Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

miercuri, 31 martie 2010

Friptura de ied in sos de vin

Made by Liana



Am primit cateva kg de iezisor de la soacra-mea...tot anul trecut...

Ingrediente:

2 pulpe de ied,
sare,
piper,
vegeta,
boia dulce,
2 lg sos de soya,
1 plic de condimente pt miel sau oaie,
2 lamai,
vin alb sau rose.

Pregătire:

Se spala bine carnea de ied, se indeparteaza pielitele si se lasa la macerat 4h in urmatorul bait: 2 lg sos de soya, 1 lg vegeta, 1 lg boia dulce, 2 lg condimente pt miel sau oaie, zeama de la 2 lamai.

Dupa ce s-au scurs cele 4h punem pulpitele de iedut intr-o tava cu ulei si presaram peste ele o ceapa taiata julien si cativa catei de usturoi.
Dupa 40 min. o stropim cu un pahar de vin rose (al meu a fost si sfintit!) si mai lasam 10 min.
Se dezoseaza pulpitele, se pun pe farfurie si se stropesc cu zeama din tava.

Garnitura se face din legume. Eu am ales castraveti verzi si morcovi cruzi taiati bastonase, pe care i-am legat cu o fundita de ceapa verde.





Am mai facut o salata turceasca-geagic- din castraveti rasi si rondele (care mi-au ramas de la barcutele din castraveti cu branza!) cu 3 catei de usturoi zdrobiti pe care i-am inecat in smantana. Am potrivit de sare si gata!

Pofta buna!

marți, 30 martie 2010

Oite printre ciupercute si oute

MADE BY LIANA




Fursecuri animate, hi,hi, hi...tot de anul trecut, ca n-am avut blog...amu'am!

Ingrediente:

* 400 g faina,
* 140 g zahar pudra,
* 140g nuca macinata,
* 2 lgurite de scortisoara,
* coaja de lamaie sau portocala,
* 300 g unt sau margarina,
* 2 oua,
* 1 pachet de zahar vanilat Bourbon sau 4 pl de zahar vanilat simplu.

Pt umplutura :

* 200 g gem de caise,
* 200 g nuttela.

Pt. glazura :

* 2 albusuri,
* 100g apa,
* 250 g zahar pudra,
* nuca de cocos,
* bomboane colorate,
* bomboane de ciocolata,
* esenta de fistic.






Pregătire:

1. Faina, zaharul, nuca macinata, scortisoara, zaharul vanilat si coaja de citrice se amesteca. Se adauga untul taiat cubulete si ouale si se framanta rapid cu mainile reci, se acopera cu o folie si se lasa la rece 30 de min.



2. Se imparte aluatul in 3 parti.

Lasam o bucata pe masa de lucru presarata cu faina, celelalte doua bucati le punem in frigider. Se intinde aluatul intr-o foaie de 3-4 mm si se taie cu o forma de ciupercuta - doar pt. asta am avut forma...

Pt. oua si oite, am taiat dintr-un carton subtire sabloanele, astfel am facut doua forme de oua, unul mai mare si unul mai mic,




iar pt. oite am desenat mai intai capul, apoi corpul in forma unui norisor pufos. Le-am decupat, le-am pus peste aluat si cu un cutit bont am taiat aluatul dupa forme.


Aici norisorii copti...


ciupercutele...




Din aluat am mai format cateva bilute reprezentand picioarele oitelor. Aveti grija cu piciorusele si capetele oitelor, se coc f.repede si se ard. Trebuie scoase mai repede. Fursecurile astfel decupate le-am asezat intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le-am bagat in cuptorul preincalzit pt 10 min. la 180 de grade.

3. Fursecurile se ung cu gem si cu nuttela si se unesc doua cate doua! Atentie: trebuie sa numarati cate ciupercute si oua faceti ca sa va iasa cu sot! :-)

4. Pt. glazura: se bat spuma tare cele doua albusuri. Pe foc se face un sirop din zahar si apa, care se toarna fierbinte peste spuma de albusuri, putin cate putin. Se lasa la racit.



Cand s-a racit, glazuram



norisorii, apoi presaram nuca de cocos, glazuram si capul oitelor si pe fata si pe spate ca sa se lipeasca de norisor. Eu am avut nuca de cocos rosie, astfel incat din ea am facut gura oitelor, iar ochisorii din bilute de ciocolata. Gata cu oitele!

Ciupercutele: dupa ce le-am glazurat le-am dat cu pensula inmuiata in esenta de fistic si le-am facut piciorusul verde.

Apoi am amestecat putina glazura cu suc de cirese si am faramitat cateva bilute rosii - pt ca era roz glazura, cu care am "vopsit" cateva palariute si oua.

(Voi puteti folosi colorant, eu nu am cumparat niciodata!) Le-am decorat cu bomboane argintii si colorate.




Un desert viu colorat in zi de sarbatoare, pentru copii cuminti!

duminică, 28 martie 2010

Colac cu peste afumat










In Biblie, pestele este imaginea lui Iisus.
Pe simbolul ezoteric al Pestilor, a Salvatorului sau a Mantuitorului este fundamentata intreaga traditie crestina. Se stie ca pestele era un simbol al crestinilor, al lui Iisus, la inceputurile acestei religii.
In limba greaca, pestele este numit ICHTUS, acesta fiind acronimul pentru expresia sacra Iisus Christos Teos Uios Soter (Iisus Christos Fiul Lui Dumnezeu Mantuitorul). De aceea am ales pt. Sfintele Sarbatori de Paste, o reteta cu peste.
Am ales-o anul trecut de Paste, sincera sa fiu, dar cum de-abia de trei luni mi-am facut blog, am postat-o acum, n-am vrut sa se piarda...

Update: am refacut aceasta reteta cu peste afumat de la Ocean Fish si am schimbat fotografiile(2013) ;-)

Ingrediente:

Pentru aluat:
* 250g faina,
* 125g unt,
* 2 oua,
* sare,
* 1 lg  margarina.

Pentru umplutura:

* 350g peste afumat Ocean Fish,
* 2 ardei grasi(unul verde, altul rosu),
* 1 mar,
* 1 ceapa verde,
* 3 catei de usturoi,
* piper.

Pentru decor:

* 1 ou,
* migdale sarate si prajite.


Pregătire:

1. Pentru aluat:  se framanta bine faina cu untul, ouale batute cu un praf de sare si 2 lg de apa rece. Se mai pune faina daca e necesar (eu am mai pus 3-4 lg).

2. Aluatul astfel obtinut



se inveleste intr-o folie de aluminiu si se lasa la frigider 30 de minute.

3. Intre timp, curata pestele -eu am folosit hering afumat de la Ocean Fish




de pielita, dezoseaza-l (grea operatiune!) si rupe-l in bucati.


 4. Curata marul de coaja, taie-l in bucati mici, alaturi de ardei si de usturoi.




apoi asezoneaza-le cu sare si piper dupa gust.




5. Intinde aluatul pe masa presarata cu faina. In mijlocul foii intinde amestecul cu legume, mar si peste.



Ruleaza cu mare grija.

6. Asaza colacul astfel obtinut intr-o forma de gugluf unsa cu unt/margarina. Cresteaza aluatul din loc in loc in forma de zig-zag. Unge-l repede cu ou batut, presara migdale taiate bucati si coace la cuptor aprox. 25-30 minute la 180 de grade C.


Dupa un sfert de ora acopera-l cu folie de aluminiu, apoi verifica dupa 15 minute daca s-a copt. Din cauza marului, care efectiv se va topi, va fi ceva zeama in vasul de copt...eu am scos vasul din cuptor si am aruncat zeama de vreo 2-3 ori.


Ihmmm, migadalele sarate i-au dat un gust demential...Pozele acestea sunt vechi de vreo 4 ani, de cand l-am facut prima data.





Pofta mare!
Poze noi (2013).





vineri, 26 martie 2010

Briose cu masline

Made by Liana



Am gasit acum vreo doi ani in suplimentul de la Jurnalul National aceasta reteta...vorba vine "aceasta" deoarece am modificat-o pe ici, pe colo, in partile esentiale...Adica, in reteta erau 300 g de masline, ceea ce mi s-a parut enorm cand am facut-o prima data si am taiat maslinele vreo ora...plus ca briosele erau de-a dreptul negre. A doua oara cand le-am facut am pus numai 100 g si asa au ramas! Si uleiul de masline era mai mult, cred ca vreo 300 ml, dar am pus 180 ml a doua oara si au fost destul de seci, asa ca a treia ora am pus 200 ml si asa au ramas.
Imi plac foarte mult aceste briose si le fac mereu. Sunt foarte gustoase, satioase si au un gust senzational...plus ca l-am imbunatatit eu cu 50 g de cascaval, ceea e in reteta initiala nu era.
Ca aperitiv, aceste briose cu masline sunt excelente, va asigur!

Ingrediente:

100 g masline negre,
200 ml ulei de masline,
250 ml iaurt,
500 g faina,
3 oua,
50 g cascaval,
1 plic praf de copt,
sare,
piper alb.

Cantitate: 20 buc.




Pregătire:

1.Maslinele se curata de samburi, se toaca marunt si se pun pe o farfurie.Acum am gasit masline feliate -iuhuuuu!-am scapat de scobit de pe sambure, ufff!-si am oprit cateva bucati pt. ornarea brioselor.




2.Intr-un castron mai mare se mixeaza ouale pana cand isi dubleaza volumul, se adauga uleiul, iaurtul, cascavalul ras, sare si piper alb dupa gust.




O lingura de sare la 500 de g faina e suficienta.

3.Praful de copt se amesteca cu faina cernuta si se amesteca cu ouale,




apoi se adauga la final si maslinele si se amesteca bine cu lingura.





4.Deoarece compozitia contine ulei, nu e nevoie sa ungeti cu absolut nimic formele de briose.
Doar turnati din compozitie in forme, pana la trei sferturi pt. ca va creste in timpul coacerii.




Se introduc tavile de briose in cuptorul preincalzit si se coc la foc mediu timp de 30-45 de min., incercand cu o scobitoare daca sunt gata.



Si o sectiune super pufoasaaa...miroase tareee bine ;_)



Cu aceasta reteta am castigat in 14.11.2008, nr. 3 al rev. Click pentru femei, un vas Tefal cu aburi.

miercuri, 24 martie 2010

Undeva in judetul Cluj

MADE BY LIANA




Imi place foarte mult iarna, cred ca v-ati dat deja seama si m-am bucurat foarte mult cand ajunsi in satul bunicilor lui Tudor, in 16 martie a.c., am gasit zapadaaaaaa! Iuhuuuuuuu!

Baietii mei cu saniuta...



Crisul Repede cel rece ca gheata...


...mergand spre derdelus...




...o alta parte din Cris...


...ne apropiem de derdeluuus...


...un loc de popas singuratic si infrigurat...




...mai un pic...



...am ajuuuns...urcam derdelusul...




...doar nu credeati ca nu m-am dat, hm? Prima am fooost!!! Cu Tudor, normal. Baietii sunt la a doua tura.




Partieeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!



Iuhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!




Tudor s-a luat la tranta cu zapada...


...si a renuntat la saniuta...




A doua zi, 17 martie, am luat din nou la pas muntele...de la stanga la dreapta: eu, Tudor si tata lui Tudor :-)

A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.