Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

luni, 2 februarie 2015

Tarta cu zucchini si ciabatta









Zucchini sau courgette sunt cei mai populari printre dovleceii de vara din America si Europa si au coaja verde inchis. Ei apartin familiei cucurbitaceelor sau cucurbita pepo. Este una dintre legumele sarace in calorii,  folosita in programele de reducere a greutatii si a colesterolului. Zucchini furnizeaza doar 17 calorii per 100g. Nu contine grasimi saturate sau colesterol. Coaja este o sursa buna de fibra dietara care ajuta la reducerea constipatiei si ofera protectie impotriva cancerului de colon. Zucchini sunt o foarte buna sursa de potasiu si un important electrolit intracelular; ajuta la reducerea presiunii sangelui si a pulsului prin contracararea efectelor sodiului.

Ciabatta este o paine alba italiana facuta din faină de grau si drojdie. Painea are o formă alungita, lata si plata, precum un papuc. Inca de la sfarsitul anilor 1990 a devenit populara in Europa si S.U.A., si este des folosita ca paine de sandwich.
Nu este limpede unde exact în Italia a fost produsă pentru prima data acest fel de paine, insa macar un sortiment de ciabatta poate fi gasit in fiecare regiune din Italia.  Ciabatta  variaza de la o paine cu coaja ferma si miez dens la o paine cu coaja mai crocantă si textura mai deschisa. Varianta cu miez aerat si pufos, care poate fi intalnită mai ales in Statele Unite, este facuta dintr-o cocă subtire ce de foarte multe ori necesita sa fie procesata in masini de framantat (malaxoare) si de o maia speciala.
Mai multe informatii aici.

Acum, ca ne-am familiarizat cu termenii de mai sus, pot sa va spun ca puteam sa o numesc simplu, pe romaneste: Tarta cu dovlecei si paine, dar nu as fi dat Cezarului, ce-i al Cezarului. Asadar, zucchini si ciabatta am folosit, deci doar zucchini si ciabatta trebuia sa scriu.
Reteta o am din revista Secretele bucatariei nr. 9/2014, cu unele mici modificari.

E o tarta foarte gustoasa si cred ca merge si cu paine alba, romaneasca si cu dovlecei cu coaja verde deschis, romanesti. Spor va doresc!

Portii: 10 felii
Preparare: 30'
Coacere: 30'


 Ingrediente:
4 oua,
200ml smantana,
1 paine ciabatta,
500g zucchini rasi(2-3buc.),
50g kaizer,
4 linguri ulei de masline,
100g cascaval ras,
2 linguri de busuioc uscat Kotanyi,
1 rosie/1ardei gras rosu,
1lg condimente 5 senses Traditionall Kotanyi,
sare si piper din rasnitele Kotanyi.

Mod de preparare:

1. Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tarta. Puteti sa ungeti hartia de copt cu putin ulei de masline, daca vreti, eu asa am facut ;-)

Se taie painea in cca 15-18 felii, feliile in jumatati si se aseaza frumos in centru si pe margini cate jumatate de felie cu taietura in jos. Se umplu golurile cu miez de paine.


Doar feliile de paine din centrul tartei le veti unge cu cate o lingurita de smantana-din cei 100ml ramasi- pe cele de pe margini, nu.


Dati tava cu paine 5 minute in cuptorul incins la 190 de grade C.

Kaizerul se taie dintisori si se trag intr-un wok fara grasime, pana isi lasa ei grasimea :P


apoi se pun zucchinii dati pe razatoarea mare si se calesc.

Se presara o lingura de condimente 5 Senses Traditionall Kotanyi care contine: sare de mare, usturoi, piper, cimbrisor, rosii uscate, chimen. 

Se lasa la racorit.
Se bat ouale cu 100ml smantana,  se rasneste sare si piper, dupa gust. Se adauga 2/3 din cantitatea de cascaval, pesmet si verdeata si se amesteca.


 Se amesteca zucchinii cu ouale si se toarna peste feliile de paine. Deasupra se aseaza felii de rosii sau fasii de ardei gras rosu, cum am facut eu ;-)


 Apasati putin feliile de ardei in compozitie, presarati cascaval si dati tava la cuptor.

 Se coace cca 30 de minute in cuptorul incalzit la 180 de grade C. In timpul coacerii se poate acoperi suprafata cu hartie de copt sau folie de aluminiu, ca sa nu se rumeneasca prea mult feliile.

Mie misiunea asta mi s-a parut imposibila, mai ales ca dupa 25 de minute a fost gata, -in revista scrie 40 de minute-deci n-am avut motive sa o acopar. Si nici feliile de ciabatta nu mi s-au parut arse.


Se serveste calduta sau rece, dar calduta cu felii de ciabatta crocanta, iar rece sau ma rog, reincalzita la microunde, cu felii de ciabatta moi. Varianta a doua ne-a placut mai mult ;-)


Se taie o  felie de tarta exact cu cate o felie de ciabatta si se presara cascaval dupa pofta inimii <3


Mmm, dovlecei pe paine, ce mai! ;-) Gustos, gustosi! :-)




3 comentarii :

  1. Excelenta reteta, Liana! Demna de retinut! O incerc si eu cu prima ocazie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce idee faina cu aranjamentul feliilor de paine! Iti fur ideea, multumesc! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. dementiale arome aveti acolo :D
    ador dovlecelul iar reteta cred ca incepe sa fie printre preferatele mele ::*

    RăspundețiȘtergere

A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.