Delimano Ceramica-Advertorial Liana Toma

..................................................................................................

joi, 29 noiembrie 2012

O masa gustoasa in 30 de minute

Made by Liana



Cea de-a sasea si ultima tema in cadrul concursului Inspiration Food Marathon, organizat de Electrolux este Reteta in 30 de minute.

Ha, Speedy Gonzales voi fi in bucatarie!!! :D 
Ce se face rapid-rapid?? Peste! Si Orez! Ok, fie orez si peste atunci ;-) 
Plus o salatica minunata de morcovi pe care vi-o recomand din tot sufletul, atat eu, cat si sotul meu am fost surprinsi de cat de buna a fost. Si desert, ceva rapid cu fructe de padure. De fapt, asta chiar a fost un desert ultrarapid, zau!


Nu uitati, va rog mult de tot, ca votarea prin like si coment, continua, atat pe facebook, cat si aici, pe blog.

Celelalte cinci retete ale mele din concurs sunt:  Tortul de trandafiri albi , Ravioli cu masline, prosciutto si trufe , Brioche Bouclettes, Smorgastartor si  Tort choux-a-la-creme cu crema de portocale si cafea unde inca ma puteti sustine cu likeuri si  comentarii, pana pe 2 decembrie, aici pe blog, cat si pe facebook,  atat la tort,  la paste,  la briosatortul suedez, cat si la tortul choux-a-la creme. 

 V-am spus ca likeurile si comentariile conteaza 50% in acest concurs, ceilalti  50% apartinand juriului? Deci, am nevoie in continuare de sustinerea voastra pana pe 2 decembrie a.c. Au fost trei saptamani lungi, stresante, cu teme grele, retete complicate, dar a fost o ocazie nemaipomenita pentru a ne pune in valoare aptitudinile si calitatile. Doar a fost maraton, nu-i asa? Unul pe gustul meu si sper ca si pe-al vostru ;-)


Tin sa va  multumesc din suflet tuturor celor care m-ati sustinut prin comentarii si prin likeuri, si ati fost alaturi de mine, atat aici, cat si pe facebook, ma bucur enorm ca-mi sunteti mereu alaturi, ca va plac preparatele mele si ca le faceti si voi la randul vostru! 
 Oricand aveti nevoie, va rog sa-mi solicitati ajutorul si voi fi alaturi de voi la fel de prompt si adevarat cum ati fost si voi alaturi de mine <3 Va multumesc din suflet!



Din colectia Delicii in bucatarie, Retete traditionale din Africa si Orientul Mijlociu, am ales acest fel rapid:

Salata de morcovi cu chimen

Pregatire: 10'
Preparare:5'
Dificultate mica

Ingrediente:
500g morcovi dulci,
3 linguri ulei de masline extravirgin,
zeama de la o lamaie,
2 catei de usturoi,
1/2 lingurita de chimen,
1 legatura de patrunjel proaspat,
sare, piper.

Mod de preparare:

Curata morcovi si taie-i rondele nu prea subtiri. Cate trei deodata am taiat :P




1. Incalzeste intr-o cratita apa cu sare si adaga 1 lingura cu zeama de lamaie. Cand apa clocoteste, pune morcovii si fierbe-i circa 3-4 minute, apoi transfera-i in apa cu gheata sa se raceasca.



2. Intre timp, toaca usturoriul curatat si patrunjelul,



pune-le intr-un castronel si adauga zeama de lamaie ramasa, sare si piper, dupa gust, uleiul de masline-eu am pus aromat ;-) si chimenul, apoi amesteca-le bine.



Scurge si zvanta morocvii. Condimenteaza-i cu sosul pregatit, amesteca



 si serveste salata dupa ce s-a odihnit circa 10 minute. Numai bine am preparat in timpul acesta pestele ;-)

Din aceeasi carte prezentata mai sus, am ales aceasta a doua reteta:

Peste in suc de portocale

Pregatire: 10 minute
Preparare: 10 minute

Ingrediente pentru 4 persoane
800g merluciu,
5 portocale,
100g faina alba,
1 lingura rasa de amidon,
ulei de floarea-soarelui pentru prajit,
1lingura piper negru boabe,
2 foi de dafin,
sare.

Mod de preparare:
Eu am injumatatit reteta. Am avut doar 400g merluciu, doua trunchiuri, si am folosit doar 3 portocale.
Stoarce portocalele si pastreaza zeama.

1. Curata bine pestele, desfa-l fileuri si taie-le bucati mari. Tavaleste bucatile de peste prin faina, scutura-le si prajeste-le in uleiul incins.



Scoate-le pe hartie absorbanta sa se scurga, apoi transfera-le intr-o tava ca sa se raceasca.

2. Intre timp, pune la fiert zeama de portocale aromatizata cu boabele de piper si frunzele de dafin. De fapt, imediat dupa ce-am terminat salata de morcovi, am pus la fiert sucul de portocala ;-)



Adauga amidonul desfacut in putina apa si lasa totul sa fiarba pana cand incepe sa e ingroase, apoi toarna sosul obtinut peste pestele rece. Potriveste gustul de sare.

3. Serveste preparatul rece, decorat cu felii de portocale



si , dupa gust, cu o garnitura de legume fierte. Eu am ales salata de morcovi cu chimen ;-)


Orez cu busuioc si fistic

Ma gandeam ca fiul meu nu va manca morcovii, de aceea rapid, in timp ce fierbea apa pentru morcovi, am pus alaturi o alta oala cu apa pentru orez. Am folosit doua pungi de orez de 125g fiecare de la Scotti si cand a clocotit apa, am pus pungutele.



Se lasa 12 minute.
In timpul asta, eu am terminat cu morcovii, i-am scos din apa clocotita, i-am aruncat in apa cu gheata, facut poza, sosul de patrunjel era gata deja si facut  intr-un minut,   in timp ce morcovii inca erau la fiert...deci, totul foarte rapid.
Dupa 12 minute am scos pungutele, le-am lasat sa se scurga, apoi le-am desfacut. Am varsat orezul intr-o farfurie, am asezonat cu sare si piper, cu 50g unt topit, am presarat busuioc uscat si 100g de fistic prajit, dar nesarat.
Am umplut o cescuta de cafea cu orez, am indesat-o bine, apoi am rastunat-o pe o felie de portocala.
Pestele era gata, asa ca am suprapus trei bucati,ca alea doua de pe farfuria neagra au disparut!!! :P...am turnat sos peste ele si gata felul principal!!!


Repede-repede am umplut un castronel cu salata de morcovi si pranzul a fost gata!!!



Cum, si desert deloc?? Hmmmm...

Cupa cu fructe de padure, cereale, crema de branza si frisca

Mixerul in priza si batut rapid 100 ml frisca lichida pana s-a intarit, adaugat crema de branza cu smantana,



un pliculet de zahar vanilat. Luat o cupa de inghetata, pus un strat de fructe de padure,



un strat de crema de branza cu frisca, cereale cu ciocolata, fructe, alt rand de crema, cereale si fructe.
Gata si desertul!!! 1 minut!



Totul gata in 29 de minute si 59 de secunde!!! plus o secunda pentru poza finala :P
La fix ;-)






luni, 26 noiembrie 2012

Tort choux-a-la- creme cu crema de portocale si cafea

Made by Liana
































O inima de cafea!
Cea de-a cincea tema in cadrul concursului Inspiration Food Marathon, organizat de Electrolux, este Coffee addict.
M-a nimerit fix pe centru :P
Mi-a ramas mie demult pe retina un tort choux-a-la-creme vazut acum vreo 4-5 ani pe un site spaniol si am zis ca musai o sa-l fac. Deci, ce ocazie nemaipomenita decat aceasta, va intreb? Plus niste fursecuri boabe de cafea...ufff, munca de chinez batran.
Nu uitati, va rog mult de tot, ca votarea prin like si coment, continua, atat pe facebook, cat si aici, pe blog.

Celelalte patru retete ale mele din concurs sunt:  Tortul de trandafiri albi , Ravioli cu masline, prosciutto si trufe , Brioche Bouclettes  si Smorgastartor si  unde inca ma puteti sustine cu likeuri si  comentarii, aici pe blog, cat si pe facebook,  atat la tort,  la paste,  la briosa , cat si la tortul suedez. Va multumesc din suflet! :*

V-am spus ca likeurile si comentariile conteaza 50% in acest concurs, ceilalti  50% apartinand juriului? Deci, am nevoie de sustinerea voastra. O saptamana a trecut, o alta a inceput, a mai ramas una. Doar e maraton, nu-i asa? Unul pe gustul meu si sper ca si pe-al vostru ;-)

A mai ramas o singura provocare, adica o singura reteta de facut.Pe joi ;-)

Blat de cafea
Ingrediente pentru blat:
2 oua,
100ml lapte,
100g unt,
150g zahar,
100g faina,
3 linguri de cacao,
1 lingurita praf de copt,
1 lingura esenta de cafea,
2 plicuri de cafea instant.

Mod de preparare:
 Fierbi laptele cu untul, zaharul si cacao. Dupa ce a dat in clocot, lasi sa se raceasca, dupa care adaugi treptat galbenusurile, faina cernuta cu praful de copt  si albusurile batute spuma. Adaugi esenta si praful de cafea. 


Omogenizezi usor, de jos in sus. Torni aluatul inr-o tava de copt rotunda acoperita cu hartie de copt 


si lasi la cuptor 30 de minute. Lasi sa se raceasca.

Apoi, am taiat blatul in forma de inimioara



Ingrediente pentru crema de portocale:
300g portocale/mandarine,
30g amidon,
80g zahar pudra,
1 lingura esenta de portocala,
2 oua. 

Mod de preparare:

Am avut doua compoturi mici de portocale cu mandarine gata curatate si fara pielite. Daca folositi portocale, trebuie sa le curatati de pielita.
Cu mixerul vertical am zdrobit portocalele si mandarinele,


 dupa ce le-am scurs din sirop, am adaugat ouale, apoi amidonul si zaharul pudra si am omogenizat.
Amestecul obtinut se tine pe foc amestecand continuu, 



pana se ingroasa. Se lasa la racit. Se adauga esenta de portocala si se amesteca bine. 



Se acopera cu folie alimentara ca sa nu prinda crusta.

Ingrediente pentru crema de cafea:

500ml lapte,
2 plicuri cafea solubila,
4 galbenusuri,
125g zahar,
40g amidon,
50g ciocolata neagra topita,
un varf de cutit de sare,
1 lingura esenta de cafea.

Mod de preparare:
Cafeaua se dizolva in lapte si punem la foc mic sa se incalzeasca.




Separat mixam galbenusurile cu sarea si  zaharul pana cand isi dubleaza volumul, adaugam amidonul si mixam. Adaugam trepat laptele caldut peste crema de galbenusuri si amestecam bine.

Punem crema pe foc si amestecam continuu pana se ingroasa. Se adauga ciocolata topita. Se lasa la racit. Se adauga esenta de cafea si se amesteca bine. 



Se acopera cu folie alimentara ca sa nu prinda crusta. Se imparte in doua. Prima jumatate se pune peste blatul insiropat cu suc de portocale/mandarine




Ingrediente pentru chouxuri:
125ml apa,
65g unt/margarina,
80g faina,
20g amidon,
2 oua,
1 albus,
1 lingura rasa praf de copt,
coaja rasa de portocala.

Mod de preparare:
Apa se pune la fiert cu untul. Cand clocoteste se ia de pe foc si se adauga dintr-o data faina cernuta impreuna cu amidonul si praful de copt. Se adauga coaja rasa de portocala si se amesteca. Se readuce pe foc pentru un minut, amestecand continuu. Se ia de pe foc si se lasa la racit, apoi se incorporeaza pe rand ouale si albusul, unul dupa altul, mixand bine de fiecare data.
Din aluat se fac cu posul gramajoare de cca 5-6 cm diagonala. 



Se coc la 200de grade timp de 20 de minute. Cand s-au copt, se lasa la racit, 



apoi se taie capacul si se umple cu crema de portocale si se aseaza peste crema de ciocolata.






Mi-au trebuit noua chouxuri





Peste cele noua chouxuri am pus cealalta jumatate de crema de ciocolata. Si ca sa fie dreapta, am adaugat si crema de portocala ramasa.




Pentru decor:
200g ciocolata alba.
esenta de cafea.

Am topit ciocolata, apoi am umplut spatiile goale in forma de dreptunghiuri. Am dat la congelator. Cand s-a intarit primul strat, am dat si cel de-al doilea strat si iar la congelator. 





si desenul l-am facut cu o scobitoare inmuiata in esenta de cafea...o boaba de cafea ;-)


 
Fursecurile Boabe de cafea 

Ingrediente:
180g unt moale,
60g ciocolata neagra,
90g zahar,
30g cacao,
300g faina,
1 lingurita praf de copt,
 2 plicuri cafea solubila,
2 linguri de lapte,
1 lingura esenta de cafea.

Mod de preparare:
Ciocolata se topeste la bain-marie. Se lasa la racit.
Faina se cerne impreuna cu praful de copt si cacaua. 
Untul se freaca cu zaharul, se adauga ciocolata, praful de cafea dizolvat in laptele caldut, amestecul de faina si se omogenizeaza intr-un aluat putin faramicios. Se infasoara intr-o folie alimentara 


si se da la frigider pentru o ora.
Din aluat se fac bilute mici, carora li se dau o forma ovala,  apoi se apasa usor si se face o dunga cu dosul lamei unui cutit exact pe centru boabei.



Munca de chinez batran....prima tava: 80 de boabe. Inainte de cuptor.



Dupa cele 10 minute de stat la cuptor




Am facut rapid o glazura de cacao din 3 linguri de cacao, 100g zahar, 50g unt, 1 lingura de ulei si 3 linguri de lapte. Am pus toate ingredientele pe foc si am amestecat pana s-a topit zaharul. Am turnat glazura fierbinte peste tort.

Am asezat dreptunghiurile de ciocolata de jur-imprejurul tortului, apoi l-am umplut cu fursecurile boabe de cafea. Mai simplu, nici ca se putea ;-)









Si o felie mult asteptata:








Crema de portocale cu crema de cafea merg de minune!! Niste arome nemipomenite intr-o combinatie foarte gustoasa. V-am zis ca eu in cafea im razuiesc coaja de portocala sau imi pun din borcanul cu coaja rasa de portocala si zahar un sfert de lingurita? E mortala! Va rog sa incercati ;-)

A treia si ultima zi de Gastrofest Timisoara

Made by Liana


Ce repede au trecut ultimele trei zile...Agitatie mare, recorduri, super invitati, super bucatari, super platouri...A fost prima editie Gastrofest Timisoara...

 In cea de-a treia si ultima zi de festival s-a gatit..iar s-a gatit...Cel mai frumos bucatar din Timisoara era urmarit indeaproape


 femeile isi rodeau unghiile pana la sange ca sa nu si le infinga in el...


altele s-au hotarat sa faca coada in fata lui...pofticioasele :D






Uica Mihai iar a incins cazanele pe-afara





n-am apucat sa gust nimic :(


La festival au fost prezenti si doi sculptori in legume/fructe





"Vaza cu flori"



Pacat ca nu a fost puternic mediatizata, pacat ca nu s-au trimis invitatii, nimeni nu a stiut nimic, toti au aflat prea tarziu, cand deja aveau facut alt program. Pacat ca premiile nu au fost decat pe hartie, dar toti ne-am ales cu cate o diploma...Eu cu diploma pentru locul III la concursul Gospodina de aur unde am participat cu doua borcane de muraturi, Castraveti cu ardei iuti si Salata asortata de varza in otet si cu o Dulceata de piersici cu pere si alune crocante.

Aici toate borcanele participante:


Juriul a fost cel mai important, format din Chez Cezar Munteanu, Georgeo Andrei-cel mai frumos bucatar din Timisoara, n-ati uitat, daa? :P, Uica Mihai si prima doamna a gastronomiei banatene, Marioara Miki Virtop.

Degustarea:







si premierea! Eu cu juriul ;-)


si noi, premiantii, cu juriul



Pe mine "ma iubeste" toti bucatarii :D cu Daniel Cheregi si  Ernest Hajdo






si Uica tare m-o tzucat ca mi-s a treia Gospodina de aur :D


io vroiam sa o pup pe Natalia Dina, o super bucatareasa, da' Uica s-o bagat intre noi



Un super bucatar: Remus Tomici



Eiii, da' intre mine si cel mai frumos bucatar din Timisoara nu s-a bagat nimeni! ;-) Va fi Masterchef, nu-l  ratati!!!




 Diriginta mea din scoala generala, doamna Elena Cristescu, a fost alaturi de mine.Multumesc din inima!




Si, nu intamplator, si un fost coleg de generala, Sabin Prodan, si expozant cu Artpapel-adica firma de unde am eu hartiutele de briose, trufe, tavile argintii, aurii, dantelate etc., a fost si el prezent




Si, la finalul zilei, s-a lasat cu muuuulte pupaturi, cupe si diplome! First lady a bucatariei banatene, Marioara Miki Virtop



The King-The Lion King-Chef Cezar!




The Beautiful-Georgeo Andrei




Si cel mai tanar, harnic, talentat tanar bucatar-Bogdan Lobonea



Toti bucatarii chefi au fost premiati!



Daca nu am avut bautura sa ne-mbatam, mai bine ne-am pupat! :D

Urmatoarea editie sper sa fie mult mai bine oganizata, cu invitatii trimise din timp, publicitate agresiva si premii atat pentru bucatari, cat si pentru participanti.

La buna vedere! Vivat Gastrofest Timisoara!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Hit Counters
@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autoarei, Liana Toma, si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acesteia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Pe masa din bucatarie Liana Toma de Liana Toma este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la pemasadinbucatarie.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://miciibucatari.blogspot.com/.