Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

marți, 30 noiembrie 2010

Cuiburi cu sos de ciuperci

Made by Liana





Pastele sunt cel mai usor fel de mancare de pregatit. Fara prea mare cheltuiala, pastele se pot combina cu cele mai delicioase sosuri, plus ca astfel diversifici meniul familiei.
Eu am ales sa fac spaghete cu sos de ciuperci, dupa o idee din revista Click Pofta Buna nr.4/2010.

Pregatire: 30 min.
Fierbere: 25 min.
Dificultate: medie

Ingrediente:

300g spaghete

Pentru sos:

200g piept de pui,
200g ciuperci,
200g fasole verde,
200g smantana,
1 lingura faina,
2 linguri de ulei,
3 cepe verzi,
sare,
piper mozaic din rasnita Kotanyi,
verdeturi italiene din rasnita Kotanyi,
2 catei de usturoi.

Mod de preparare:

Atat ciupercile cat si fasolea verde eu le-am avut la borcan, astfel ca le-am spalat, le-am taiat si le-am lasat la scurs.

Ceapa verde se spala, se sterge si se toaca (doar doua, a treia se foloseste la decor)




In cele doua linguri de ulei se distuie ceapa cu ciupercile si usturoiul



se adauga carnea-nu am avut piept de pui, am folosit o pulpa de pui afumata taiata marunt, fara piele, si la final fasolea verde



Le calesti 15 minute, dupa care torni smantana amestecata cu faina, dai sosul in cateva clocote si condimentezi cu sare si piper, dupa gust.

Fierbi pastele conform instructiunilor de pe pachet, le treci sub jet de apa rece si le amesteci cu putin ulei.

Formezi cu furculita trei "cuiburi" de paste pe un platou si torni sosul.

Presari fasii de ceapa verde, putin piper macinat din rasnita de piper mozaic Kotanyi si Verdeturi italiene, tot din rasnita Kotanyi, si decorezi cu trandafiri din morcovi.



Cu un pahar de vin alb au mers de minune!



Ascutitoarea de morcov face parte din premiul in valoare de 100 ron, castigat pe decorix.ro la concursul Conserve de toamna, unde am participat cu reteta Castraveti cu ardei iuti.

luni, 29 noiembrie 2010

Friptura de iepure cu cimbru si migdale

Made by Liana







O delicioasa friptura de iepure, dupa o reteta din revista Click Pofta Buna nr.3/2010. Atat de buna, incat nu a ramas nimic in farfurie...la fel ca si data trecuta cand am facut Iepure in sos de vin.

Pregatire:50 min.
Prajire:10 min.
Fierbere:15 min.
Coacere:30 min.

Dificultate: medie.

Ingrediente:

un iepure (1,5 kg,
praf de nucsoara,
o capatana de usturoi,
5 cartofi,
o ceapa,
2 frunze de dafin,
400g rosii,
4 linguri de ulei de masline,
50 ml vin alb sec,
100 ml supa de legume,
4 linguri fulgi de migdale,
1 crenguta de cimbru,
sare,
piper alb.

1.Cureti carnea de iepure de pielite, o speli bine si usuci bucatile transate cu prosoape de hartie. Condimentezi cu sare, piper alb si nucsoara dupa gust.



2. Usturoiul il cureti si il toci marunt.Cartofii fara coaja ii fierbi pe jumatate in apa cu sare si ii lasi la cald. Daca sunt mai mari, ii tai pe jumatate.

3.Rosiile le crestezi putin in cruce deasupra si le pui la fiert in apa cu sare pt.5 minute. Le scoti, le cureti de coaja, le tai cuburi si toci patrunjelul marunt. Ufff, bine ca am scapat, am avut Cirio...

4. Pui uleiul la incins si prajesti pulpele de iepure. Le scoti, le lasi la cald si sfarami frunzele de dafin. In uleiul ramas calesti ceapa tocata julien si usturoiul.

5. Adaugi peste ceapa rosiile,




dafinul, patrunjelul, vinul si supa. Lasi pe foc pana scade putin zeama si treci totul prin strecuratoare. Pui artofii intr-un vas termorezistent, asezi carnea de iepure, sosul de rosii, cimbrul-eu am folosit uscat- si presari deasupra fulgii de migdale.



Introduci vasul in cuptorul incins pentru 30 de minute.

Apoi servesti cu un pahar de vin alb.



Pozele sunt facute noaptea, so...pana ziua nu a mai ramas mare lucru, deci era musai sa le fac atunci.

duminică, 28 noiembrie 2010

"Arici" veseli

Made by Liana





Adica oua umplute cu crema de branza, dupa o idee din revista Click Pofta buna nr.3/2010. Tot de aici am facut si Ouale umplute cu somon, dar de Pasti. Acum, a doua oara in acest an, am mai facut o data oua umplute, dar mi-am zis sa le umplu cu ce aveam eu prin frigider, adica multa branza, smantana si cascaval.


Pregatire: 20 min.
Dificultate: mica

Ingrediente:

6 oua,
o cutie crema de branza Apetito(130g),
cascaval de vaca,
telemea de oaie.
smantana,
o ridiche,
ceapa verde.

Mod de preparare:

Ouale se pun la fiert in apa cu sare, apoi dupa 15 minute se pun in apa rece ca sa se decojeasca mai usor.
Cureti ouale de coaja, le tai in jumatate pe orizontala si scoti cu grija galbenusurile, fara sa se rupa albusurile.

Crema de branza se amesteca cu galbenusurile si cascavalul rase pe razatoarea mica,telemeua de oaie si se adauga smantana- cateva lingurite, pana cand compozitia devine suficient de pufoasa.
Nu stiu cantitatile exacte, ca am pus dupe ochi...si gust...crema de branza fiind putina, am pus mai mult din celelalte...



Umpli albusurile cu compozitia preparata, asezi ouale umplute pe un platou tapetat cu frunze de salata verde-eu n-am avut, dar am folosit frunze de ridiche-si ardei gras rosu-eu am folosit felii de ridiche.

Decorezi fiecare ou cu frunze de ceapa verde, imitand tepii de arici.
Aici o fo'cam chinuiala, ca mi se blegea frunza de ceapa autohtona- bune ar fi fost cozile de ceapa chivas-da'de unde??



Insufletesti aricii cu cubulete de ardei gras rosu sau ridiche pentru ochi si o bucatica de ceapa verde pentru nas.



Aricii astia inofensivi au fost mancati repede. Prea repede...

vineri, 26 noiembrie 2010

Cartoful



Cartoful  este cea mai iubita leguma de catre romani, este cunoscut drept leguma saracului, in timp ce unii il acuza ca ar fi dusmanul siluetei, care inlocuieste de multe ori carnea, din pacate.
Solanum tuberosum, in limba latina, este o planta erbacee perena cu inaltimea in jur de 60 cm cu flori albe sau alb-violacee si radacini tuberizate Originari din America de Sud, cartofii au ajuns in Europa in secolul al XVI-lea, prima data in Spania, apoi in Anglia.

Cartoful –aliment de baza

Tot ce tebuie sa stiti este ca aceasta leguma, devenita aliment de baza, nu e foarte periculoasa pentru silueta daca nu e consumata in cantitati mari, in combinatii neprietenoase, cu paine ori sub forma de cartofi prajiti.

Cartofi cu mustar



De fapt, cartoful este o legume universala, foarte digestibil si hranitor, fiind folosita la salate, ciorbe, tocanite, placinte, prajituri, ba chiar si vin.
Un cartof mijlociu, camde 100g contine 77g apa, 19g zaharuri-amidon, 2g protide, saruri minerale, mai ales potasiu, fier, iod, hidrati de carbon si vitamine, el furnizand aproximativ 86 de calorii.
Cartofii cand sunt fierti sau raciti, amidonul se transforma prin retrogradare intr-o forma glucidica rezistenta, asemanatoare fibrelor alimentare benefice, stimuland totodata cresterea ratei metabolismului bazal cu circa 20% .Ca regula, ei se consuma fara grasimi si doar cu alte legume.
In criza de timp in bucatarie cel mai repede fel de mancare se pregateste cu cartofi.
Deoarece este extreme de spornic, e iubit la scara mondiala, de mai toti locuitorii tarilor unde a fost aclimatizat. Pe primul loc in topul preferintelor exceleaza cartofii prajiti, urmati de piure, cartofi la cuptor, tocanita de cartofi, musacaua de cartofi sau o ciorba delicioasa de cartofi cu smantana si carnati.
Daca pe vremuri bunica pregatea o tocanita de cartofi, iar mama cea mai buna salata de boeuf, noi ne-am schimbat gusturile, folosind cartoful in retete simandicoase si pretentioase.

Soiuri de cartofi

Chiar daca sunt peste 1000 de soiuri de cartofi, putem vorbi doar despre doua sortimente in ceea ce priveste structura tuberculilor: exista cartofi cu miezul sfaramicios, afanat, de obicei de culoare mai deschisa. Acestia sunt cartofii albi,




potriviti pentru piureuri, creme, sufleuri si budinci. Am intalnit si un soi de cartofi negri sau mov,




cu miezul foarte alb aproape translucid, foarte bun pentru piureuri.
Exista cartofi cu tuberculi tari, de obicei de culoare mai galbuie, uneori rosiatica. Acestia sunt cartofii rosii,




mai bogati in zaharuri si se folosesc cel mai adesea la prepararea prin prajire, la prepararea catofilor “nature” sau umpluti.
Mai sunt si cartofii dulci, care provin din America Centrala si care au miezul galben inchis sau portocaliu (in majoritatea cazurilor), forma fiind ceva mai mare decat a cartofului clasic, unele specii avand chiar o forma lunguiata.

Cum se pastreaza cartofii

Pentru sezonul rece, cartofii recoltati se pastreaza in incaperi uscate, bine aerisite, la o temperatura de 8-10 grade Celsius. Este bines a fie tinuti la intuneric, feriti de lumina, pentru a impiedica incoltirea si producerea unei substante nocive, numita solanina.
Cartofii nu se pastreaza in saci de plastic, ci in plase speciale sau in ladite din lemn.
Pentru a evita incoltirea se presara cu cenusa si se acopera cu ziare. In acelasi scop, se pun cartofii pe straturi de feriga de padure si printre ei se pun cateva mere sanatoase.
Daca au incoltit, li se rup mugurii si se curata intr-un strat mai gros, pentru ca solanina se depoziteaza imediat sub coaja. Pentru a inlatura efectele solaninei, se poate adauga 1 lingurita de otet in apa in care fierb cartofii.
Solanina este prezenta si in tulpinile, frunzele si fructele cartofilor, de aceea acestea nu vor fi folosite niciodata in alimentatia oamenilor si vor fi fierte mai intai.

Tocanita de ied cu cartofi noi



Cartoful-leac traditional

Cartofii sunt folositi de multa vreme in medicina populara pentru tratarea diverselor afectiuni.
Iata doar cateva dintre retetele care si-au dovedit rezultatele in timp:
*Sucul de cartofi este bun pentru ulcer gastric si duodenal, diabet, obezitate, reumatism, litiaza biliara, dureri de cap cornice, insomnii etc.
Se administreaza 50 ml de trei ori pe zi, inainte de mesele principale. Se consuma foarte proaspat. Cura se tine timp de o luna. Diabeticii trevbuie sa urmeze tratamntul timp de zece zile in fiecare luna.
*Pentru alungarea durerilor de cap, se aplica pe frunte si pe ceafa cataplasme cu cartofi rasi, legate cu o panza.
*Masca din cartofi cruzi rasi marunt, aplicata pe obraz timp de 15 minute, reda supletea pielii si atenueaza ridurile.
*Salata din cartofi fierti stropiti cu ulei de nuci este un leac traditional francez pentru inlatuarea viermilor intestinali in cazul copiilor. Aceasta salata trebuie consumata cateva seri la rand.

Rulada aurie



Igiena cartofului

Vara, bacteriile rele precum Salmonella se simt mai bine ca oricand, atacandu-ne cu forta sporita. Cartofii sunt si ei foarte sensibili.Spalati superficial, aduc musafiri nepoftiti. De aceea, pentru ca oricum nu ii mananci cruzi, spala cartofii foarte bine inainte de a-i pune in opera.
Ca sa fii sigura ca i-ai curatat cum trebuie, spala-i cu apa calduta chiar inainte de a indeparta coaja si inca o data dupa ce-i cureti, asta ca sa eviti toxiinfectia alimentara.

Trucuri cu cartofi

*Cand fierbeti cartofii pentru piure, adaugati in oala doi catei de usturoi si 1 ceapa, pe care le elimini dupa fierbere, inainte de presarea cartofilor. Piureul va avea un gust mai bun.
*Cartofii se pun la fiert in apa rece.
*Cartofii curatati nu se tin mult timp in apa, pentru ca isi pierd vitaminele si mineralele.
*Cartofii noi se tin 5 minute in apa cu sare pentru a putea fi curatati mai usor.
*Oglinzile, geamurile, tablourile de panza se curat foarte usor cu felii de cartofi cruzi.
*In apa in care au fiert cartofii curatati de coaja se pot pune obiectele de argint, pentru a le curate mai usor si a le reda stralucirea.



Bibliografie:
Femeia de azi, Sucuri vindecatoare, 100% naturale, nr.39/2010;
Femeia de azi, Alunga durerea de cap, nr.37/2010;
Femeia de azi, Suplimentul Abc-ul alimentelor fara caorii, nr.34/2010;
Femeia de azi, Alimente care te pun la pamant, nr.28/2010;
Click pentru femei, Leacuri-minune impotriva bolilor de vara, nr.33/2010;
Bucataria de azi, Cartofii, retete vechi si innoite, nr.9/2010;
Bucataria pentru toti, Planta de leac-Cartofii, nr.5/2010.

miercuri, 24 noiembrie 2010

Cosuletul brutarului

Made by Liana









Am avut multa branza de oaie, deloc saraca, si m-am gandit ca ar fi cazul sa fac ceva de rontait: covrigei, cornulete si grisine.
Din acest aluat am facut si Inimioarele cu chimen, dar acum am pus 250g telemea de oaie si 50 de cascaval de vaca.

Ingrediente:

500g faina,
un pliculet de drojdie de la Dr. Oetker,
250 g margarina,
250 g telemea de oaie,
50g cascaval de vaca,
1 ou,
1 lg de sare-daca nu e branza prea sarata,
chimen.

Pt. uns: 1 ou.

Se cerne faina si se amesteca cu drojdia.
Se adauga margarina taiata marunt, tinuta la tempratura camerei, oul, telemeaua si cascavalul dat pe razatoarea mare.
Se amesteca toate si se face un aluat care se lasa 30 de minute sa se odihneasca la loc cald (pe aragaz, cu cuptorul pornit la minim).




Se imparte aluatul in trei, se intinde prima foaie si se decupeaza covrigei.



Din a doua foaie am facut cornulete.



Iar din a treia am facut cosuletul-montat pe un vas mic de yena, uns cu margarina si tapetat cu folie de aluminiu,



iar din ce mi-a mai ramas, grisine.




Se pun in tava cu hartia de copt, se bate oul bine si se pensuleaza toate produsele de panificatie ;-)
Se presara chimen sau alte seminte ce va plac: susan, mac sau chiar cascaval ras.





Se rontaie pana la ultima!!

marți, 23 noiembrie 2010

"Tort" de salata cu rodie

Made by Liana







O salata excelenta dupa o idee din revista Femeia de azi. N-am mai incercat niciodata asa ceva, nici cu sfecla, nici cu rodie, dar rezultatul a fost extraordinar de gustos. V-o recomand cu caldura!


Ingrediente:

4 cartofi,
300g mortadella,
2 rodii,
200g sfecla,
1 morcov,
un sfert de telina,
1 pastarnac,
1 patrunjel,
salata verde,
maioneza,
sare,
piper.

Mod de preparare:

Cartofii se spala, se curata si se pun la fiert in apa cu sare.
Separat se fierb radacinoasele, dupa ce au fost spalate si curatate.

Dupa ce au fiert toate legumele, se lasa la racit si se taie cubulete.

Eu sfecla am avut la borcan gata taiata cubulete, asa ca doar am lasat vreo 200g la scurs.

Mortadella am taiat-o bucatele- se poate folosi si piept de pui sau sunca slaba.



Se amesteca toate ingredientele cu maioneza si se condimenteaza- eu am folosit rasnita cu verdeturi italiene de la Kotanyi.



Se curata rodia si i se scot samburii. Cu ocazia asta am reusit sa-mi inrosesc peretii proaspat vopsiti din bucatarie...;-((

Pe un platou se aranjeaza frunze de salata, spalate si sterse, se aseaza un pahar cu gura in jos si in jurul lui se pune compozitia salatei.



Se orneaza cu samburii de rodie si sfecla.

Cand "tortul" e gata construit se scoate cu grija paharul.


De fapt, ar fi trebuit doar cu rodie ornat, dar nu am avut decat una, desi ar fi fost necesare doua, dar m-am descurcat cu sfecla rosie.



Am ornat cu fasiute de salata verde.



A fost delicioasa, ne-a placut foarte mult!

luni, 22 noiembrie 2010

Tort cu miere si smantana

Made by Liana







Am avut vreo doua galetuse de smantana de la soacra-mea din Cluj, o smantana grasa si tare ca untul si am avut proasta ispiratie sa fac un tort cu smantana...care s-a facut unt ;-((( si nici decorul nu mi-a iesit cum trebuie...dar am zis sa va impartasesc si esecul meu, pt. ca nu sunt as, nici chef, nici bucatar-patiser cu diploma...mai am multe de invatat, de fapt, invat in fiecare zi. Plus de asta, invatam din propriile greseli, nu-i asa?

Ingrediente:

Pt.blat:

3 oua,
200 g zahar,
2 linguri miere,
1 lingurita bicarbonat,
350 g faina.



Pt.crema:

800g smantana 26% grasime,
200g zahar,
2 pliculete de intaritor de frisca.

Pt.decor:
50g ciocolata amaruie



Ouale se bat impreuna cu zaharul, mierea si un praf de sare.
Se pune vasul pe foc la baine-marie si se fierbe pana la dizolvarea completa a zaharului, amestecand continuu. Se adauga bicarbonatul. Compozitia se va umfla considerabil, devenind ca o spuma.



Intr-un alt vas punem faina, apoi turnam putin cate putin compozitia de oua, amestecand continuu cu lingura. Trebuie sa obtinem o compozitie vascoasa, putin mai groasa decat cea de chec. Daca e prea fluida, se mai adauga faina.

Intr-o tava rotunda de tort tapetata cu hartie de copt, punem aluatul intinzandu-l cu mainile bine infainate.



Se da tava la cuptor, la foc mare, pana se rumeneste (in jur de 10-15 minute).

Se lasa la racit, se scutura bine de faina cu ajutorul unei pensule si se taie in 2.

Crema:
Smantana rece se mixeaza pana incepe sa faca basicute la suprafata. Problema mea a fost ca smantana a fost foarte grasa, astfel incat s-a facut unt, in loc de frisca...



Se adauga zaharul si se mixeaza pana se intareste. Se poate adauga si un intaritor de frisca.Eu am pus doua.

Pt.decor am topit ciocolata cu putin unt si am turnat-o intr-o forma de frunzulite.
Frunza cea mare si adevarata am spalat-o cu buretele si detergent de vase, am sters-o cu un prosop de hartie si am turnat ciocolata peste ea, acoperind-o.



Le-am bagat la congelator pentru jumatate de ora.
Din pacate, nu am putut sa extrag foarte bine frunza, s-a mai rupt si a fost un fiasco...la fel ca si crema...un esec tortul asta...:-(

In tava de tort se pune primul blat, 3/4 din crema, cel de-al 2-lea blat si se acopera cu restul de crema. Se lasa la frigider peste noapte, dupa care se acopera cu frunzulitele de ciocolata si se portioneaza.

Eu l-am facut noaptea, dar a doua zi tot noaptea m-a prins cu decoratul si de aceea pozele sunt intunecate, deci naspa...



si o feliutza...



Sursa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.