Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

sâmbătă, 28 decembrie 2013

Rata cu portocale si ghimbir




Am primit o rata de la sat, de la ai mei si am zis ca neaparat trebuie sa o prepar frantuzeste, cu portocale.
Pentru asta am cumparat doua plase de portocale, vreo 2kg, si am avut nevoie de aproape toate.

Am tot auzit de "5 condimente" sau "5 arome", un amestec chinezesc de cinci condimente, menit sa dea "gustul minune" si care include toate cele cinci gusturi principale: acru, amar, dulce, iute şi sarat.
Reteta originala include seminte de fenicul, cuisoare, cassia (o rudă a scortisoarei, populara, in special, in China si in sud-estul Asiei), anason stelat si piper de Sichuan. Exista insa multe variante care foloseste cassia, ghimbir, nucsoara si chiar lemn-dulce (in loc de anason stelat), sau piper negru, in loc de piper Sichuan.
Am cautat prin hypermarketuri, dar n-am gasit... iar siteurile care-l vand, te obliga sa cumperi mai multe produse, de o suma mare si nu mi-am permis.
Noroc cu prietena mea, Ramona, care mi-a facut aceasta bucurie si mi-a trimis tocmai din Portugalia, in urma castigarii unui concurs pe blogul ei!! Multumesc din suflet!! <3

Aceasta rata aromata si parfumata a avut un loc de cinste pe masa noastra de Craciun! ;-)

Preparare: 2h,
Complexitate: medie.

Ingrediente:
o rata,
5 portocale,
125ml sos de soia,
4 lingurite de 5 condimente,
sare si piper.

Pentru uns:
sucul de la doua portocale,
2 linguri de zahar brun,
1 lingura ghimbir macinat Kotanyi.

Pentru sos:
sucul de la o portocala,
50ml cognac,
o lingura de faina,
sare si piper.


Mod de preparare:

Rata gata curatata si spalata, cu organele scoase-am facut o supa pe ele :P-stearsa si uscata se condimenteaza cu sare si piper, atat pe dinauntru, cat si pe dinafara. Apoi presaram doua lingurite din 5 condimente pe o parte a ratei, doua pe cealalta parte.
Patru portocale se curata de coaja si se taie felii, iar cu ele vom umple rata.


Prindem apoi, cu o scobitoare, pielea ratei si inchidem, ca sa nu iasa umplutura.



O portocala se stoarce, iar sucul se amesteca cu sosul de soia si se toarna in tava. Se da la cuptor la 200de grade pentru jumatate de ora.

Pentru uns:
 Zeama de portocale, impreuna cu zaharul brun si praful de ghimbir-puteti folosi ghimbir proaspat, desigur- se pun intr-o oala pe foc si se aduc la fierbere.


Dupa 30 de minute se scoate rata si se toarna jumatate din sos peste pieptul ratei,-scobitoarea n-a rezistat, mai bine coaseti pielea, daca vreti- :P


apoi, peste o alta jumatate de ora, intoarcem rata si turnam cealalta jumatate de sos.


Dam la foc mic, 160 de grade si mai lasam aproximativ o ora, dupa ce iar o intoarcem la jumatate de ora si o mai stropim cu sosul format in tava.


Cand rata e fripta, scurgeti sosul din tava, il strecurati, turnati faina dezlegata cu cognacul si zeama de portocala si il potriviti de sare.
 Il lasati sa mai dea cateva clocote la foc potrivit si sosul este gata.

Rata cu portocale se serveste cu sosul de la portocale separat, alaturi de orez sau cartofi cu unt.



Eu am ales orez si am adaugat si portocalele din rata, dar fara pielitele albe, ca sunt amare.

Pe o felie de portocala am pus orezul amestecat cu sare si piper, plus portocalele din rata, am ornat cu un anason stelat, apoi am taiat o pulpa de rata si am pus o lingurita de sos, prin care am trecut coada unei lingurite.


Am taiat cateva fasii din coaja de portocala, fara partea alba si am presarat peste sos.
Tare buna a fost!!!




Sarbatori fericite, imbelsugate si inmiresmate s-aveti in continuare!!!


joi, 26 decembrie 2013

Cozonac cu nuca si cafea









Un Craciun ca-n povesti va doresc!! Hristos s-a nascut!!
Acesta este cozonacul nostru de Craciun. Cu multa nuca si cafea!! <3

Am castigat un saculet cu 300 de nuci, de la Verde Bun, foarte bune, cu miez mare si coaja usor de spart, asa ca le-am folosit cu drag. 

In aprilie mi-am cumparat revista Retete. Bucataria de azi.  De Paste. "Pregateste-te pentru Paste! Bunatati cu si fara miel."...
Nu credeam ca am sa dau peste minunea asta de cozonac si mi-am zis ca neaparat trebuie sa-l fac.   Acum, de Craciun ;-)
E un cozonac sloven, dar am preferat sa-l numesc cu nuca si cafea. Si e foarte bun si aromat, sotul meu a ramas uimit cand l-a vazut. In revista acest cozonac era doar cu doua rulouri, m-am hotarat eu sa fac cinci, sa vad cum o sa iasa. 
Modul de preparare l-am schimbat si l-am facut in dulcele stil clasic. Plus schimbarile si modificarile de rigoare ;-)


Ingrediente:

Pentru maia:

1 plic de drojdie uscata Dr.Oetker (7g),
1 lingura zahar,
1 lingura faina,
o cafea espresso (200ml),
50ml lapte cald.

Pentru aluat:

660g faina alba Boromir OOO,
85g zahar,
2 oua,
60g unt topit Koliba,
240ml lapte,
un varf de cutit de sare.

Pentru umplutura:
500g nuca,
120ml lapte,
200g unt Koliba,
1 ou,
250g zahar praf,
1 lingura coaja de portocala,
2 pliculete cafea solubila.

Pentru uns:
un galbenus,
o lingura lapte,
miere,
zahar brun.


Mod de preparare:

Maiaua: Drojdia uscata se amesteca cu faina si cafeaua cu lapte, in care s-a dizolvat lingurita de zahar. Cafeaua sa fie calda, NU fierbinte!!


Se lasa intr-un loc cald, pe aragaz, de exemplu, pana cand isi tripleaza volumul. Asa:





Aluatul: Faina se cerne de trei ori. In laptele cald  se dizolva zaharul.


Ouale se bat cu sarea. Apoi se amesteca toate cu faina cernuta si coaja de portocala


Amesteca si framanta aluatul cu untul topit si cald. Dupa aproximativ 20-25 de minute aluatul a inceput sa pocneasca, semn ca s-au spart basicile :P Deci, in sfarsit, m-am oprit.
I-am facut semnul crucii, am spus Doamne ajuta! si l-am lasat pe aragaz, la crescut.





Dupa mai mult de doua ore:





Cat timp a crescut aluatul, m-am ocupat de umplutura.
Am spart nuci, le-am macinat si le-am cantarit. In laptele cald am dizolvat cele doua pliculete de cafea, apoi am varsat cafeaua peste nuca.






 Am pus si oul, zaharul praf, untul, coaja de portocala si totul s-a transformat intr-o crema parfumata pe care am impartit-o in cinci.


Aluatul l-am impartit in cinci bile, le-am cantarit si le-am adus pe toate la acelasi gramaj. Fiecare bila de aluat am intins-o pe planseta de marimea unei tavi , unsa cu putin ulei si  am pus o parte din crema de nuca.


 Am lasat marginile libere de un deget, apoi am rulat.
La fel am procedat si cu urmatoarele patru.

Intr-o tava de cozonac unsa cu unt si tapetata cu faina, am asezat doua rulouri la baza, al treilea peste cele doua


si ultimele doua langa cel din mijloc.


Le-am uns cu un galbenus batut cu o lingura de lapte si le-am mai lasat sa creasca o jumatate de ora, inainte sa le bag in cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru 10 minute, apoi 160 de grade, pentru 50 de minute.

Si proaspat scos din cuptooor!!! Am crezut ca o sa se desprinda si o sa-mi cada prin cuptor rulourile de deasupra, atat de mult au crescut!!! Au iesit din tava si s-au revarsat...

L-am uns rapid cu miere si am presarat zahar brun.



Si gata de poza:


Culmea e ca nu s-a prea simtit cafeaua, desi totusi crema avea un parfum aparte ;-) Si aluatul e tot galben, nu maro, cum ma asteptam...


E minunat!! Bun, frumos, aspectuos, gustos, merita sa-l incercati!!

Sarbatori de iarna  ca-n povesti va doresc!!!

duminică, 22 decembrie 2013

Rulada de spanac cu branza si somon afumat






Demult am pus ochii pe aceasta rulada!! Si vroiam sa o prepar neaparat cu somon afumat, iar Ocean Fish mi-a auzit dorinta si mi-a indeplinit-o. Multumesc din inima!!

Si cum suntem in preajma Sfintelor Sarbatori de Iarna, mi se pare foarte potrivita atat pentru Craciun, cat si pentru Revelion. Se poate face si cu sunca, daca doriti, oricum va fi delicios!!

 Multumesc, Edith, pentru reteta!


Ingrediente:
300g somon afumat Ocean Fish,
600g spanac fiert si tocat,
2 oua,
250g cascaval Delaco,
400g crema de branza,
2 catei de usturoi (optional).
sare, piper,
 Mod de preparare:
Eu am avut o punga de spanac congelat. Am lasat-o peste noapte in frigider, la decongelat, iar a doua zi de dimineata, am tras spanacul in tigaie cu putin ulei, alaturi de cateii de usturoi, taiati marunt.
Spanacul rece se amesteca cu  ouale, sare si piper, dupa care se intinde in tava pe hartie de copt.

Deasupra se presara cascavalul Delaco ras




si  dati la cuptorul preincalzit la 200°C, aproximativ 5-7 minute,pana se topeste cascavalul. Nu are voie sa se rumeneasca, atentie!!!


Se lasa la racit. Se pun fasiile de somon afumat de la Ocean Fish,





 care au acoperit perfect toata suprafata



iar deasupra se intinde crema de branza-am cumparat doua cutii de 200g de la Kaufland-

Cu ajutorul hartiei de copt rulam usor si apasam putin. Rostogolim rulada pe folie transparenta si strangem bine de tot la capete..



O impachetam si in folie de aluminiu si dam la rece, pentru cateva ore sau o lasam peste noapte.
Taiem felii groase de un deget, aranjam cateva felii pe o farfurie si decoram cu icre germane roz de la Ocean Fish.

Un aperitiv festiv si gustos!
Sarbatori ca-n povesti va doresc!!!

vineri, 20 decembrie 2013

Minicozonaci de post cu gust de vin fiert


Reteta e aceeasi ca la Cozonac de post cu fructe confiate si martipan  , doar ca de data aceasta am ales sa-l prepar cu gust de vin fiert, sa-l umplu cu stafide trase-n ciocolata amaruie si dulceata de portocale si sa-l glazurez cu suc de struguri si scortisoara.
Mirosea in toata casa a vin fiert, de a inceput sa sune si alarma centralei!! Undeva, dupa 2 noaptea :P N-am stiut ce sa trag din priza mai intai. Am aerisit si s-a mai distilat aerul, dar dimineata, sotul meu m-a intrebat daca am facut vin fiert. 
Nu, n-am facut, decat acesti minicozonaci cu gust de vin fiert ;-) Plus ca nu-mi place sa beau singura, mai ales vinul fiert imi place sa-l impart ;-)

Dar, sa trecem la treaba! ;-)


Particip cu aceasta reteta la provocarea Dulce Romanie, gazduita in aceasta luna de Kadia, care a propus doua teme: supele- crema si scortisoara.



Ingrediente:
          500 de grame de faina Boromir 000, 
  • 40 g drojdie de bere proaspata Dr. Oetker,
  • 250ml  de suc carbogazos Mirinda de struguri,
  • 80ml de ulei,
  • 60g zahar,
  • 1 lingura de esenta de vanilie/ 1 plic de zahar vanilat cu scortisoara,
  • 1 lingura de scortisoara bio Kotanyi,
  • 1/2 lingura de nucsoara Kotanyi,
  • 2 plicuri cu condimente pentru vin fiert Kotanyi,
  • coaja rasa de portocala,
  • 1 praf de sare
  • dulceata de portocale,
  • stafide trase-n ciocolata amaruie
Pentru glazura:

suc de struguri Mirinda,
100g zahar pudra,
1 plic de zahar vanilat cu scortisoara.

Preparare:

Am sfaramat drojdia, jumatate din cantitatea de zahar si 3-4 linguri de suc, apoi am amestecat.  Am ales Mirinda de struguri.



Sucul sa fie tot la temperatura camerei, ca toate ingredientele, nu rece. Am amestecat pana cand drojdia s-a dizolvat.
Am pus bolul pe aragaz si am asteptat aproximativ o ora sa creasca maiaua.

Dupa o ora, am adaugat restul de suc, uleiul, zaharul ramas, zaharul vanilat cu scortisoara (de la Kaufland), scortisoara, nucsoara, cele doua plicuri de condimente pentru vin fiert,(un plic are 1,5g si contine: scortisoara (71,5%), cuisoare (11%), mere bucati, macese, coji de portocala, ghimbir, pudra de vanilie, sarea si coaja de portocala.






le-am amestecat bine si am framantat  aluatul pana cand am auzit basicile de aer din interior spargandu-se (aproximativ 15-20 minute).
Am uns bolul cu ulei, am pus aluatul in el,






l-am acoperit si l-am lasat pe aragaz cu cuptorul pornit mai bine de doua ore, pana cand si-a triplat volumul.



Am rasturnat aluatul pe masa unsa cu ulei, l-am mai framantat putin si l-am impartit in douasprece bile, pentru cele toua tavi de briose.



Fiecare bila a  avut aproximativ 85g si am impartit-o in doua. Am infainat putin o planseta si am intins cele doua bucati de aluat. Intr-una am pus stafidele trase-n ciocolata si in cealalta, dulceata de portocale.


Am rulat, apoi pe cele doua rulouri le-am infasurat unul dupa celalalt,


apoi capetele le-am lasat in interior. Am procedat la fel cu toate.

Am uns cu unt formele de briose, le-am infainat si am pus cozonaceii.


 I-am lasat la crescut o ora, apoi i-am uns cu putin suc de struguri.

Am bagat tavile in cuptorul incins la 190 de grade pentru 10 minute, apoi am redus la 170 de grade si l-am lasat 40 de minute. In timpul acesta, am simtit ca miroase deja si i-am vazut bronzat la suprafata, astfel incat l-am  acoperit cu o hartie de copt umezita si l-am lasat pana cand au trecut cele 40 de minute initiale.

Testul scobitorii a fost trecut cu brio, asa ca i-am scos si i-am lasat la racit.



Glazura:   Zaharul pudra se amesteca cu 1-2 linguri de suc, se adauga si zaharul cu scortisoara si se amesteca. Daca trebuie, mai adaugati o lingura de suc, glazura trebuie  sa fie destul fluida.


Se toarna cu o lingurita peste minicozonacei si se serveste.



O minunatie!!!




Pofta buna si post usor!!!



Se vad si stafidele-n ciocolata amaruie si dulceata de portocale




Si cat e de pufos se vede, daaa? ;-)
N-a iesit mov aluatul, precum speram, dar e atat de aromat, parfumat si inmiresmat incat zici ca bei vin fiert, zau!




A apărut o eroare în acest obiect gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.