Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

sâmbătă, 26 martie 2016

Adrian Suciu: trimisul lui Dumnezeu sau un vizionar?









Înspre țările calde

Am dat buzna în casă cu o poftă grozavă de sex.
Și m-am repezit către pat.Și te-am văzut, în pat,
pe tine, sora mea neștiută, zâmbind amintirilor.
Te-am învelit stângaci, te-am sărutat pe frunte
și am căzut în genunchi mulțumind pentru
sărutul pe frunte.

Am vrut să ucid și am dat buzna în casă.
Te-am găsit pe tine, fiul meu neștiut, plângând
sub duș.Am șters trupul tău și lacrimile tale
primăvăratice cu flori de salcâm
și am căzut în genunchi mulțumind pentru
cuțitul rămas pâinii.

Îmi era dor să mint și am dat buzna în casă.
Te-am găsit pe tine, mamă înviată, ștergând
praful de pe diplomele mele de copil cuminte
și am căzut în genunchi mulțumind pentru
cârpa de șters praful.

Toți suntem datori cu o călătorie
înspre țările calde și vom ști când e vremea
să mergem.


Adrian Suciu, Profetul popular, Ed.Tracus Arte, București, 2015.

Adrian Suciu este așa cum puteți crede după titlul acestui volum împărțit în cinci părți: Suciu, Profetul popular, Vulturii tandri, Să bei singur și Fiul văduvei, trimisul lui Dumnezeu pe pământ, ales să perceapă cuvântul divin și să primească viziuni pe care le va interpreta sau poate fi un vizionar ale cărui presupuneri sunt susceptibile de a se împlini sau care deja s-au împlinit. ,,Sunt desăvârșit și complet nevinovat pentru asta,, se scuză poetul lăsând desăvârșirea pe seama divinității. 


Tind să cred că i se potrivește partea a doua a definiției, deoarece el s-a născut sub semnul focului, în zodia Săgetătorului, iar Nostradamus a fost Săgetător.

 ,,Numai Dumnezeu știe să scrie/ și a scris o singură dată,, atunci când ,,În visul femeii, Dumnezeu însuși se teme să facă lumină,, pentru că ,,Trebuie să ai mâna bună la singurătate/ ca să poți locui inima ta,,. 

Asemeni Centaurului, jumătate om, jumătate animal, aspirațiile eliberate ale sufletului poetului tind spre infinit. Partea de cal a Centaurului reprezintă latura materială a omului ce nu poate să se detașeze total de animalitate, fiind pe rând, ,,îmblânzitor de păsări,,, cel care a ,,înfiat un câine,,, apoi a dormit ,,somnul mieilor,, și atât au așteptat ,,vulturii tandri,, ca să roiască în jurul lui. 
Partea de om a Centaurului corespunde aspirațiilor spirituale, iar săgeata arcașului, ideograma semnului zodiacal, marchează gândurile elevate acționând pozitiv către un scop de evoluție spirituală:,,Am făcut lumea cu un pix de un leu. Am scris și-am îndurat. Eu sunt cel ce nu sunt,,. Zilele noastre, ale muritorilor, se vor îmbunătăți cu Profetul popular, acest volum de versuri, care nu poate lipsi în ruptul capului din bibliotecile noastre!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.