scoateti blatul cu ganacheul de ciocolata neagra si turnati crema de zmeura. Dati la rece. Cand s-a intarit, dupa aproximativ o ora, puneti blatul cu ganacheul alb peste crema de zmeura.
Bateti frisca lichida si adaugati zmeura proaspata sau zmeura ramasa de la siropul de zmeura. Mai mult samburi, dar trebuie sa simti ca mananci zmeura la tortul asta :-)
Imbracati tortul in frisca cu zmeura. Dati la rece.
Pentru glazura de cacao:
50g unt,
3 linguri cacao,
3 linguri lapte,
1 lingura ulei,
100g zahar,
4 patratele de ciocolata neagra.
Puneti toate ingredinetele intr-un vas pe foc si amestecati pana se topeste zaharul. Nu lasati la foc mare ca sa nu se arda cacao si ciocolata. Cand glazura s-a ingrosat, trageti de pe foc si mai amestecati putin, ca sa se racoreasca.
Scoateti tortul din frigider si turnati jumatate din cantitatea de glazura peste el. Lasati sa se raceasca glazura la temperatura camerei, apoi bagati-l, din nou, la frigider. Cand s-a intarit si racit complet, turnati si cealalta jumatate de glazura ramasa. Lasati-l, din nou, sa se raceasca la temperatura camerei, apoi puneti-l la frigider.
Pentru decor:
20 frunze de menta,
8 buc. zmeura,
fulgi de migdale.
Cand s-a racit complet, decorati-l cu frunze de menta-pe care le-ati spalat, sters si uscat, in prealabil, sau cu frunze de ciocolata. Topiti ciocolata, daca vreti si ungeti frunzele de menta in doua-trei straturi si lasati-le sa se usuce. Apoi trageti de codita frunzei si gata frunza de ciocolata.
La noi a fost prea cald, 40 de grade in bucatarie si am renuntat la frunze de ciocolata, din pacate. Eu cred ca decorul cu frunzele de menta a fost o idee buna :-)
Apoi puneti zmeura deasupra, peste glazura de cacao. La patru zmeure, faceti-le petale din fulgi de migdale.
Dati la rece.
Apoi taiati si savurati prima felie!!
Chiar e divin, nu glumă!!
Ti se topeste in gura!! Blatul e umed si onctuos ca o crema, ganacheul de ciocolata tripleaza gustul ciocolatei, iar crema de zmeura e suficient de acrisoara astfel incat sa uiti ca tortul asta contine aproape 500g de ciocolata!!! Dar are si 375g de zmeura!!
Ne-am batut pe el, ce mai!!
Blatul racit taiati-l in doua, pe orizontala, si lasati-le pe amandoua cu zmeura in sus, adica cu interiorul in sus. E important sa puneti cremele peste miezul tortului, cum ar veni, si nu peste capeții uscați.
Peste cel din dreapta puneti ganacheul de ciocolata neagra
iar peste blatul din stanga intindeti ganacheul de ciocolata alba.
Dati la rece aproximativ o ora cele doua blaturi, separat, nu le suprapuneti.
Dupa ce ganacheurile s-au racit, scoateti blatul cu ganacheul de ciocolata neagra si turnati crema de zmeura. Dati la rece. Cand s-a intarit, dupa aproximativ o ora, puneti blatul cu ganacheul alb peste crema de zmeura.
Pentru imbrăcat tortul:
200ml frisca lichida,
100g zmeura.Bateti frisca lichida si adaugati zmeura proaspata sau zmeura ramasa de la siropul de zmeura. Mai mult samburi, dar trebuie sa simti ca mananci zmeura la tortul asta :-)
Imbracati tortul in frisca cu zmeura. Dati la rece.
Pentru glazura de cacao:
50g unt,
3 linguri cacao,
3 linguri lapte,
1 lingura ulei,
100g zahar,
4 patratele de ciocolata neagra.
Puneti toate ingredinetele intr-un vas pe foc si amestecati pana se topeste zaharul. Nu lasati la foc mare ca sa nu se arda cacao si ciocolata. Cand glazura s-a ingrosat, trageti de pe foc si mai amestecati putin, ca sa se racoreasca.
Scoateti tortul din frigider si turnati jumatate din cantitatea de glazura peste el. Lasati sa se raceasca glazura la temperatura camerei, apoi bagati-l, din nou, la frigider. Cand s-a intarit si racit complet, turnati si cealalta jumatate de glazura ramasa. Lasati-l, din nou, sa se raceasca la temperatura camerei, apoi puneti-l la frigider.
Pentru decor:
20 frunze de menta,
8 buc. zmeura,
fulgi de migdale.
Cand s-a racit complet, decorati-l cu frunze de menta-pe care le-ati spalat, sters si uscat, in prealabil, sau cu frunze de ciocolata. Topiti ciocolata, daca vreti si ungeti frunzele de menta in doua-trei straturi si lasati-le sa se usuce. Apoi trageti de codita frunzei si gata frunza de ciocolata.
La noi a fost prea cald, 40 de grade in bucatarie si am renuntat la frunze de ciocolata, din pacate. Eu cred ca decorul cu frunzele de menta a fost o idee buna :-)
Apoi puneti zmeura deasupra, peste glazura de cacao. La patru zmeure, faceti-le petale din fulgi de migdale.
Dati la rece.
Apoi taiati si savurati prima felie!!
Chiar e divin, nu glumă!!
Ti se topeste in gura!! Blatul e umed si onctuos ca o crema, ganacheul de ciocolata tripleaza gustul ciocolatei, iar crema de zmeura e suficient de acrisoara astfel incat sa uiti ca tortul asta contine aproape 500g de ciocolata!!! Dar are si 375g de zmeura!!
Ne-am batut pe el, ce mai!!
Bine i-ai spus divin, arata tare bine!
RăspundețiȘtergere