Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

miercuri, 3 martie 2010

Musaca de cartofi si carnati afumati







Varianta greceasca a musacalei, care inseamna "servit rece" in limba araba,  este dealtfel și versiunea care s-a impus in gastronomie.
Traditional, musacaua este pregatita din straturi de carne tocata (sau maruntita cu cutitul) de miel sau orice alta carne rosie in alternanta cu felii de vânătă prăjită sau cartof, cu felii de tomate si sos alb. Ingredientele se pun intr-un vas adânc și larg, se coc in cuptor si  musacaua se servește in bucati mari, permitand sa se observe alternanta straturilor de legume si de carne.Ultimul strat este de fapt un sos bechamel sau un alt sos pe baza de ou si smantana care se lasa pana capata o culoare caramel – probabil sub influenta bucatariei gecesti de la inceputul secolului al XX-lea.
Mai multe informatii despre musaca si istoria ei, aici.
Aceasta reteta am invatat-o de la o colega de birou in primul meu an de casatorie, acu'mai bine de 18 ani! E o reteta usoara si usor de impresionat sotul sau musafirii!
Am mai facut musacaua si cu sunca, salam, carne macinata, dar niciodata nu a iesit atat de gustoasa ca cea cu carnati!
P.S. Cu aceasta reteta am castigat premiul III pe ardei-iute.ro, in vara lui 2009, un voucher in valoare de 50 de ron pentru cumparaturi de pe un site de lenjerie.
P.P.S. Reteta initiala am preparat-o si fotografiat-o in 2009, am publicat-o in 2010 pe blog. Azi, 19.02.2015, am refacut atat reteta, cat si fotografiile ;-)


Ingrediente:
6 cartofi
4 oua fierte,
300g carnati de casa afumati,
50g kaizer,
200g telemea de vaca,
200g cascaval.

Pentru sos :
2 oua crude
200ml smantana,
sare si piper din rasnitele Kotanyi,
1 lingura condimente pentru cartofi Kotanyi, Nouvelle Cuisine.

Mod de preparare:

Se fierb 4 oua intr-un vas cu  apa  timp de 10 minute. Dupa primul clocot, dam focul la minim ca sa nu crape coaja. Se lasa in apa rece ca sa se decojeasca mai bine si mai repede.

Cartofii se spala si se fierb in coaja intr-un vas cu apa. Dupa ce au fiert, se arunca apa de pe ei si se lasa la racit, apoi se decojesc.

Se taie carnatii felii, mai pe de-a latul ca sa fie felia mai lunga si se trag putin in tigaie, alaturi de kaizerul taiat dintisori.

Se pregateste un vas pentru cuptor si se unge cu unt.

Se aseaza primul strat de cartofi (exact doi cartofi am folosit), deci taiati cartofii rondele si asezati-le cu grija pe fundul vasului, putin suprapuse, iar peste ei asezati un strat de carnati afumati



Apoi feliati doua oua fierte si acoperiti feliile de carnati


care vor fi acoperite cu telemea si cascaval ras.






Urmeaza inca un rand, al doilea, de cartofi, carnati, oua fierte si telemea si cascaval si in sfarsit, al treilea si ultimul rand de cartofi.


Sosul de oua si smantana:
Cele doua oua crude se bat cu o furculita ca pentru omleta, se adauga smantana, dar merge si un iaurt gras, grecesc, se amesteca cu condimente pentru cartofi Nouvelle Cuisine, de la Kotanyi



Turnati sosul peste cartofi si trageti putin cu furculita compozitia spre interior ca sa patrunda sosul mai bine.


Introduceti vasul in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Cand musacaua prinde o crusta aurie, e gata (cca 30-45 minute).


 Deoarece carnatii sunt afumati, nu e nevoie sa condimentati fiecare rand, doar sarati putin cartofii, ajunge daca veti condimenta sosul, fiindca savoarea carnatilor va trece prin fiecare ingredient!

Mustaciosii iubesc musacaua <3


Acesta e un fel principal de mancare si se serveste cu castraveciori murati.





Credeti-ma pe cuvant si preparati-o si voi!
Pofta mare!

2 comentarii :

  1. Olá flor querida!
    Essa ótima receita só teria dado para participar do nosso primeiro alquimia que foi batata e queijo, o dois ingredientes dessa semana são: berinjela e tomate. Se você tiver alguma receita pronta, até mesmo já postada ou ainda por postar que contenha berinjela e tomate é só me avisar que postou até domingo ao meio-dia (09/05/10). Terei todo gosto em acrescentar sua receita ao nosso passatempo, ok?

    Aguardo você, se não essa semana mas pelo menos na próxima, certo?

    Beijão

    RăspundețiȘtergere
  2. Ok, obrigada. Eu vou fazer outra receita.
    Beijinos

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.