Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

luni, 31 decembrie 2012

Fursecuri cu fructe uscate










Aveam cate pungulite cu fructe uscate: visine, afine, coacaze, cateva feliute de banane, merisoare, stafide mari si brune, si nu stiam ce sa fac cu ele...ma gandeam totusi la un chec...dar am gasit aceasta reteta in revista Libertatea Retete nr.11/2012 si mi-a fost clar ce voi face, chiar daca in reteta se cere "fructe de padure congelate". Mie nu-mi plac, nu folosesc, dar am zis ca voi folosi cu brio fructele mele uscate pe care le voi hidrata ;-)

Ingrediente:
350g fructe uscate,
2 oua,
150g zahar,
200g zahar brun,
200g unt,
450g faina,
30g susan,
un plic praf de copt,
o fiola esenta de vanilie.






Mod de preparare:

1.Intr-un vas se mixeaza ouale adaugand putin cate putin zaharul alb, zaharul brun, sarea si vanilia.




 Faina se amesteca cu praful de copt si apoi se cerne, iar untul se topeste.

2. Untul topit se toarna peste amestecul de zahar si oua,




se pune si faina si se lucreaza cu mana. Se adauga susanul si fructele-pe care le-am tinut vreo doua ore in apa calda la hidratat, apoi le-am scurs bine de tot si le-am uscat in prosoape absorbante de hartie-





si se continua lucrul cu mana pentru ca fructele sa fie bine repartizate in tot aluatul. Daca veti folosi totusi fructe de padure congelate, trebuie sa le  decongelati si scurgeti. Hmm, mie imi suna a piure deja...

3. Aluatul se aduna intr-o bila



care se inveleste in folie alimentara si se da la rece pentru o ora.

4. Apoi, din aluat se iau bucati mici cu o lingura, se aplatizeaza intre palme si se pun fursecurile in tava de copt tapetata cu hartie, lasand spatiu intre fursecuri.



Se dau la cuptor pentru 10-15 minute.

Sunt gata cand se fac aurii pe "talpa". ;-)




Sotului meu i-au placut foarte mult ;-)

duminică, 30 decembrie 2012

Prajitura Katy











Din caietul de retete al soacrei mele...mi-a placut tare mult aceasta prajitura, careia am auzit ca i se spune si Eugenia, pentru ca foile sunt ca de biscuiti, iar crema aminteste de crema eugeniilor comuniste. Eu am modificat-o un pic, cat sa o fac pe gustul meu ;-)

Ingrediente pentru trei foi:

500g faina,
150g zahar
150g unt/margarina,
3 galbenusuri,
1 plic praf de copt,
1 plic zahar vanilat,
4 linguri de frisca lichida.

Ingrediente pentru crema:

1 pachet de unt-200g,
3 lg de cacao,
3 lg de crema de ciocolata,
3 lg de frisca lichida,
150g zahar,
1 plic zahar vanilat,
30ml esenta de rom.

Glazura:

3 albusuri,
150g zahar.


Mod de preparare:

Foile: Faina se cerne impreuna cu praful de copt, se adauga untul tinut la temperatura camerei, zaharul vanilat, galbenusurile si frisca lichida. Se poate folosi lapte sau smantana(asa e in reteta originala), dar eu am preferat frisca lichida.
Se amesteca bine de tot si se formeaza o bila.



 Ulterior  se imparte in trei.



Eu am cantarit fiecare bila de aluat ca sa iasa foile egale.
Apoi am intins fiecare foaie pe masura tavii



si am dat la cuptorul incins in prealabil cca 10-15  minute. Atentie, se fac foarte repede, sunt foarte fragile, nu le lasati sa se arda!
Se procedeaza la fel si cu celelalte foi. Se lasa la racit.

Crema: Untul la temperatura camerei se freaca cu zaharul si zaharul vanialt, se adauga cacaua cernuta, crema de ciocolata-se poate inlocui cu gem(asa-i in reteta originala), frisca lichida si romul.




Cea mai urata foaie, mai arsa sau mai rupta, se faramiteaza si se amesteca in compozitia cremei. Eu n-am ars nicio foaie, toate mi-au iesit perfect :P



Daca e prea groasa, se mai adauga lapte.


Glazura: se bat albusurile spuma tare cu zaharul pe baie de aburi.




Aveti grija sa nu se incalzeasca prea mult si nici ca apa din primul vas sa nu atinga vasul cu albusurile, daca nu vreti o omleta din albusuri dulce :P

Asamblare:

Pe prima foaie se intinde toata crema,



acoperim cu a doua foaie, apoi turnam bezeaua. Nivelam frumos cu o lingura



si dam la cuptor 5 minute ca sa se usuce putin bezeaua.

Lasam sa se raceasca si taiem cu un cutit tinut in apa calda.

Pofta buna ;-) E o prajitura minunata pentru o zi de duminica in familie ;-) Sau pentru sarbatori, ca eu acum am facut-o ;-)


Cornulete vanilate




Reteta aceasta o prepar din primul meu an de casatorie, adica de-acum 16 ani. Si nu doar o data pe an, ci de doua, trei ori. Chiar si-n plina vara, va rog sa ma credeti pe cuvant!
Iata dovada:


Dar, de Craciun fac cornuletele acestea crocante obligatoriu! Nu-mi imaginez cafeaua fara ele, zau ;-)
Reteta o am dintr-o carte cu fel si fel de fursecuri nemtesti aparuta in 1996, dar cartea mi-a fost imprumutata de o vecina si eu mi-am copiat aproape toate retetele intr-un caiet de-al meu.
De obicei, fac aceste cornulete cu nuca, dar le-am facut si cu migdale sau cu alune...sunt delicioase oricum!


Pentru cca 60 de bucati
Timp de preparare: cca 1 1/4h
Timp de odihnire: 1/2h

Ingrediente:
350g faina,
1 varf de cutit de praf de copt,
250g unt,
100g nuca/migdale/alune macinate,
100g zahar,
1 praf de sare,
1 ou,
100g zahar pudra,
4 pachete de zahar vanilat.

Mod de preparare:

1.Faina si praful de copt se pun intr-un castron si se amesteca. Untul se taie solzisori si se da peste faina. Nucile macinate, zaharul, doua pliculete de zahar vanilat,




sarea si oul se pun de asemenea in castron si cu mixerul sau mana rece, se framanta intr-un aluat omogen. Se invelste aluatul in folie de aluminiu




 si se lasa sa se odihneasca in frigider cca 1/2 h.

2. Se infierbanta cuptorul la 175 de grade.
Suprafata de lucru se presara cu faina, la fel se presara si mainile si din aluat se formeaza un rol cu un diametru de cca 1 cm. Acest rol se taie in bucati de 6 cm lungime, care se vor indoi sub forma de cornulete.



3. Cornuletele se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptor cca 10-15 minute. Zaharul pudra se amesteca cu cele doua plicuri de zahar vanilat ramase, prin care se vor trece cornuletele inca fierbinti.

Cu aceste cornulete vanilate si o cana cu lapte l-am asteptat pe Mos Craciun  impreuna cu soarele meu, Tudor;-)






vineri, 28 decembrie 2012

Cozonaci de Craciun











 Cozonac cu mac si cozonac cu nuca...cozonacii mei de Craciun ;-)
Sper ca si voi, dragii mei prieteni ati avut un Craciun fericit, imbelsugat si binecuvantat! Doamne ajuta la toata lumea!


Ingrediente:

Pentru aluat:

1kg de faina,
6 galbenusuri,
250g zahar,
200g unt,
500ml lapte cu 3,5% grasime,
2 plicuri zahar vanilat,
2 plicuri Finesse coaja de lamaie,
2 plicuri Finesse coaja de portocala,
o lingurita sare,
2 cuburi de drojdie proaspata(50g).

Pentru umplutura de nuca:

3 albusuri,
un praf de sare,
250g nuca macinata,
50g fulgi de migdale,
200g zahar pudra.

Pentru umplutura de mac:

3 albusuri,
un praf de sare,
250g mac,
50g de stafide,
200g zahar pudra.

Pentru uns:

un galbenus,
3 linguri de lapte,
miere,
zahar brun.

Mod de preparare:

De retinut: Este foarte important ca toate ingredientele pentru cozonaci sa fie pregatite cu o seara inainte, deoarece toate trebuie sa fie la aceeasi temperatura.
Nuca trebuie macinata, macul macinat, stafidele tinute in rom.Si zaharul e bine sa fie macinat din timp, daca nu aveti gata cumparat.
Faina se cerne de trei ori ca sa fie cat mai aerata si ca sa iasa cozonacii pufosi.
Nu se deschid usi si geamuri, nu se pornesc ventilatoare si nici aparate de aer conditionat, deoarece curentii de aer rece dauneaza grav sanatatii cozonacilor :P

1. Prima data pregatim maiaua: sfaramam cubulete de drojdie, adaugam 100ml lapte caldut, doua linguri de zahar si doua de faina, amestecam bine si lasam vasul la loc cald sa dospeasca. Eu, de obicei, pun vasul pe aragazul si pornesc cuptorul la foc mic. Cand isi dubleaza volumul,




se toarna maiaua peste faina cernuta.

2. Se freaca galbenusurile cu sare, pana devin ca o crema,




se adauga  coaja de lamaie si portocala Finesse



 si se adauga peste faina.



3. Zaharul praf si zaharul vanilat se amesteca cu laptele caldut ramas si se toarna treptat peste faina si restul ingredientelor, amestecand cu mana



pana se incorporeaza tot laptele si se obtine un aluat omogen.

4. Untul se topeste si asa caldut se toarna in fir subtire peste aluat si se incepe framatatul.





  Aluatul e gata cand a absorbit tot untul, nu se lipeste de maini si face basici. Maxim 30 de minute, dar daca aveti spor, dupa 20 de minute de framantat, poate fi gata. Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut pana cand isi dubleaza volumul. Eu il pun tot pe aragaz.



Cand si-a triplat aproape volumul,




l-am trantit pe masa unsa cu ulei, l-am framantat un pic si l-am impartit in patru.
Fiecare botz de aluat a fost cantarit: aprox. 600g a avut fiecare.

5. Am intins cate o foaie dreptunghiulara de marimea tavii si am uns-o cu mac,




respectiv cu nuca.





Doua cu mac, doua cu nuca, suluri pe care le-am impletit cate doua de acelasi fel si le-am pus in noile mele tavi de cozonac unse si infainate ;-)



6. Umplutura de nuca:

Albusurile se bat cu sarea, apoi se adauga treptat zaharul pudra si se obtine o bezea ferma si lucioasa. Se adauga nuca macinata impreuna cu fulgii de migdale si se amesteca bine.

7. Umplutura de mac

Albusurile se bat cu sarea, apoi se adauga treptat zaharul pudra pana se obtine o bezea ferma si lucioasa. Macul macinat se amesteca cu stafidele scurse bine de rom si se omogenizeaza cu bezeaua.

8. Se lasa din nou la crescut aproximativ jumatate de ora, se ung cu galbenusul batut cu lapte si se presara zahar brun.



9. Se da la cuptor circa o ora, la 160 de grade, pana se rumenesc frumos. Se face testul cu scobitoarea.Daca deasupra sunt prea arsi si mijlocul e inca crud, acoperiti cu folie alimentara si mai lasati inca 20 de minute, dar trebuie sa-i verificati.

10. Cand au fost gata copti si rumeni, i-am uns cu miere si am mai presarat zahar brun.
I-am invelit in prosoape curate de bucatarie, de bumbac!, nu de hartie-si i-am lasat sa se odihneasca, asta dupa ce i-am lasat pe fiecare parte vreo 10 minute, sa iasa aburii din ei.



Nu i-am taiat decat dupa cateva zile, ca am vrut neaparat sa-i trimit unui prieten drag si nu am vrut sa se usuce.






Si o feliuta pentru cine doreste ;-)








Preferatul meu e cel cu mac:


Dar imi place mult de tot si cel cu nuca:



Voua care va place mai mult? ;-)





marți, 25 decembrie 2012

Ravioli cu sos de branza de capra pentru concursul La Colline

Bucataresele vesele au lansat un super concurs in colaborare cu La Colline, concurs care, din pacate, se termina azi. Si cum am aflat tarziu de el, ma inscriu si eu pe ultima suta de metri cu reteta Ravioli cu masline negre, prosciutto si trufe, plus un sos din branza de capra excelent.

Cum cerinta era sa repostam o reteta de-a noastra unde am folosit branza de capra, iata un prilej excelent de-a va aduce aminte de niste paste extraordinare, care s-au bucurat de succes maxim.

Deci, particip  la concursul Castiga 3 pachete cu produse La Colline.

Reteta completa o gasiti aici.











Stiti ce gust poate sa aiba sunca aia afumata in combinatie cu branza de capra  si pastele cu masline..mmmm, demential!!!


sâmbătă, 22 decembrie 2012

Tort de portocale


Made by Liana  









Ingrediente:
 6 oua, 
1 varf  cutit sare, 
350g faina,
300ml frisca lichida,
 1  portocala, 
500g branza de vaci, 
1 lingura esenta de portocala, 
1 cana de zahar, 
1 coaja rasa de la o portocala, 
100 ml suc natural de portocale,
2 plicuri intaritor de frisca,
coaja confiata de la trei portocale.

Blatul: Bati albusurile spuma tare cu un praf de sare si zaharul. 






Adaugi galbenusurile treptat, 



coaja si sucul de la portocala



 si la final incorporezi faina amestecata cu praful de copt. 

Torni aluatul intr-o tava rotunda de tort tapetata cu hartie de copt si o introduci la cuptor la foc mic pentru 30-40 de minute. 




Il lasi sa se raceasca in tava, apoi il tai o singura data pe orizontala rezultand doua blaturi. Insiropezi cu suc de portocale.

Cureti portocala de coaja, cureti feliile de pielite si le tai cubulete. Bati frisca lichida cu intaritorul de frisca, adaugi branza scursa bine,


  esenta si omogenizezi.

 Torni crema peste blatul pe care ai pus cubuletele de portocala 



 si nivelezi., acoperi cu celalalt blat si imbraci tortul in crema. Dai la rece.

Cu forme mici de inox pentru fursecuri am decupat coaja a trei portocale,





 am taiat partea alba, am pus cojile in apa cat sa le acopere, 




am lasat sa fiarba, am aruncat apa. Le-am pus din nou la fiert cu alta apa si zahar si le-am lasat pana a scazut apa. Apoi am luat cojile si le-am lasat la scurs si uscat pe hartie de copt.





Nu mi-a ramas decat sa pun cojile in forma de inimioara, steluta, luna si floare pe tort, am mai presarat si cateva bombonele albe si portocalii si gata tortul.







...si o felie aromata si parfumata rau de tot...



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.