Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Zbor de fluturi

Made by Liana



Pe 27 iunie 2009 fiul meu cu parul de aur, Tudor, a implinit 1 an. M-am gandit sa-i fac un super tort, astfel incat mi-am luat inima in dinti si i l-am facut.


Ingrediente:
* pt un blat :
* 4 oua
* o cana de zahar
* o cana de faina
* un plic de praf de copt
* 50 ml apa
* 50 ml ulei
* esenta de vanilie
* coaja de lamaie( eu am pus de portocala!)

Pt. crema :
* un plic de crema de vanilie
* 250 ml lapte
* Pasta din lapte praf :
* 125 gr zahar tos
* 100 ml apa
* 250g lapte praf
* 5 picaturi de ulei

Pt. frisca :
* un plic de frisca de la Dr. Oetker
* 150 ml lapte rece




Pregătire:
Se fierbe apa si zaharul pana se topeste zaharul si se obtine un sirop. Se bat albusurile spuma, cat de tare, apoi se aduga in fir subtire siropul. Separat se freaca galbenusurile cu uleiul. Peste albusuri se pun galbenusurile, vanilia, praful de copt stins in putin lapte caldut, faina in ploaie si coaja de portocala.

Sigur ca eu am avut nevoie de dublul cantitatilor prezentate, deoarece am facut 2 blaturi de tort, dupa reteta lui Teo http://gospodini.blogspot.com/2007/11/blat-pentru-tort.html un blat in tava de prajituri-dreptunghiular si unul in tava rotunda de tort- cu mentiunea ca praful de copt nu l-am stins in otet, ci in lapte caldut. Nu am sa mai postez poze cu prepararea blatului, caci o sa le vedeti pe linkul indicat mai sus.

Crema de vanilie pe care am pus-o peste cirese a fost dintr-un plic dr.Oetker, am adaugat 250 ml de lapte, l-am amestecat cu praful si gata crema!

Pasta din lapte praf: Zaharul se fierbe cu apa cateva minute 8-10, apoi se lasa la racit si se adauga laptele praf si uleiul si se framanta bine. Adaugati mai mult lapte praf si mai mult ulei ca sa o puteti modela, iar la sfarsit adaugati colorant alimentar. Intindeti pasta intre doua folii cu sucitorul si decupati.
Eu nu am lasat sa se raceasca de tot siropul si am adaugat laptele praf lingurita cu lingurita, pana s-a intarit sufiecient ca sa-l pot framanta.
Pasta am facut-o dupa reteta Laurei Sava, cu mentiunea ca am pus aproape un pachet de lapte praf de 250 gr, nu 100g, si chiar Laura spunea ca intra f.mult pana cand se intareste si devine ca o coca buna de modelat. Mi-a iesit din prima, contrar celor spuse de majoritatea ca nu le iese, ca s-a intarit f.tare ca au aruncat-o...o fi norocul incepatorului? Tot Laura Sava m-a inspirat cu fluturasii http://savalaura.blogspot.com/2007/09/butterfly-cupcakes.html (tot aici o sa vedeti si reteta pt pasta de lapte praf si cu tortul fluture http://savalaura.blogspot.com/2007/05/tort-fluture.html si de-aici am pornit la drum...

Dupa ce mi s-au racit blaturile le-am taiat si le-am acoperit cu cirese.



Am pus putine, pt ca mi-era frica sa nu se lasa blaturile sub greutatea lor!

Peste cirese am pus crema de vanilie gata preparata.




Apoi am imbracat blaturile intr-un strat subtire de frisca (sau unt, daca vreti) asa cum am invatat de la Lissa http://torturilelissei.blogspot.com/2009/05/tort-floare-de-primavara.html



Gata preparate blaturile, le-am pus in frigider si m-am apucat de pasta. Am gasit la Real doar colorant galben si rosu,



dar m-am descurcat. Pentru cele doua blaturi am facut doua compozitii de pasta din lapte praf, deci am dublat ingredientele.

Prima compozitie s-a dus pe blatul dreptunghiular, pe fluturasi si pe floricele.

Dupa ce-am modelat pasta si am intins-o cu sucitorul, am pus-o peste blatul dreptunghiular si am vopsit-o cu esenta de fistic.



Zici ca e colorant, atat de puternica e culoarea, dar nu e. Am vrut ca fluturele sa stea pe o floare in iarba, dar pana la urma a stat pe iarba printre flori...:-) Ce-a de-a doua compozitie am folosit-o pt blatul rotund si pt marginile celor doua blaturi, precum si la invelitul bananei si celor doua scobitori.

Da, corpul fluturelui l-am facut dintr-o banana pe care am vrut sa o trag in ciocolata, dar...eu daca am ciocolata, o mananc,nu o las...asa ca am imbracat-o frumos in pasta



si ma tot gandeam cu ce sa o innegresc sa o mai inchid la culoare pt ca am amestecat o bucata de pasta roz cu una galbena si am obtinut portocaliu...am dat cu esenta de fistic si-am mai inverzit-o putin, dar nu mi-a placut, apoi am gasit mac si am presarat mac din belsug! Ochii i-au fost doua stafide, antenele din doua scobitori si trupul fluturelui a fost gata.

Din pacate, blatul rotund trebuia intors, adica dupa ce l-am taiat in doua, trebuia sa intorc bucatile cu partea taiata la exterior...eu le-am lasat asa...data viitoare, promit, o sa le fac cum trebuie! Am pus frumos cele doua bucati din tortul rotund deasupra blatului dreptunghiular, asta dupa ce le-am imbracat in pasta,




am pus corpul fluturelui, apoi fluturasii




si floricelele



si gata!




Si o sectiune delicioasa:





Eu zic ca pt prima data, a fost reusit! O fi norocul incepatorului? Oricum am fost tare mandra de tortul meu pt copilul meu de aur, Tudor! Le multumesc frumos lui Teo, Lissei si Laurei Sava pt blogurile, retetele, sfaturile lor mi-au fost de mare ajutor, mi-au folosit si am invatat foarte multe lucruri. Daca nu erau ele, cred ca nici acest tort nu era.

Multumesc fetelor, sunteti minunate!

Cu acest tort am castigat titlul de Super Bucatar pe ardei-iute.ro, premiul I in luna iulie 2009 si am primit o masina de inghetata DeLonghi si un cutit de inox Kotanyi.


Am mai castigat si locul III la un concurs organizat pe blogul lui Teo, ce a avut ca tematica "fluturii", in toamna lui 2009.

4 comentarii :

  1. Tortul lui "Tudoica", ingerasul mic la 1 an:)).A avut un aspect foarte frumos dar a si fost f bun...din cate imi amintesc:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci, Cori!
    Am muncit o zi intreaga la el, am pus mult suflet si am vrut sa iasa perfect...sau macar spectaculos...vreau ca Tudor sa stie ca tortul lui de 1 an i l-a facut mami!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pe tru tort! Dupa cite vezi, am venit sa-l vad. Munca multa dar ai avut pentru cine sa-l faci. Foarte frumos! o zi buna! Cami

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc frumos, Cami! Copiii nostri merita totul, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.