Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

luni, 27 ianuarie 2014

Calamar cu mazare si pastrama de porc






 O cina usoara si neasteptat de gustoasa ;-)
Reteta initiala era cu sepie, dar am ales sa fac cu calamari pentru ca aveam o punga mare de la OceanFish.
M-am inspirat din cartea Delicii in bucatarie, Preparate din peste, Ed. Adevarul, 2011.



Pregatire: 20'
Preparare: 25'
Dificultate: mica.

Ingrediente:
350g boabe de mazare,
300g inele de calamar OceanFish,
100g pastrama de porc/vita,
2 catei de usturoi,
1 ceapa mica,
1/2 ardei iute,
supa de legume sau apa calda,
6 linguri de ulei de masline extravirgin,
1/2 pachet patrunjel uscat Kotanyi,
sare si piper rasnite Kotanyi.

Mod de preparare:
Toaca foarte marunt ceapa si ardeiul iute, curatat de seminte-am pus doar jumatate.


Pune-le intr-o tigaie  cu o lingura de ulei incins, pana cand se inmoaie.

Taie pastrama cubulete.


Pune mazarea-am masurat-o, spalat-o si scurs-o



peste ceapa din tigaie si caleste-o cinci minute; toarna supa (sau apa) calda cat sa o acopere si fierbe-o circa sapte minute. Adauga pastrama si potriveste gustul de sare si piper.



Inelele de calamar de la OceanFish le-am avut congelate.


Le-am lasat la decongelat, le-am spalat, scurs, apoi le-am taiat fasii si le-am stropit cu doua linguri de ulei, apoi le-am calit cateva minute intr-o tigaie neaderenta-de ceramica-cu ulei incins, in care am pus usturoiul (ne)curatat de coaja si zdrobit.





Pe mijlocul unei farfurii albe, asezati un  inel de inox, puneti mazarea cu pastrama la baza,


iar deasupra fasiile de calamar pe care le-ati amestecat cu patrunjelul uscat.


Si gata!


Neasteptat de gustos a fost, zau, o bunatate!!


Va invit sa o preparati si voi ;-)

duminică, 26 ianuarie 2014

Terina de clatite cu crema de mere










 Demult am pus ochii pe aceasta terina, mai exact de cand a preparat-o prietena mea, Lia.
 Nu stiu de ce a durat atat pana am preparat-o si eu, dar, in sfarsit, bine ca am facut-o!!

Desigur, ocazia a fost Provocarea Dulce Romanie, a carei gazda in aceasta luna este Corina, iar ea a propus clatitele dulci/sarate  si naut/linte. Astfel incat, particip si eu la provocare cu aceasta reteta ;-)

Va rog sa cititi Povestile culinare ale lui Lia, pentru ca au un farmec deosebit si veti gasi si retete gustoase!! Multumesc frumos, draga mea!! <3

Ingrediente pentru clatite:
2 cesti de faina Boromir,
2 cani cu lapte,
4 oua,
2 linguri de ulei,
2 plicuri zahar vanilat,
1 plic de zahar vanilat cu scortisoara,
1 lingura coaja de portocala.

Pentru cema de mere:
1,5 kg mere,
300g zahar,
1 plic zahar vanilat cu scortisoara,
1 lingura coaja de portocale,
1 plic gelatina,
100ml vin spumant/alb.

Mod de preparare:

Crema de mere:
Se spala merele, se decojesc, se scoate casuta samburilor si se taie in bucati potrivite. Se pun la fiert impreuna cu zaharul si zaharul vanilat cu scortisoara-de la Kaufland- sau daca nu aveti, puneti o lingura de scortisoara.



Se lasa pe foc pana cand scade zeama si merele sunt translucide, aproximativ 40-45 de minute. Se zdrobesc cu furculita. Se lasa la racit.

In timpul acesta, ne apucam de clatite ;-)


Gelatina se pune la hidratat in 100ml vin spumant rece sau vin alb. Desigur, puteti folosi si apa sau chiar suc de mere. Cand s-a umflat gelatina, se pune pe bain-marie pana devina lichida, apoi se toarna peste merele scazute.

Clatite:  Toate ingredientele pentru clatite eu le pun in blender si dispar toate cocoloasele.



Apoi las compozitia jumatate de ora sa se odihneasca.

In tigaie Tefal de clatite, polonic cu polonic se fac clatite. Vreo cincisprezece ies din compozitia de mai sus.
Cand sunt gata se acopera cu folie alimentara, ca sa nu se intareasca.

Intr-o tava de chec, tapetata cu folie alimentara sau de aluminiu, se aseaza patru clatite ca sa tapetam forma. Lasati jumatate din clatite in exterior, ca sa acoperiti apoi crema de mere.


  Iar tapetati cu clatite, iar crema.


Drept sa va spun, eu am fiert doar un kilogram de mere si dupa cinci straturi, am ramas fara crema. Si loc mai era destul in tava, plus clatite.
Asadar, am pus rapid la scazut inca jumatate de kilogram de mere. De data asta, fara gelatina si daca va uitati cu atentie, o sa vedeti ca ultimele straturi de jos sunt diferite de primele cinci.

Cand ati terminat de umplut tava de chec cu clatite si tava de mere, iar ultimul strat trebuie sa fie de clatite, din acele jumatati care sa acopere crema, acoperiti cu folie de aluminiu si dati la frigider peste noapte.

Lia a folosit un sos caramel pentru a da un plus de savoare terinei, dar  mie nu mi-a iesit decat un fel de sos de zahar ars. S-a umflat frisca lichida, atunci cand am turnat-o peste zaharul caramelizat, ca niste ciuperci poroase s-a facut, chiar daca am incercat sa fac si cu frisca lichida rece, si cu frisca lichida mai calda, asa cum am vazut in diverse retete.
A treia oara n-am mai incercat, ca nu mai aveam timp.
Voi puteti sa folositi ce sos vreti, merge si de vanilie, de ciocolata etc.

Am decorat cu miez de nuca si am servit.




O duminica frumoasa, aromata si dulce va doresc! ;-)

vineri, 24 ianuarie 2014

Varza calita cu carnati afumati









 Mi-era pofta de varza murata. Este un stand aparut la Auchan, sectorul cu fructe si legume, unde se vand diverse muraturi, de la ardei umpluti cu varza, la castraveti, gogonele si s.a.m.d. Este si varza intreaga murata, dar si varza murata taiata fideluta. Am ales-o pe cea taiata, la ce sa ma obosesc si sa mai pierd timpul, nu?
Mancarea aceasta este preferata sotului meu, deci este doar pentru mustaciosi.
Dupa o reteta din revista Click!Pofta buna! nr1/2013.

Pregatire: 40'
Preparare: 1h
Dificultate: usoara
Portii: 6

Ingrediente:
1 varza murata,
300g carnati de casa afumati,
150g slanina afumata,
1 cutie de rosii cuburi SunFood,
250ml vin alb,
o lingurita de cimbru maruntit Kotanyi,
2 foi de dafin Kotanyi,
5 boabe de piper negru,
rasnita de piper Kotanyi.

Mod de preparare:

Se taie slanina bucati, apoi dintisori-soricul a disparut :P- si se rumeneste intr-o tigaie


 pana cand isi lasa grasimea. Cand s-au sfrijit, exact ca in poza,



le scoateti si adaugati carnatii taiati felii groase



sau bucati de 3cm si ii lasi la rumenit.




Ii scoti deoparte si pastrezi grasimea.



Separat, toci varza-eu am cumparat-o gata tocata, de la Auchan-o clatesti cu apa calduta, o storci si o asezi intr-o cratita. O condimentezi cu cimbru, foi de dafin,


piper boabe,


piper  rasnit/macinat, coriandru boabe (optional)-eu nu am avut-torni peste ea grasimea in care s-au rumenit carnatii si slanina, adaugi vinul


 si putina apa calduta.

Lasi sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand, pana se patrunde varza si scade bine zeama.
Adaugi rosiile cuburi

si amesteci usor, apoi carnatii si slanina si introduci vasul la cuptor pentru circa 20 de minute.


O servesti calda cu paine neagra sau mamaliguta.
Mustaciosul meu a preferat cu mamaliguta!  Asa ca am tranti rapid si un bot de mamaliga.
Apropo, e o mancare pentru mustaciosi ;-) Ati mai vazut o lingura cu mustata? :D
Iar in sticloanta  aia mica e palinca de Cluj. Pentru cunoscatori ;-)
Cu tricolor ca sa cinstim Ziua Unirii Principatelor Romane, doar suntem in 24 Ianuarie!





Sfat: Varza murata se desareaza in multa apa rece, timp de 2-3 ore.

luni, 20 ianuarie 2014

Tort cu ananas, pasta de macese si mascarpone







Am ales aceasta reteta de pe siteul goodfood.ro, dar am modificat-o nitel.
 Tortul cu ananas si cirese m-a atras de la prima vedere si aveam si cirese confiate si ananas. Dar n-am avut dulceata de cirese si nici de visine, iar singura dulceata rosie din camara mea era pasta de macese, asadar am folosit-o. Am utilizat in schimb mai multe cirese confiate ;-) Si pentru ca nu-mi prea place sa "musc" din frisca, am amestecat-o cu mascarpone. Mai bogat, mai caloric, da! Dar am pus mai putin unt si mai putin zahar. E? ;-)
Cu acest tort particip la concursul lansat de GoodFood pentru bloggeri.

 Preparare: 1'30"
Dificultate: usor

Ingrediente:
200g de unt,
200g de zahăr, plus 2 linguri
1 conservă de ananas bucati SunFood,
6 cirese confiate,
300g de faina,
1 lingurita praf de copt,
1 lingurita zahar vanilat bourbon Dr.Oetker,
4 oua mari.

Pentru umplutura:
6 linguri pasta de macese,
200ml frisca lichida,
250g mascarpone,
5 linguri de zahăr pudra vanilat.

Mod de prepare

  •   Incinge cuptorul la 180ºC. Unge cu unt doua forme pentru tort cu diametrul de 20cm, apoi tapetează-le cu hârtie de copt. Presară doua linguri de zahar pe fundul uneia dintre ele. 
  • Sterge bucatile de ananas cu prosoape de hartie si taie-le in jumatati. Asaza-le in forma de tort in care ai presarat zaharul si decoreaza-le cu ciresele confiate. 

  •   Adauga in bolul cu 100ml zeama de ananas untul topit, zaharul, faina, praful de copt, zaharul vanilat boubon și ouale, și mixeaza-le. 

  • Imparte amestecul intre cele două forme. 
  • Eu nu am doua forme la fel, asadar am pus compozitia in mod egal in doua boluri, iar un bol l-am rasturnat peste ananas 

  •  
  • si l-am dat la cuptor. Cand a fost gata, l-am scos, am retapetat vasul cu hartie de copt, am turnat ultima parte din compozitie si am dat la cuptor, la fel ca prima timp de  30 de minute, până când o scobitoare înfiptă în blat iese curată. 
  • Lasă blaturile cinci minute să se răcească în formă, apoi răcește-le complet pe un grătar pentru prăjituri (partea cu ananasul să fie în sus) și îndepărtează hârtia de copt.
  •  Unge cu pasta de macese-am incalzit-o putin- blatul fără ananas.


  •  Bate frisca lichida impreună cu zaharul pudra vanilat pana devine ferma, apoi adauga mascarpone


  •  si dupa ce se incorporeaza, pune-o peste stratul de gem. Asaza cel de-al doilea blat, acela cu ananas deasupra, peste stratul de frisca si da la rece pana la servire.

De sus ;-)



vineri, 17 ianuarie 2014

Lipie cu pasta de avocado si butterfish afumat







Aveam multe lipii pentru ca n-am mai gasit paine la Kaufland intr-o seara si m-am hotarat sa cumpar o punga de 10 lipii, medii. Nu ca ar fi pentru prima data. Le mancam cu ciorba sau pur si simpla cu crema de branza.
Acum mai aveam si un pachet de la Ocean Fish cu butterfish afumat.
Butterfish este un peste marin, cu carnea alba cunoscut si sub numele de dollarfish. El are cu 50% mai mult Omega3 decat somonul, spre exemplu, deci e mult mai gras.
Anul trecut am preparat Tartine cu pasta de avocado si ton afumat si ne-a placut extrem de mult, asadar m-am gandit sa fac din nou aceeasi pasta.

 Ingrediente:

2 lipii, 
un avocado,
1/2 lamaie,
un catel de usturoi,
150g butterfish de la Ocean Fish,
chili pul biber Kotanyi,
o ceapa rosie.

Optional:
sos de marar.


Mod de preparare:

Cu ajutorul unui cutit taiem transversal avocado pana la  sambure, apoi  il rasucim, astfel incat sa se deschida frumos in doua. Cu ajutorul  unui cutit francez am scobit miezul, am turnat zeama de lamaie peste el, apoi cu o furculita l-am pasat. Nu are rost sa-l bagati la robot, pentru ca e foarte untos si se face pasta imediat.

Catelul de usturoi l-am tocat marunt, marunt si l-am amestecat in pasta.
Ceapa am spalat-o, curatat-o si taiat-o rondele.
Aveam si sos de marar, preparat ca si aici, pe care l-am utilizat la sfarsit, decorand farfuria cu el, alaturi de pasta de avocado. 

Asamblare:

Pe o lipie intindem jumatate din pasta de avocado

 si jumatate din butteffish,









apoi presaram jumatate din rondelele de ceapa rosie si putin chili pul biber de la Kotanyi



 si rulam. Cu jumatatile ramase, obtinem ce-a de-a doua lipie.
Ruladele astfel obtinute, le taiem in doua sau trei bucati, le aranjam frumos si decoram farfuria cu pasta de avocado si sos de marar, presaram si putin  chili si servim!




E ca o shaorma cu peste, daca vreti, dar mult mai sanatoasa ;-)





De-li-cios!!
A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.