Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

duminică, 29 august 2010

Minitarte cu legume

Made by Liana





Am o revista veche, Secretele bucatariei-Ioana, si acolo am vazut aceasta reteta.

Preparare: cca 45 min.
Racire cca 30 min.
Coacere 30 min.
Calorii cca 370/bucata

Ingrediente pt. 10 bucati:

Blat:

250g faina,
sare,
125g unt,
1 ou,
2-3 linguri de lapte.



Umplutura:

2 morcovi,
1 dovlecel,
125g telina,
1/2 legatura de ceapa verde,
sare,
4 oua,
200 ml smantana,
200g cascaval ras,
piper,
nucsoara,
masline.

1. Se amesteca faina cu 1 praf de sare. Se framanta rapid un aluat din faina, bucatele de unt rece, 1 ou si lapte. Se face o bila de aluat



si se infasoara in folie; se lasa la rece timp de cca 30 min.

2. Se curata legumele.
Morcovii, dovleceii si telina se taie cubulete. Ceapa verde se tai rondele.



Legumele se oparesc cca 3 min. in apa cu sare.



Se trec prin jet de apa rece si se lasa sa se scurga.

3. Cuptorul se incinge la 200 grade C. Se intinde o foaie de aluat pe planseta tapetata cu faina; se taie 10 cerculete care se asaza in 10 forme mici de tarta-sau se pune o forma cu gura in jos pe aluat si astfel cerculetul obtinut se pune in forma, procedandu-se la fel pana se termina aluatul.
Eu am doar 8 forme de minitarte, astfel ca am pus intr-o alta forma mica aluatul ramas.



Se indeparteaza resturile de aluat de pe margini. Se inteapa blaturile in cateva locuri cu o furculita.

4. Ouale se bat cu smantana si cascaval. Se adauga sare, piper si nucsoara. Se dezoseaza maslinele, apoi se taie bucati.

5. Legumele se repartizeaza in forme si se toarna deasupra compozitia de oua si smantana. Se pun maslinele peste compozitia de oua.




Tartele se coc la cuptor cca 30 min.



Am decorat cu fasii de ceapa verde.

miercuri, 25 august 2010

Salata de pastai cu maioneza si usturoi

Made by Liana





Tot din revista Libertatea Retete am preluat aceasta aromata salata de fasole verde...de fapt, galbena...aperitiv de pastai cu maioneza si usturoi.

Portii: 4
Preparare: 20 min.

Ingrediente:

500g pastai galbene,
2 oua,
o lamaie,
7-8 catei de usuturoi,
ulei de floarea-soarelui.

Mod de preparare:

1. Pastaile se spala in 3-4 ape, abia apoi se taie in sectiuni de doua degete, pentru a fi mai usor de servit.
Se pun la fiert pentru 10-15 minute in apa cu sare si cu o jumatate de lamaie taiata in bucati mari. Timpul de fierbere este direct proportional cu varsta legumelor, insa, la final, ele trebuie sa fie fierte de tot. Se clatesc sub jet de apa rece si se lasa la scurs si la racit.

2. Separat, dintr-un galbenus crud si unul fiert se face o maioneza usoara cu multa zeama de lamaie- din pacate acest preparat nu poate fi facut cu maioneza din comert.

3. La final, se mai adauga si usturoiul bine pisat si se amesteca un pic cu un strop de ulei. Se adauga pastaile racite.

Am decorat cu fasii de ceapa verde si ardei capia rosu.




Se serveste rece, pe paine prajita de casa.

joi, 19 august 2010

Piept de curcan picant cu orez si curry

Made by Liana




Curcan, curcan, curcan...Traiasca curcanu'!!!Si tata, ca l-a crescut si l-a indopat cum trebuie ;-)
Dupa o reteta din rev. Libertatea Retete, Medalioane picante, am facut acest fel de mancare, dar i-am schimbat titlul.
Pai, "medalion" se numeste o felie de carne intreaga, nu fasii de carne ca in reteta de fata.
De cele mai multe ori revistele gresesc denumirile preparatului, ba pt. ca traduc gresit, ba pt. ca redactorul ii da un titlu dupa cum il duce pe el capu'...
In orice caz, e o reteta delicioasa, ba, pardon, picanta si delicioasaaaa...

Portii: 2
250 calorii/portie
Preparare: 45 min.
Fierbere: 30 min.

Ingrediente:

150g orez integral,
500g piept de curcan,
3 linguri ulei de masline,
2 ardei grasi:1 rosu, 1 galben,
un ardei iute,
2 lingurite curry,
un fir de praz,
200 ml supa.



Mod de preparare:

1. Se fierbe orezul in apa cu sare. Cand este gata, se lasa deoparte acoperit.
Eu folosesc orez prefiert de la Kaufland(o cutie contine 4 pungi si costa 4 lei) ambalat in pungulite de 125g, iar acum am folosit doua pungi.

2. Carnea se spala, se curata de pielite si se taie felii, pe lat. Prazul se curata- eu n-am avut, asa ca am folosit o ceapa verde-se spala si se taie rondele.
Ardeii se curata, se spala si se taie fasii.

3. Intr-o tigaie incinsa-wok, a mea ;-)-se pune uleiul, apoi se pun legumele la calit, timp de 5 minute.



Se adauga si carnea, se presara curry si ardeiul iute-




eu am pus o lingura mare de ardei iuti tocati in otet- se amesteca, se acopera cu un capac si se lasa cateva minute sa se innabuse.
Se potriveste de gust cu sare si piper.
Se adauga si supa si se lasa sa fiarba, la foc mic, cam 10 minute.



4. Mancarea se serveste calda, pe pat de orez.



Se orneaza cu un fir de marar.

duminică, 15 august 2010

Inimioare cu migdale












Ah, de cand vreau sa fac inimioarele astea...cred ca au aparut de Dragobete in revista Click Pofta buna si de-atunci le-am pus gand rau.
Iata ca s-a ivit momentul potrivit, de Sfanta Maria sa postez aceste inimioare.
Le dedic cu drag Corinei Miriam care astazi isi sarbatoreste atat ziua de nastere, cat si ziua onomastica, si tuturor matusilor mele Marii, Mariane sau Marioare!
La multi ani cu mult drag!

Preparare: 20'
Coacere: 15'
Dificultate: medie

Ingrediente:

150g margarina/unt,
150g zahar pudra,
250g faina,
1/2 pahar nuci prajite si macinate,
1 ou si un galbenus,
4 linguri lapte,
1/2 pachet paf de copt,
un praf de sare,
150g migdale.

Preparare:

Freci spuma grasimea cu zaharul, adaugi oul intreg, galbenusul, laptele si sarea.



Amesteci faina cu praful de copt si o cerni de 2-3 ori,



apoi impreuna cu nucile le adaugi in compozitie



si framanti.

Daca aluatul iese prea moale, il dai la rece pana se intareste.

Eu l-am tinut peste noapte si tot n-am putut sa-l intind ca era ca o crema, astfel incat am fost nevoita sa mai adaug faina.

Intinzi o foaie de 7-8 mm si decupezi cu forma inimioarele.



Cu un cutit ascutit tai fiecare migdala in doua, apoi le pui pe inimioara si decupezi aluatul dupa migdala din partea dreapta.



Lasi o jumatate de migdala in stanga, in dreapta-locul gol, decupat- si coci la foc potrivit 10-15 minute, in tava presarata cu faina sau cu hartie de copt.



Si am gasit o frumoasa cutie aurie...doar pentru decor ;-)



Dupa ce s-au racit le-am pus intr-o cutie de tabla cu hartie de copt intre ele, ca sa se mai inmoaie.

O cutie de inimioare pentru voi toti!

miercuri, 11 august 2010

Tarta marmorata cu cirese

Made by Liana




Iar am primit branza dulce...si maica-mea si soacra-mea ma aprovizioneaza foarte des, deci tot timpul am treaba...ufff...las', bine ca are cine sa-mi dea ;-)
M-am gandit sa fac un tort cu branza, cand am dat peste reteta asta in rev. Libertatea Retete, asa ca l-am trimis pe ajutorul de bucatar in piata dupa cirese, si uite ce tarta marmorata cu cirese am facut ;-))

Portii: 10
Preparare: 30 min.
Asteptare: 30 min.
Coacere: 50 min.

Ingrediente pt. blat:

250g faina,
130g unt,
80g zahar,
1 ou.



Pentru crema:

4 oua,
70g zahar,
400g branza de vaci cremoasa,
200 ml smantana (20% grasime),
100 ml frisca,
2 linguri amidon,
250g cirese zdrobite.

Pentru ornat:

100 ml frisca,
cateva cirese.

Mod de preparare:

1.Se framanta un aluat din ingredientele pentru blat. Se infasoara in folie si e lasa la frigider 30 de minute.



2. Se intinde o foaie subtire si se pun in forma de tarta de 26 cm. Se pune deasupra o foaie de copt cu boabe de fasole pentru ingreunat si se coace circa 10 minute.
Eu am gaurit bine blatul cu o furculita si nu am mai pus boabe de fasole...



3. Se amesteca bine branza de vaci cu smantana, frisca si cu zaharul.

4. Se separa ouale. Galbenusurile se pun in compozitia de branza, iar albusurile se bat spuma cu un varf de sare, apoi se pun si ele. Amidonul se toarna in ploaie, dupa care se omogenizeaza.



5. Se asaza compozitia de branza pe blat si se niveleaza. Fructele se paseaza, se strecoara si se pun cu lingura peste branza.



Aici am gresit ca am strecurat pireul, am dat la o parte pielitele si am pus siropul in tarta si de aceea nu s-a marmorat...trebuia sa pun pielitele alea si siropul deoparte...data viitoare voi sti.

Se marmoreaza cu un betisor sau cu o furculita, trecand usor printre straturi. Se coace circa 40 de minute.

6. Se orneaza cu frisca si cu cirese.

sâmbătă, 7 august 2010

"Trandafirasi" cu branza dulce si sirop de zmeura

MADE BY LIANA











Am vazut aceasta reteta pe ardei-iute.ro preparata de Liliana Fedeles.
Ea le-a numit "Poale-n brau" si le-a facut cu branza sarata si cu marar.
Forma e aceeasi, de trandafiri, doar ca am injumatatit ingredientele, am facut cu branza dulce si stafide si am turnat din belsug sirop de zmeura.
Au fost deliciosi "trandafirasii" si ajutorul de bucatar mi-a zis sa-i fac si saptamana viitoare.

Portii:12 buc.

Ingrediente:

500g de făină,
30g drojdie,
25g zahăr,
5 ouă(2 pentru aluat,2 la umplutură,1 pentru uns)
150-200 ml lapte,
100g margarina Unirea,
1 lingură coaja de lămâie,
1 lingura coaja de portocala,
500g brânză proaspătă de vaci,
50g stafide,
sare.



Mod de preparare :

Se face o maia din drojdia desfacuta cu o lingura de zahar, 2-3 linguri de lapte si 1-2 linguri de faina. Se amesteca bine pana se formeaza o pasta.
Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul...eu am lasat o ora.

Intr-un vas se cerne faina, se presara o lingurita rasa de sare, 1-2 linguri de zahar, 2 oua mici, coaja de lamaie si portocala.



Se toarna maiaua peste toate aceste ingrediente şi se framanta bine, adaugand laptele si 50g margarina topita, lichida, pana se desprinde aluatul de pe mana.

Lasi la crescut intr-un vas pe care l-ai uns cu 25g margarina lichida, la loc caldut, acoperi bine, spui un "Doamne-ajuta!" si poti sa faci o cruce din aluat- chiar ajuta ;-)

Intre timp pregatesti umplutura de branza: amesteci branza dulce cu cele doua oua, zaharul, cam 200g si stafidele spalate si curatate de codite.



Pregatim tavile pe care le ungem cu cele 25g de margarina ramasa.

Dupa ce aluatul a crescut,



se împarte in 12 bucati egale.

Se intind cu sucitorul, se formează cercuri, se cresteaza in 5 laturi ca niste petale, se asează umplutura pe mijlocul cercului -cam doua linguri pline de branza, dar suprapuse si se ridica petalele peste umplutura dupa ce le-ati uns in prealabil cu ou batut. Astfel se formeaza placintele sub forma de trandafirasi.
Cred ca imaginile sunt indeajuns de graitoare.








Se asează trandafirasii in tavi, se mai lasa putin la crescut(15min), timp in care se ung cu ou batut.


Se coc la cuptor la foc potrivit pana se rumenesc.


Se mananca simple sau pudrate cu zahar.
Eu le-am mai imbogatit cu sirop de zmeura, facut de mine ;-)



Un "trandafiras" pentru Liliana si pentru voi!



Am participat in vara lui 2010 la un concurs gastronomic pe siteul avantaje.ro cu mai multe retete, vreo 10, printre care si aceasta. Am castigat mai multe produse si o tigaie wok.

A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.