Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

marți, 23 februarie 2016

Caransebeșenii au fost condamnați la poezie vie

 Foto Liana Toma

Sub genericul „Poezia vie”, sâmbătă, 20 februarie, municipiul Caransebeş a găzduit în Aula 1 Decembrie 1918 a Primăriei, o amplă manifestare culturală, la care au participat mai multe grupuri literare din țară. Atunci i-am condamnat pe toți la poezie!- ar fi putut spune cineva din afară numărând șaisprezece bărbați, dintre care doispreze poeți, așezați la întinsă masă a literaturii.

  Cornel Ungureanu a fost invitatul de onoare la această sărbătoare a poeziei vii,  preşedintele Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România a învăţat, în tinereţe, la Liceul „Traian Doda” din Caransebeș.

 Foto Liana Toma

 Prezentarea cenaclurilor participante a început cu gruparea „Virgil Birou”, de la Anina, făcută de Mihai Chiper. Din creaţia proprie, poetul Ion Răşinaru, membru al cenaclului înfiinţat în anul 1958, a recitat o poezie.

Fiind o zi specială care va rămâne întipărită în memoria celor prezenți, dar și în ziarele vremii,  primarul Marcel Vela și-a intrat în atribuții și  i-a înmânat profesoarei Eleonora Bunea Diploma de „Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş”.

Foto Reper24.ro

 Cunoscutul istoric și poet Constantin Brătescu, membru al Cenaclului „Sorin Titel” din Caransebeş, a citit câteva poeme din volumul lansat anul trecut, Solilocvii.

,,Ultima gară" pentru Iosif Caraiman este recentul volumul de versuri pe care autorul nu ar fi vrut să-l scrie.

 Foto Liana Toma

  Cornel Ungureanu, cel care a vorbit primul despre cartea lui Caraiman, a declarat că scrie o poezie testamentară și că ,, a trăi lângă Caraiman înseamnă a trăi o istorie românească. A ieși prin poezie din această istorie, înseamnă a fi solidar cu acest poet'' care este un poet ,,al trecerii și al sfântului'', un poet ''al nefericilor'', deoarece '' viața și scrisul său sunt dramatice''-a mărturisit Ilie Chelaru, scriitor şi redactor-şef al revistei „Orient latin” şi directorul Editurii „Eubeea” din Timişoara,  care i-a şi editat câteva cărţi, iar Ultima gară e rezultatul noilor încercări nefericite din viaţa sa.

Poetul Ion Oprişor, coordonatorul cenaclului literar ''Anotimpuri'' al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj Foto Adriana Weimer


a fost prezent pentru a-și lansa cartea ''Fereastra care nu mă știe'', alături de colegii lui, poeții Remus Valeriu Giorgioni, Mircea Anghel, Ionel Panait, Oniga Gheorghe și poeta Adriana Weimar care au recitat, pe rând,  câte o poezie din creația proprie.

 Asociația Culturală „Direcţia 9” din Bucureşti condusă de scriitorul Adrian Suciu a oferit publicului larg posibilitatea de a-și cunoaște pe viu poeții, deși a specificat că ''numai Dumnezeu știe să scrie și a scris o singură dată'': Ciprian Chirvasiu care și-a prezentat cartea „Nimeni, nimic, niciodată”, Valeriu D.G. Barbu ne-a oferit o ,,Ciocolată cu lămâie”, apoi s-a făcut  „Târziu, dar neînserat”, ne-a anunțat Marius Dumitrescu, și dintr-o dată  totul s-a făcut “!nfraRouge” de George Asztalos

 Foto Liana Toma

pentru că a intrat în scenă Profetul popular în


 Foto Liana Toma

persoana lui Adrian Suciu, acest ''șef de cuib''-cum l-a prezentat Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură George Suru din Caransebeș. Pe lângă marea bucurie de a fi prezent la Caransebeș, Adrian Suciu ne-a mărturisit că cine va mai veni vreodată aici, ar fi bine să-și uite acasă ficații și rinichii sau poate ar fi mai bine să scrie un Fals tratat despre alcool, deși ficatul nu este despre alcool.

  Cenaclul „Semenicul” din Reşiţa coordonat de Gheorghe Jurma a fost prezent prin poeții Costel Stancu


 care și-a prezentat cel mai recent volum ,,Risipitorul de hîrtie"-deși el este un risipitor de iubire, dar acest titlu și l-a adjudecat cu mulți ani în urmă George Țărnea, poetul Iacob Roman a vorbit despre ,,Persona non grata. Fals roman de versuri din vremuri de criză'', Nicolae Sârbu a avut parte de o ,,Căsnicie infernală'' pe care ne-a împărtășit-o cu drag nouă, celor prezenți, dar și celorlalți participanți din  Orașul cu poeți: Costel Simedrea și Ion Moșteoru.


 Fragmentele muzicale au fost asigurate de Dan Cardaș-chitară/voce, de Vasilica Ioana-voce,  de Vasile Gondoci-chitară/voce și de folkistul Raul Cârstea-chitară/voce, ultimul destăinuindu-ne Ca un fum de țigară, (e) sufletul.

 Foto Liana Toma

De la Primărie, poeții și participanţii s-au deplasat apoi la Casa de Cultură „George Suru”, unde, în Sala de cenaclu, a avut loc o prezentare de reviste literare, urmată de o dezbatere având ca subiect presa literară.


Manifestarea a fost organizată de Primăria municipiului Caransebeş, Casa de Cultură „George Suru” şi Asociaţia Culturală „Direcţia 9” din Bucureşti.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.