Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

marți, 25 noiembrie 2014

Cartofi la cuptor inveliti cu sunca cu vinegreta de ansoa







O salata extraordinara pe care, cu sinceritate, va spun, am fost nevoita sa o refac de trei ori!! Cartofii la cuptor inveliti in sunca sunt fantastici de buni si de prima data am ramas cu tava goala, nu am mai avut ce sa pun peste salata. A doua oara mi-au ramas prea putini cartofi si tot n-am putut sa pozez si a treia oara am reusit, cand nu a fost mustaciosul acasa. Pe urma mi-a cerut in fiecare seara sa-i fac acesti cartofi la cuptor. Sunt DI-VI-NI!!
Reteta e din revista Secretele bucatariei nr. 9/2014 si e o reteta speciala pentru cei din zodia Capricornului. N-am in familie, dar simpatizez cu capricornii si mi-a intrat la inima de cum am vazut-o, la fel cum mi-a intrat si reteta Carpaccio de castraveti, din aceeasi revista, reteta destinata Racilor. Iar Tudorul meu e Rac si a fost super incantat ;-)

Portii: 4
Preparare: 35'

Ingrediente:
Salata:
800g cartofi fierti in coaja,
2 linguri ulei de masline,
12 felii de sunca cruda afumata,
1 castravete Fabio,
1/2 capatana salata verde.

Vinegreta:
2 linguri suc de lamaie,
1 catel de usturoi,
70ml ulei de masline extravirgin,
3 bucati ansoa,
piper roz boabe,
sare.

Mod de preparare:

Vinegreta:
Se amesteca sucul de lamaie cu usturoi tocat si ulei de masline. Se toaca bucatile de ansoa


 si se amesteca impreuna cu piperul si un praf de sare; se inglobeaza in vinegreta, se amesteca si se lasa sa se marineze.

Se spala cartofii de pamant, se fierb in coaja, apoi cand sunt fierti se lasa la racit, se decojesc si se  taie in patru, pe lungime. Se taie jumatati feliile de sunca  si se infasoara cate un cartof in fiecare dintre ele. Se asaza pe o tava tapetata cu hartie de copt si se stropesc cu ulei de masline. Se sareaza, se pipereaza si se coc 20 minute in cuptorul incins la 200 de grade Celsius.

Se spala castravetele, se sterge si se taie rondele cu tot cu coaja.

Se asaza salata verde, spalata, uscata si rupta-n fasii impreuna cu castravetii pe o farfurie mare, intinsa, si se adauga cartofii copti. Se stropesc cu vinegreta. Se presara boabe de piper roz.


Se mananca pe nerasuflate, va jur!!



Medalioane de somon cu crema de usturoi





In Postul Craciunului sau Postul Nasterii Domnului este dezlegare la peste in fiecare sambata si duminica pana pe 20 decembrie. Si cum noua ne place mult pestele, chiar suntem bucurosi sa mancam saptamanat peste.
Aveam o punga de medalioane de somon congelate de la Ocean Fish si am zis sa le gatesc rapid.

Ingrediente:
5 medalioane de somon congelat Ocean Fish
2 capatane de usturoi,
rasnita piper cu lamaie Kotanyi,
1 litru de apa,
350 ml faina de malai,
sare.

Sos de usturoi(aioli):

4 catei de usturoi,
200ml lapte,
5 linguri ulei de masline extravirgin,
sare grunjoasa.

Pentru sos: Curata cateii de usturoi si scoate-le germenele.
Incalzeste laptele, pune usturoiul si fierbe-le impreuna circa 10 minute. 



Scoate usturoiul, scurge-l si pune-l intr-un mojar de portelan impreuna cu sarea grunjoasa.


Freaca-l indelung pana cand se transforma intr-o pasta, apoi toarna uleiul in fir subtire-l-am transferat intr-o farfurie, mojarul meu e prea mic-si amesteca-l bine pana cand obtii un sos omogen.


Mai adaugati apa sau lapte daca-l vreti mai catifelat si cremos, daca nu, nu. Eu am pus lapte.


Decongeleaza medalioanele de somon, lasa-le peste noapte in frigider si scoate-le cu o ora inainte. Spala-le, sterge-le cu servetele absorbante, sareaza-le si  rasneste piper cu lamaie de la Kotanyi.



Pune tigaia grill pe foc sa se incinga, toarna cateva picaturi de ulei, apoi taie capatanile de usturoi in doua si freaca tigaia cu ele.

Aseaza rondelele de somon in tigaie, lasa-le cate 3 minute pe o parte, 3 pe cealalta.


Puneti apa pentru mamaliga la fiert, nu uitati sa o sarati, iar cand fierbe apa, turnati in ploaie faina de malai si amestecati. Lasati pe foc cca 20 de minute.  Daca aveti forme de inox, inele sau patrate, ungeti cu unt, turnati mamaliga in ele, apoi trageti forma.


Montati pe o farfurie doua rondele de somon cu un turnulet de mamaliga, turnati crema de usturoi peste rondelele de somon sau serviti separat sosul, daca aveti musafiri si daca nu stiti daca acestora le place usturoiul.


Pofta buna si post usor!

vineri, 21 noiembrie 2014

Concurs de noiembrie ;-)





M-am gandit sa ofer unui fan cateva lucruri de pret intr-o bucatarie: o mica tigaie cu diametrul de 23cm din aluminiu teflonat cu interior antiadeziv,  o forma de plastic pentru taiat sandwichiuri sub forma de dinozaur si  o forma de silicon  ursulet pentru ou ochi/omlete, pireuri, clatite etc.
Copiii vostri sigur vor fi incantati  de sandwichiurile dinozaur si de omleta ursulet, nu-i asa?
Ce ziceti, va plac?

  Ce trebuie sa faceti voi pentru a castiga cartea si formele puse in joc:

1. Sa dati Like la pagina Pe masa din bucatarie,

2. Sa dati Share acestui concurs pe pagina voastra de facebook (sub rubrica de Comentarii de la acest articol, exista butonul de Share this on Facebook, dati click pe el),

3. Sa lasati   linkul de share aici, la acest articol, intr-un comentariu, impreuna cu numele dvs. 

Exemplu: Am dat like paginii cu numele Popescu Ana si share: https://www.facebook.com/popescuana/posts/750350538337667.

Daca nu va apare numele in link, inseamna ca nu ati procedat bine!! Comentariile vor fi moderate! Nu lasati doua, trei, ci doar unul, va rog! Multumesc!


4. Concursul incepe azi, 21 noiembrie si se termina in 30 noiembrie. Castigatorul va fi anuntat pe 1 decembrie si se va trage la sorti, prin random.org.

 
Daca premiul nu va fi revendicat in termen de maxim 3 zile, la adresa de mail: pemasadinbucatarie@yahoo.ro (atentie!) voi efectua o alta extragere! Trimiteti-mi si o copie dupa C.I. , va rog, alaturi de un numar de telefon.

Premiul va fi expediat doar pe teritoriul Romaniei, prin posta romana.


 Concursul e  promovat pe konkurs.ro





marți, 18 noiembrie 2014

Tarta cu pere si spuma de cacao











Iubesc perele! Zemoase, dulci, parfumate, cu coaja subtire si sensibila, exact ca pielea unei femei ;-) :P
Delicii cu pere si ciocolata este titlul acestei tarte in cartea Deserturi cu ciocolata din colectia Delicii in bucatarie, Ed. Adevarul, 2011, dar am schimbat.


Pregatire: 40'
Preparare: 35'
Dificultate: medie
Calorii: 780. 

Ingrediente:

Pentru aluat:
165g faina alba 000,
30g zahar,
30g migdale,
125g unt,
3-4 linguri apa,
un varf cutit sare.

Pentru umplutura:
4-5 pere Abate,
90g unt,
45g cacao,
1 ou,
200g zahar brun,
45g faina alba 000,
1 lingurita zahar vanilat,
zahar pudra.

Mod de preparare:

Toaca marunt migdalele. Eu am folosit fulgi de migdale pe care le-am zdrobit usor.
Cerne intr-o cratita faina, adauga zaharul, migdalele, apa si un praf de sare.
Incorporeaza untul taiat bucatele si amesteca pana cand obtii un aluat sfaramicios.



Acopera-l cu folie alimentara si pune-l in frigider sa se odihneasca 30 de minute. Intinde din el o foaie, imbraca cu ea interiorul unei forme de tarta si pune-o in congelator cateva minute.

Curata perele de coaja, taie-le sferturi si indeparteaza-le cotorul cu seminte. Scoate forma din congelator, inteapa aluatul cu o furculita si presara-l  cu 2 linguri de zahar brun. Asaza perele peste aluat si da-l la cuptor 15 minute(foto 1).



Intre timp, topeste untul intr-o craticioara, adauga cacao cernuta si amesteca bine. Bate oul-eu am pus doua oua mici-cu zaharul brun ramas(foto 2), adauga-l in compozitia de unt si cacao si cerne faina deasupra. Amesteca bine si adauga zaharul vanilat.

Toarna compozitia peste perele din forma(foto 3), niveleaza cu o spatula si da prajitura la cuptor pentru inca 15 minute. Las-o sa se raceasca. Presar-o cu zahar pudra si serveste(foto 4).




joi, 6 noiembrie 2014

Tort "fantome" in ciocolata











 Acesta e tortul aniversar de ziua mea ;-) 
Si cum Tudor a vrut o petrecere de Halloween, desi ziua mea e in 31 octombrie, a trebuit sa-i fac pe plac copilului, ca nu puteam sa fac doua petreceri si doua torturi. Si atunci am incercat sa impac si capra si varza, facand un tort de ciocolata, dar cu fantome in el, nu cu M&M sau porcusori si copiii au fost super incantati!!!


Ingrediente pentru blat:
180g zahar pudra,
200g faina,
50g ciocolata simpla,
6 oua.

Ingrediente pentru krantz:
200g nuca,
200g zahar.

Ingrediente pentru ganache:
400g ciocolata neagra,
400ml frisca lichida.

Pentru glazura si decor:
200g ciocolata,
4"Fantome" in martipan,
12 pachete KitKat(45g/buc.),
1m de panglica.

Mod de preparare: 

BLAT:  Tin sa precizez ca imi plac enorm blaturile fara praf de copt, fara bicarbonat, fara otet, fara amidon. Un blat simplu cu doar 4 ingrediente, care a iesit minunat. Deci, sa revin: se mixeaza galbenusurile cu jumatate din zahar, iar albusurile se bat spuma tare cu zaharul ramas si se amesteca cu galbenusurile.

Se adauga faina cernuta, ciocolata rasa -eu am mai gasit prin dulap un mos craciun de ciocolata pe care l-am rupt bucati- si se amesteca usor, de jos in sus. Se toarna aluatul intr-o forma de tort unsa si tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la 160 de grade timp de 45 de minute. Se lasa sa se raceasca in forma, dupa care se scoate si se taie de doua  ori pe orizontala, rezultand trei blaturi.
Mai multe poze aici.


Krantz:
Nuca se trage intr-o tigaie fara grasime pana se rumeneste un pic. Se lasa la racit.
Se caramelizeaza zaharul, se adauga nuca macinata si se toarna fierbinte pe un platou de plastic uns cu ulei exact ca aici.  Dupa ce s-a intarit si racit, se acopera cu o folie alimentara, ca sa nu se imprastie caramelul prin toata bucataria sau chiar sa va raneasca, Doamne fereste! ;-) si se zdrobeste cu ciocanul de batut carnea.


Ganache de ciocolata:Crema de ciocolata(ganache) e simpla: topiti 400g ciocolata neagra pe bain marie, apoi turnati in fir subtire 400ml frisca lichida(eu folosesc Megle) pana cand se absoarbe toata in ciocolata. Impartiti apoi in doua sau trei boluri si dati la rece peste noapte. Deci faceti crema de ciocolata cu o zi inainte sau macar de cu seara!!
Iar a doua zi, bagati mixerul in boluri si spumati-o! Va capata mai mult volum!! Apoi puteti sa o puneti  peste blaturile insiropate, dupa ce ati impartit-o in trei..

Fantomele in martipan le puteti face chiar daca nu aveti forma de silicon, le modelati doar din martipan si-atat. Sau faceti porcusori, floricele, stelute orice vreti voi, din orice vreti,  pe tema dorita si aleasa de voi.

Asamblare:
Puteti sa insiropati fiecare blat cu ce doriti: cafea/capuccino sau un amestec din apa, zahar, rom, fierte pe foc-toate lichidele trebuie sa fie calde. Nu folositi mai mult de 200ml de lichid, deci doar 5-6 linguri de lichid pe blat, deoarece nucile caramelizate sunt grele, la fel si crema de ciocolata si ar fi pacat sa faceti blaturile terci. Plus ca intra si caramelul in blat, deci se va insiropa de doua ori.

Peste blatul insiropat se pune krantul de nuca(foto1)-impartiti-l in trei parti, ca sa va ajunga in mod egal pentru fiecare blat-apoi o parte din ganacheul de ciocolata(foto2), iar blat, krantz, ganache si al treilea si ultimul blat, krantz si ganache. Faceti in asa fel incat sa umpleti partile laterale cu ganache pentru a putea lipi napolitanele Kit-Kate pe crema (foto 3 si 4). Dupa cum se vede, nu mi-a mai ramas prea mult ganache sa acoper krantzul de pe al treilea blat, dar nu a contat prea mult, deoarece vin turnate cele 200g de ciocolata topita.


Deci, peste cele 200g de ciocolata topita, am asezat fantomele de martipan, pe care le-am mazgalit cu putina ciocolata, doar au aterizat intr-un bazin de ciocolata!!  Am taiat o fantoma in doua, i-am afundat bustul in bazin, iar "piciorusul" i l-am pus in celalalt capat, in sus, ca si cum o fantoma s-a dat la fund :D S-au balacit, au inotat pe spate, s-au bagat cu capul in ciocolata si s-au distrat de minune in ciocolata, va jur!!

Daca vreti puteti sa nu puneti panglica in jurul napolitanelor, dar in frigider au inceput sa se desprinda, ca initial nu l-am legat, dar pe urma am fost nevoita.

ATENTIE!: Sa nu puneti tortul la frigider cand inca ciocolata de deasupra e calda pentru ca se va albi, la fel si napolitanele. Lasati-l la temperatura camerei sau puneti-l pe balcon, la putina racoare, pana se raceste de tot ciocolata de deasupra.

Si ultimele doua felii!!
Buchetul de trandafri l-am primit de la baietii mei <3



Am taiat cu cutitul cald, dar ciocolata de deasupra s-a spart si s-au stricat varfurile atunci cand am avut musafiri. Aceste felii le-am taiat dupa ce am trecut lama cutitului prin foc si nu s-au stricat atat de mult, dar tot fara varf am ramas :(

Aici parca fantoma din spate fuge vrand sa o sperie pe cea din fata :D


Caramelul se topeste si intra in blat, deci va fi de doua ori dulce, dar cum in ganache nu am pus deloc zahar, a fost perfect.


Eu zic ca am avut o aniversare  reusita si ma bucur ca am reusit sa-i fac pe copii fericiti ;-)


miercuri, 5 noiembrie 2014

"Fantome" in martipan








Bu-hu-hu!!
Cand se lasa seara, peste Timisoara,
Vad "fantome" dulci bantuind, nu stau deloc,
Sunt invelite-n martipan, iar reteta-i chiar aici, pe blog ;-)


Le-as fi postat inainte de Halloween, dar le-am facut chiar de Halloween si n-am reusit pana azi sa le postez.
Reteta aluatului e la fel cu cea de la Minichecuri cu spuma de capsuni si Tortul cu martipan si pere in vin rosu, putin modificat, cu mai multe migdale, de pilda, in loc de martipan. Cum am avut si eu ;-)

Ingrediente:

Pentru aluat:

3 oua,
200g faina,
80g martipan,
180g zahar,
120g unt,
1 lingura esenta de migdale Dr.Oetker,
1/2 plic praf de copt Dr.Oetker.

Pentru invelit:
150g ciocolata alba,

150g martipan Dr. Oetker,
10g ciocolata neagra.


Mod de preparare:

Se bate spuma untul cu zaharul, se adauga pe rand ouale, apoi faina cernuta cu praful de copt si  martipanul dat pe razatoarea mica.
Aluatul are consistenta unei smantani grase, curge incet, dar sigur.

Am  turnat aluatul in noua mea tava de silicon, de la Lidl, cu fantome(foto 1).  Dar prima data am uns formele de fantome cu unt, am presarat faina, apoi am turnat aluatul.

Am umplut doar trei sferturi din forma, apoi am pus tava de silicon intr-o alta tava si am dat-o in cuptorul preincalzit la 200 de grade C, apoi, dupa 10 minute, am redus focul la 180 de grade. Cand se aureste frumos aluatul, trageti tava si faceti testul cu scobitoarea. Daca iese curata, scoateti tava, lasati sa se raceasca un pic, apoi scoateti fantomele(foto 2). Spalati tava de silicon, reluati faza cu untul si faina si turnati aluatul. Chestia asta o veti face de trei ori. Deci, veti avea 18 fantome!!

Lasati-le sa le raceasca. Topiti ciocolata alba la bain-marie sau la microunde(1 minut, dar deschideti din 10 in 10 secunde si amestecati) si treceti fiecare fantoma prin ciocolata topita sau turnati ciocolata peste fiecare fantoma, intinzand cu o lingurita sau cutitas, pe la marginiu si colturi.

Intindeti martipanul pe un plan de lucru unde ati presarat zaharul praf, pana aveti o foaie subtire(foto 3). Decupati si inveliti fantomele(foto 4).


Cu ciocolata neagra topita in acelasi mod ca si ciocolata alba, cu ajutorul unei ustensile sau chiar a unei scobitori, faceti ochii si gura fantomele.


Fantomele le-am facut special pentru tortul meu aniversar, asadar pe  cele manjite cu ciocolata le-am folosit pe tort. Maine sper sa am timp sa postez si Tort  fantome in ciocolata ;-)



Bu-hu-hu!!


luni, 3 noiembrie 2014

Castigatorul concursului din octombrie!!

 

 Cu scuzele de rigoare pentru intarziere, iata mai jos lista cu participantii si castigatorul concursului.

Luna trecuta am lansat Concursul de octombrie,  iar participantii care au indeplinit conditiile concursului sunt:

1. Cristina Dragomir,

2. Alina Hurmuz,

3. Vali Hurmuz,

4. Ramona Liana Gogoci,

5. Lacramioara Baltag,

6. Monica Marton,

7. Georgiana Loredana Lazar,

8. Coman Monika Nikoleta,

9. Mihaela Durac,

10. Cristina Popescu,

11. Nicoleta Ciocoiu,

12. Elke Dvornic,

13. Filigeanu Marius Daniel.

14. Alexandra Cristina,

15. Emil Hossu,

16. Ionela Mihai,

17. Marius Orbai,

18. Hossu Claudia,

19. Gabriela Balasa Matei,

20. Crasmaru Mirela,

21. Cristian Murgulet,

22. Badea Simona Gabriela,

23. Narcis Gabriel M.,

24. Barcer Mihaela,

25. Padureanu Tatiana,

26. Rodica Granpier,

27. Smarandache Daniella,

28. Cristi Andreea,

29.  Mirela Luca,

30. Ene Maria,

31. Irena Stefan,

32. Kremer Anamaria Rut,

33.  Rotaru Gabriela Tatiana,

34. Denisa Nicolae,

35. Dana Lazea,

36. Dulce Aleka,

37. Suzana Suzy,

38. Aghinitei Maria,

39. Restaurantul de acasa,

40. Elena Angheluta,

41. Gabriela Gabriela.

True Random Number Generator 41  12 Powered by RANDOM.ORG

Felicitari Elke Dvornic!!!
 

Sa te bucuri de premiu si sa-l folosesti cu placere!! Astept datele tale in termen de maxim 3 zile, la adresa de mail: pemasadinbucatarie@yahoo.ro (atentie!), daca nu, voi efectua o alta extragere! Trimite-mi si o copie dupa C.I. , te rog, alaturi de un numar de telefon.
 
Ramaneti aproape, urmeaza concursul de noiembrie ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.